Czyste mięso. Jak hodowla mięsa bez zwierząt zrewolucjonizuje twój obiad i cały świat

Tłumaczenie: Natalia Mętrak-Ruda
Seria: EKO
Wydawnictwo: Marginesy
7,13 (16 ocen i 6 opinii) Zobacz oceny
10
0
9
1
8
5
7
7
6
2
5
0
4
1
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Clean Meat: How Growing Meat Without Animals Will Revolutionize Dinner and the World
data wydania
ISBN
9788365973665
liczba stron
288
słowa kluczowe
weganizm, mięso, genetyka, wegetarianizm,
kategoria
literatura faktu
język
polski
dodała
AMisz

Czyste mięso, stworzone z komórek zwierzęcych, w procesie, który nie powoduje cierpienia zwierząt i nie degraduje środowiska to nie science fiction. Jak przeczytacie w książce Czyste mięso, pierwszy hamburger z próbówki został wyprodukowany i zjedzony w 2013 roku. Owszem, kosztował trzysta tysięcy dolarów, które zapłacił współzałożyciel Google’a Sergey Brin. Pamiętajmy jednak, że skan...

Czyste mięso, stworzone z komórek zwierzęcych, w procesie, który nie powoduje cierpienia zwierząt i nie degraduje środowiska to nie science fiction. Jak przeczytacie w książce Czyste mięso, pierwszy hamburger z próbówki został wyprodukowany i zjedzony w 2013 roku. Owszem, kosztował trzysta tysięcy dolarów, które zapłacił współzałożyciel Google’a Sergey Brin. Pamiętajmy jednak, że skan pierwszego ludzkiego genomu kosztował miliardy dolarów, dzisiaj zaś kosztuje tylko kilkaset. Przeczytajcie książkę Paula Shapiro i dowiedzcie się, jak może wyglądać przyszłość przemysłowej produkcji mięsa.
Od początków istnienia homo sapiens około dwustu pięćdziesięciu tysięcy lat temu, zwierzęta zaspokajały apetyt tego gatunku na mięso. Jednak wraz ze wzrostem globalnej populacji i popytu na mięso, jaja, nabiał i skórę hodowla tak ogromnych ilości zwierząt staje się poważnym wyzwaniem.
A co by było, gdybyśmy mogli mieć mięso i zjeść mięso? Poznajcie czyste mięso!
Tak jak potrzebujemy czystej energii, konkurującej z paliwami kopalnymi, tak czyste mięso jest gotowe do rywalizacji z fermami przemysłowym. Czyste mięso nie jest alternatywą dla mięsa: jest po prostu mięsem, wyhodowanym z komórek zwierzęcych.
W tej przełomowej książce doktor Paul Shapiro opowiada szaloną historię wynalazców i inwestorów dążących ku komercjalizacji pierwszych na świecie produktów zwierzęcych wyhodowanych bez zwierząt.

 

źródło opisu: Wydawnictwo Marginesy, 2018

źródło okładki: http://marginesy.com.pl/sklep/zapowiedzi

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (142)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 656
jolasia | 2018-09-01
Przeczytana: 01 września 2018

Temat superciekawy, książka supernudna. Słuchaliśmy jej z mężem w długiej podróży autem i stwierdziliśmy zgodnie, że to czyste science-fiction. Że produkcja mięsa z probówki jest za droga. Zbyt nowatorska. Zbyt dziwna po prostu. A kiedy, po ponownym podłączeniu się do netu, trafiliśmy na krótki materiał o tym, że pierwsze czyste mięso, czyli produkt rolnictwa komórkowego trafi di sklepów w Stanach pod koniec tego roku, a na rynki świata do roku 2021, szczęka nam trochę opadła. Jeśli o mnie chodzi, lubię mięso. Nic w tym złego, ale moje upodobanie mąci świadomość, że za moim kotlecikiem stoi cierpienie zwierząt. Jeśli więc miałabym wybór między kotletem sojowym a hamburgerem wyhodowanym w laboratorium bez wahania wybrałabym to drugie. Książka "Czyste mięso" to kompendium wiedzy na ten temat. Szczegółowy, rzeczowy, nie sprawdza się jednak jako książka sensu stricte. Ma jedynie wartość poznawczą. Dzięki takim wizjonerom jak opisani wizjonerzy, naukowcy i uparciuchy świat podąża do...

książek: 1002
aali | 2018-08-29
Na półkach: 2018, Przeczytane
Przeczytana: 29 sierpnia 2018

