Kurier z Tivoli

- powieść historyczna
- Antoni Mokrzycki (tom 3)
- Lira
- 2021-03-03
- 2021-03-03
Zamiast wolnej Polski czekały na niego demony przeszłości. A czas zabijania wcale się nie skończył...
Antoni Mokrzycki – hrabia, dyplomata, szpieg, polski Bond czasów II wojny światowej – otrzymuje kolejną misję. Zostaje wysłany przez generała Andersa i amerykański wywiad do ojczyzny by zatrzymać powstanie przeciw Niemcom i kontynuować walkę z Sowietami. Bierze udział w piekle powstania warszawskiego i ściera się z Niemcami, by zaraz potem przeciwstawić się komunistom z UB i NKWD. Nie wie jednak, że ubecja ma w swoich szeregach kogoś, dla kogo zabicie Mokrzyckiego staje się sprawą osobistą...
I tym razem na drodze bohatera, znanego z dwóch poprzednich części cyklu – „Kuriera z Toledo” i „Kuriera z Teheranu” – stają niezwykli ludzie. Na kartach powieści spotykamy m.in. pisarzy, dowódców polskiego podziemia, ale także katów z UB.
„Kurier z Tivoli” to doskonałe połączenie powieści historycznej z literaturą sensacyjno-szpiegowską.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Wyróżniona opinia
Kurier z Tivoli
Kolejna odsłona tragicznych i pogmatwanych losów hrabiego Antoniego Mokrzyckiego, agenta polskiego wywiadu, na którego polują równie zacięcie Gestapo, NKWD i Urząd Bezpieczeństwa Publicznego powojennej Polski. We Włoszech, przed bitwą o Monte Casino, Mokrzycki otrzymuje od generała Andersa kolejne bardzo ważne i odpowiedzialne zadanie - ma przedostać się do okupowanej wciąż przez faszystów Polski i zrobić wszystko, aby odwieść dowódców AK od podjęcia powstańczej walki zbrojnej na ulicach Warszawy. Tylko on jeden wie do jakich ustaleń doszło w Teheranie, jak Wielka Trójka podzieliła wpływy i określiła podział powojennej Europy i Polski. Po drodze do kraju Mokrzycki z narażeniem życia i grożącym mu niebezpieczeństwem ujawnienia tożsamości i powierzonej misji, angażuje się w pomoc węgierskim Żydom, dla których poprzez kanały dyplomatyczne załatwia paszporty hiszpańskie i szwedzkie, aby uchronić ich przed niechybną śmiercią. Przedzierając się do Warszawy bierze udział w akcjach oddziałów partyzanckich, przeciwko sowietom, kolaborantom i zdrajcom Ojczyzny. Jego spotkanie z dowództwem AK nie zmienia decyzji o planowanym w stolicy zrywie powstańczym, nikt nie bierze poważnie jego ostrzeżeń i sugestii gen. Andersa, wierząc w pomoc aliantów oraz zbliżającej się armii radzieckiej. Mokrzycki nie opuszcza Warszawy, chcąc czynnie uczestniczyć w walkach, choć wie, że jest to walka przegrana i zupełnie bezsensowna. Bestialstwo Niemców, masowe mordowanie mieszkańców Woli, przymus (pod bronią SS-manów) w paleniu zwłok tysięcy pomordowanych, patrzenie na bezsensowną śmierć młodych ludzi, którzy ginęli na jego oczach, przedzieranie się kanałami, aby uciec śmierci, aby zachować iskierkę nadziei na ratunek, na życie - to wszystko uzmysłowiło Mokrzyckiemu głupotę tych, którzy bezmyślnie taką decyzję podjęli. Niebezpieczeństw i zagrożeń czeka jeszcze na Mokrzyckiego wiele, bowiem jest on chyba jedynym człowiekiem, który zna tajemnice mordu w Katyniu i kulisy śmierci gen. Sikorskiego, a przecież ta prawda nie może ujrzeć światła dziennego. Ale jego śmierci pragnie też, napędzana nienawiścią i chęcią zemsty, jego dawna kochanka, przedwojenna warszawska aktorka - Żydówka Golda, która obecnie jest funkcjonariuszką UBP. Wiele by można jeszcze pisać, jednak akcja jest tak gęsta, tyle się dzieje, że nie jest to łatwe. Książka jest niesamowicie emocjonująca, nieprzewidywane zwroty akcji nadają jej dreszczyku, a dodatkowym jej atutem jest cała paleta autentycznych postaci, o których pewnie wielu czytelników nie miało okazji słyszeć, a które odegrały dużą rolę w historii tamtych lat. Wspaniale, jak i w poprzednich częściach, nakreślona została przez autora postać hrabiego Antoniego Mokrzyckiego, człowieka szlachetnego, walecznego, bezkompromisowego, honorowego, oddanego swojemu krajowi, którego jedynym celem jest dobro Ojczyzny. Jednak i w nim gdzieś w głębi duszy odzywa się sumienie, a może zwykła rozterka, wątpliwość - kim naprawdę jestem: mordercą, wojownikiem czy po prostu człowiekiem ...
