Jesień w kuchni Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie

Okładka książki Jesień w kuchni Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie
Anna Czelej Wydawnictwo: Illuminatio Seria: W kuchni Pięciu Przemian kulinaria, przepisy kulinarne
232 str. 3 godz. 52 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Seria:
W kuchni Pięciu Przemian
Wydawnictwo:
Illuminatio
Data wydania:
2013-09-01
Data 1. wyd. pol.:
2013-09-01
Liczba stron:
232
Czas czytania
3 godz. 52 min.
Język:
polski
ISBN:
9788363965068
Tagi:
przepisy jesień wegetarianizm jedzenie
Dodaj do pakietu
Dodaj do pakietu
Średnia ocen
6,9 6,9 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Poczekaj, szukamy dla Ciebie najlepszych ofert

Pozostałe księgarnie

Informacja

Reklama
Reklama

Książki autora

Podobne książki

Reklama

Oceny

Średnia ocen
6,9 / 10
8 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
377
343

Na półkach: ,

Zgodnie z filozofią Pięciu Przemian zbliżającej się do na wielkimi krokami jesieni odpowiada smak ostry, który rozgrzewa i oczyszcza organizm oraz przygotowuje go do zimy.
I tak właśnie potrawy znajdziemy w książce Anny Czelej - pełne jesiennych warzyw, owoców i rozgrzewających, aromatycznych przypraw - imbiru, chili, cynamonu.
Oprócz siedmiu obszernych rozdziałów zawierających ponad 100 prostych, ale zarazem pomysłowych i inspirujących przepisów na:

Jesienne zupy
Jesienne sałatki i surówki
Jesienne dania ciepłe
Jesienne warzywa
Jesienne przekąski i dodatki
Jesienne desery
Jesienne przetwory

książka została uzupełniona o tabele aspektów smakowych dotyczące produktów późnego lata i produktów jesiennych. Dla osób, które podobnie jak my zaczynają dopiero swoją przygodę z kuchnią Pięciu Przemian jest to ogromne ułatwienie.
Podobnie jak w przypadku "Piekarni Pięciu Przemian" także i w tej książce, każdy przepis został wzbogacony zdjęciem gotowej potrawy oraz informacjami, do której przemiany należą poszczególne składniki.
Wśród propozycji, które szczególnie nas zainteresowały znalazły się m.in. żurek z oscypkiem, konfitura z gruszek, jajka faszerowane z orzechami, sałatka z kukurydzy i śliwek czy gruszki w sosie waniliowym.
Tym, co moim zdaniem charakteryzuje książki p. Anny jest prostota i łatwość przygotowania proponowanych przez Autorkę potraw. Nie znajdziecie tutaj wyszukanych składników, nie będziecie musieli korzystać z super zaawansowanych technologicznie sprzętów kuchennych. Wystarczą produkty dostępne w każdym sklepie i odrobina dobrych chęci, aby zadbać o swoje zdrowie.

Zgodnie z filozofią Pięciu Przemian zbliżającej się do na wielkimi krokami jesieni odpowiada smak ostry, który rozgrzewa i oczyszcza organizm oraz przygotowuje go do zimy.
I tak właśnie potrawy znajdziemy w książce Anny Czelej - pełne jesiennych warzyw, owoców i rozgrzewających, aromatycznych przypraw - imbiru, chili, cynamonu.
Oprócz siedmiu obszernych rozdziałów...

więcej Pokaż mimo to

43
avatar
905
704

Na półkach:

3 miesiące temu miałam okazję zapoznać się z drugą książką z serii - ,,Latem w kuchni Pięciu Przemian”. Bardzo mi się spodobała i z niecierpliwością wyczekiwałam jej kolejnej części. Gdy tylko zauważyłam ją w zapowiedziach wiedziałam, że zrobię wszystko, aby znalazła się w mojej biblioteczce.

