Najnowsze artykuły
ArtykułyMilion euro dla pisarki i burza w branży. Nagroda „Aena de Narrativa“ rozpala emocje
LubimyCzytać5

- 2024-05-13
- 2024-05-13
- 9788381967600
- Magdalena Stoszek-Deng
Trzy opowiadania Shuanga Xuetao – najwybitniejszego spośród pisarzy dongbejskich – to obraz niespokojnych lat przemian, jakie nastąpiły wskutek zapoczątkowanych w Chinach pod koniec lat 70. reform otwarcia. To obraz chaosu, przemocy, problemów społecznych, ale też zwrotu ku religii i mistycyzmowi (także rdzennemu). To w końcu smutny hymn do rodziny, która – choć nosi blizny po rewolucji kulturalnej – jawi się jako jedyne źródło stabilności w świecie pozbawionym wartości.
Kup Mojżesz na równinie w ulubionej księgarnii
Oceny książki Mojżesz na równinie
118 użytkowników ma tytuł Mojżesz na równinie na półkach głównych- Chcę przeczytać 85
- 2024 5
- Literatura chińska 3
- Chiny 2
- Wydawnictwo PIW 1
- PIW 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Mojżesz na równinie
Proletariacki realizm magiczny - jeśli to możliwe, to chyba tylko w literaturze chińskiej.
I to jest piękne :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrzy dłuższe opowiadania - a każde mimo całej ponurej rzeczywistości kończy się jednak nadzieją.
I to jest piękne :)
Najmniej porywająca z serii Proza Dalekiego Wschodu.
Najmniej porywająca z serii Proza Dalekiego Wschodu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba jedna z lepszych książek przeczytanych w tym roku. Wciągnęła mnie od początku do końca. Momentami trudna i brutalna, podejmująca tematy rozpadu więzi społecznych i rodzinnych, lecz całość zdominował bardzo subtelny nastrój magicznego realizmu.
Lektura, od której nie mogłam się oderwać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLektura, od której nie mogłam się oderwać.
Może dziwnie to zabrzmi, ale - nagle zapragnęłam przyjrzeć się dongbejskim slumsom...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttps://baixiaotai.blogspot.com/2024/07/mojzesz-na-rowninie.html
Z trzech bardzo inteligentnie powiązanych ze sobą noweli, największe wrażenie zrobiła na mnie pierwsza, od której bierze tytuł cały zbiór. To misternie skomponowana historia miłosna, polityczna, kryminalna, społeczna, historyczna. Narratorami są na przemian postacie tej opowieści. Ich odmienne perspektywy odsłaniają nam coraz głębsze aspekty dramatu, a kulminacyjny moment to już czysta poezja i metafizyka. Ciekaw jestem, czy innych czytelników poruszyła tak mocno jak mnie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka obyczajowa z kryminalnym twistem. W tomiku znalazły się trzy nowele, każda udana i ciekawa, zgrabnie się zazębiają i uzupełniają. Uchwycono w nich Chiny w trudnym momencie po upadku przemysłu i pojawienia się masowego bezrobocia i w trudnym miejscu - daleko od władzy w Pekinie, jeszcze dalej od blichtru i pieniędzy Południa, tylko śnieg, mróz, bieda i brak szans. Doskonała odtrutka na sagi rodzinne i opowieści o rewolucji kulturalnej.
Świetna książka obyczajowa z kryminalnym twistem. W tomiku znalazły się trzy nowele, każda udana i ciekawa, zgrabnie się zazębiają i uzupełniają. Uchwycono w nich Chiny w trudnym momencie po upadku przemysłu i pojawienia się masowego bezrobocia i w trudnym miejscu - daleko od władzy w Pekinie, jeszcze dalej od blichtru i pieniędzy Południa, tylko śnieg, mróz, bieda i brak...