Światło, którego nie widać

Okładka książki Światło, którego nie widać
Anthony Doerr Wydawnictwo: Wydawnictwo Poznańskie Ekranizacje: Światło, którego nie widać (2023) powieść historyczna
powieść historyczna
All the Light We Cannot See
2023-01-25
2015-09-23
2014-05-06
Tomasz Wyżyński
Ekranizacje:
Światło, którego nie widać (2023)
Inne

Kup Światło, którego nie widać w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Światło, którego nie widaći

Zanim zgasną

841 1 374

Oceny książki Światło, którego nie widać

OPINIE i DYSKUSJE o książce Światło, którego nie widać

Fantastyczna, doskonała, chwytająca za serce.
To jest jedna z tych powieści, gdzie trochę w nosie masz warsztat, styl pisarski. Po prostu oddychasz razem z bohaterami, utożsamiasz się z Ich przeżyciami, niebanalnym usposobieniem. Mnogość myśli w głowie, przemyśleń odnośnie przemijania, doświadczania życia, tego zderzenia młodzieńczej, dziecięcej wyobraźni, piękna z brutalnością rzeczywistości, dorosłości, tych chorych lat okresu wojennego. Bagaże emocjonalne ludzi z tamtych lat są straszne , ciężary ogromne.
Bardzo wczułem się w historie Wernera i Marie-Laure.
Nigdy nie wiesz jaką opowieść nosi w sobie starsza Pani lub Pan mijani codziennie na ulicy.

Fantastyczna, doskonała, chwytająca za serce.

Świetnie napisana. Czuję pewien niedosyt po zakończeniu. Dobrze jednak, że autor pozostawił pola na przemyślenia.

Dotarcie do końca tej książki przyniosło mi ulgę. Wspierałam się momentami audiobookiem, bez niego prawdopodobnie nie dałabym rady. Historia jest nierzeczywista a liczne przeskoki w czasie wprowadzają chaos. Czyta się ciężko i trudno się w nią wciągnąć.
Dopiero po około 350 stronach narracja staje się względnie przystępna. Nie potrafię ocenic jej w gwiazdkach. Mam wrażenie, że część entuzjastycznych opinii nie wynika z faktycznej lektury. Doceniam warsztat autora, ale mam poczucie, że lepiej sprawdziłby się w publikacjach naukowych niż w powieści.

21794 użytkowników ma tytuł Światło, którego nie widać na półkach głównych
3236 użytkowników ma tytuł Światło, którego nie widać na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Światło, którego nie widać

Cytaty z książki Światło, którego nie widać