Książka została podzielona na rozdziały. Na początku możemy zapoznać się z Jesiennymi zupami. Mi najbardziej spodobały mi się : Zupa owocowa z jabłek i śliwek, Zupa z pęczakiem, Barszcz ukraiński ( już od dawna mam na niego ochotę ). Nie pogardziłabym także Zupą z burakami i chrzanem, Zupą z brukselki ( uwielbiam to warzywo ), czy Zupą z dyni z kaszą jaglaną ( zupę z dyni mogłabym jeść nagminnie).

Następnie przechodzimy do jesiennych sałatek i surówek. Tutaj na uwagę czytelnika zasługują między innymi Sałatka z grzybami marynowanymi i kukurydzą lub też ryżem, Sałatka z kapusty z rzodkiewką, Sałatka z roszponką. Mi bardzo spodobała się także Sałatka z kukurydzy i śliwek, Sałatka z ogórków kiszonych, pomidorów i papryki, a także Sałatka z marchewki, która niezmiennie mi smakuje na wszystkich uroczystościach.

Jesienne dania ciepłe to kolejny dział, z którym czytelnik ma okazję się zapoznać. Knedle ze śliwkami, Racuchy z jabłkami, Pyzy ziemniaczane, Kotlety z kań. To tylko kilka przepysznych dań, które będziemy mogli posmakować. Ja już wypróbowałam kilka z nich i jestem zachwycona. Nawet nie wiedziałam, że i te potrawy również znajdą się w tej pozycji.

Kolejnym działem są Jesienne warzywa, gdzie napotkamy przepisy na Marchewkę zapiekaną z orzechami, Kapustę z pieczarkami i pomidorami, czy Czerwoną kapustę z brokułem. Jestem przekonana, że z pewnością smakują bardzo dobrze.

Jesienne przekąski i dodatki to przepisy gównie na jajka, choć nie tylko. Jajka przepiórcze w sosie pieczarkowym lub w sosie sezamowym, można skusić się także na te faszerowane orzechami. Znajdzie się tutaj także miejsce na Twarożek z papryką i ogórkiem, który z pewnością wypróbuję.

Przedostatni dział to Jesienne desery, czyli coś, co lubię najbardziej. Czuję, że najbardziej zasmakowałyby mi Gruszki w sosie waniliowym ( robiłam kiedyś podobne ), Placek ze śliwkami ( uwielbiam ) , Krem z jabłek i gruszek, Sałatka owocowa ( bardzo lubię połączenie owoców ), czy Ryż zapiekany z jabłkami, który także miałam okazję już kosztować.

Ostatnie przepisy dotyczą Jesiennych przetworów. Ja miałam styczność z Kapustą kiszoną, Powidłami ze śliwek, Grzybami marynowanymi, czy Gruszkami w occie. Zapewniam, że wszystkie potrawy są wyborne i warto je wykonać.

Książka bardzo mi się podobała. Bardzo się cieszę, że miałam okazję się z nią zapoznać. Dzięki niej poznałam wiele nowych potraw, a także przypomniałam sobie te, które sama robię. Całość jest bardzo kolorowa, przedstawiona w ciekawy i prosty sposób. Ja z pewnością sięgnę jeszcze po pozostałe książki z tej serii, gdyż jestem ciekawa, jakie przepisy się tam znajdują.

,,Jesień w kuchni Pięciu Przemian” to wspaniała pozycja kulinarna dla wszystkich kucharzy. Po zapoznaniu się z nią wpadną Wam do głowy nowe pomysły, które urozmaicą normalne jedzenie, a przy okazji dzięki Pięciu Przemianom dobrze wpłyną na nasz organizm. Ja książką jestem zachwycona.

Moja ocena: 9/10

3 miesiące temu miałam okazję zapoznać się z drugą książką z serii - ,,Latem w kuchni Pięciu Przemian”. Bardzo mi się spodobała i z niecierpliwością wyczekiwałam jej kolejnej części. Gdy tylko zauważyłam ją w zapowiedziach wiedziałam, że zrobię wszystko, aby znalazła się w mojej biblioteczce.

Książka została podzielona na rozdziały. Na początku możemy zapoznać się z...

więcej Pokaż mimo to

4
Reklama

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Jesień w kuchni Pięciu Przemian. Przepisy wegetariańskie


Reklama
zgłoś błąd