Zdradziecki plan

- 2012-01-31
- Edward Szmigiel
- Prószyński i S-ka
- Wintertide
- Odkrycia Riyrii (tom 5)
- fantastyka, fantasy, science fiction
- Edward Szmigiel
- Seria "Nowej Fantastyki"
Skrząca się od przygód i akcji historia duetu niezwykłych złodziei, Royce’a i Hadriana.
Nacjonaliści przegrali, a władze Nowego Imperium planują uczcić swoje zwycięstwo wyjątkowo krwawą ceremonią. W dniu święta zimonaliów księżniczka Arista zostanie zmuszona do małżeństwa, po czym przydarzy się jej nieszczęśliwy wypadek. Odbędzie się także podwójna egzekucja – kat straci słynną wiedźmę z Melengaru oraz spadkobiercę Novronu.
Nowym władcom wydaje się, że ich triumf jest całkowity. Nie wzięli jednak pod uwagę, że ich plan może się nie spodobać pewnym dwóch złodziejom. Royce i Hadrian po raz kolejny uratują swoją ojczyznę. Miecze i sztylety pójdą w ruch!
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
Przetrwanie w tym świecie wymaga umiejętności oceny drugiej osoby na podstawie garstki szczegółów, które nam ujawnia.
Źródłem szczęścia jest zmierzanie dokądś. Gdy uciekasz, często zabierasz z sobą swoją zgryzotę.
Opinie [33]
Jeden z lepszych tomów. Jest w nim znacznie więcej humoru (głównie za sprawą Hadriana) oraz niespodziewanych zwrotów akcji niż w poprzednich częściach.
Pokaż mimo toNo i to jest prawie zakończenie historii. Bardzo dobrze się bawiłem do ostatniego zdania. Wciągająca opowieść. Polecam
Pokaż mimo toAkcja rozkręca się w szalenczym tempie. Bardzo dobra część, zwłaszcza, że jest to kolejna cześć serii po średnim Szmaragdowym Sztormie.
Pokaż mimo toGenialna fabularnie, nietuzinkowa i wciągająca jak lotne piaski.
Pokaż mimo toA ostatni rozdział urwał mi dupę.
Dobrze, że mam w planach nowy regał na książki, bo Riyria na pewno na nim zagości.
Najlepsza w cyklu
Pokaż mimo toBardzo lubię te postacie, ale nie rozumiem czemu walczą o upadek imperium zamiast stworzyć lepsze, książka czyta się sama do końca nie wiadomo co się wydarzy, wszystko zaskakuje , nawet to co powinno być oczywiste. Szkoda ze cykl się powoli konczy, jest całkiem fajny
Pokaż mimo toZdecydowanie najlepsza część serii jak dotąd. Od samego początku równolegle rozgrywa się kilka zazębiających się wątków, a budowane od początku serii motywy wspaniale rozkwitają. Jest tu stosunkowo mało scen typowo awanturniczych – pojedynków czy pościgów, ale akcja jest wartka i trzyma w napięciu. Pałacowe spiski, pierwszy rasowy wątek romantyczny, a na koniec kilka...
więcejDo tej pory z całej serii podobała mi się najbardziej. Tak wciągająca, że jak zaczełam to nie mogłam przestać, skończyłam w jeden dzień.
więcejBardzo dużo się tutaj dzieje, bardzo ciekawe wątki, dużo emocji, główni bohaterowie jak zwykle świetni, ale nowe postacie również zyskują w tej części. Przez cały czas kibicowałąm bohaterom, by historia nie potoczyła się zgodnie z...
Najlepsza część.
Pokaż mimo toChociaż smutna :(
To nie jest jakaś wybitna seria. Ale czyta się ją niesamowicie dobrze.
Ojojoj jaka dobra książka... Są twisty, zaskoczenia, zwolnienia, świetne postacie - chce się czytać. Pan Sullivan jest lepszy z każdą powieścią, aż rośnie w oczach. Nie przepuszczę nic kolejnego. Szkoda że tak nie umiał w pierwszych tomach, ale i tak ta część wynosi cykl na wyżyny. W TOP100 Fantasy w pełni zasłużenie.