Autostopem przez galaktykę

- fantasy, science fiction
- Autostopem przez Galaktykę (tom 1)
- The Hitch-Hikers Guide to the Galaxy
- Zysk i S-ka
- 2021-05-05
- 1987-01-01
- 2007-03-03
- 9788382022018
- Paweł Wieczorek
Jubileuszowe wydanie kultowej książki Douglasa Adamsa, dla uczczenia 42. rocznicy pierwszej publikacji fenomenalnie zilustrowane przez wielokrotnie nagradzanego rysownika i autora książek dla dzieci, Chrisa Riddella. Pewnego dnia młody Ziemianin Arthur dowiaduje się z zaskoczeniem, że jego najbliższy przyjaciel Ford jest kosmitą, a Ziemia niemal za chwilę zostanie zniszczona, gdyż znajduje się na trasie planowanej międzygalaktycznej autostrady. Jak mu przekazuje beznamiętnie przyjaciel, informacja o tych planach została już dość dawno wywieszona w jakimś galaktycznym urzędzie na planecie Alfa Centauri, tyle że Ziemianie jej nie oprotestowali, co oznacza, że wyrazili zgodę. Unicestwienie ojczystej planety oraz zagłada całego ludzkiego gatunku to dla Arthura dopiero początek niesamowitych przygód, albowiem tuż przed katastrofą Ford zabiera go statkiem kosmicznym w podróż po Galaktyce, w trakcie której zbiera materiały do nowej edycji kompendium wszelkiej znanej wiedzy, czyli przewodnika Autostopem przez Galaktykę. W trakcie tej niekończącej się podróży, odbywanej między innymi w towarzystwie neurotycznego robota Marvina, Arthur spróbuje rozwiązać największą zagadkę kosmosu oraz odpowiedzieć na odwieczne pytanie o sens życia. „Ekstremalnie śmieszna powieść… Natchnione szaleństwo, które nie zostawia suchej nitki na niemal każdym frazesie rodem z science fiction“. „Washington Post“ „Niezdarny bohater, Arthur Dent, przypomina bohaterów Vonneguta, a jego podróże to dzika satyra na istniejące instytucje“. „Chicago Tribune“
Oficjalne recenzje
Ręczniki w dłoń, kosmiczni autostopowicze!
O co chodzi w życiu, wszechświecie i całej reszcie? Jeśli chcecie, możecie zgłębiać dzieła różnych filozofów. Studiować Arystotelesa, Kanta, Schopenhauera. Z pewnością każdy znajdzie coś dla siebie. Można także sięgnąć po niepozorną powieść „Autostopem przez Galaktykę”, aby dowiedzieć się o rzeczach, o których się filozofom nie śniło.
Znaczące zapewne wydadzą się wam słowa samego autora, który wspomina: „Pomysł tytułu pojawił się po raz pierwszy w 1971 roku pod Innsbruckiem w Austrii, gdzie pijany leżałem na łące. Może nie do końca pijany, a podpity, jak to się zdarza autostopowiczom bez grosza, którzy po dwudniowym poście wypijają kilka mocnych piw”.
Adams przyznaje, że napisanie dzieła, stanowiącego połączenie komedii i science fiction stało się przez lata jego obsesją. Żeby tego dokonać, najpierw współpracował z Simonem Brettem z radia BBC, później – z Geoffrey’em. Pierwszy odcinek „Autostopem przez Galaktykę” został nadany w programie IV Radia BBC o 22.30, w środę 8 marca 1978 roku. Wersja papierowa ujrzała światło dzienne we wrześniu 1979 roku.
Tak naprawdę książki nie muszę chyba specjalnie przedstawiać. W 42. rocznicę pierwszej publikacji trafiło do księgarń efektowne wydanie, okraszone ilustracjami Chrisa Riddella. Będzie to z pewnością nie lada gratka dla fanów serii. Nawet ja, chociaż do przesadnych wielbicieli się nie zaliczam, z przyjemnością wzięłam w ręce niniejszą pozycję.
Związany z grupą Monty Pythona Douglas Adams już na dzień dobry daje nam złotą radę, jak przetrwać w trudnych okolicznościach. Dewiza owa brzmi: „Nie panikuj!” (i zawsze zabieraj ze sobą ręcznik). Cóż ma jednak powiedzieć Artur Dent, gdy pewnego ranka, tuż po obudzeniu widzi za oknem buldożery, mające zrównać z ziemią jego domostwo? Z biegiem dnia sytuacja jedynie się pogarsza, gdyż nad naszą planetą pojawiają się statki kosmiczne niezbyt przyjaźnie nastawionych przybyszów.
Indywiduów w powieści niewiele, dzięki czemu czytelnik może zżyć się z każdym osobnikiem. Któż zresztą nie polubi cierpiącego na depresję robota Marvina bądź dwugłowego Zaphoda Beeblebroxa? Ich przygody ociekają wręcz ironią i absurdem, lecz pod płaszczykiem żartu kryje się głębsza refleksja nad dziwnym, nieprzewidywalnym życiem.
Cóż więcej mogę dodać? Jeżeli chcielibyście wybrać się w międzygalaktyczną wycieczkę na statku Serce ze Złota, przeżyć szereg niesamowitych, szalonych przygód, koniecznie sięgnijcie po „Autostopem przez Galaktykę”. Zaczęło się już lato, więc nie ma chyba lepszej pozycji do zapakowania do wakacyjnego bagażu. I nie zapomnijcie zabrać ze sobą ręcznika!
Ewa Szymczak
- 7 628
- 5 435
- 1 090
Ja to chyba nie rozumiem science-fiction po prostu :/
Ja to chyba nie rozumiem science-fiction po prostu :/
Pokaż mimo toPrzyjemna, krótka odskocznia od ciężkich i opasłych książek. Jednak widać po tekście już lata. W pewnych momentach ciężko się czyta, ale przez to że jest króciutka moim zdaniem warto.
Pokaż mimo toZwariowana podróż bez trzymanki, pełna absurdalnego humoru. Szkoda, że nie trafiłam na tę książkę będąc nastolatkiem, myślę, że wtedy sprawiłaby mi o wiele więcej frajdy.
Pokaż mimo toProsta historia, opowiedziana z humorem. Podróż przez galaktykę z nieco inne perspektywy! Ciekawe i zabawne, ale nic więcej. Nie wstrząsnęło to moim wszechświatem ;)
Pokaż mimo toKomedia science-fiction z wątkami tragicznymi ale nie ostatecznymi. Jak się okazuje wszystko można odzyskać z backupu, nawet zaorane przez pomyłkę planety. Kupa śmiechu i ostra jazda bez trzymanki po całej galaktyce z pilotami różnych kosmicznych gatunków. Przeczytałem ją kiedy miałem _42_ lata.
Pokaż mimo toPorządna dawka absurdalnego humoru, wzbogacona głębokimi przemyśleniami i cytatami z Hamleta. Po prostu złoto.
Czyta się lekko i przyjemnie, książka całkiem nieźle wciąga. Historia jest prosta, obserwujemy grupę osób, które uciekają statkiem kosmicznym i trafiają na legendarną planetę, na której poznają odpowiedź na pytanie o sens życia i wszystko inne. Prawda, że banalne?
Bohaterowie nie powalają. Artur jest zagubionym człowiekiem, Zaphod totalnym debilem (i prezydentem galaktyki, co jest ewidentnym wskazaniem na to, jakie cechy powinien mieć szanujący się polityk),Ford jest trochę zarozumiały autostopowiczem, Trillian jest całkowicie pozbawiona charakteru. Najlepszy jest bez wątpienia Marvin, ze swoim pesymistycznym podejściem do absolutnie wszystkiego.
Ale to nie bohaterowie ani nie fabuła sprzedają tę historię. O tym bez wątpienia przesądza humor i lekkość pióra. Słowa płyną, bawią i uderzają drugim dnem w najbardziej nieoczekiwanym momencie.
Polecam. Zabawne i absurdalne. Dla wielu osób książka ta na stałe wpisała się do kanonu gatunku. I ośmielę się sam uznać ją za pozycję klasyczną i nie mniej wartą uwagi.
więcej Pokaż mimo toCzyta się lekko i przyjemnie, książka całkiem nieźle wciąga. Historia jest prosta, obserwujemy grupę osób, które uciekają statkiem kosmicznym i trafiają na legendarną planetę, na której poznają odpowiedź na pytanie o sens życia i wszystko inne. Prawda, że...
Przyjemnie się ją czyta. Ciekawa podróż, która została świetnie opisana z nietypwym humorem. Na pewno jeszcze wróce. Przede mną kolejne tomy.
Pokaż mimo toPrzesłuchałem audiobook i dosyć ciężko było mi łączyć wszystkie elementy fabuły.
Pokaż mimo toPlanuję kiedyś sięgnąć po książkę, ponieważ bardzo podobał mi się humor zawarty w tej powieści.
Czytając Autostopem przez galaktykę, zadawałam sobie jedno, podstawowe pytanie: gdzie ta książka ukrywała się przede mną, że do tej pory jej nie przeczytałam? Ma w sobie tyle dobra, które uwielbiam - absurdalny, czasem czarny humor, abstrakcyjne sytuację i kosmiczną jazdę bez trzymanki. 🌌🌌🌌
Jedna z głównych postaci - Arthur Dent dowiaduje się, że jego dom ma zostać zburzony, a na jego miejscu przebiegać będzie fragment obwodnicy. Może nic w tym dziwnego, ale będzie to fragment galaktycznej obwodnicy. W galaktycznym urzędzie zapada decyzja o wyburzeniu całej Ziemi celem budowy kosmicznej autostrady. Decyzja o budowie była wywieszona gdzieś na jednej z planet Alfa Centauri, ale Ziemianie jej nie oprotestowali w terminie.
O tym wszystkim Arthur dowiaduje się od swojego przyjaciela, Forda, który okazuje się kosmitą. Ford ratuje Arthura z niszczonej planety i razem wyruszają w podróż, w której trakcie Ford zbiera materiały do nowej edycji kosmicznego przewodnika pod tytułem "Autostopem przez Galaktykę".
No po prostu to dobre jest. Klasyka literatury sci-fi, która naprawdę warto nadrobić. Uśmiech przez większość lektury gwarantowany 🙂
więcej Pokaż mimo toJedna z głównych postaci - Arthur Dent dowiaduje się, że jego dom ma zostać...
Jest to więc klasyk i kamień milowy popkultury, źródło memów zanim były "memami" itd. Pomijając jednak pomnikowość, to jest tu kilka okazji do śmiechu, parę zabawnych quasi-filozoficznych paradoksów i przede wszystkim szalona wizja, dziecko epoki używek, autostopu i podboju kosmosu... Która teraz starzeje się jak inne podobne dzieła, częściowo z winy parodii i żartów odnoszących się do aktualnych wydarzeń.
więcej Pokaż mimo to