Kuchnia Kryszny. Indyjskie potrawy wegetariańskie

Okładka książki Kuchnia Kryszny. Indyjskie potrawy wegetariańskie Adiraja Dasa
Okładka książki Kuchnia Kryszny. Indyjskie potrawy wegetariańskie
Adiraja Dasa Wydawnictwo: Bhaktivedanta Book Trust kulinaria, przepisy kulinarne
268 str. 4 godz. 28 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Tytuł oryginału:
Hare Krishna book of vegetarian cooking
Wydawnictwo:
Bhaktivedanta Book Trust
Data wydania:
2008-01-01
Data 1. wyd. pol.:
2008-01-01
Liczba stron:
268
Czas czytania
4 godz. 28 min.
Język:
polski
ISBN:
9171491848
Tłumacz:
praca zbiorowa
Tagi:
kuchnia kulinaria wegetarianizm przepisy Indie krysznaizm
Średnia ocen

7,4 7,4 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,4 / 10
52 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
60
27

Na półkach:

Polecam tę książkę nie tylko wegetarianom i weganom ale wszystkim którzy cenią sobie dobre smaki. W książce można znaleźć przepisy na aromatyczne potrawy, które zaskakują ilością smaków, strukturą, wielobarwnością tak bardzo obecną w kuchni orientalnej :)

Polecam tę książkę nie tylko wegetarianom i weganom ale wszystkim którzy cenią sobie dobre smaki. W książce można znaleźć przepisy na aromatyczne potrawy, które zaskakują ilością smaków, strukturą, wielobarwnością tak bardzo obecną w kuchni orientalnej :)

Pokaż mimo to

avatar
65
13

Na półkach: ,

Od przepisów z tej książki zaczęła się moja przygoda z orientalnymi smakami. To tu po raz pierwszy przeczytałam o asafetidzie, imli, kurkumie i innych przyprawach, bez których dziś nie wyobrażam sobie gotowania. Często samo ich zdobycie było przygodą i wymagało prawdziwej determinacji.
Niestety, Polska przyprawami nie stoi i nawet dzisiaj na półkach w typowym markecie jest tylko kilkanaście przypraw (pomnożonych przez kilku producentów) i sporo gotowych mieszanek, często zupełnie bez polotu. Na szczęście istnieje też świat poza marketami i centrami handlowymi i raczej nie będziecie mieć problemu ze skompletowaniem składników potrzebnych do przyrządzenia dań z tej książki. A znajdziecie tu 130 pomysłów na śniadania, obiady, przekąski i desery. Wszystkie dość proste (wbrew pozorom, kuchnia indyjska nie jest skomplikowana) i pyszne. I są to prawdziwe smaki Indii.
Ciąg dalszy recenzji znajdziecie tutaj: https://wypadwswiat.pl/przyprawa-to-podstawa/

Od przepisów z tej książki zaczęła się moja przygoda z orientalnymi smakami. To tu po raz pierwszy przeczytałam o asafetidzie, imli, kurkumie i innych przyprawach, bez których dziś nie wyobrażam sobie gotowania. Często samo ich zdobycie było przygodą i wymagało prawdziwej determinacji.
Niestety, Polska przyprawami nie stoi i nawet dzisiaj na półkach w typowym markecie jest...

więcej Pokaż mimo to

avatar
522
144

Na półkach: ,

Filozofia świadomości Kryszny nie jest dla mnie. Za dużo w niej monoteistycznego uniwersalizmu i absolutyzmu moralnego. Również kulinarnie nie do końca potrafię się zastosować do wedyjskich zasad - zakaz cebuli przyjmę z przyjemnością, ale w ten sam sposób traktowany jest czosnek, z którego zrezygnować nie umiałabym. Gdyby nie ta książka - nie wiedziałabym o tym.
Oprócz wielu bardzo ciekawych przepisów lektura przybliża zasady ruchu Hare Kryszna, jego funkcjonowanie od momentu założenia, wartości wyznawane przez bhaktów i ich życie codzienne. Niektóre potrawy są szczególnie lubiane w konkretnych regionach, innym przypisuje się walory mitologiczne. Wszystkie są wyjątkowe a za ich smak odpowiada najczęściej odpowiednia kombinacja przypraw (choć jeszcze dwadzieścia lat temu, kiedy książka została wydana, takie przyprawy jak czarnuszka czy kolendra nie były powszechnie dostępne, a popularne dzisiaj nerkowce występują pod nazwą orzechów cashew). Dla mnie przede wszystkim walorem lektury było rozbudzenie wyobraźni kulinarnej. Z wegetarianizmem kojarzyłam głównie warzywa i owoce, zapominając o roli produktów z mleka, orzechów czy zbóż. Przez to z kolei ciężko było mi wyobrazić sobie dobry, różnorodny posiłek bezmięsny. Nie wiem czy będę umiała (i czy w ogóle chcę) całkowicie zrezygnować z mięsa, z pewnością jednak mam teraz większe możliwości ograniczenia jego spożywania.

Filozofia świadomości Kryszny nie jest dla mnie. Za dużo w niej monoteistycznego uniwersalizmu i absolutyzmu moralnego. Również kulinarnie nie do końca potrafię się zastosować do wedyjskich zasad - zakaz cebuli przyjmę z przyjemnością, ale w ten sam sposób traktowany jest czosnek, z którego zrezygnować nie umiałabym. Gdyby nie ta książka - nie wiedziałabym o tym.
Oprócz...

więcej Pokaż mimo to

avatar
121
68

Na półkach: , ,

Książka zakupiona dawno temu nad morzem podczas festiwalu (?) Krysznowców. Uwielbiam do niej zaglądać, uwielbiam przygotowywać potrawy nią zainspirowane. Wiele jeszcze zostało mi do przetestowania, ale na pewno kiedyś wypróbuję.
kocham smak tej kuchni, uwielbiam zapach jaki roztacza się w domu podczas gotowania, a podczas jedzenia po prostu się rozpływam i lecę ku niebu... :)

Książka zakupiona dawno temu nad morzem podczas festiwalu (?) Krysznowców. Uwielbiam do niej zaglądać, uwielbiam przygotowywać potrawy nią zainspirowane. Wiele jeszcze zostało mi do przetestowania, ale na pewno kiedyś wypróbuję.
kocham smak tej kuchni, uwielbiam zapach jaki roztacza się w domu podczas gotowania, a podczas jedzenia po prostu się rozpływam i lecę ku niebu... :)

więcej Pokaż mimo to

avatar
167
43

Na półkach: ,

Bardzo dobra...ciekawa,szczegółowa.Mam ją od dawna i zrobiłam z niej wiele przepisów. Zawsze się udawałay...pyszna.

Bardzo dobra...ciekawa,szczegółowa.Mam ją od dawna i zrobiłam z niej wiele przepisów. Zawsze się udawałay...pyszna.

Pokaż mimo to

avatar
337
133

Na półkach: , ,

genialne, proste,

genialne, proste,

Pokaż mimo to

avatar
143
17

Na półkach: , , ,

Proste przepisy na orientalne dania, także na desery i słodycze.

Proste przepisy na orientalne dania, także na desery i słodycze.

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    97
  • Przeczytane
    79
  • Posiadam
    48
  • Teraz czytam
    6
  • Ulubione
    6
  • Indie
    6
  • Kulinaria
    5
  • Kulinarne
    4
  • Chcę w prezencie
    3
  • Kuchnia
    3

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Kuchnia Kryszny. Indyjskie potrawy wegetariańskie


Podobne książki

Przeczytaj także