Zdradziecki plan

Okładka książki Zdradziecki plan Michael James Sullivan
Okładka książki Zdradziecki plan
Michael James Sullivan Wydawnictwo: Prószyński i S-ka Cykl: Odkrycia Riyrii (tom 5) Seria: Seria "Nowej Fantastyki" fantasy, science fiction
Odkrycia Riyrii (tom 5)
2012-01-31
Edward Szmigiel

Patronaty LC

Książki autora

Nie mam pojęcia, co tu się zadziało, bo mimo iż w tym tomie dzieje się naprawdę wiele rzeczy i giną postacie, które bardzo lubię, to kompletnie mnie to nie obeszło :(. Nie winię absolutnie książki, bo mega polubiłam się zarówno z autorem, jego piórem, jak i przygodami bohaterów i dobrze się bawiłam w trakcie słuchania. Chyba po prostu w złym momencie ją przeczytałam i przez to nie odczułam jej tak, jak powinnam.

Ale poza tym - to był świetny tom i nie mogę uwierzyć, że to już prawie koniec!

więcej Pokaż mimo to

Hadrian, próbując znaleźć uwięzionego Degana Gaunta został złapany i uwięziony intrygą. Czy aby uratować Degana Gaunta i księżniczkę Aristę postąpi wbrew sobie - nieuczciwie i nieszlachetnie? Hadrian walczy ze swoimi myślami – nie zdając sobie sprawy z tego, że obietnice regentów nie mają żadnej wartości.
Royce też został przymuszony do postąpienia wbrew sobie.
Dużo się dzieje, emocje targają czytelnikiem – tym mocniej, im bardziej polubił Hadriana, Royce’a, Aristę i Modinę. Ich życie jest ciągle narażone na zniszczenie.
Oprócz ciągłych zmian akcji, zaskoczeń, autor przedstawia powolne zmiany zachodzące z w charakterach ludzi – zmienia się Modina, Amilia i (zaskakująco) Degan Gaunt.
Dialogi (czytane przez Bartosza Głogowskiego) są świetne. Opisy związane z życiem dworskim (np. polowanie, turnieje rycerskie) są fachowe i ciekawie podane. Autor zadbał o szczegóły.
Fantastyczny cykl – trzeba przeczytać całość.

Royce też został przymuszony do postąpienia wbrew sobie.
Dużo się...

więcej Pokaż mimo to

Króciutka część, bo w moim wydaniu raptem 260 stron, co jak na serie fantasy jakie do tej pory czytałem, jest chyba jedną z najkrótszych, ale to dobrze, bo przez to nie ma tutaj zbyt wielu zapychaczy, a minusy, które występują w całej serii nie powodują aż takiej irytacji. Poza tym jest to chyba najlepszy tom tej serii i najciekawszy, nawet pomimo tego, że sporo tutaj infantylnych zachowań bohaterów, ale odważna końcówka to po części wynagradza.
Myślę, że oceniając poprzednie tomy w okolicach 5.5, czyli przeciętności, ten na pełne 6 zasługuje.

więcej Pokaż mimo to

Ten tom kocham najbardziej, a zarazem najbardziej nienawidzę - za wylanie hektolitrów łez.

Stawka, o jaką toczy się gra, jest naprawdę ogromna, nie ma tu już przestrzeni na humor, bo mrok i zwątpienie ogrania wszystko i wszystkich. Napięcie sięga zenitu, a to, co spotkało mojego ulubionego bohatera... woła o pomstę do nieba. Nie oczekujcie wyważonej opinii. Tę książkę czytałam emocjami i skończyłam ze złamanym sercem.

Ale to chyba dobrze świadczy o książce, że się tak zaangażowałam w fabułę.

więcej Pokaż mimo to

Wciska w fotel. Nie mogłem się oderwać ani na chwilę. Jeden duży minus że za krótka :(

Ciąg dalszy bez zaskoczeń. Jeśli przeczytaliście wcześniejsze tomy to ten jest podobny. Przyjemne czytadło, spor akcji, powoli rozsupłująca się intryga, przyjemni bohaterowie (kobiety trzymają poziom lecz po wstępie autora spodziewałabym się więcej). Trochę śmierci, lecz bez większych emocji.

Oceniam tom trochę powyżej przeciętnej. Niestety - coraz więcej infantylnych zachowań bohaterów, w przypadku kilku z nich mam wrażenie, że autor nie do końca zdecydował się w którą stronę pójść (rozwój postaci). Przede mną ostatni tom - skończę tę sagę, jednak po przeczytaniu bardzo dobrych prequeli jestem zawiedziony. Świat z potencjałem, ale wiele wątków/aspektów zbyt głupio rozwiązanych

więcej Pokaż mimo to

Witam. Czy posiada Pan ksiazke Zdradziecki plan Sullivana. Od dawna szukam tego tomu. chhcialbym moc od kogos odkupic o ile jest taka mozliwosc. Jesli bedzie trzeba odkupilbym wiecej tomow ale aktualnie stanalem na tej czesci i nie moge jej nigdzie namierzyc i zdobyc.
dziekuje za wszelakie informacje.

dziekuje za wszelakie informacje.

Jeden z lepszych tomów. Jest w nim znacznie więcej humoru (głównie za sprawą Hadriana) oraz niespodziewanych zwrotów akcji niż w poprzednich częściach.

No i to jest prawie zakończenie historii. Bardzo dobrze się bawiłem do ostatniego zdania. Wciągająca opowieść. Polecam

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać