Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Mięsoholicy. 2,5 miliona lat mięsożerczej obsesji człowieka

Tłumaczenie: Sławomir Paruszewski
Wydawnictwo: Czarna Owca
7,45 (38 ocen i 11 opinii) Zobacz oceny
10
3
9
4
8
10
7
14
6
5
5
1
4
1
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Meathooked: The History and Science of Our 2.5-Million-Year Obsession with Meat
data wydania
ISBN
9788380156388
kategoria
popularnonaukowa
język
polski
dodała
elfijka

Jednym z ważniejszych odkryć naukowych naszych czasów związanych z ochroną zdrowia są szkodliwe skutki jedzenia mięsa. Niemal każdego dnia spływają do nas ostrzeżenia o negatywnym wpływie produkcji oraz konsumpcji mięsa na środowisko i organizm człowieka. Wielu z nas próbuje ograniczyć ilość spożywanego mięsa, wielu próbowało całkowicie z niego zrezygnować. Niełatwo jednak oprzeć się wędzonym,...

Jednym z ważniejszych odkryć naukowych naszych czasów związanych z ochroną zdrowia są szkodliwe skutki jedzenia mięsa. Niemal każdego dnia spływają do nas ostrzeżenia o negatywnym wpływie produkcji oraz konsumpcji mięsa na środowisko i organizm człowieka. Wielu z nas próbuje ograniczyć ilość spożywanego mięsa, wielu próbowało całkowicie z niego zrezygnować. Niełatwo jednak oprzeć się wędzonym, suszonym, grillowanym czy smażonym przysmakom, które nas kuszą. Co powoduje, że mamy tak nieprzepartą ochotę na zwierzęce białko i że nie potrafimy się od niego odzwyczaić? A skoro jedzenie mięsa rzeczywiście szkodzi naszemu zdrowiu, to dlaczego ewolucja nie uczyniła nas po prostu wegetarianami?
Pisarka popularnonaukowa Marta Zaraska rozwiązuje w Mięsoholikach, jak to sama określa, „mięsną łamigłówkę”, wyjaśniając, dlaczego nasza miłość do mięsa trwa pomimo jego szkodliwego działania. Autorka zabiera nas w fascynującą podróż dookoła świata po różnych kulturach spożywania mięsa, pokazując niezwykłe restauracje mięsne w Indiach, składanie ofiar ze zwierząt w świątyniach w Beninie oraz laboratoria w Holandii, gdzie mięso hodowane jest w szalkach Petriego. Badając potężny wpływ ewolucji i działania mięsnego lobby, budowę genetyczną człowieka oraz tradycje naszych pramatek, Zaraska ujawnia oddziaływanie sił, które sprawiają, że wciąż trwamy w uzależnieniu od zwierzęcego białka.
Mięsoholicy to książka dla każdego, od zagorzałych mięsożerców po zdeklarowanych wegan. Opisuje jedną z najtrwalszych ludzkich tradycji, ostatecznie wyjaśniając, dlaczego w dającej się przewidzieć przyszłości konsumpcja mięsa wciąż będzie wpływać na nasze organizmy i otaczający nas świat.

 

źródło opisu: http://www.czarnaowca.pl/filozofia/miesoholicy,p1444850328

źródło okładki: http://www.czarnaowca.pl/filozofia/miesoholicy,p1444850328

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (204)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 950
Justyna_78 | 2017-02-25
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 25 lutego 2017

Przeczytana z dużym zainteresowanie, autorka niezwykle ciekawie prowadzi narrację na temat mięsożerców. Książka na czasie, tyle się ostatnio mówi o zgubnym wpływie mięsa na nas, nasze zdrowie i środowisko.
Ostatnio czytałam inną książkę na temat prawidłowego żywienia "Jak nie umrzeć przedwcześnie" i jeśli miałabym wybierać argument bardziej przemawiający za mniejszym spożywaniem przez nas mięsa to wybrałabym argument wpływu jedzenia mięsa na nasze zdrowie (jak w książce "Jak nie umrzeć...), autorka skupia się bardziej na ociepleniu klimatu i negatywnego wpływu produkcji mięsa na środowisko. Niemniej jednak książka Pani Zaraski mnie osobiście bardzo zainteresowała i może być bardzo inspirująca dla wszystkich tych którzy zastanawiają się nad zmianą diety, nie zdają sobie sprawy jak różne są kultury spożywania mięsa, i co powoduje że tak trudno nam (podobnie jak cukrowi) powiedzieć zdecydowane NIE.
Polecam! Czytajcie!

książek: 241
Kasia | 2017-03-31
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 31 marca 2017

Bardzo ciekawa książka, ilość interesujących faktów godnych zapamiętania przerosła moje oczekiwania, nie nadążałam z podkreślaniem :) Mimo trudnej tematyki i wielu konkretów, książkę czyta się dość lekko, a język jest bardzo przystępny. Ogromna bibliografia to kolejny plus, na pewno ułatwi poszerzanie wiedzy w tym temacie.

Należy mieć na uwadze, że nie jest to książka o negatywnym wpływie mięsa na nasze zdrowie i naszą planetę, ale o tym, dlaczego jedzenie mięsa jest tak bardzo zakorzenione w naszych głowach.

Jedyny minus to fakt, że autorka dużo bardziej skupiła się na sytuacji USA, niż naszego kraju, co dla polskiego czytelnika na pewno byłoby o wiele ciekawsze i łatwiejsze w zrozumieniu.

Polecam każdemu - mięsożercy, weganowi i każdemu pomiędzy ;)

książek: 65
Wito | 2017-04-17
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 17 kwietnia 2017

Bardzo dobra, nienachalnie i kompetentnie (a zarazem dowcipnie) napisana książka o mięsie. Mięsoholicy - bez obaw, to nie jest propaganda wegetariańska. Marta Zaraska po prostu szczegółowo omawia, na czym polega uzależnienie od mięsa. Skutki mięsożerności i działań przemysłu mięsnego na zdrowie i przyrodę omówione są tylko pobieżnie.
Dla wegetarian - jak ja - przeciekawa pozycja pozwalająca wiele zrozumieć. Dla jedzących mięso - przyczynek do refleksji, które mogą zmienić albo choć zmodyfikować nawyki jedzeniowe. Konkluzja książki zaś jest zaskakująca.
Najważniejsze, że pozycja nie budzi żadnych zastrzeżeń merytorycznych, widać, że autorka przygotowała się do pisania tak, aby w zarodku uciąć oskarżenia o stronniczość (choć Marta Zaraska sama deklaruje się jako niemal stuprocentowa wegetarianka)

książek: 1003
Salma | 2017-07-24
Na półkach: Ebook, Przeczytane
Przeczytana: 17 czerwca 2017

Nastała ostatnio wręcz moda na wegetarianizm, weganizm i inne "dziwactwa" żywieniowe (jako "dziwactwa"rozumiem tutaj ot odstępstwo od normy kulturowej). Kiedyś wegetarianin, nie daj Boże weganin, kojarzył się z osobnikiem w dziwnych szatach, z dredami lub inną wydumaną fryzurą, biorącą udział we wszelkich protestach dotyczących ochrony praw zwierząt. tymczasem okazuje się, że do grona wegetarian już od zamierzchłych czasów należało wiele znanych osobistości - wymieńmy choćby Leonarda Da Vinci, Einsteina czy Tołstoj. W dzisiejszych czasach wegetarianinem czy też weganinem może być każdy i coraz więcej ludzi decyduje się na tego rodzaju dietę. Ale dlaczego? I po co? Na te pytania odpowiada właśnie autorka "Mięsoholików" i z tego powodu bardzo się cieszę, bo pytania te do tej pory bardzo mnie frapowały. Sama przez kilka lat nie jadła mięsa, bo po prostu mi nie smakowało. Wróciłam jednak z czasem do tego "nałogu". Książka Marty Zaraski (Zaraskiej?) nie potępia mięsożerców, nie wychwala...

książek: 48
whitesquirrel | 2017-03-26
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: marzec 2017

z bliska...Mam mieszane uczucia. Ta książka mogłaby mieć tytuł "rozgrzeszenie mięsożercy" :) Nie jest to pierwsza lektura o tej tematyce, którą czytam, dlatego miejscami była dla mnie trochę zbyt powierzchowna, no i styl pisania wskazuje moim zdaniem, że była adresowana bardziej na rynek amerykański.. ale mimo to według mnie warto przeczytać, bo znalazłam w niej ciekawostki, których wcześniej nigdzie nie wyczytałam, a także dlatego, że autorka szuka odpwowiedzi na pytania, ktore warto sobie zadać.

książek: 1
Ew3lina | 2017-03-06
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 06 marca 2017

Przeczytałam jednym tchem - fascynująca historia roli jaką mięso odegrało w historii człowieka - od tego jak zrobiło z nas ludzi, po to dokąd prowadzi przyszłość jedzenia mięsa (mięso z probówki, jadalne insekty). Ogromna ilość fascynujących faktów, którą czyta się jak powieść

książek: 76
Łukasz | 2017-05-25
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 23 maja 2017

Mimo bardzo wnikliwego, naukowego podejścia do trudnego i złożonego tematu, treść podana "lekkim" językiem. Polecam wszystkożercom i roślinożercom dla uświadomienia sobie jakimi mechanizmami kieruje się człowiek, by zdobyć i zjeść mięso i jak ogromne konsekwencje mają wpływ na naszą planetę.

książek: 46
Monika Mruk | 2017-07-19
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, 2017
Przeczytana: 12 lipca 2017

Początek książki to opis początku życia na Ziemi, dla mnie nuda. Książka rozkręca się po kilkudziesięciu stronach, 50 ostatnich stron to bibliografia, myślałam, że mam jeszcze spory kawałek do przeczytania a tu niespodzianka. Książka opisuje podejście do jedzenia zwierząt przez różne kultury. To był bardzo ciekawy aspekt, podany na żywych przykładach.
Okładka jest bardzo realistyczna, wzbudza wiele emocji czytając ją w miejscu publicznym :-)

Ogólnie ten nudny początek mógłby być usunięty i książka zyskała by dużo wyższą ocenę.

książek: 211
Pathka | 2017-06-08
Na półkach: Przeczytane, 2017
Przeczytana: 08 czerwca 2017

Nawet bycie fleksiwegetarianinem może uratować nas od zawału serca lub cukrzycy a matkę ziemię przed globalną katastrofą.

Sporo ciekawych wątków, ale jakoś spłyconych i nie do końca wyjaśnionych. Wiadomo, że nie zapamiętam miliardów kilogramów ubijanych zwierząt dokładnie w liczbach. Może za mało krzycząca: "Przestań jeść mięso!"?

książek: 167
Paulina Podolak | 2017-06-13
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 12 czerwca 2017

Smakowity kąsek. Książka w łatwy i zrozumiały sposób tłumaczy wszechobecność mięsa na naszych stołach oraz przybliża działanie przemysłu mięsnego. Zdecydowanie nie tylko dla wegetarian, a na pewno dla osób dbających o własne zdrowie i samopoczucie.

zobacz kolejne z 194 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd