Mięsoholicy. 2,5 miliona lat mięsożerczej obsesji człowieka

Tłumaczenie: Sławomir Paruszewski
Wydawnictwo: Czarna Owca
7,17 (137 ocen i 26 opinii) Zobacz oceny
10
7
9
13
8
36
7
41
6
26
5
11
4
2
3
0
2
0
1
1
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Meathooked: The History and Science of Our 2.5-Million-Year Obsession with Meat
data wydania
ISBN
9788380156388
kategoria
popularnonaukowa
język
polski
dodała
elfijka

Jednym z ważniejszych odkryć naukowych naszych czasów związanych z ochroną zdrowia są szkodliwe skutki jedzenia mięsa. Niemal każdego dnia spływają do nas ostrzeżenia o negatywnym wpływie produkcji oraz konsumpcji mięsa na środowisko i organizm człowieka. Wielu z nas próbuje ograniczyć ilość spożywanego mięsa, wielu próbowało całkowicie z niego zrezygnować. Niełatwo jednak oprzeć się wędzonym,...

Jednym z ważniejszych odkryć naukowych naszych czasów związanych z ochroną zdrowia są szkodliwe skutki jedzenia mięsa. Niemal każdego dnia spływają do nas ostrzeżenia o negatywnym wpływie produkcji oraz konsumpcji mięsa na środowisko i organizm człowieka. Wielu z nas próbuje ograniczyć ilość spożywanego mięsa, wielu próbowało całkowicie z niego zrezygnować. Niełatwo jednak oprzeć się wędzonym, suszonym, grillowanym czy smażonym przysmakom, które nas kuszą. Co powoduje, że mamy tak nieprzepartą ochotę na zwierzęce białko i że nie potrafimy się od niego odzwyczaić? A skoro jedzenie mięsa rzeczywiście szkodzi naszemu zdrowiu, to dlaczego ewolucja nie uczyniła nas po prostu wegetarianami?
Pisarka popularnonaukowa Marta Zaraska rozwiązuje w Mięsoholikach, jak to sama określa, „mięsną łamigłówkę”, wyjaśniając, dlaczego nasza miłość do mięsa trwa pomimo jego szkodliwego działania. Autorka zabiera nas w fascynującą podróż dookoła świata po różnych kulturach spożywania mięsa, pokazując niezwykłe restauracje mięsne w Indiach, składanie ofiar ze zwierząt w świątyniach w Beninie oraz laboratoria w Holandii, gdzie mięso hodowane jest w szalkach Petriego. Badając potężny wpływ ewolucji i działania mięsnego lobby, budowę genetyczną człowieka oraz tradycje naszych pramatek, Zaraska ujawnia oddziaływanie sił, które sprawiają, że wciąż trwamy w uzależnieniu od zwierzęcego białka.
Mięsoholicy to książka dla każdego, od zagorzałych mięsożerców po zdeklarowanych wegan. Opisuje jedną z najtrwalszych ludzkich tradycji, ostatecznie wyjaśniając, dlaczego w dającej się przewidzieć przyszłości konsumpcja mięsa wciąż będzie wpływać na nasze organizmy i otaczający nas świat.

 

źródło opisu: http://www.czarnaowca.pl/filozofia/miesoholicy,p1444850328

źródło okładki: http://www.czarnaowca.pl/filozofia/miesoholicy,p1444850328

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (26)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 401
Gabi Zet | 2019-08-23
Na półkach: Przeczytane, Reportaże, 2019
Przeczytana: 18 sierpnia 2019

"Mięsoholicy" wciągnęli mnie od początku, choć wegetarianką nie jestem - wręcz przeciwnie, nie wyobrażam sobie życia bez mięsa. Może niekoniecznie na co dzień i w każdym posiłku, ale żeby tak odstawić całkowicie...?
Marta Zaraska postanowiła zrobić książkę o jedzeniu mięsa z kompletnie innej strony, niż inne o podobnej tematyce. Nie przeczytamy tu po raz milionowy o tym, jak źle są traktowane zwierzęta przeznaczone na mięso (choć autorka nie ukrywa, że problem istnieje) czy "jak to zdrowo być wegetarianinem" - takich publikacji powstały już tysiące. Zaraska opowiada nam o tym, jak to się w ogóle stało, że ludzie zaczęli jeść mięso, podczas gdy nasi "krewni", małpy, żywią się przecież owocami. Przeczytamy o tym, jaki związek miało i nadal ma (nie)jedzenie mięsa z religią i kulturą i dlaczego w niektórych miejscach łatwiej o wegetarianizm niż w innych. Zaraska otwiera oczy na rzeczy, które po lekturze wydają mi się oczywiste i aż ciężko mi uwierzyć, że wcześniej o tym nie myślałam...

książek: 81
Rrreksi | 2019-06-26
Na półkach: Przeczytane, Ulubione
Przeczytana: 30 maja 2019

Przed przeczytaniem nie sądziłam, że temat mięsa może być tak fascynujący i wciągający. Wiele faktów, ciekawostek, uświadomień. No naprawdę bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła.

książek: 54
Mona | 2019-04-19
Na półkach: Przeczytane

To interesujaca książka nie tylko dla wegetarian czy wegan. Autorka prezentuje bardzo ciekawe fakty na różne tematy związane ogólnie z jedzeniem mięsa. Porusza konsekwencje zdrowotne, etyczne, środowiskowe, a także społeczne i kulturowe. Stara się też przybliżyć czytelnikowi tendencje dietetyczne różnych społeczności. Może poza Polską.

Myślę że najlepszym odbiorca tej książki będą osoby rozważające zdrowsze zmiany dietetyczne. Nie jest to jednak "weganska propaganda". Myślę że bardzo dobrze udało się tu zarysowac przyczyny konfliktów pomiędzy osobami jedzacymi mięso, wegetarianami i weganami. Zgadzam się z autorką, że najbardziej odstraszajacymi cechami wśród wegan jest radykalizm i ekscentrycznosc. (to pisze wieloletni weganin).

Jeśli chodzi o minusy to uważam że tłumaczenie pozostawia wiele do życzenia (autorka jest Polką mieszkająca we Francji, a książka była wydana po angielsku jako "Meathooked" i przetłumaczona na polski). Załuję, że nie miałam dostępu do wersji...

książek: 419
Agnieszka | 2019-03-23
Na półkach: Przeczytane, Samo życie
Przeczytana: 17 marca 2019

Zacznę od pytania - Dlaczego człowiek ma potrzebę zjadania białka zwierzęcego - czy to konieczność, atawizm, czy uwarunkowanie kulturowe? Autorka pokusiła się na znalezienie odpowiedzi na powyższe pytanie, min. dlatego, że możemy.

Jej książka jest ciekawa, kompetentna i rzetelna, napisana językiem zrozumiałym dla każdego - mięsożernego i wegetarianina. Interesuje ją dlaczego pomimo nie przystosowania budowy np.szczęki i zębów ludzie z uporem maniaka zajadali się padliną? Analizuje potrzebę / zwyczaj zjadania mięsa od czasów prehistorycznych. Chronologicznie, wieloaspektowo, bez populizmu, nie nachalnie, na chłodno pokazuje narodziny uwielbienia mięsa, poszerzanie jego udziału w diecie, zmiany w jego pozyskiwaniu, skutki zjadania nadmiernej ilości i jakości obecnie.

"Uzależniliśmy się od mięsa z powodu zmiany klimatu i dlatego, że nasza codzienna strawa stała się trudniejsza do zdobycia." (str 43)

Pokazuje alternatywy, zagląda za kotary laboratoriów opracowujących nowoczesne...

książek: 405
HypatiazAleksandrii | 2019-03-06
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Książka bardzo interesująca napisana przystępnym językiem. Warto wiedzieć dlaczego jedliśmy, jemy i będziemy jedli mięso? Warto też wiedzieć, dlaczego nie wszyscy? Złożoność czynników jest ogromna, autorka według mojej opinii przyjrzała się tematowi jedzenia mięsa z rożnych stron i w różnym świetle. Temat mięsożerstwa/mięsożerności zbadany wnikliwie. Jeśli ktoś się zastanawia, czy jeść mięso, czy go nie jeść, to po przeczytaniu tej książki dalej nie będzie tego wiedział :). I to w tej książce jest najfajniejsze - autorka według mnie pokazała dwie strony medalu, dwa końce jednego kija. Sami oceńcie dowody.

książek: 125
Paweł | 2019-03-05
Przeczytana: 05 marca 2019

Ta książka to kompleksowe spojrzenie na mięso. Rola mięsa w ewolucji i jego wpływ na nasz rozwój. Mięsne mity żywieniowe. Mięso a kultura. Mięso a religia. Zamożność a spożycie mięsa. Przyszłość diety mięsnej...
Ale wszystko ciekawie ujęte, w odniesieniu do źródeł, czasem zabawne, ale nigdy nie przesadnie moralizujące. To pewnie dlatego, że autorka sama nazywa się wegetarianką na pół gwizdka, dzięki czemu sama ma elastyczne podejście do diety, a książka będzie odpowiednia chyba dla każdego, niezależnie od tego, czy jest na diecie tradycyjnej, czy bezmięsnej lub bez produktów odzwierzęcych.

książek: 124
alexissholmes | 2019-02-25
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 24 lutego 2019

Naprawdę polecam tą pozycję. Po przeczytaniu, dowiedziałam się naprawdę sporo, pomimo, że mam już nie małą wiedzę jeśli chodzi o te tematy. Każdy rozdział i podrozdział jest na podstawie publikacji itp., więc nie jest to kolejna pozycja książkowa, która jest napisana z głowy autora, że tak to ujmę. Treściwa, język lekki, czyta się bardzo dobrze. Teraz już wiem dlaczego jestem uzależniona od mięsa i wiem, że powinnam ograniczyć jego spożywanie. Naprawdę polecam, rzadko się zdarza tak dobra książka popularnonaukowa, która wręcz trzyma w napięciu i chce się czytać więcej i więcej...

książek: 284
Milena Andrzejczak | 2018-06-03
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, E-book, 2018
Przeczytana: 03 czerwca 2018

Skończyłam! Po pół roku męczarni,jedna z najgorszych książek jakie czytałam. Zaczyna być interesująca dopiero po jakichś 60 procentach, a po 75% zaczynają się podziękowania i przypisy. Autorka chyba nie zna różnicy pomiedzy wegetarianizmem, a weganizmem bo miesza te pojęcia😑

książek: 42590
Muminka | 2018-05-10
Na półkach: Przeczytane, 2018
Przeczytana: 10 maja 2018

Magda Zaraska w przystępny sposób przedstawia swoje badania nad mięsożernością współczesnego człowieka.
Zastanawia ją, czy żądza mięsa nie jest potrzebą sztucznie wykreowaną przez przemysł spożywczy. Stara się przekonać czytelnika, że wizja ogólnego wegetarianizmu jest ze wszech miar do zaakceptowania. Jeśli myślimy o przyszłości i ekologicznej równowadze na planecie, powinniśmy wyeliminować białko zwierzęce ze swojego jadłospisu.
Na początku Marta Zaraska przygląda się historii człowieka, jego diecie od neandertalczyków, poprzez kultury zbieracko-łowieckie, żywieniu w czasach Jezusa. okazuje się, że ziarna, owoce i warzywa były szeroko dostępne i stanowiły podstawę aprowizacyjną w wielu kulturach. Dopiero dychotomia kobiety/ rośliny i mężczyżni/mięso wprowadziła pożądanie mięsa. Nagle ambicją były najobfitsze stada, wykorzystanie tłuszczu, skór i tkanek zwierząt.
Zbaraska obala wiele mitów na temat ubogich smakowo odpowiedników mięsa, dociera do holenderskiego zakładu...

książek: 23
qba_02 | 2018-04-29
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 01 lutego 2018

Rewelacyjna książka opisująca powody jedzenia mięsa przez ludzi na przestrzeni wieków, pokazująca kulturowy aspekt mięsa a także narodziny wegetarianizmu. Autorka ponadto poszukuje odpowiedzi na pytanie o przyszłość wegetarian oraz delikatnie doradza i podaje twardą argumentacje dlaczego warto krok po kroku przerzucać się na niejedzenie mięsa. Bardzo podobała mi się narracja książki i mieszanie różnych styli przez autorkę.. momentami książkę czyta się jak bloga, momentami jak książkę historyczną a niekiedy jak porządnie przygotowany reportaż.. Miałem wrażenie, że książka jest mocno inspirowana "Głodem" Caparrós'a.

Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd