Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni

Tłumaczenie: Anna Sak
Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
7,48 (110 ocen i 16 opinii) Zobacz oceny
10
11
9
14
8
28
7
34
6
16
5
3
4
2
3
2
2
0
1
0
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Julia's kitchen wisdom
data wydania
ISBN
978-83-08-04683-8
liczba stron
252
język
polski
dodała
Izabela

Książka zawierająca przepisy na potrawy i dodatki oraz praktyczne porady dla miłośników sztuki kulinarnej. Dowodem na ich przydatność są lata doświadczenia jakimi poszczycić się mogła najbardziej znana w Stanach Zjednoczonych szefowa kuchni, która nauczyła Amerykanów gotować i zaraziła ich miłością do jedzenia, wydając kolejne książki kucharskie i prowadząc pierwsze w tamtejszej telewizji show...

Książka zawierająca przepisy na potrawy i dodatki oraz praktyczne porady dla miłośników sztuki kulinarnej. Dowodem na ich przydatność są lata doświadczenia jakimi poszczycić się mogła najbardziej znana w Stanach Zjednoczonych szefowa kuchni, która nauczyła Amerykanów gotować i zaraziła ich miłością do jedzenia, wydając kolejne książki kucharskie i prowadząc pierwsze w tamtejszej telewizji show kulinarne. Ten niewielkich poradnik to niezbędnik, który powinien się znaleźć w podręcznej biblioteczce każdego szanującego się kucharza.

 

źródło opisu: Wydawnictwo Literackie, 2011

źródło okładki: www.wydawnictwoliterackie.pl

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (485)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 125
Pati | 2011-08-12
Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Posiadam
Przeczytana: lipiec 2011

Książkę postanowiłam kupić po obejrzeniu filmu "Julie i Julia". Jest to bodajże jedyne polskie wydanie książki kucharskiej Julii Child. Książka jest świetnie skomponowana. Ostatnio zagląda do niej nawet mój mąż, który raczej nie gotuje, tylko po to by dowiedzieć się co zrobić by jajecznica była jeszcze bardziej pyszna. Polecam wielbicielom kuchni francukiej: najlepsze francuskie specjały w pigułce.

książek: 956
Patrycja | 2014-12-28
Przeczytana: 28 grudnia 2014

Zafascynowana filmem, kupiłam książkę. Godzinami przesiadywałam w kuchni, gotując, rozkoszując się i męcząc mojego partnera pytaniem "Dobre??"
Fantastyczna przygoda z Julią! Dużo się nauczyłam i polecam początkującym domowym szefom kuchni i doświadczonym kucharzom :)

książek: 1032
Magdalena Paź | 2013-08-19
Przeczytana: 03 maja 2013

Bardzo chciałam mieć tę książkę i bardzo się cieszę, że Wydawnictwo Literackie zechciało mi ją udostępnić. Jest rewelacyjna. I mimo, że to tylko przepisy oczarowała mnie. Super wydana, z ozdobnikami. Podzielona jest tematycznie na zupy, sosy, sałatki, mięso, dania z jaj itp. „Gotuj z Julią” bardzo przypadła mi do gustu. Szczególnie to, że proporcje składników nie są podawane w gramach czy dekagramach tylko normalnie: w łyżeczkach, szklankach itp. Dzięki temu nie trzeba mieć pod ręką wagi kuchennej czy przelicznika wag. Oprócz konkretnych przepisów w książce można znaleźć wiele cennych rad na nurtujące młode gospodynie tematy, takie jak: upiec mięso, ugotować ryż czy warzywa, ubić pianę z białek czy nawet jak umyć przypalony garnek.
Ja osobiście zamierzam wypróbować przepisy Julii i mam nadzieję, że dzięki jej poradom uda mi się to doskonale.
Estetyczna, przejrzysta, z zabawnymi rysunkami, ważne informacje wyróżnione tłustym drukiem. Na końcu książki znajduje się słowniczek...

książek: 1213
skumperlak | 2012-03-20
Na półkach: Przeczytane

Dla wegetariańskich dusz część przepisów jest bezużyteczna, mimo to uważam książkę za wspaniałą i kiedy jestem głodna, to sobie podczytuję :] Dla kulinarnego laika - podwalina poczynań eksperymentatorskich!

książek: 354
Adria | 2014-05-07
Na półkach: Przeczytane

Co tu dużo mówić - wspaniałe przepisy znakomitej i najbardziej znanej kucharki na globie.

Jedyny minus to brak zdjęć, jesteśmy przyzwyczajeni do książek kucharskich w postaci pięknych, kulinarnych albumów. Mimo wszystko - kto kocha gotować, musi ją mieć!

Książkę tę szukałam długi czas, w końcu dostałam i nie żałuję. Powracam do niej często, szukając inspiracji na obiad czy jakiejś wskazówki - Julia Child zdradza triki, ułatwiające pracę w kuchni.

książek: 7240
Anna-mojeksiążki | 2013-05-20
Przeczytana: maj 2013

Do sięgnięcia po książkę Julii Child zainspirował mnie film „Julia i Julie”, z rewelacyjną rolą Meryl Streep” oraz blog http://www.vivelacuisine.pl/, zainspirowany kuchnią francuską i przepisami Julii Child.

Julia Child, z domu McWilliams, była legendą amerykańskich programów kulinarnych. Podczas drugiej wojny światowej poznała swojego męża, Petera Childa, i wraz z nim przeprowadziła się do Francji, gdzie Peter pracował w Agencji Informacyjnej przy Ambasadzie Amerykańskiej w Paryżu. Zawsze fascynowało ją gotowanie, a Francja zadziałała jak zapalnik na wybuch tej pasji. Tam zapisała się na półroczny kurs gotowania w znanej szkole Le Cordon Bleu, gdzie była uczennicą słynnego francuskiego szefa kuchni, Maxa Bugnarda. Tam też poznała Simone Beck i Louisette Bertholle, z którymi napisała książkę kucharską, która uzyskała później tytuł Mastering the Art of French Cooking. W latach 60-tych państwo Child powrócili do Stanów Zjednoczonych, gdzie Julia promowała swoją książkę. W efekcie...

książek: 394
a_iwka | 2011-08-23
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 2011 rok

Kultowy boeuf bourguignon nawet w moim wykonaniu jest przepyszny! teraz czas na homary ;-)
Wiele fajnych, czasem trochę zakurzonych przepisów... tylko kto dziś ma czas na takie gotowanie?

książek: 60
Aleksandra | 2015-11-04
Przeczytana: 03 marca 2015

KOCHAM GOTOWAĆ!!! <3 <3 <3
Ta książka jest niezbędnikiem dla każdego, kto chce zacząć lub już doświadcza swoją przygodę z gotowaniem.

książek: 7500
kocham_cie | 2015-02-16
Na półkach: <2015, Przeczytane
Przeczytana: 2012 rok

Ja wiem, że to nie świadczy o dobrej książce kucharskiej, ale brakowało mi w niej koloru i obrazków.

książek: 1180
Inna_odInnych | 2014-09-27
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, 2014
Przeczytana: 27 września 2014

Jedyna książka kucharska, którą przeczytałam jak najzwyklejszą książkę, czytając prawie wszystko od początku do końca.
Idealna pozycja dla początkujących kucharzy. Wiele rad, opis podstawowych rzeczy (np. jak się gotuje warzywa czy piecze mięso), słowniczek z pojęciami pojawiających się w przepisach, a nie zawsze wiadomo, o co dokładnie chodzi.
Książka Julii mnie oczarowała i NA PEWNO ją kupię. Po prostu MUSZĘ ją mieć. Wypróbowałam już nawet dwa przepisy - wyszły przepyszne dania, które smakowały nie tylko mnie, ale i całej rodzinie (szczególnie sałatka z tartych buraczków jest cudowna. Normalnie nie lubię buraków, a w tej wersji zjadłam nawet dokładkę! :))

Jedyny minus, jaki zauważyłam: niektóre potrawy są albo bardzo skomplikowane albo ich robienie zostało tak skomplikowanie opisane, że nie jestem pewna do końca, jak je zrobić. Ale, że Julia zachęca do eksperymentów, to kto powiedział, że muszę robić wszystko dokładnie tak jak ona? :)

zobacz kolejne z 475 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd