Książki z tagiem „mieso”
  • Zjadanie zwierząt
    Zjadanie zwierząt
    Autor: Jonathan Safran Foer
    Gdy Jonathanowi Safranowi Foerowi urodził się syn, chciał się dowiedzieć, jak powinien go karmić i czym naprawdę jest mięso. Skąd pochodzi? Jak się je produkuje? Jak traktowane są zwierzęta i czy to w...
    czytelników: 1672 | opinie: 75 | ocena: 7,44 (465 głosów) | inne wydania: 1
  • Jeść przyzwoicie. Autoeksperyment
    Jeść przyzwoicie. Autoeksperyment
    Autor: Karen Duve
    W grudniu 2009 roku Karen Duve pod wpływem impulsu oraz dydaktycznych pogadanek nowej współlokatorki podjęła przedwczesne postanowienie noworoczne. Zdecydowała się przeprowadzić na sobie wyjątkowy eks...
    czytelników: 554 | opinie: 26 | ocena: 6,95 (182 głosy)
  • Farmagedon. Rzeczywisty koszt taniego mięsa
    Farmagedon. Rzeczywisty koszt taniego mięsa
    Autorzy: Philip Lymbery, Isabel Oakeshott
    Za wszystkim, co jemy, kryje się jakaś historia. Właśnie teraz, gdzieś na świecie, zabitych zostaje 4 tysiące zwierząt. W ciągu ostatnich dziesięcioleci zwierzęta hodowlane znikały z naszych łąk i pa...
    czytelników: 420 | opinie: 21 | ocena: 7,53 (73 głosy)
  • Czyste mięso. Jak hodowla mięsa bez zwierząt zrewolucjonizuje twój obiad i cały świat
    Czyste mięso. Jak hodowla mięsa bez zwierząt zrewolucjonizuje twój obiad i cały świat
    Autor: Paul Shapiro
    Czyste mięso, stworzone z komórek zwierzęcych, w procesie, który nie powoduje cierpienia zwierząt i nie degraduje środowiska to nie science fiction. Jak przeczytacie w książce Czyste mięso, pierwszy h...
    czytelników: 126 | opinie: 4 | ocena: 7 (14 głosów)
  • Mięso
    Mięso
    Autor: Martin Harniček
    "W tej książce człowiek nie ma imienia ani tożsamości, nie zna przeszłości i nie odczekuje niczego od przyszłości, nie wie kim jest. Ludzie są zredukowani do poziomu bydlęcego. Wolno im się 'zaspokaja...
    czytelników: 124 | opinie: 9 | ocena: 7,2 (41 głosów)
  • Okrutne cuda
    Okrutne cuda
    Autor: Orson Scott Card
    Ostatni tom czterotomowego zbioru opowiadań wybitnego autora SF i fantasy. Sześć pomysłowych, intrygujących opowiadań potwierdza wybitny talent Orsona Scotta Carda, którego plastyczna, sugestywna wizj...
    czytelników: 111 | opinie: 4 | ocena: 7,08 (25 głosów)
  • Ketoza. Wejdź na wyższy poziom
    Ketoza. Wejdź na wyższy poziom
    Autor: Dawid Dobropolski
    Książka składa się z dwóch części. Pierwsza część zawiera wyjaśnienie "po ludzku" i "po polsku" tego, czym w zasadzie jest ketoza i jak dotrzeć do tego stanu. W tej części znajduj...
    czytelników: 63 | opinie: 6 | ocena: 7,76 (21 głosów)
  • Polskie mięso, czyli jak zostałem weganinem i przestałem się bać
    Polskie mięso, czyli jak zostałem weganinem i przestałem się bać
    Autor: Jaś Kapela
    Jaś Kapela zatrudnił się na czarno przy łapaniu drobiu w kurniku oraz na etacie na zawieszaniu w ubojni, by u źródeł zobaczyć w jakich warunkach żyją hodowlane kury, i jak są później przetwarzane na m...
    czytelników: 41 | opinie: 0 | ocena: 7 (1 głos)
  • Pyszności z mielonego mięsa
    Pyszności z mielonego mięsa
    Autor: Tadeusz Barowicz
    Potrawy z mielonego mięsa to nie tylko nieśmiertelny kotlet pożarski. Asortyment dań jest tu bardzo szeroki - obejmuje pierogi, rolady, klopsy, pulpety, gołąbki oraz suflety. Podstawową ich zaletą jes...
    czytelników: 25 | opinie: 0 | ocena: 5,56 (9 głosów)
  • Mięso pełne kłamstw. Jak nie dać sie otruć przemysłowi mięsnemu
    Mięso pełne kłamstw. Jak nie dać sie otruć przemysłowi mięsnemu
    Autor: Hans-Ulrich Grimm
    Dziennikarz śledczy przedstawia niewygodną prawdę o związku między chorobami ludzi, a masową hodowlą zwierząt. Poznasz związek między kiełbasą a cukrzycą oraz salami a plagą bezpłodności. Obalone zost...
    czytelników: 22 | opinie: 1 | ocena: 8,5 (4 głosy)
  • Złe mięso
    Złe mięso
    Autor: Kuba Szczapiński
    Psychodeliczna groteska, obnażająca ludzkie popędy, absurdalne sytuacje przełamujące szarą codzienność, duża doza ironii pośród wszechobecnego weltszmercu, który wgryza się w polskie społeczeństwo, or...
    czytelników: 14 | opinie: 3 | ocena: 8,5 (4 głosy)
  • KUCHNIA DLA FACETA
    KUCHNIA DLA FACETA
    Autor: praca zbiorowa
    Solidne, zdrowe, sycące posiłki. Przepisy, które zaspokoją każdego faceta. Obfite przekąski, dania główne i desery. Dowiedz się, jak uwarzyć własne piwo, usmażyć idealny stek i...wygrać konkurs na żar...
    czytelników: 11 | opinie: 0 | ocena: 8 (4 głosy)
  • Slaughterhouse: The Shocking Story of Greed, Neglect, and Inhumane Treatment Inside the U.S. Meat Industry
    Slaughterhouse: The Shocking Story of Greed, Neglect, and Inhumane Treatment Inside the U.S. Meat Industry
    Autor: Gail A. Eisnitz
    Slaughterhouse is the first book of its kind to explore the impact that unprecedented changes in the meatpacking industry over the last twenty-five years — particularly industry consolidation, i...
    czytelników: 6 | opinie: 1 | ocena: 8 (1 głos)
  • Domowe wędliny i pasztety
    Domowe wędliny i pasztety
    Autor: Franz Doppler
    Samodzielnie zrobiona kaszanka, kiełbasa lub pasztet mają niepowtarzalny smak, któremu nie dorównują gotowe produkty kupowane w sklepach. Przygotowywanie tych smakołyków w domowych warunkach nie jest...
    czytelników: 4 | opinie: 0 | ocena: 4,5 (2 głosy)
  • Konina na naszym stole
    Konina na naszym stole
    Autorzy: Tadeusz Barowicz, Wojciech Tatarczuch
    W publikacji m.in. *Wiadomości o koniu i koninie *Mięso końskie i jego znaczenie *Gastronomiczna obróbka wstępna *Potrawy z koniny *Przechowywanie mięsa końskiego *Wyroby wędliniarskie
    czytelników: 3 | opinie: 0 | ocena: 4 (1 głos)

zgłoś błąd zgłoś błąd