Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
magdaLena 
bukfinker.blogspot.com
Jakiekolwiek byłoby źródło mej głupoty, jeszcze się nie wyczerpało. (Kurt Vonnegut, Niedziela palmowa) Wszystko polega na tym, żeby człowiek był taki, jaki jest, żeby nie wstydził się chcieć tego, czego chce i marzyc o tym, o czym marzy. Ludzie są na ogół niewolnikami konwenansów. Ktoś im powiedział, ze powinni być tacy i tacy, i starają się być takimi aż do śmierci, nie wiedząc nawet, kim byli i są naprawdę. Nie są więc nikim i niczym, postępują niejednoznacznie, niejasno, chaotycznie. Człowiek przede wszystkim musi mieć odwagę być sobą. (Milan Kundera, Żart)
24 lat, kobieta, Lublin, status: Oficjalna recenzentka, dodała: 1 ksiązkę i 2 cytaty, ostatnio widziana 5 dni temu

Oficjalne recenzje

04-05-2017
Oficjalna recenzja

„Plażę za szafą” warto przeczytać dla przypomnienia sobie tego, że ludzie, których mijamy codziennie na ulicy, nie zawsze są dokładnie tacy, na jakich wyglądają. Pozory mylą. Pod powierzchnią dostępnego nam na co dzień świata kryją się najróżniejsze patologie, dziwactwa, cierpienia, choroby.

10-04-2017
Oficjalna recenzja

Powieści kryminalne Katarzyny Puzyńskiej znane są przede wszystkim z rozbudowanego tła społeczno-obyczajowego, pogłębionych psychologicznie portretów bohaterów i inteligentnie skonstruowanej intrygi. „Dom czwarty” również zawiera powyżej wskazane elementy. Wątki społeczne i niejednowymiarowe postacie nie sprawiają jednak, że to, co jest esencją kryminału – poszukiwanie winnego – schodzi na dalszy plan.

26-01-2017
Oficjalna recenzja

W 1927 roku XII Pandito Chambo Lama Daszi Dorżo Itigełow wszedł w ostatnią medytację i został pochowany. W 2002 roku po dokonaniu ekshumacji okazało się, że ciało buddyjskiego mnicha nadal znajduje się w dobrym stanie. Wezwano naukowców, by przyjrzeli się temu niecodziennemu zjawisku. Jednak do tej pory badaczom nie udało się jednoznacznie określić, co jest przyczyną nierozkładającego się ciała Itigełowa.

28-12-2016
Oficjalna recenzja

Autorka w swojej książce zdradza nam wiele nieznanych do tej pory faktów z życia gwiazd międzywojennej sceny rozrywkowej. Zostajemy wtajemniczeni w miłosne zawirowania, problemy rodzinne i finansowe Hemara i Járosy’ego. Dowiadujemy się zarówno o prywatnym, jak i zawodowym obliczu twórców. Obserwujemy to, co było dobre w ich życiu i przyniosło im choćby chwilowe spełnienie.

28-10-2016
Oficjalna recenzja

„Ósme życie” to pozbawiona patosu, a zarazem ambitna saga rodzinna obejmująca stulecie oglądane z perspektywy kobiecej. To kobiety z rodu Jaszich grają w powieści główne role, mężczyźni schodzą na dalszy plan. W pierwszej części większość bohaterów doświadcza porażającego dotyku historii bezpośrednio, natomiast w drugim tomie mamy w większym stopniu do czynienia z pamięcią o dawnych wydarzeniach; pamięcią, która wpływa na tożsamość kolejnych pokoleń i ciąży nad nimi niczym klątwa. 

27-10-2016
Oficjalna recenzja

Czesław Bielecki to architekt, pisarz i polityk w jednym; swego czasu pełnił nawet funkcję doradcy Lecha Wałęsy. Autor w swojej książce próbuje – posiłkując się swoimi obserwacjami – odpowiedzieć na pytanie, jak myśleć, by działać skutecznie. Sprzeciwia się bezrefleksyjności w życiu, akcentuje ważność rozmów i mądrych lektur, podkreśla, że nawet nasze najlepsze cechy bez energii i woli działania są niewiele warte. 

28-09-2016
Oficjalna recenzja

Chotomska w rozmowie z Barbarą Gawryluk porusza istotny temat, jakim jest traktowanie twórców piszących dla dzieci. Autorzy literatury dziecięcej niestety nadal nie są traktowani z powagą, na jaką zasługują, mimo tego, że bez przerwy mówi się o ważności książek dla najmłodszych. W praktyce jednak mało z tego mówienia wynika.

13-09-2016
Oficjalna recenzja

Rwanda od 1973 roku była pod władzą Juvanala Habyarimana, którego rząd, składający się z członków Hutu, dyskryminował osoby z plemienia Tutsi. W „Marii Pannie Nilu” Mukasonga pokazuje segregację plemienną, jakiej w tamtych latach podlegały szkoły – większość uczennic Liceum im. Marii Panny Nilu należy do Hutu.

09-09-2016
Oficjalna recenzja

Beryl jest odważna, nie dająca się oswoić i ujarzmić, walcząca i wolna – jej charakter odzwierciedla charakter Czarnego Lądu. Żyje w niezgodzie z konwenansami obowiązującymi w pierwszej połowie XX wieku. To buntowniczka wierna temu, co podpowiada jej serce, a nie społeczne wymagania, co niestety czyni ją ofiarą ludzi głodnych skandali i plotek. 

08-09-2016
Oficjalna recenzja

Pomysł pisarki na wprowadzenie do powieści kryminalnej zagadnienia komunikacji pozawerbalnej jest bardzo oryginalny. Ciałem porozumiewamy się inaczej niż słowem – nieświadomie, dlatego też mowa ciała może zdradzić nam prawdę o naszym rozmówcy, dopowiedzieć nam to, co on przemilczał.

Moja biblioteczka
320 23 139
Porównaj książki w Waszych biblioteczkach.
Sprawdź oceny wspólnych książek.
Tyle książek ma ten użytkownik w swojej biblioteczce.
Tyle opinii dodał ten użytkownik.
Tyle plusów otrzymał ten użytkownik za swoje wypowiedzi.
Znajomi (3)

Ulubieni autorzy (14)
Lista ulubionych autorów
Ulubione cytaty (27)
lista cytatów
zgłoś błąd zgłoś błąd