Do ostatniego słowa

2015-12-10
2015-06-16
9788383521961
Łukasz Praski

Kup Do ostatniego słowa w ulubionej księgarnii

Wyróżniona opinia i

Teatr odtrąconych poetów

Oceny książki Do ostatniego słowa

OPINIE i DYSKUSJE o książce Do ostatniego słowa

to była naprawdę miła lektura

to była naprawdę miła lektura

Główną bohaterką powieści jest Sam, nastolatka zmagająca się z zaburzeniami obsesyjno-kompulsywnymi, nazywane także nerwicą natręctw. Dziewczynę męczą natrętne myśli, które nie chcą się uciszyć odbierając jej sen oraz ma obsesję na punkcie liczby trzy. Nikomu jednak o tym nie mówi, z wyjątkiem swojej psychiatry. Nastolatka należy do popularnej grupy dziewczyn, nie czuję się tam jednak spełniona, wśród nich zaczyna czuć się samotna.

Pewnego dnia poznaje Caroline, dziewczynę zapełnienie inną od znajomych głównej bohaterki. Zaprowadza ona ją do Zakątka Poetów - tajnego stowarzyszenia w podziemiach szkolnego teatru. To, co tam odkryje na zawsze odmieni jej życie...

Całość recenzji dostępna tutaj:

Zapraszam także do zapoznania się z moimi innymi recenzjami oraz postami :)

Choć początkowo miałam drobne obawy przed przeczytaniem tej książki, to szybko okazało się, że zupełnie niepotrzebnie. Moje serce zostało skradzione, a ten tytuł znalazł w nim przytulny kącik. Historia ta jest absolutnie przepiękna, wzruszająca i ciepła. Przy tym tak bardzo wartościowa. Porusza wątek zaburzeń obsesyjno-kompulsywnych (OCD),odkrywania siebie i swojej wartości, a także prawdziwej przyjaźni i terapii. Pokazuje osoby różne, przeprowadza nas przez cały wachlarz emocjonalny. Nie jestem pewna, czy jest to "jedna z najsmutniejszych książek, jakie przeczytałam", tak jak dumnie głosi okładka. Natomiast zdecydowanie jest to jedna z najlepszych.

Autorka, jak sama wspomniała, spędziła bardzo dużo czasu na researchu tematu zaburzeń obsesyjno-kompulsywnych. Rozmawiała z wieloma osobami, w tym terapeutami i psychiatrami, oraz przeczytała mnóstwo artykułów medycznych. I jej wiedzę naprawdę czuć w tej książce. Choroba ta została przedstawiona bardzo dobrze, wręcz wielowarstwowo. Dzięki temu z łatwością możemy wejść w buty Sam i przez chwilę poczuć to, co ona. Zrozumieć, jak wygląda jej codzienne życie z tym zaburzeniem, z czym musi się zmagać i jakie przeszkody stawia przed nią jej własny mózg. Jednocześnie, w pewnym stopniu możemy zobaczyć, jak wygląda jej leczenie i terapia. A relacja Sam z panią Sue, czyli jej psychiatrą, była wspaniała. Możnaby rzec, że Sue jest właściwą kobietą na właściwym stanowisku. Nie tylko była dla swojej pacjentki powierniczką sekretów i doświadczeń, ale także przede wszystkim osobą, pomagała jej i prowadziła przez zawiłości jej własnego umysłu. Czasem przekraczały "profesjonalną granicę" (zabieg celowy),co tylko pokazywało, jak bardzo zależy jej, aby pomóc swojej podopiecznej i być przy niej, kiedy tego najbardziej potrzebuje.

