Kosiarze
- 2023-02-03
- 2017-09-27
- 2016-11-22
- Katarzyna Agnieszka Dyrek
Świat bez głodu, bez chorób, bez wojen i biedy. Ludzkość pokonała nawet śmierć. O zakończeniu czyjegoś życia mogą zadecydować jedynie kosiarze. To oni kontrolują wielkość populacji.
Dwoje nastolatków Citra i Rowan rozpoczyna szkolenie na kosiarzy. Choć żadne z nich tego nie chce, będą musieli opanować trudną sztukę „zbierania życia”, ryzykując to, co mają najcenniejsze. Za idealny świat trzeba bowiem zapłacić wysoką cenę…
Oficjalne recenzje
Czas zbiorów
Neal Shusterman kojarzy mi się z pewną jakością. Z gwarancją, że książka sygnowana tym nazwiskiem będzie znakomita, dostarczy palety emocji i poruszy najczulsze struny, stawiając przed czytelnikiem pytania, na które niełatwo będzie znaleźć odpowiedzi. Powieść „Kosiarze” dokładnie wpisuje się w te założenia, a czytanie jej to sama przyjemność.
Tym razem autor roztacza przed czytelnikiem wizję przyszłości, w której ludzkość niemal ostatecznie pokonała śmierć. Nawet dekapitacja nie oznacza już kresu życia – centrum ożywiania w ciągu kilku dni odwróci jej skutki. Z powierzchownymi ranami i bólem poradzą sobie nanity. Ludzie mogą żyć kilkaset lat, odmładzając co jakiś czas swoje ciała.
Natura oddała władzę nad życiem i śmiercią ludziom, a ci powierzyli ją kosiarzom – osobom, których rolą jest kontrola populacji poprzez zabijanie obywateli. Dwoje nastolatków – Citra i Rowan, zostają kandydatami do pełnienia tej szczególnej funkcji. Choć oboje nie są zadowoleni z perspektywy zostania kosiarzami, rozpoczynają praktyki, podczas których uczą się różnych technik odbierania życia. Mają też okazję poznać strukturę tej najbardziej tajemniczej grupy i szybko przekonują się, że kosiarze, choć stoją za nimi szlachetne ideały, a wybór kandydatów warunkują surowe kryteria, nie ustrzegli się od ludzkich przywar i namiętności. Okazuje się też, że stawka szybko rośnie, a na szali zostaje położone życie nie tylko ofiar kosiarzy.
Neal Shusterman nie jest pierwszym autorem, który przenosi swoich czytelników do przyszłości, w której wyeliminowano choroby czy głód i stworzono doskonale zorganizowane społeczeństwo. Jako jeden z nielicznych jednak opisuje swój świat na tyle szczegółowo, że można by uwierzyć, iż ten rzeczywiście istnieje. Większość powieści stanowi ekspozycja, w której autor opisuje wykreowany świat, dbając przy tym o każdy detal i nie pozostawiając niczego przypadkowi. Robi to przy tym w tak umiejętny i przemyślany sposób, że pomimo tego, iż w powieści próżno szukać nagłych zwrotów akcji, pościgów i przygód, nie można się od niej oderwać i chce się dalej poznawać ten świat.
Powieść stanowi dla autora doskonały pretekst do rozważań na temat życia i śmierci. Są one nie tylko ukryte w wydarzeniach zawartych książce, ale również wyrażane wprost ustami bohaterów. Każdy z rozdziałów jest poprzedzony krótkimi refleksjami, snutymi przez poszczególne postacie i dotyczącymi zwykle kondycji ludzkości i roli kosiarzy, a więc śmierci, w świecie. Autor stworzył powieść młodzieżową, w której jednak silnie akcentuje warstwę filozoficzną, zmuszając czytelnika do refleksji nad sensem życia i śmierci oraz konsekwencjami nieśmiertelności, która wciąż pozostaje marzeniem wielu.
Mocnym punktem powieści są także jej bohaterowie, którzy zostali przedstawieni w ciekawy i niejednoznaczny sposób. Protagoniści nie zostali wyidealizowani, nie są pozbawieni wad ani słabości, dzięki czemu tym bardziej można się do nich przywiązać i im kibicować. Jeszcze lepiej zostali wykreowani kosiarze, których czytelnik ma okazję poznać i których charakteryzuje ciekawy kontrast między aurą boskości, jaką roztaczają, a ludzkimi przywarami, które posiadają. Z kart powieści wyłaniają się również bohaterowie zbiorowi w postaci społeczności Midmeryki i ogółu kosiarzy Kosodmu. Obie te grupy i sposób, w jaki zostały przedstawione, stanowią ważny element w wykreowanym przez autora świecie i pozwalają jeszcze lepiej go zrozumieć.
Powieść Neala Shustermana właściwie nie ma słabych punktów. Jest dziełem spójnym, przemyślanym i pozbawionym wymyślonych naprędce rozwiązań. Stanowi połączenie dystopii z rozważaniami filozoficznymi. I choć wizja autora jest przygnębiająca, a wykreowany przez niego świat mroczny, to tuż po przeczytaniu ostatniej strony natychmiast chciałoby się do niego wrócić.
Andronika Sawicka
- 6 573
- 5 351
- 1 166
bardzo dobrze wspominam czytanie tej ksiazki, a dzielenie sie pozniej opiniami z przyjaciolmi na jej temat, jeszcze bardziej poglebily u mnie sympatie
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRzecz mocno młodzieżowa. Choć trzeba przyznać pomysł niecodzienny
Rzecz mocno młodzieżowa. Choć trzeba przyznać pomysł niecodzienny
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo była ciężka przeprawa. Generalnie niewiele się dzieje, przez większość książki. Cały pierwszy tom wydaję się długim wstępem do kolejnych części. Natomiast koniec rzeczywiście daje nadzieje, że dalej będzie tylko lepiej :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpodziewałam się o wiele więcej po książce, którą polecało tak wiele osób. Po książce, o której wypowiadano się "inteligentna, angażująca, zabawna i absolutnie fantastyczna, niezwykle błyskotliwa, wyróżniającą się, zachwycająca", a już na pewno nie czytało się tej historii z zapartym tchem i umrzeć można było jedynie z nudów. Za namową przyjaciółki dałam tej pozycji szansę, licząc, że się rozkręci, zaskoczy mnie... Ale się rozczarowałam.
Bohaterowie byli płascy, nie mieli w sumie żadnej iskry, która zaciekawiłaby czytelnika. Nie mówię tutaj o tym, że każda postać musi być super bohaterem, ale nawet przysłowiowego Kowalskiego i jego proste życie można opisać w bardzo ciekawy sposób. Relacja między głównymi bohaterami - Citrą i Rowanem, była na poziomie kolegów z podstawówki, którzy są tylko na tzn. "cześć". Nie wspominam nawet o wątku romantycznym, którego autor próbował nieudolnie stworzyć, ale nawet o takim zwykłym przyjacielskim. Brakowało mi jakichkolwiek emocji - stworzony świat był po prostu z nich wyprany.
Podziwiam za sam pomysł - ludzkość osiągnęła nieśmiertelność i w obawie przed przeludnieniem powstają kosiarze, którzy mają dokonywać swoich żniw. Jednak pomysł został zmarnowany. Autor miał tak duże pole do popisu, a nawet nie poświęcił odpowiednio dużo czasu na dobre opisania świata, tego jak funkcjonuje, nie wspominając już o całej organizacji Kosodomu. Akcja działa się bardzo szybko, brakowało zwrotów akcji, a jak już coś się pojawiało, budząc nadzieję, rozdział później sprawa była rozwiązana.
Uważam, że mamy tutaj do czynienia z potencjałem, który został zmarnowany, ale jest nadzieja, że ktoś spróbuje zrobić tutaj ekranizację. Szczerze na to liczę, bo scenarzysta miałby ogromne pole do popisu i mógłby naprawić wszystkie błędy autora. A to tylko świadczy o tym, jak bardzo słaba była ta książka, bo z reguły jestem przeciwnikiem ekranizacji. W tym przypadku - zachęcam i kibicuję śmiałkowi.
A jeśli chcecie przeczytać świetną fantastykę dla młodzieży, to polecam niezastąpionego Harry'ego Pottera, Opowieści z Narni czy już trochę mniej młodzieży - Zmierzch. Da się zrobić dobrze? Da się.
Spodziewałam się o wiele więcej po książce, którą polecało tak wiele osób. Po książce, o której wypowiadano się "inteligentna, angażująca, zabawna i absolutnie fantastyczna, niezwykle błyskotliwa, wyróżniającą się, zachwycająca", a już na pewno nie czytało się tej historii z zapartym tchem i umrzeć można było jedynie z nudów. Za namową przyjaciółki dałam tej pozycji szansę,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoim zdaniem przechwalona.
Moim zdaniem przechwalona.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBył potencjał, ale logicznie nie trzymało się to kupy. Średnio angażująca, choć bohaterzy dosyć ciekawi. Spodziewałam się czegoś dużo lepszego i na tę chwilę nie planuję kontynuować tej serii.
Świetnie wprowadzona fabuła i zasady życia w utopijnym świwcie. Ogrom zależności i zasad nie przytłacza i na spokojnie wszystko tłumaczone jest w ciągu fabularnym. Sam pomysł na książkę bardzo dobry. Czuć jednak że to tylko literatura młodzieżowa (nie umniejszam) i wszystko jest dość płaskie, jednowymiarowe i czarno białe. A gdyby za to dzieło wzięli by się mistrzowie grozy to i mimo wszystko JESZCZE bardziej było by krwiście, gęsto i posępnie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo przyjemna powieść. Nie wsadziła mnie w fotel z wrażenia, ale była na tyle ciekawa, że czytanie jej sprawiało przyjemność. Osobiście jestem ciekawa dalszych losów bohaterów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsze moje odczucie było dość pasywne, musialem zrobic przerwę. Po ponownym zagłębieniu się w historię odnalazłem coś dla siebie, im dluzej zagłębiałem sie w lekturę tym bardziej byłem ciekaw co wydarzy się dalej. Książka ma w sobie coś wartościowego co powoduje, że warto poświęcić trochę swojego czasu i dowiedzieć się czym naprawdę są Kosiarze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie rozumiałam fenomenu tej książki. Ciągle dziwiłam się, czym są wszyscy zachwyceni? Zaczęłam czytać bez żadnych oczekiwań i ku mojemu zaskoczeniu, bardzo pozytywnie oceniam tą książkę. Bardzo ciekawe ciekawy pomysł na fabułę, początek bardzo mnie wciągnął, to samo mogę powiedzieć i końcówce. Środek niekiedy się ciągnął, ale docelowo moja opinia jest wysoka i chcę przeczytać kolejne części.
Nie rozumiałam fenomenu tej książki. Ciągle dziwiłam się, czym są wszyscy zachwyceni? Zaczęłam czytać bez żadnych oczekiwań i ku mojemu zaskoczeniu, bardzo pozytywnie oceniam tą książkę. Bardzo ciekawe ciekawy pomysł na fabułę, początek bardzo mnie wciągnął, to samo mogę powiedzieć i końcówce. Środek niekiedy się ciągnął, ale docelowo moja opinia jest wysoka i chcę...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo tu dużo pisać? Książka do przeczytania na raz i do zapomnienia. Po ogólnym koncepcie wiele sobie obiecywałem, ale wyraźnie sam autor nie udźwignął własnego pomysłu. Uniwersum jest dziurawe jak ser szwajcarski. Nie będę tu rozpisywał się o szczegółach, ale po wcześniejszych komentarzach widzę, że w większości już dobrze tam to wypunktowano. Do tego bohaterowie są fatalni - płascy jak kartka papieru właśnie wyjęta spod kranu. Naprawdę trudno doszukać się zalet. Może niektóre sceny akcji.... 3/10
Co tu dużo pisać? Książka do przeczytania na raz i do zapomnienia. Po ogólnym koncepcie wiele sobie obiecywałem, ale wyraźnie sam autor nie udźwignął własnego pomysłu. Uniwersum jest dziurawe jak ser szwajcarski. Nie będę tu rozpisywał się o szczegółach, ale po wcześniejszych komentarzach widzę, że w większości już dobrze tam to wypunktowano. Do tego bohaterowie są fatalni...