Krucha jak lód

- 2009-01-01
- 2009-01-01
- Michał Juszkiewicz
- dziecko choroba aborcja
Rodzice oczekujący narodzin dziecka mają tylko jedno życzenie: żeby było zdrowe. Nie musi być idealne. Charlotte i Sean O’Keefe – małżeństwo z kilkuletnim stażem – także wybraliby zdrowie dla swojego dziecka. Niestety, kiedy na świat przychodzi ich młodsza córka Willow, okazuje się, że cierpi na rzadką chorobę genetyczną objawiającą się niezwykłą łamliwością kości. Ich życie staje się pasmem bezsennych nocy, rosnących długów, współczujących spojrzeń innych rodziców i, co może najgorsze, nieustannego rozpamiętywania: co by było gdyby? Gdyby o chorobie Willow było wiadomo odpowiednio wcześnie? Gdyby urodziła się zdrowa?
Ciążę Charlotte prowadziła jej najlepsza przyjaciółka – Piper. Po jednym z niewinnych upadków Willow, który kończy się złamaniem obu kości udowych, Charlotte i Sean szukają pomocy u prawnika. Ten doradza im wytoczenie Piper procesu o błąd w sztuce lekarskiej… Wygranie sprawy gwarantowałoby rodzinie odszkodowanie, a co za tym idzie, lepszą opiekę nad córką. Jest tylko jedno ale – matka musi przyznać, że usunęłaby ciążę, gdyby wiedziała o chorobie córki. Czy zdecyduje się na taki krok? Jak wiele poświęci z miłości do dziecka?
- 5 124
- 3 085
- 1 005
Książka zmusza do refleksji i pokazuje, że w wielu przypadkach nie ma jednego, dobrego rozwiązania. Głęboko poruszająca historia, napisana w bardzo ciekawy sposób.
Pokaż mimo toBardzo wzruszająca powieść, poruszone są trudne kwestie moralne, opowiadane z perspektywy różnych bohaterów książki. Polecam
Pokaż mimo toPolubiłam autorkę między innymi za pogłębiony portret psychologiczny bohaterów. Zakończenie sprawia, że tytuł nabiera wielowymiarowego znaczenia. Z pewnością sięgnę jeszcze po książki tej autorki.
Pokaż mimo toDałabym wyższą ocenę gdyby nie to zakończenie które mnie negatywnie zaskoczyło i rozczarowało
Pokaż mimo toAutorka zwraca uwagę na moralno-światopoglądowy
wymiar omawianej tematyki oraz kwestię odpowiedzialności odszkodowawczej
lekarza za doprowadzenie do poczęcia lub narodzin niechcianego lub chorego dziecka. Budzi to poważne kontrowersje.
Poznajemy rodzinę, która próbuje radzić sobie z chorobą najmłodszej córki, siostry.
Brak środków do życia popycha rodziców do złożenia pozwu o odszkodowanie za tzw. „Niedobre urodzenie”. Rodzi się dylemat, czy można uznać własne dziecko za szkodę nam wyrządzoną?
Jak ocenić postępowanie członków rodziny i społeczności w tej sprawie, kiedy wiemy, że przyznanie odszkodowania może mieć pozytywny wpływ na warunki ich egzystencji.
Jaki wpływ na wewnętrzne relacje w rodzinie ma nieuleczalna choroba jednego z członków rodziny?
We mnie rodzi się bunt, dlaczego rodziny obarczone takim cierpieniem muszą sięgać po tak drastyczne środki? Dlaczego nie ma systemowego wsparcia na godziwym poziomie dla takich rodzin?
Brakuje skali do oceny ilości cierpienia w tej rodzinie. Zaskoczeniem jest dla mnie finał książki i chyba niepotrzebnie tak się potoczyły losy.
Autorka zwraca uwagę na moralno-światopoglądowy
więcej Pokaż mimo towymiar omawianej tematyki oraz kwestię odpowiedzialności odszkodowawczej
Brak środków do życia popycha rodziców do złożenia...
Chore dziecko w domu, dziecko z niepełnosprawnością, to chora i cierpiąca cała rodzina. Opiekująca się, kochająca i poświęcająca mama. Tato, który też kocha, stara się pomagać i wspierać. Rodzeństwo, które musi oddać uwagę rodziców choremu i czuje się ignorowane. Jeśli do tego dojdą kłopoty finansowe i nieżyczliwość, bądź głupota otoczenia, to rodzinne kłopoty gotowe.
A jeśli można z nich wybrnąć przez działanie, które jest etycznie i moralnie dyskusyjne? Czy nie oglądając się na nic i nikogo można postawić tylko na dobro chorego dziecka i żyć potem szczęśliwie? Ile można wybaczyć przyjaciółce? Lekarzowi? A mężowi? Jak odpowiedzieć choremu dziecku na pytanie „czemu ja”?
Książka spełniająca moje wszystkie oczekiwania dotyczące wymarzonej lektury:
* dylemat moralny, temat tak trudny, że ciężko się opowiedzieć po którejś stronie i nie wiadomo komu kibicować, bo każdy ma swoje racje;
* sprawa sądowa, sędzia, prokurator, świadkowie, śledztwo, pełen proces. Oj, to lubię;
* tematyka, o której mało wiem, a lektura książki nie tylko mnie edukuje, ale i inspiruje do zgłębienia tematu. Tu: wrodzona łamliwość kości i z czym się to wiąże;
Koniec wieńczy dzieło. Zakończenie „Kruchej jak lód” jest szokujące, nie do przewidzenia, godne miana książki na medal.
więcej Pokaż mimo toA...
Poruszająca opowieść o życiu z nieuleczalnie chorym dzieckiem. Porusza tak ważne kwestie społeczne, jak egzystencja rodziców oraz to, jakim wyrzeczeniom muszą sprostać, pomoc państwa, kwestie prawne, a także zwykłe ludzkie uczucia, umierające przyjaźnie, zapomniane marzenia... Warta przeczytania książka, zostaje na długo w pamięci, jak wszystkie książki Jodi Picoult.
Pokaż mimo toSkomplikowana opowieść królowej ludzkich dramatów Jodi Picoult.
Skomplikowana opowieść królowej ludzkich dramatów Jodi Picoult.
Pokaż mimo toChore dziecko to dramat dla rodziców. Jednak Charlotte i Sean radzą sobie z tym, jak mogą. Gdy jednak choroba Willow znowu daje o sobie znać, a na horyzoncie pojawia się możliwość złożenia pozwu z powodu choroby ich córki cóż, muszą to rozważyć, co prowadzi do rozłamu w ich rodzinie.
Mam bardzo mieszane uczucia. Zamysł podoby jak przy ''Bez mojej zgody'', ale wykonanie znacznie słabsze. Powieść przede wszystkim jest rozwleczona, a przepisy na ciasta i kremy zwyczajnie pomijałam. Najbardziej negatywną postacią dla mnie jest ojciec dziewczyn, Sean - miałki i unikający odpowiedzialności, ale najwiękdze gromy tradycyjnie sypią się na matkę.
Podejmowany dylemat dotyczący aborcji, przedstawiany jest dosyć jednowymiarowo, z chrześcijańskiej perspektywy - zupełnie niestrawne. Owszem, aborcja w USA jest legalna, ale wszyscy ją potępiają (to kto się poddaje zabiegom?). Jeżeli autorka starała się być neutralna, to zupełnie jej się nie udało. Zakończenie dosyć zaskakujące i dla fabuły niepotrzebne, za tipozwala mi sądzić, jakie zdanie na temat aborcji ma sama autorka. Jakby zemściła się na Charlotte za wynik procesu. Niesmaczne.
więcej Pokaż mimo toPodejmowany...
Wstrząsająca, przeraźliwie smutna i momentami szokująca historia trudnego rodzicielstwa, ogromnej miłości, poświęcenia i dramatycznych wyborów.
Pokaż mimo toDługo nie mogłam się po niej otrząsnąć, z zakończenie mnie po prostu załamało. :(