Bardzo spodobał mi się także wątek Zakątka Poetów. Uwielbiam to, jak różni byli jego członkowie. Każda z tych osób była wyjątkowa, wyraźna i ciekawa. Zmagała się z własnymi problemami i emocjami, pisała zupełnie inne wiersze. Były zupełnie ludzkie i takie realne. Cieszy mnie, że nie zostały potraktowane jako tło, a faktycznie dostały duszę, choć nie zawsze dostawały dużo własnego miejsca na stronach powieści. Również wspaniale było oglądać, jak Sam kwitnie w tym nowym towarzystwie. Jak zdrowieje, jak otwiera się na własne myśli i uczucia. Jak po prostu staje się prawdziwą sobą, którą nie mogła być wśród swoich "przyjaciółek" z dzieciństwa. A jeśli chodzi o Szalone Ósemki, zostały przedstawione doskonale. Wypowiadały się w sposób manipulujący, wręcz pasywno-agresywny i absolutnie nie były dobrymi osobami. Dobre momenty przez większość czasu tuszowały te złe i bolesne, co jest bardzo częste w toksycznych relacjach. A najtrudniejsze jest zawsze wyrwanie się z nich, szczególnie gdy trwają już kilka lat. Ten problem i wszystkie rozterki Sam zostały przedstawione bardzo obrazowo.

Na początku nie byłam przekonana do wątku romantycznego, bo obawiałam się, że uczucia Sam nie są szczere. Wcześniej miewała obsesje na punkcie chłopaków i wydawało mi się, że tym razem będzie tak samo. Że będzie chorobliwie zazdrosna i będzie świrować na jego punkcie. Tymczasem zostałam mega miło zaskoczona. Relacja Sam z jej chłopakiem była przesłodka, silna i szczera. Nie tylko świetnie się ze sobą czuli i dobrze bawili, lecz także potrafili po prostu rozmawiać. Wyjaśnić sobie konflikty i dojść do porozumienia. Jest to niezwykle ważne i cieszę się, że zostało w ten sposób przedstawione.

Na pewno już wiecie, jaki mam stosunek do scen erotycznych. Nie przepadam za nimi, wprawiają mnie w dyskomfort i wręcz pewne zawstydzenie, co może być spowodowane moją aseksualnością. Dlatego ucieszyłam się, że tutaj scena seksu została przedstawiona tak delikatnie. Sam akt nie został dokładnie opisany, natomiast nietrudno jest się domyślić, co się stało. Podobało mi się, jak bardzo Sam była tym podekscytowana. I że pomimo początkowego skrępowania i stresu, ufała swojemu chłopakowi na tyle, żeby po prostu się przy nim rozluźnić i dobrze z nim bawić.

Zakończenie było... dosyć szokujące. Zupełnie nie spodziewałam się takiego obrotu spraw. Wszystkie wydarzenia i silne emocje zostały doskonale przedstawione, a zachowanie Sam było racjonalne w, cóż, nieracjonalny sposób. Ostatnie kilka rozdziałów sprawiło, że pokochałam Sue jeszcze mocniej.

1233 użytkowników ma tytuł Do ostatniego słowa na półkach głównych
228 użytkowników ma tytuł Do ostatniego słowa na półkach dodatkowych

Tamara Ireland Stone
Tamara Ireland Stone
spędziła prawie dwie dekady w branży technologicznej, zanim zaczęła pisać beletrystykę dla młodzieży. Czuje się szczęściarą, mogąc powiedzieć, że miała dwie kariery, które kochała. Jej bestseller New York Timesa, EVERY LAST WORD, zdobył nagrodę Cybils Young Adult Fiction Award, Georgia Peach Book Award i znalazł się w pierwszej dziesiątce YALSA Teens; LITTLE DO WE KNOW zdobył nagrodę NCIBA Golden Poppy Award for Young Adult Fiction; a jej debiutancka powieść, TIME BETWEEN US, została opublikowana w ponad dwudziestu językach. Pierwsza książka z jej serii dla klasy średniej, CLICK'D, została nagrodzona Sunshine State Young Readers Award, Kids' Indie Next, Cybils Award Nominee i NCIBA Golden Poppy. Tamara jest dumnym nerdem, kolekcjonerką winyli i miłośniczką filmów

Cytaty z książki Do ostatniego słowa