Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni

Okładka książki Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni Julia Child
Okładka książki Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni
Julia Child Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie kulinaria, przepisy kulinarne
252 str. 4 godz. 12 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Tytuł oryginału:
Julia's kitchen wisdom
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Literackie
Data wydania:
2011-01-01
Data 1. wyd. pol.:
2011-01-01
Liczba stron:
252
Czas czytania
4 godz. 12 min.
Język:
polski
ISBN:
978-83-08-04683-8
Tłumacz:
Anna Sak
Średnia ocen

7,5 7,5 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
7,5 / 10
122 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
156
28

Na półkach:

Mocno przesadzona popularność. Nie będę powtarzać innych recenzji, że brak zdjęć, że nietypowa konstrukcja etc,

ale na litość boską, jak ja mam zrobić zakupy na cały tydzień jeżeli w przepisie mam:
3 szklanki posiekanej białej części pora,
1 szklanka ugotowanej piersi z kurczaka,
2/3 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli???
To ile ja mam tych porów kupić? 1 czy 4? Jeżeli kupię 4, a okaże się że potrzebny jednak jeden, to co ja zrobię z resztą? Zalegnie mi w lodówce czekając na lepsze jutro, albo może na gwałt muszę szukać innych przepisów z wykorzystaniem pora?
Naprawdę tak trudno podać gramaturę?

Przepisy są ok. Podstawowe, jest trochę ciekawostek i porad, ale dla mnie ta książka w tej sytuacji jest bezużyteczna.
Nie wiem jak miałabym zrobić zakupy na tydzień, a co dopiero na dwa tygodnie.

Może sprawdzi się osobom, którzy ustalają swoje menu z dnia na dzień, a nie planują je z góry na cały tydzień.

Mocno przesadzona popularność. Nie będę powtarzać innych recenzji, że brak zdjęć, że nietypowa konstrukcja etc,

ale na litość boską, jak ja mam zrobić zakupy na cały tydzień jeżeli w przepisie mam:
3 szklanki posiekanej białej części pora,
1 szklanka ugotowanej piersi z kurczaka,
2/3 szklanki pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli???
To ile ja mam tych porów kupić? 1...

więcej Pokaż mimo to

avatar
29
20

Na półkach:

KOCHAM GOTOWAĆ!!! <3 <3 <3
Ta książka jest niezbędnikiem dla każdego, kto chce zacząć lub już doświadcza swoją przygodę z gotowaniem.

KOCHAM GOTOWAĆ!!! <3 <3 <3
Ta książka jest niezbędnikiem dla każdego, kto chce zacząć lub już doświadcza swoją przygodę z gotowaniem.

Pokaż mimo to

avatar
2791
999

Na półkach: ,

Ja wiem, że to nie świadczy o dobrej książce kucharskiej, ale brakowało mi w niej koloru i obrazków.

Ja wiem, że to nie świadczy o dobrej książce kucharskiej, ale brakowało mi w niej koloru i obrazków.

Pokaż mimo to

avatar
2546
1976

Na półkach:

Maksymalnie apetyczna i urocza książka kucharska. Kto będzie miał ją w dłoniach na pewno nie poprzestanie na czytaniu, od razu będzie chciał wykorzystać przepisy i porady Julii w swojej kuchni.

Maksymalnie apetyczna i urocza książka kucharska. Kto będzie miał ją w dłoniach na pewno nie poprzestanie na czytaniu, od razu będzie chciał wykorzystać przepisy i porady Julii w swojej kuchni.

Pokaż mimo to

avatar
414
102

Na półkach: , , ,

Zafascynowana filmem, kupiłam książkę. Godzinami przesiadywałam w kuchni, gotując, rozkoszując się i męcząc mojego partnera pytaniem "Dobre??"
Fantastyczna przygoda z Julią! Dużo się nauczyłam i polecam początkującym domowym szefom kuchni i doświadczonym kucharzom :)

Zafascynowana filmem, kupiłam książkę. Godzinami przesiadywałam w kuchni, gotując, rozkoszując się i męcząc mojego partnera pytaniem "Dobre??"
Fantastyczna przygoda z Julią! Dużo się nauczyłam i polecam początkującym domowym szefom kuchni i doświadczonym kucharzom :)

