Praktyczne gotowanie według Pięciu Przemian

Wydawnictwo: Stu­dio Astrop­sy­cho­lo­gii
6,13 (15 ocen i 2 opinie) Zobacz oceny
10
1
9
0
8
2
7
3
6
5
5
1
4
1
3
2
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788373773714
liczba stron
245
język
polski

 

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (39)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 241
Larysa | 2012-04-19
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Przeczytana: 19 kwietnia 2012

Szczerze powiem, do tego typu książek jest zazwyczaj nastawiona sceptycznie - każda wydaje mi się napisana na jedno kopyto i nic nie wnosi do mojej kuchni, a tym bardziej do mojego życia. Za namową kolegi, dałam jednak jej szansę - i nie żałuję. Gotowanie według Pięciu przemian to interesujący poradnik jak w niewielkich krokach zmienić swoje złe nawyki.

Jak czytamy: "Nie jest to książka kucharska" i tutaj się zgodzę. Osoby które będą zawzięcie poszukiwać masy przepisów bardzo się rozczarują - cała uwaga skupia się na filozofii chińskiej. Z książki dowiadujemy się jak czytać chińskie znaki, rozpoznawać dane symbole i odnieść je do naszej kuchni. Nie ma diet, opisów potraw tylko schemat jak przygotowywać je w specyficzny sposób znany w Chinach - zgodnie z obiegiem energii w przyrodzie na przykład. Ogromną zaletą książki, która ratuje ją od kiepskiej oceny - bo jednak, sama filozofia jest cóż...nuda i mało interesująca, i niewiele ma się do samego gotowania AŻ nadto, jest załącznik w...

książek: 0
| 2013-02-15
Na półkach: Przeczytane, 2013

Nie interesuję się chińską medycyną ani stylem życia, ale bardzo lubię gotować, a co za tym idzie jeść. Kiedy sięgałam po książkę „Praktyczne gotowanie według pięciu przemian” autorstwa Anny Czelej spodziewałam się długiej listy przepisów, które z radością wypróbuję. Jednak ten poradnik jest inny niż dotychczas znane mi książki o zdrowym odżywianiu.

Przede wszystkim nie jest to książka kucharska, jak mówi sama autorka. Zamiast przepisów kulinarnych znajdziemy tutaj świetnie wyłożoną filozofię kuchni chińskiej, która ma nam uświadomić i nauczyć jak odczytywać poszczególne symbole i przekładać je na sposób przygotowywanie potraw. W drugiej części książki znajdziemy mnóstwo przepisów, ale nie takich typowych, jakie znamy z polskich książek kucharskich. Autorka przygotowała listę potraw i opatrzyła je informacją jak je przygotować, tak by zawierały produkty wszystkich pięciu przemian. Książka zawiera spisy i tabele produktów, dzięki którym łatwiej będzie nam się poruszać po poradniku...

książek: 346
Fasoletti | 2018-02-11
Przeczytana: 09 lutego 2018
książek: 165
halokuku | 2017-11-19
Na półkach: Przeczytane
książek: 1224
Morrigan | 2016-05-15
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 02 maja 2016
książek: 412
Meg | 2016-05-01
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, Zdrowie
Przeczytana: 30 kwietnia 2016
książek: 128
ewelin | 2014-07-22
Na półkach: Przeczytane
książek: 1462
Magda | 2013-12-27
Na półkach: Przeczytane
książek: 2
do_du | 2013-03-26
Na półkach: Przeczytane
książek: 373
Basia | 2012-10-29
Na półkach: Przeczytane
zobacz kolejne z 29 
Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd