Soho

Oficjalne recenzje książki Sohoi

Jakoś to będzie

2904 725 282

Oceny książki Soho

Nie jest to zbyt porywająca pozycja literacka, czego się po autorce spodziewałam , po przeczytaniu w zeszłym roku wspaniałej powieści"Elmet," w której to powieści Mozley utrzymuje tradycyjną formę literacką dawnych powieści angielskich( celowo piszę, nie brytyjskich). Konstrukcja, napięcie dramatyczne, bohaterzy, plany tła opowieści, niezwykła plastyczność obrazu, dynamika.
Czekam na film oparty na tym tekście i wiele sobie po nim obiecuję! Głowna bohaterka grana przez tegoroczną laureatkę Oskara , Jess Buckley byłaby idealna.
Wracając do "SOHO", to książka na pewno nie jest OHO... Bardzo nudne i zbyt detalistyczne opisy wielkiej ilości postaci , wątków, nieprzyjemnych opisów miejsc i ulic. Byłam w SOHO dość dawno temu, ale osttnio nie odwiedzałam tej dzielnicy. Czy ktoś kto był tam niedawno może mnie oświecic? Czy coś sie tam pozytywnie zmieniło?

Bohaterką książki jest stara londyńska kamienica w dzielnicy Soho oraz jej mieszkańcy lub bywalcy reprezentujący wszystkie warstwy społeczne, historie są wymieszane i poplątane, ukazujące barwną społeczność tej dzielnicy. Czyta się lekko, bez "napinki", w sam raz na te słoneczne dni. 4+/6

Nie wiem, czy jeszcze dam się złapać na opisy książek Mozley. Zapowiada się, zgodnie z okładką, zaskakująco, łotrzykowsko, ciekawie, a po przeczytaniu mam wrażenie, że te kilkaset stron było po prostu opisem różnych wydarzeń, które łączyły się w jakimś stopniu, ale na pewno nie zaskakującym.
Połączenie historii ludzi z różnych warstw społecznych, których spaja jedynie dzielnica, w której mieszkają, mogłoby się udać, gdyby historie bohaterów splatały się ze sobą naprawdę, gdyby byli połączeni w taki sposób, że jedno nie istniałoby bez drugiego. Tymczasem te połączenia były bardzo słabe, czasem prawie żadne.
Bohaterowie niestety mało wyraziści, raczej płascy, zwłaszcza ci, którzy przewijali się najczęściej.
Całość określiłabym jako przedstawienie pożądania i preferencji seksualnych ludzi, którzy mieszkają lub prowadzą interesy w pewnej dzielnicy. Bo to najbardziej przebijało się przez kartki książki- pożądanie i jego formy.
Szczerze mówiąc wynudziłam się na niej. Końcówka miała wywołać w czytelniku szok, ale w zasadzie nie było to nic zaskakującego.

120 użytkowników ma tytuł Soho na półkach głównych
31 użytkowników ma tytuł Soho na półkach dodatkowych

Fiona Mozley
Fiona Mozley
Jest angielską powieściopisarką i mediewistką. Jej debiutancka powieść, Elmet, znalazła się na krótkiej liście do nagrody Man Booker w 2017 roku.

Cytaty z książki Soho

Dodaj cytat z książki Soho