Pokaż mimo to

avatar
693
200

Na półkach: , ,

Jedyna książka kucharska, którą przeczytałam jak najzwyklejszą książkę, czytając prawie wszystko od początku do końca.
Idealna pozycja dla początkujących kucharzy. Wiele rad, opis podstawowych rzeczy (np. jak się gotuje warzywa czy piecze mięso),słowniczek z pojęciami pojawiających się w przepisach, a nie zawsze wiadomo, o co dokładnie chodzi.
Książka Julii mnie oczarowała i NA PEWNO ją kupię. Po prostu MUSZĘ ją mieć. Wypróbowałam już nawet dwa przepisy - wyszły przepyszne dania, które smakowały nie tylko mnie, ale i całej rodzinie (szczególnie sałatka z tartych buraczków jest cudowna. Normalnie nie lubię buraków, a w tej wersji zjadłam nawet dokładkę! :))

Jedyny minus, jaki zauważyłam: niektóre potrawy są albo bardzo skomplikowane albo ich robienie zostało tak skomplikowanie opisane, że nie jestem pewna do końca, jak je zrobić. Ale, że Julia zachęca do eksperymentów, to kto powiedział, że muszę robić wszystko dokładnie tak jak ona? :)

Jedyna książka kucharska, którą przeczytałam jak najzwyklejszą książkę, czytając prawie wszystko od początku do końca.
Idealna pozycja dla początkujących kucharzy. Wiele rad, opis podstawowych rzeczy (np. jak się gotuje warzywa czy piecze mięso),słowniczek z pojęciami pojawiających się w przepisach, a nie zawsze wiadomo, o co dokładnie chodzi.
Książka Julii mnie oczarowała...

więcej Pokaż mimo to

avatar
102
19

Na półkach: ,

http://zarloczek.pl/recenzje-ksiazek-kucharskich-2/julia-child/

http://zarloczek.pl/recenzje-ksiazek-kucharskich-2/julia-child/

Pokaż mimo to

avatar
1202
278

Na półkach: , , ,

Bardzo chciałam mieć tę książkę i bardzo się cieszę, że Wydawnictwo Literackie zechciało mi ją udostępnić. Jest rewelacyjna. I mimo, że to tylko przepisy oczarowała mnie. Super wydana, z ozdobnikami. Podzielona jest tematycznie na zupy, sosy, sałatki, mięso, dania z jaj itp. „Gotuj z Julią” bardzo przypadła mi do gustu. Szczególnie to, że proporcje składników nie są podawane w gramach czy dekagramach tylko normalnie: w łyżeczkach, szklankach itp. Dzięki temu nie trzeba mieć pod ręką wagi kuchennej czy przelicznika wag. Oprócz konkretnych przepisów w książce można znaleźć wiele cennych rad na nurtujące młode gospodynie tematy, takie jak: upiec mięso, ugotować ryż czy warzywa, ubić pianę z białek czy nawet jak umyć przypalony garnek.
Ja osobiście zamierzam wypróbować przepisy Julii i mam nadzieję, że dzięki jej poradom uda mi się to doskonale.
Estetyczna, przejrzysta, z zabawnymi rysunkami, ważne informacje wyróżnione tłustym drukiem. Na końcu książki znajduje się słowniczek kulinarny a także spis sprzętów, jakie powinny znaleźć się w każdej kuchni.
„Gotuj z Julią” Julii Child polecam wszystkim. Będzie doskonała na prezent ślubny, ale nie tylko.

Bardzo chciałam mieć tę książkę i bardzo się cieszę, że Wydawnictwo Literackie zechciało mi ją udostępnić. Jest rewelacyjna. I mimo, że to tylko przepisy oczarowała mnie. Super wydana, z ozdobnikami. Podzielona jest tematycznie na zupy, sosy, sałatki, mięso, dania z jaj itp. „Gotuj z Julią” bardzo przypadła mi do gustu. Szczególnie to, że proporcje składników nie są...

więcej Pokaż mimo to

avatar
3034
2034

Na półkach: , ,

Do sięgnięcia po książkę Julii Child zainspirował mnie film „Julia i Julie”, z rewelacyjną rolą Meryl Streep” oraz blog http://www.vivelacuisine.pl/, zainspirowany kuchnią francuską i przepisami Julii Child.

Julia Child, z domu McWilliams, była legendą amerykańskich programów kulinarnych. Podczas drugiej wojny światowej poznała swojego męża, Petera Childa, i wraz z nim przeprowadziła się do Francji, gdzie Peter pracował w Agencji Informacyjnej przy Ambasadzie Amerykańskiej w Paryżu. Zawsze fascynowało ją gotowanie, a Francja zadziałała jak zapalnik na wybuch tej pasji. Tam zapisała się na półroczny kurs gotowania w znanej szkole Le Cordon Bleu, gdzie była uczennicą słynnego francuskiego szefa kuchni, Maxa Bugnarda. Tam też poznała Simone Beck i Louisette Bertholle, z którymi napisała książkę kucharską, która uzyskała później tytuł Mastering the Art of French Cooking. W latach 60-tych państwo Child powrócili do Stanów Zjednoczonych, gdzie Julia promowała swoją książkę. W efekcie końcowym podpisała kontrakt z telewizją WGBH na prowadzenie programu kulinarnego The French Chef.
Swoim stylem i sposobem bycia podbiła serca publiczności.

Jej książka jest niezwykle cennym nabytkiem dla każdej pani domu. Znajdujemy tutaj przepisy dań prostych, jak i niezwykle skomplikowanych. Krok po kroku opisane są potrawy i sposoby ich przygotowania. Można tam znaleźć kwintesencję francuskich specjałów – książka jest bardzo ciekawa i poukładana na tip-top.

Niestety, orłem kuchni nie jestem i do wielu przepisów nawet bym się nie zabrała, jednak kilka mnie zainteresowało mnie na tyle, że pokuszę się o ich zrobienie.
Fascynuje mnie, od obejrzenia filmu, jej słynny Buef Bourguignon , a ślinka zakręciła mi się w ustach, kiedy zobaczyłam realizację tej potrawy na wspomnianym wyżej blogu http://vivelacuisine.pl/artykul/18-buf-bourguignon-wolowina-po-burgundzku.

Zachęcam Was do sięgnięcia po książkę Julii Child i wypróbowanie jej przepisów w swojej kuchni!

http://markietanka-mojeksiazki.blogspot.com/2013/05/gotuj-z-julia-niezbedne-przepisy-i.html

Do sięgnięcia po książkę Julii Child zainspirował mnie film „Julia i Julie”, z rewelacyjną rolą Meryl Streep” oraz blog http://www.vivelacuisine.pl/, zainspirowany kuchnią francuską i przepisami Julii Child.

Julia Child, z domu McWilliams, była legendą amerykańskich programów kulinarnych. Podczas drugiej wojny światowej poznała swojego męża, Petera Childa, i wraz z nim...

więcej Pokaż mimo to

avatar
238
11

Na półkach: ,

Czekając w kolejce prawie godzinę miałam czas by ją przekartkować. Spodziewałam się większej ilości praktycznych wskazówek. Inna sprawa, że nie wiem jak miałyby brzmieć. Bo niby są to porady znane, niby stosowane, ale i tak coś nie wychodzi. Najwyraźniej na skróty nie da się. W gotowaniu trzeba samemu sprawdzić jak coś się gotuje, smaży, dusi itd. Przydatność książki ocenię po wypróbowaniu kilku przepisów, bo dopiero wtedy okaże się na ile mi smakowały.

Czekając w kolejce prawie godzinę miałam czas by ją przekartkować. Spodziewałam się większej ilości praktycznych wskazówek. Inna sprawa, że nie wiem jak miałyby brzmieć. Bo niby są to porady znane, niby stosowane, ale i tak coś nie wychodzi. Najwyraźniej na skróty nie da się. W gotowaniu trzeba samemu sprawdzić jak coś się gotuje, smaży, dusi itd. Przydatność książki ocenię...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    382
  • Przeczytane
    179
  • Posiadam
    133
  • Chcę w prezencie
    19
  • Kulinaria
    18
  • Ulubione
    12
  • Kulinarne
    10
  • Teraz czytam
    8
  • Chcę mieć
    6
  • Kuchnia
    6

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni


Podobne książki

Przeczytaj także