Proszę pamiętać, że Rosjanie cudowni ludzie do wódki i do przyjaźni, ale słuchają władzy i robią to, co ta władza mówi.
Wiadomo,że Żydzi opanowali UB.Ale Hrabia sobie z nimi rodzi. Dla Wolnej Polski.Ciekawe spojrzenie na Powstanie .
Pokaż mimo toTo już ostatnia część KURIERA. Tym razem wraz hrabią Mokrzyckim wędrujemy szlakiem spod Monte Cassino, przez Węgry zajęte przez hitlerowców wiosną 1944 r., powstanie warszawskie, po pierwsze powojenne lata rządów komunistów w Polsce i walk partyzanckich z UB i NKWD. Ponownie spotykamy całą plejadę historycznych postaci , m.in. Jarosława Iwaszkiewicza, Krzysztofa Kamila Baczyńskiego, Tadeusza Gajcego, generała Władysława Andersa, generała Leopolda Okulickiego, generała Antoniego Chruściela pseudonim Monter czy wreszcie polskiego Wallenberga - Henryka Sławika. Oprócz tych pozytywnych postaci nie zabrakło także w książce czarnych charakterów. I tak na kartach książki przewiną się takie postacie jak Julia Brystygier zwana krwawą Luną, kapitan UB Józef Czaplicki ( właściwe nazwisko Izydor Kurc) czy Jakub Bergman - człowiek partii. W książce znajdziemy wreszcie ciekawy opis bitwy pod Budziszynem wiosną 1945 r. , w której wojsko polskie odniosło klęskę . Nota bene udana ofensywa Niemców była możliwa dzięki ,,talentom dowódczym" generała Świerczewskiego pseudonim Walter. Temu samemu , który rzekomo kulom się nie kłaniał.
Ta część KURIERA zdecydowanie mi się podobała. Była świetną przygodą ze współczesną historią ,ale i wyśmienitą rozrywką. Momentami książka była też drastyczna albowiem nie zabrakło w niej scen z obozu w Ravensbruck, powstania warszawskiego czy ubeckich katowni. Taka niestety dość krwawa jest jednak historia ostatniego stulecia Polski i Europy. Reasumując , polecam wszystkim całą trylogię . Sądzę , że miłośnikom historii i sensacji powinna przypaść do gustu.
To już ostatnia część KURIERA. Tym razem wraz hrabią Mokrzyckim wędrujemy szlakiem spod Monte Cassino, przez Węgry zajęte przez hitlerowców wiosną 1944 r., powstanie warszawskie, po pierwsze powojenne lata rządów komunistów w Polsce i walk partyzanckich z UB i NKWD. Ponownie spotykamy całą plejadę historycznych postaci , m.in. Jarosława Iwaszkiewicza, Krzysztofa Kamila...
więcej Pokaż mimo toZakończenie trylogii z przytupem. Nie ma się do czego się przyczepić.
Kawał dobrej literatury o naszej pokręconej historii.
Zakończenie trylogii z przytupem. Nie ma się do czego się przyczepić.
Pokaż mimo toOkres powojenny miał przynieść spokój, okazało się, że nic bardziej mylnego. Swoi zwalczali swoich.
Kawał dobrej literatury o naszej pokręconej historii.
Szkoda, że to koniec .... świetnie się czyta, trudny kawałek naszej historii....
