Jesień w kuchni Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie

Okładka książki Jesień w kuchni Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie Anna Czelej
Okładka książki Jesień w kuchni Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie
Anna Czelej Wydawnictwo: Illuminatio Seria: W kuchni Pięciu Przemian kulinaria, przepisy kulinarne
232 str. 3 godz. 52 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Seria:
W kuchni Pięciu Przemian
Wydawnictwo:
Illuminatio
Data wydania:
2013-09-01
Data 1. wyd. pol.:
2013-09-01
Liczba stron:
232
Czas czytania
3 godz. 52 min.
Język:
polski
ISBN:
9788363965068
Tagi:
przepisy jesień wegetarianizm jedzenie
Średnia ocen

6,9 6,9 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,9 / 10
8 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
347
344

Na półkach: ,

Zgodnie z filozofią Pięciu Przemian zbliżającej się do na wielkimi krokami jesieni odpowiada smak ostry, który rozgrzewa i oczyszcza organizm oraz przygotowuje go do zimy.
I tak właśnie potrawy znajdziemy w książce Anny Czelej - pełne jesiennych warzyw, owoców i rozgrzewających, aromatycznych przypraw - imbiru, chili, cynamonu.
Oprócz siedmiu obszernych rozdziałów zawierających ponad 100 prostych, ale zarazem pomysłowych i inspirujących przepisów na:

Jesienne zupy
Jesienne sałatki i surówki
Jesienne dania ciepłe
Jesienne warzywa
Jesienne przekąski i dodatki
Jesienne desery
Jesienne przetwory

książka została uzupełniona o tabele aspektów smakowych dotyczące produktów późnego lata i produktów jesiennych. Dla osób, które podobnie jak my zaczynają dopiero swoją przygodę z kuchnią Pięciu Przemian jest to ogromne ułatwienie.
Podobnie jak w przypadku "Piekarni Pięciu Przemian" także i w tej książce, każdy przepis został wzbogacony zdjęciem gotowej potrawy oraz informacjami, do której przemiany należą poszczególne składniki.
Wśród propozycji, które szczególnie nas zainteresowały znalazły się m.in. żurek z oscypkiem, konfitura z gruszek, jajka faszerowane z orzechami, sałatka z kukurydzy i śliwek czy gruszki w sosie waniliowym.
Tym, co moim zdaniem charakteryzuje książki p. Anny jest prostota i łatwość przygotowania proponowanych przez Autorkę potraw. Nie znajdziecie tutaj wyszukanych składników, nie będziecie musieli korzystać z super zaawansowanych technologicznie sprzętów kuchennych. Wystarczą produkty dostępne w każdym sklepie i odrobina dobrych chęci, aby zadbać o swoje zdrowie.

Zgodnie z filozofią Pięciu Przemian zbliżającej się do na wielkimi krokami jesieni odpowiada smak ostry, który rozgrzewa i oczyszcza organizm oraz przygotowuje go do zimy.
I tak właśnie potrawy znajdziemy w książce Anny Czelej - pełne jesiennych warzyw, owoców i rozgrzewających, aromatycznych przypraw - imbiru, chili, cynamonu.
Oprócz siedmiu obszernych rozdziałów...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1140
950

Na półkach:

3 miesiące temu miałam okazję zapoznać się z drugą książką z serii - ,,Latem w kuchni Pięciu Przemian”. Bardzo mi się spodobała i z niecierpliwością wyczekiwałam jej kolejnej części. Gdy tylko zauważyłam ją w zapowiedziach wiedziałam, że zrobię wszystko, aby znalazła się w mojej biblioteczce.

Książka została podzielona na rozdziały. Na początku możemy zapoznać się z Jesiennymi zupami. Mi najbardziej spodobały mi się : Zupa owocowa z jabłek i śliwek, Zupa z pęczakiem, Barszcz ukraiński ( już od dawna mam na niego ochotę ). Nie pogardziłabym także Zupą z burakami i chrzanem, Zupą z brukselki ( uwielbiam to warzywo ),czy Zupą z dyni z kaszą jaglaną ( zupę z dyni mogłabym jeść nagminnie).

Następnie przechodzimy do jesiennych sałatek i surówek. Tutaj na uwagę czytelnika zasługują między innymi Sałatka z grzybami marynowanymi i kukurydzą lub też ryżem, Sałatka z kapusty z rzodkiewką, Sałatka z roszponką. Mi bardzo spodobała się także Sałatka z kukurydzy i śliwek, Sałatka z ogórków kiszonych, pomidorów i papryki, a także Sałatka z marchewki, która niezmiennie mi smakuje na wszystkich uroczystościach.

Jesienne dania ciepłe to kolejny dział, z którym czytelnik ma okazję się zapoznać. Knedle ze śliwkami, Racuchy z jabłkami, Pyzy ziemniaczane, Kotlety z kań. To tylko kilka przepysznych dań, które będziemy mogli posmakować. Ja już wypróbowałam kilka z nich i jestem zachwycona. Nawet nie wiedziałam, że i te potrawy również znajdą się w tej pozycji.

Kolejnym działem są Jesienne warzywa, gdzie napotkamy przepisy na Marchewkę zapiekaną z orzechami, Kapustę z pieczarkami i pomidorami, czy Czerwoną kapustę z brokułem. Jestem przekonana, że z pewnością smakują bardzo dobrze.

Jesienne przekąski i dodatki to przepisy gównie na jajka, choć nie tylko. Jajka przepiórcze w sosie pieczarkowym lub w sosie sezamowym, można skusić się także na te faszerowane orzechami. Znajdzie się tutaj także miejsce na Twarożek z papryką i ogórkiem, który z pewnością wypróbuję.

Przedostatni dział to Jesienne desery, czyli coś, co lubię najbardziej. Czuję, że najbardziej zasmakowałyby mi Gruszki w sosie waniliowym ( robiłam kiedyś podobne ),Placek ze śliwkami ( uwielbiam ) , Krem z jabłek i gruszek, Sałatka owocowa ( bardzo lubię połączenie owoców ),czy Ryż zapiekany z jabłkami, który także miałam okazję już kosztować.

Ostatnie przepisy dotyczą Jesiennych przetworów. Ja miałam styczność z Kapustą kiszoną, Powidłami ze śliwek, Grzybami marynowanymi, czy Gruszkami w occie. Zapewniam, że wszystkie potrawy są wyborne i warto je wykonać.

Książka bardzo mi się podobała. Bardzo się cieszę, że miałam okazję się z nią zapoznać. Dzięki niej poznałam wiele nowych potraw, a także przypomniałam sobie te, które sama robię. Całość jest bardzo kolorowa, przedstawiona w ciekawy i prosty sposób. Ja z pewnością sięgnę jeszcze po pozostałe książki z tej serii, gdyż jestem ciekawa, jakie przepisy się tam znajdują.

,,Jesień w kuchni Pięciu Przemian” to wspaniała pozycja kulinarna dla wszystkich kucharzy. Po zapoznaniu się z nią wpadną Wam do głowy nowe pomysły, które urozmaicą normalne jedzenie, a przy okazji dzięki Pięciu Przemianom dobrze wpłyną na nasz organizm. Ja książką jestem zachwycona.

Moja ocena: 9/10

3 miesiące temu miałam okazję zapoznać się z drugą książką z serii - ,,Latem w kuchni Pięciu Przemian”. Bardzo mi się spodobała i z niecierpliwością wyczekiwałam jej kolejnej części. Gdy tylko zauważyłam ją w zapowiedziach wiedziałam, że zrobię wszystko, aby znalazła się w mojej biblioteczce.

Książka została podzielona na rozdziały. Na początku możemy zapoznać się z...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    21
  • Przeczytane
    12
  • Posiadam
    7
  • Kulinarne
    2
  • Kulinaria
    2
  • Zdrowe odżywianie
    1
  • Upragnione
    1
  • Kuchnia
    1
  • Dieta
    1
  • Poradniki - Kulinarne
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Jesień w kuchni Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie


Podobne książki

Przeczytaj także