Chrobot. Życie najzwyklejszych ludzi świata

Książki autora

Oficjalne recenzje i

Siedem codzienności

2795 254 91

OCENA - 10/10 ARCYDZIEŁO.

Cytat:
Wiadro mozolnie jedzie w górę. Cisza, ktoś przelewa wodę do baniaka, Plusk wiadra spadającego z powrotem do wody.
Chrobot. Cisza. Plusk.
Chrobot.

Żyjemy w jednym świecie więc idealnym i sprawiedliwym rozwiązaniem byłoby gdyby wszyscy ludzie mieli równe szanse w realizacji własnych celów, życiowych potrzeb, marzeń. Ale jak wiemy to tylko mit ponieważ miejsce urodzenia i zamieszkania, kontynent oraz kraj w którym przebywamy, pochodzenie, zamożność, perspektywy rozwoju, warunki społeczne i kulturowe determinują różne drogi w osiąganiu własnych priorytetów egzystencjonalnych.

„CHROBOT” Tomasz Michniewicza to fantastyczny reportaż ukazujący z jednej strony nadmiar życiowych możliwości z drugiej zaś całkowity ich brak w zależności od miejsca w którym egzystujemy. Czytając niejednokrotnie zwrócimy na to uwagę i wychwycimy różnice, bo mamy siedmiu odmiennych bohaterów o różnych konstelacjach i w miejscach na świecie. Są to najzwyklejsi ludzie jakich wielu, których wspólnym celem jest wieść szczęśliwe i godne życie. Czym im się to udało?. Przeczytajcie.

Początek lektury nie jest łatwy i trzeba się mocno skoncentrować, aby zrozumieć intencje autora. Formuła książki jest nieco odmienna i może sprawiać kłopoty podczas przyswajania treści. Poznajemy bowiem wydarzenia z życia bohaterów, dotyczące konkretnej kwestii np. rodziny czy szkoły na zmianę, co wprowadza trochę chaosu. Muszę przyznać, że mi również taka forma prezentacji zagadnień nieco przeszkadzała. Niezależnie od tych drobnych niedogodności reportaż jest genialny i warto się z nim zapoznać. Ja mimo wszystko wystawiam mu maksymalną ocenę. Pozdrawiam. Jack_

OCENA - 10/10 ARCYDZIEŁO.

Cytat:
Chrobot. Cisza. Plusk.
Chrobot.

Super książka, jedyne co mi przeszkadzało to skakanie po różnych światach i osobach. Wolałabym by każda z siedmiu osób była opisana, opowiedziana oddzielnie.

Lektura trzeźwiąca, mimo różnorodnych opowieści prowadzonych jednocześnie- przyciąga uwagę.
Kiedy myślisz sobie, że żyjemy na tym samym świecie, autor uświadamia, że jest tych światów jakby więcej. Reportaż-raczej w sposób niezamierzony przez autora- pomógł mi jako Polce docenić miejsce, w którym przyszło mi się urodzić, być wdzięczną za niezłą rzeczywistość, która mnie otacza mimo powszechnej kultury narzekania. Ale jednocześnie uświadamia, że jesteśmy trybikami wielkiej maszyny wykorzystującej innych, pokazuje bezradność jednostki wobec problemów trzecich, czwartych i kolejnych światów.

Jak dla mnie te reportaże to prawie majstersztyk. Lekkie pióro Pana Tomasza sprawie, że nie możesz oderwać oczu od książki. Dzięki tej książce kilka razy szedłem do pracy niewyspany.
Opisane losy kilku osób w różnych częściach świata pokazują, że tam gdzie się urodzisz ma znaczenie jaki masz start i możliwości.
Polecam gorąco!!

Polecam gorąco!!

Jako literatura faktu naprawdę rewelacyjna. Końcówka i ostatnie rozdziały sprawiły że miałam ciary... wcale nie żenady, po prostu emocje były mega silne, a rzadko mam aż tak czytając książki. Smutna nasza rzeczywistość ale nie jesteśmy w stanie jako jednostki z nią walczyć.
Z minusów moim zdaniem chaotyczna momentami, ale też być może taki efekt daje w audiobooku, nie wiem jak to wygląda na papierze.

Książka opowiada historię siedmiu osób, które łączy jedno - urodziły się mniej więcej w tym samym czasie, w latach osiemdziesiątych. Każda z nich jest jednak całkowicie inna, ukazuje życie w całkowicie różnych warunkach. Przez równoległą narrację do książki wkrada się nieco chaosu, jest to jednak konieczne aby w pełni ukazać różnice i podobieństwa ukazanych kultur i doświadczeń. Najistotniejsze jest jednak to, że opisane tutaj historie to życia prawdziwych osób, które przeżywają je gdzieś daleko od nas, ale wciąż na naszej wspólnej Ziemii.

Książka by była ciekawsza gdyby nie zostały te wszystkie historie poszatkowane i rozrzucone. Autor upodobał sobie pisanie książek w sposób równoległych światów co jest dobre na film czy serial a nie na książkę...

Dla bohaterów reportażu ich życie jest "najzwyklejsze", ale dla mnie ta lektura była niezwykle otwierająca. Prozy życia Amerykanina czy Fina można się było domyślić, ale pozostałe życiorysy uczą bardzo wiele.
Każdy z nas rodzi się na innej planszy zwanej życiem i ma do odegrania swoją rolę; czasami prostszą, czasami trudniejszą, na końcu szukasz iskry zdrowia, spełnienia, szczęścia i miłości.
Lubimyczytac.pl - wybitnie trafiona rekomendacja z waszego algorytmu.

Chaotyczna,poza tym irytujacy styl.

Chaotyczna,poza tym irytujacy styl.

Książka zmienia perspektywę. Niby wiemy jak żyje się w Japonii, Stanach czy Zimbabwe, jednak historie zestawione "obok siebie" pokazują jak bardzo wiele wyznacza miejsce urodzenie i rodzina (ród),w ktorym człowiek dorasta. Zabrakło mi tylko polskiego bohatera, wszak autor jest Polakiem. Ale może to właśnie miało tak być. Może każdy z nas powinien "wstawic" tam samego siebie? Świetna książka.

• Przeczytane
    5 272