Pokaż mimo toBardzo dobra. Mocne 8
Bardzo dobra. Mocne 8
Pokaż mimo toPiękna lekcja historii, bo autor nie tylko opiera swoją opowieść na autentycznych wydarzeniach, ale również wplata takie postacie - jak choćby Iwaszkiewicza, Baczyńskiego, Białoszewskiego i całą plejadę generałów i działaczy partyjnych, zarówno komunistycznych jak i sanacyjnych.
Dutka przemyca też swój punkt widzenia na bardzo niejasne, czy kontrowersyjne sprawy jak choćby: śmierć Sikorskiego - zamach NKWD; porwanie Okulickiego - oszustwo bolszewików, autor śmieje się z polskiej rycerskości - naiwności; czy powstanie warszawskie - czysta głupota, brak rozpoznania, cele nieosiągnięte, strata najwartościowszych bojowników, ogromne straty cywili.
Wartka akcja, wyrazista i budząca sympatie główna postać, do końca nie wiadomo, jak poukłada się życie hrabiego Mokrzyckiego - cóż chcieć więcej ?
więcej Pokaż mimo toDutka przemyca też swój punkt widzenia na bardzo niejasne, czy kontrowersyjne sprawy jak choćby:...
Mielą oj mielą żarna wielkiej historii hrabiego Antoniego Mokrzyckiego. Po raz trzeci i szkoda że ostatni wsiadłem do pociągu zwanego "Kurier z... Wojciecha Dutki, który spokojnie można opisać jako luxtorpeda.
Akcja dzieje się z zawrotną szybkością a po drodze spotykamy całą plejadę postaci historycznych XX wieku. Jego "przypadłość" to wpływ na bieg historii lub ocieranie się o tę wielką scenę.Szkoda że późniejsze lata zostały skrótowo opisane ponieważ uważam że w tej tonacji można było jeszcze "pociągnąć" fabułę powojenną książki.
Z lektury tej pozycji można wyciągnąć bardzo dużo i nie jest to tylko świetne spędzenie czasu ale również szansa na refleksję nad ludzką naturą oraz podejmowanymi przez ludzi decyzjami życiowymi.
Zakończenie chwyciło mnie za serce.
Książkę polecam, najlepsza z całej trylogii!
więcej Pokaż mimo toAkcja dzieje się z zawrotną szybkością a po drodze spotykamy całą plejadę postaci historycznych XX wieku. Jego "przypadłość" to wpływ na bieg historii lub ocieranie...
Trzecia, ostatnia część o hrabim Mokrzyckim. Bardzo ciekawa i znów mnie pochłonęła. Może dlatego, że opisuje Polskę zaraz po wojnie? Polecam, zwłaszcza tym osobom, którzy chcieliby pogłębić historię naszej Ojczyzny.
Pokaż mimo toKurier z Tivoli , to ostatni tom porządnej moim zdaniem lekcji historii z czasów drugiej wojny światowej i agenta dwójki Mokrzyckiego ,reprezentanta Polskiego Podziemia Antykomunistycznego walczącego aktywnie z systemem komunistycznym w latach 1945 .Żona jego , Monika więziona w obozie jenieckim w Ravenspick podejmuje rozpaczliwą walkę o przetrwanie aby odszukać swojego synka Jasia .Była kochanka Mokrzyckiego żydówka Golda przechodzi na stronę ubecji .Mokrzycki widzi jak walą się w gruz jego ideały miłości kobiecej oprócz Teo , który dał mu spełnioną miłość .
Widzimy zatem w powieści oprócz dużej solidnej dawki historii i ładunku emocjonalnego rozterki i przemyślenia dojrzałego mężczyzny, który został zrealizowany w zakazanej miłości .
Kurier z Tivoli , to ostatni tom porządnej moim zdaniem lekcji historii z czasów drugiej wojny światowej i agenta dwójki Mokrzyckiego ,reprezentanta Polskiego Podziemia Antykomunistycznego walczącego aktywnie z systemem komunistycznym w latach 1945 .Żona jego , Monika więziona w obozie jenieckim w Ravenspick podejmuje rozpaczliwą walkę o przetrwanie aby odszukać swojego...
więcej Pokaż mimo toZdecydowanie najlepsza z calej trójki. Fajnie spędziłam z nią majówkę.
Zdecydowanie najlepsza z calej trójki. Fajnie spędziłam z nią majówkę.