Straż nocna
Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Cykl: Świat Dysku (tom 29) fantasy, science fiction
- fantasy, science fiction
- 2008-02-21
- 2002-01-01
- Piotr W. Cholewa
- świat dysku Sam Vimes
Komendant Sam Vimes ze Straży Miejskiej Ankh-Morpork miał wszystko. Ale teraz wrócił do swojej własnej, twardej i ostrej przeszłości, pozbawiony nawet ubrania, które miał na sobie, gdy uderzyła błyskawica.
Życie w przeszłości jest trudne. Śmierć w przeszłości jest niezwykle łatwa. Musi jednak przeżyć, by wykonać swoją robotę. Ma wyśledzić mordercę, nauczyć swoje młodsze ja, jak być dobrym gliną, i zmienić rezultat krwawej rewolucji. Jest też pewien problem: jeśli wygra, straci żonę, straci dziecko, straci przyszłość.
Dyskowa „Opowieść o jednym mieście”, z pełnym zespołem ulicznych urwisów, dam negocjowalnego afektu, rebeliantów, tajnej policji i innych dzieci rewolucji.
Prawda! Sprawiedliwość! Wolność!
I Jajko Na Twardo!
- 6 078
- 2 042
- 1 399
Znakomita lektura prznosząca nas w Świat Dysku, gdzie tym razem dowódca straży musi się zmierzyć nie tylko z przestępstwem ale i wręcz dosłownie z demonami przeszłości. Misternie skonstruowana intryga może tym razem jest mniej zabawna ale nie mniej wciągająca i poruszająca.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUbawiłem się :)
Ubawiłem się :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzesłuchałem tę książkę w Audiotece i nie wiem czy to jak mi się ona podoba jest spowodowane lektorem, tym, że sama Straż Ankh-Morpork jest tym cyklem który najbardziej mi się podoba (w sumie od "Straż, Straż", zacząłem swą przygodę ze Światem Dysku),ale nie mogłem się oderwać od tej powieści i te 11 godzin audiobooka zleciało jak z bicza strzelił.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo zakręcona. Vimes w roli nauczyciela samego siebie - bardzo ciekawe. Mój ulubiony cykl jest o czarownicach, ale wszystkie inne też kocham. Zawsze mnie bawiły i zawsze głośno się nad nimi śmiałam, nawet w pociągu. Tylko „Kwestia wyboru” MarMaxa Borowskiego jest dla mnie małym pocieszeniem w tym, że więcej Swiata Dysku nie będzie. Świat fantasy inny, ale humor wspaniały i ta sama głębia rozumienia człowieka.
Bardzo zakręcona. Vimes w roli nauczyciela samego siebie - bardzo ciekawe. Mój ulubiony cykl jest o czarownicach, ale wszystkie inne też kocham. Zawsze mnie bawiły i zawsze głośno się nad nimi śmiałam, nawet w pociągu. Tylko „Kwestia wyboru” MarMaxa Borowskiego jest dla mnie małym pocieszeniem w tym, że więcej Swiata Dysku nie będzie. Świat fantasy inny, ale humor wspaniały...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDoskonałość. Przeniesienie Vimesa w czasie i pokazanie "jak to kiedyś było" - cudowny pomysł. Jedna z moich ulubionych książek z Dysku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSam Vimes to jedna z moich ulubionych postaci w literaturze. Tak ogólnie.
Niezmiennie polecam!
Sam Vimes to jedna z moich ulubionych postaci w literaturze. Tak ogólnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo do reszty, nie będę powielał poprzednich ponad dwudziestu opinii na temat książek ze Świata Dysku.
Niezmiennie polecam!
Nauka płynie z przeszłości. Co powiedzielibyśmy samemu sobie sprzed kilku, kilkudziesięciu lat mając wiedzę taką, jaką mamy dziś? Jak spojrzelibyśmy na przemiany w społeczeństwie?
To co dla jednego pokolenia jest ognistą chwilą przełomu, pełną nadziei i planów, dla przyszłych generacji może stanowić przestrogę, inspirację lub pozostać jedynie rzuconym na wiatr prochem zatartych w pamięci zdarzeń.
Pamiętajmy o tych, którzy walczyli za przekonania. Pamiętajmy o tym, jacy byliśmy.
Pamiętajmy Sir Terrego Pratchetta. Chociaż nie ma go już wśród nas, jego spojrzenie na społeczeństwo pozostaje często bardziej niż aktualne.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo co dla jednego pokolenia jest ognistą chwilą przełomu, pełną nadziei i planów, dla przyszłych generacji może stanowić przestrogę, inspirację lub pozostać jedynie rzuconym na wiatr prochem...
Ah! W końcu ta część o której tak dużo słyszałam! Rzeczywiście, muszę przyznać, że się nie dziwię. Nie spodziewałam się, szczerze mówiąc, że będę płakać nad Nobbym Nobbsem. A jednak! No i przeniesiony w czasie Vimes, który łączy w sobie dwie z moich ulubionych rzeczy: podróże w czasie i Sama Vimesa. Świetna książka, pełna akcji, polityki i komentarzy społecznych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa powieść wydaje się być opus magnum nie tylko jeśli chodzi o cykl o Straży, ale w ogóle w Świecie Dysku. Tak jak słusznie zauważył jeden z czytelników, świetnie widać tutaj to, o czym mówił Neil Gaiman - Pratchett to nie roześmiany miły pan, tylko człowiek inteligentny i pełen gniewu. Żarty (wyjątkowo udane szczególnie na początku książki) pozwalają trochę rozładować gromadzące się napięcie, ale nie zawsze nam towarzyszą. W "Straży nocnej" potrafi się zrobić naprawdę poważnie i mrocznie. Pojawia się dużo ważnych refleksji, a brawurowy Sam Vimes przechodzi samego siebie (dosłownie?). Przyjdzie mu wziąć prawo w swoje ręce i zachowywać się niczym Brudny Harry.
Każda kolejna opowieść o Straży jest lepsza od poprzedniej, na swój sposób wyjątkowa. Trochę brakowało mi obecności pozostałych funkcjonariuszy, ale część z nich tak jakby tam była, choćby młody Nobbs ("prawdopodobnie najlepszy żyjący dowód, że istniało płynne przejście ewolucyjne między zwierzętami i ludźmi"). Miałam wątpliwości, czy uda się autorowi jakoś sensownie pociągnąć wątek podróży w czasie, ale niepotrzebnie. Udało się idealnie.
Ta powieść wydaje się być opus magnum nie tylko jeśli chodzi o cykl o Straży, ale w ogóle w Świecie Dysku. Tak jak słusznie zauważył jeden z czytelników, świetnie widać tutaj to, o czym mówił Neil Gaiman - Pratchett to nie roześmiany miły pan, tylko człowiek inteligentny i pełen gniewu. Żarty (wyjątkowo udane szczególnie na początku książki) pozwalają trochę rozładować...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z najlepszych (na pewno pierwsza trójka) historii o podróżach w czasie, z jaką miałem styczność, opierająca się na zdecydowanie oryginalniejszym pomyśle niż 99% z nich! Sam Vimes umacnia się na pozycji mojej ulubionej postaci ze Świata Dysku.