30 minut w kuchni. Rewolucyjna metoda, jak gotować smacznie i szybko.
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Tytuł oryginału:
- Jamie's 30-minute meals.
- Wydawnictwo:
- Insignis
- Data wydania:
- 2011-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2011-01-01
- Data 1. wydania:
- 2010-01-01
- Liczba stron:
- 288
- Czas czytania
- 4 godz. 48 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 978-83-61428-45-9
- Tagi:
- kuchnia gotowanie kulinaria szybkie gotowanie
"Pokażę ci, jak w zaledwie 30 minut postawić na stole cały posiłek, składający się z wielu wspaniałych potraw… Jeśli – tak jak ja – kochasz dobre jedzenie, a po ciężkim dniu czeka na ciebie wygłodzona rodzina, pozwól, że wtajemniczę cię w zupełnie rewolucyjną, nową metodę gotowania. Dzięki tej książce dowiesz się, jak przygotować cały posiłek w czasie, który zwykle przeznaczasz na przyrządzenie zaledwie jednego dania. Kiedy zobaczysz, ile udało ci się osiągnąć w ciągu zaledwie 30 minut, padniesz z wrażenia. Tak właśnie było ze mną! Szybkość wcale nie oznacza pogorszenia jakości. Osiągniesz ją dzięki dobrej organizacji, sprawnemu działaniu i różnym sztuczkom, dzięki którym w niezwykle krótkim czasie przygotujesz smakowite dania. Każdy z 50 przedstawionych w książce przepisów został starannie opracowany. Nie ma tu czasu na obijanie się – to porządne, szybkie gotowanie naprawdę pysznych dań. Stworzyłem kompletne zestawy potraw, które doskonale do siebie pasują, a przepisy podałem w naprawdę wyjątkowy sposób, dzięki czemu bardzo łatwo jest z nich korzystać. Gotując tą metodą, spożytkujesz optymalnie każdą minutę, a do tego zapewnisz sobie świetną zabawę, wykorzystując swoją kuchnię do celu, dla którego została stworzona. Myślisz, że to nie może się udać? Zapewniam cię, że to możliwe! Zajrzyj do środka i przekonaj się, jakie dania proponuję. Kiedy już zaczniesz gotować w ten sposób, zachwycisz się nim i nigdy z niego nie zrezygnujesz. "
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 186
- 168
- 112
- 16
- 15
- 13
- 9
- 7
- 6
- 6
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki 30 minut w kuchni. Rewolucyjna metoda, jak gotować smacznie i szybko.
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
Świetna książka, super szybkie dania choć trzeba się spinać;) ja w 30 min nie dałam rady ale i tak fajne i szybkie dania
Świetna książka, super szybkie dania choć trzeba się spinać;) ja w 30 min nie dałam rady ale i tak fajne i szybkie dania
Pokaż mimo toNazwałabym tą książkę: Chaos w kuchni. Przepisy opisane są w sposób chaotyczny, kilka potrawa przygotowuje na raz. W stylu: włączam gaz i topię masło, na którym usmażę zaraz cebulę, w tym czasie obieram pomarańczę, którą wykorzystam do przygotowania deseru, odkładam pomarańczę, wracam do masła, bo się przypala. Na osobnym palniku podgrzewam mleko kokosowe. Włączam piekarnik, szykuję blachę i zapiekam na niej cukinię. itp. itd.
Nazwałabym tą książkę: Chaos w kuchni. Przepisy opisane są w sposób chaotyczny, kilka potrawa przygotowuje na raz. W stylu: włączam gaz i topię masło, na którym usmażę zaraz cebulę, w tym czasie obieram pomarańczę, którą wykorzystam do przygotowania deseru, odkładam pomarańczę, wracam do masła, bo się przypala. Na osobnym palniku podgrzewam mleko kokosowe. Włączam...
więcej Pokaż mimo toKupiłam tą książkę gdy raczkowąłm w kuchni no i muszę przyznać,że nigdy nie udało mi się wyrobić w 30 min. Z prostej przyczyny, braku znajomości podstaw gotowania, ograniczeń swojej kuchni a także dostepności produktów. Z czasem udało mi się zaznajomić z podstawowymi technikami kulinarnymi, udało mi się nieźle zaopatrzyć kuchnie w rózne przyprawy, sosy i gadżety kuchenne a swieże produkty(nawet te najbardziej wyszukane)kupować na tureckich lub chińskich targach, ale nadal nie posiadam robota kuchennego i chociażby z tego powodu wiem,że dopuki go nie kupie doputy nie uda mi się zmieścić w tytułowych 30 min. Mimo to nie uważam,że ksiazka jest zła,wręcz przeciwnie, dała mi pole do nauki i eksperymentowania, łączenia niespotykanych smaków i aromatów. Dodatkowo dodam iż jestem laktoowowegetarianką i gotuję zawsze dwa obiady dla siebie i męża, książka pozwala mi łatwo lawirowac pomiedzy sfwerą wege i niewege a przepisy niejednokrotnie ułatwiły mi zycie bo same w sobie są tak skonstruowane żę łaczą w sobie pożywne jak i smaczne elementy bez konieczności każdorazowego używania mięsa.
Podsumowując:
-przepisy smaczne, różnorodne, łatwo je łaczyć i tworzyć dowolne kombinacje
-zwróćcie uwage na wprowadzenie, a w tym konieczne wyposażenie kuchni, autor nie umiescił jej bez powodu!koniecznie trzeba się zaopatrzyć w robota kuchennego-bez niego wg mnie kupowanie ksiazki nie ma sensu,
-bardzo podoba mi się układ książki, podzielenie je na podrozdziały, zdjęcia kazdej potrawy i szczegółowy opis czynności, jeszcze mi się nie zdarzyło bym się w czyms pogubiła,
-proszę nie sugerowac sie programem TV, najpierw była ksiażka i do niej nakrecono filmiki, jeśli uważasz że w książce nie ma tej samem magii co w filmikach to muszę cie rozczarować, w filmiku jest Jamie i to on czaruje, w swojej kuchni jesteś tylko Ty i ksiażka, co z tego wyjdzie zależy tylko od Twojej charyzmy i zaangażowania.
-jesli chodzi o zarzuty odnośnie uzywania niedostepnych produktów lub drogich produktów- na pocżatku sama narzekałam,ze wydaję fortunę na składniki, dopiero nabranie pewnej wprawy i samodzielności w kuchni pozwala na stosowanie zamiennikow, jesli uwązasz ze cos jest za drogie, niedostepne to po prostu pomiń dany składnik lub kup podobny z tej samej rodziny.Gwarantuje, że potrawa na tym wcale nie ucierpi.
Enjoy:)
Polecam,
Kupiłam tą książkę gdy raczkowąłm w kuchni no i muszę przyznać,że nigdy nie udało mi się wyrobić w 30 min. Z prostej przyczyny, braku znajomości podstaw gotowania, ograniczeń swojej kuchni a także dostepności produktów. Z czasem udało mi się zaznajomić z podstawowymi technikami kulinarnymi, udało mi się nieźle zaopatrzyć kuchnie w rózne przyprawy, sosy i gadżety kuchenne a...
więcej Pokaż mimo toKsiążka na podstawie programu telewizyjnego o tym samym tytule. Przepisy są proste, choć nie banalne. Kilka dobrych. Niestety książka nie oddaje uroku programu. W przepisach często pominięto ważne składniki lub czynności i w efekcie potrawa, nie ma tego czegoś. No i brak w nich uroku Jamiego. Szału nie robi.
Książka na podstawie programu telewizyjnego o tym samym tytule. Przepisy są proste, choć nie banalne. Kilka dobrych. Niestety książka nie oddaje uroku programu. W przepisach często pominięto ważne składniki lub czynności i w efekcie potrawa, nie ma tego czegoś. No i brak w nich uroku Jamiego. Szału nie robi.
Pokaż mimo toBardzo fajnie napisana książka, z rewelacyjnymi przepisami na różne dania. Polecam!
Bardzo fajnie napisana książka, z rewelacyjnymi przepisami na różne dania. Polecam!
Pokaż mimo toPięknie wydana książka z - co ważne - niezwykle udanymi przepisami. Rzeczywiście, ciężko zmieścić się w podanym w tytule czasie, wymagałoby to na pewno treningu i nauczenia się przepisów na pamięć, ale ja akurat bardzo lubię gotować i dodatkowe 10 - 15 minut nie robi mi różnicy. I nie mam problemu z zastępowaniem niedostępnych lub drogich składników tańszymi zamiennikami, a także mieszaniem potraw z różnych zestawów, tak więc zarzuty przedstawione w jednej z recenzji zupełnie do mnie nie trafiają.
Pewnym minusem jest, według mnie, wynikające z przyjętego limitu czasu ograniczenie się do potraw szybkich i stosunkowo prostych - dużo kurczaka, owoców morza i ryb, sałat i deserów, a tylko dwie zupy. No ale takie było właśnie założenie, a wiele osób może być wręcz zaskoczonych, w jak prosty sposób można ugotować coś oryginalnego i smacznego. Dlatego poleciłabym ją właśnie początkującym - przepisy drobiazgowo opisują wszystkie kolejne czynności, pozwalając szybko przygotować naprawdę smaczne potrawy. Wystarczy nie poddawać się presji czasu i nie upierać się przy przygotowaniu wszystkich potraw z zestawu.
Pięknie wydana książka z - co ważne - niezwykle udanymi przepisami. Rzeczywiście, ciężko zmieścić się w podanym w tytule czasie, wymagałoby to na pewno treningu i nauczenia się przepisów na pamięć, ale ja akurat bardzo lubię gotować i dodatkowe 10 - 15 minut nie robi mi różnicy. I nie mam problemu z zastępowaniem niedostępnych lub drogich składników tańszymi zamiennikami, a...
więcej Pokaż mimo toŚwietne pomysły, dobra kuchnia, a co najważniejsze pełny posiłek tylko w 30 minut!!!!
Świetne pomysły, dobra kuchnia, a co najważniejsze pełny posiłek tylko w 30 minut!!!!
Pokaż mimo toKsiążka zawiera wiele ciekawych przepisów, zarówno tych banalnych jak i o większym stopniu trudności i masę pięknych zdjęć. Jamie podaje przepisy na dania, które nie wymagają od nas ogromnego wysiłku, produkty do nich są łatwo dostępne i o dziwno w miarę przystępne cenowo. Podoba mi się sposób ukazywania potraw na zdjęciach - w sposób nieco niedbały aczkolwiek bardzo przyjemny dla oka, zachęcający do ich wypróbowania.
Książka zawiera wiele ciekawych przepisów, zarówno tych banalnych jak i o większym stopniu trudności i masę pięknych zdjęć. Jamie podaje przepisy na dania, które nie wymagają od nas ogromnego wysiłku, produkty do nich są łatwo dostępne i o dziwno w miarę przystępne cenowo. Podoba mi się sposób ukazywania potraw na zdjęciach - w sposób nieco niedbały aczkolwiek bardzo...
więcej Pokaż mimo toPięknie i wydana i z mnóstwem świetnych przepisów.
Ale niestety nie zawsze adekwatna do zaopatrzenia polskich sklepów, co bardzo utrudnia życie.
Pięknie i wydana i z mnóstwem świetnych przepisów.
Pokaż mimo toAle niestety nie zawsze adekwatna do zaopatrzenia polskich sklepów, co bardzo utrudnia życie.
Książka jest rewelacyjna! i totalnie nie zgadzam się z opinią którą tu przeczytałam. Zgadzam się tylko z jedną rzeczą - nie jest to książka dla totalnie zielonych jeśli chodzi o gotowanie.
Fakt ciężko się wyrobić w 30 minut : tak jak pisze autor do gotowania trzeba sie przygotować. Zaczynamy od przygotowania stołu, przygotowania składników, naczyń i wszystkiego co będzie potrzebne do gotowania kiedy to zrobimy dopiero zaczynami liczyć 30 min. Wtedy się da. Uwierzcie mi.
Jeśli chodzi o składniki... to owszem bywa że są mniej lub bardziej egzotyczne ale zdecydowana większość jest do kupienia! tylko trzeba poszukać. Kuchnie świta, allegro, alma, bomi.... Od kiedy gotuję z tej książki zaczęłam zwracać uwagę na to co jest w sklepach. Okazało się ze wiele rzeczy które wydawały mi się dziwne były sklepach sieciowych (np. warzywo którego nie znałam totalnie FENKUŁ był w leclerc ;) )
Połączenie smaków - tu również nie zgodzę się z opinią kolegi. Robiłam już kilka kolacji w całości z tej książki i wg mnie, męża i moich gości wszystko było dobrane idealnie. Zdarzyło mi się tez jeden z dodatków lub deser pominąć i .... odczułam lekki niedosyt.
cena produktów: fakt jeśli w naszej kuchni nie ma nic i wszysto musimy kupić od zera to jest to wydatek. Ale każdy z nas w kuchni coś ma. Jeśli chodzi o kupowanie "dziwnych" rzeczy to nie są to dodatki do jednego dania przecież. Przykładem może być czerwona wędzona papryka. Wydawało mi się że będę ją musiała kupować na allegro. A okazało się ze jest dostępna w Kuchni świata puszka 70g kosztuje 9 zł.
Czym jeszcze uwiodła mnie ta książka?
ze jest napisana inaczej. Nie ma tam klasycznego podziału na dania i potrawy tylko na całe "zestawy" JO pisze co w jakiej kolejności mamy robić. Odpada nam myślenie nad tym od czego zacząć żeby wszytko było ciepłe/ ugotowane/upieczone w tym samym czasie.
o obłędnych zdjęciach nie wspomnę.
Absolutnie nie żałuję ani jednej złotówki wydanej na tą książkę.
Zainteresowanych zapraszam na bloga http://meals-a.blogspot.com/ - tutaj znajdziecie opisy zrealizowanych przepisów.
Książka jest rewelacyjna! i totalnie nie zgadzam się z opinią którą tu przeczytałam. Zgadzam się tylko z jedną rzeczą - nie jest to książka dla totalnie zielonych jeśli chodzi o gotowanie.
więcej Pokaż mimo toFakt ciężko się wyrobić w 30 minut : tak jak pisze autor do gotowania trzeba sie przygotować. Zaczynamy od przygotowania stołu, przygotowania składników, naczyń i wszystkiego co będzie...