Od początku istnienia homo sapiens, zwierzęta zaspokajają apetyt naszego gatunku na mięso. Wraz z rozwojem populacji, bogaceniem się krajów, takich jak Chiny czy Indie, apetyt na mięso i nabiał wciąż rośnie, stając się ogromnym wyzwaniem, szczególnie dla naszej planety.
Przemysłowy chów zwierząt, z którego w przeważającej części pochodzą produkty mięsne to nie tylko cierpienie i ból miliardów zwierząt zamkniętych w zbyt małych klatkach, faszerowanych antybiotykami, szczepionkami, hormonami aby rosły jak najszybciej, by później mogły wylądować na naszych talerzach. To również ogromna degradacja naszego środowiska, o której niewiele z nas zdaje sobie sprawę. Przemysłowa hodowla wpływa negatywnie na atmosferę, wody i gleby, wycinane są lasy pod wypas bydła i pod uprawę roślin przeznaczoną na paszę, co znacząco wpływa na emisję gazów cieplarnianych i tym samym ocieplenie klimatu.
"Zapobiec katastroficznemu ociepleniu klimatu można jedynie ograniczając konsumpcję mięsa i mleka"...

książek: 2685
Figunia33 | 2018-09-27
Przeczytana: 24 września 2018

Jak dla mnie książka bardzo ciekawa, choć nieco przegadana, pełna powtórzeń i zasadniczo jej treść dałoby się zmieścić w jednym artykule. Jednakże idea czystego mięsa, czyli takiego, które powstało z komórek zwierzęcych, ale nie wiąże się z koniecznością hodowania zwierząt i zabijania ich jest tak fascynująca, że warto na ten temat przeczytać całą książkę. Chodzi zresztą nie tylko o mięso, ale o wszystkie produkty odzwierzęce: mleko, jajka, skórę. Firmy biotechnologiczne, które się tym zajmują, twierdzą, że w perspektywie kilku lat takie produkty powinny już pojawić się na rynku. To ogromny przełom i wielka szansa na ocalenie nie tylko miliardów zwierzą, dziś hodowanych i zabijanych w okrutny sposób, ale również całej planety, dla której hodowla zwierząt stanowi większe zagrożenie niż cały transport. Warto szerzyć tę ideę!

książek: 52
oto_słowo_moje | 2018-10-29
Na półkach: Przeczytane, Ebook
Przeczytana: 28 października 2018

Jest to dość wnikliwie opracowany traktat o nadchodzącej rewolucji żywieniowej. Mięso hodowane bez udziału żywego zwierzęcia, bez okrucieństwa i cierpienia, ale też bez szkodliwych substancji, jakie niesie dziś jeszcze wciąż mięso z przemysłowego uboju, czyli hormonów, antybiotyków, skażenia bakteriami, wirusami , pasożytami, oraz paszami GMO, którymi karmi się trzodę. Trudno przecenić korzyści, jakie odniesie ludzkość ze zmiany swoich preferencji żywieniowych. Do 2050 roku naszą planetę ma zamieszkiwać 10 miliardów ludzi, którzy stając się coraz zamożniejszymi, będą żądać na swoich stołach coraz więcej mięsa. Planeta ich nie wyżywi, bo produkcja mięsa jest zupełnie nieekonomiczna. Potrzeba do niej olbrzymiej ilości zasobów, wody, energii, a przede wszystkim ziemi pod uprawy pasz. Mięso "czyste" ma być wolne od wszelkich niepożądanych dodatków, ale również będzie zdrowsze, tańsze i smaczniejsze od "tradycyjnego". Dodatkowo znikną na zawsze przemysłowe ubojnie: miejsca masowego...

książek: 266
lulusiowa | 2018-10-27
Na półkach: 52bc2018, Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 13 października 2018

Liczba ludności rośnie z roku na rok i tym samym wzrasta popyt na mięso. Jednak ziemia się nie powiększa i nie ma miejsca, żeby hodować jeszcze więcej zwierząt na mięso. Co można z tym zrobić? Są dwie opcje: pierwsza to ograniczyć spożycie mięsa (mało prawdopodobne), a druga to znaleźć alternatywne sposoby jego produkcji. I o tym właśnie jest książka. Czy można hodować mięso poza organizmem zwierzęcia? Czy można wyprodukować mleko i białko jaja całkowicie bez udziału zwierząt? Jak w przyszłości może zmienić się produkcja mięsa i jak może ona wyglądać? Książka odsłania kulisy powstawania pierwszego hamburgera, który został wyhodowany poza organizmem zwierzęcia, opisuje jak przebiega proces hodowli czystego mięsa, jakie jest zainteresowanie tym tematem i jaka jest konkurencyjność w tej dziedzinie. I co jeszcze można stworzyć, co kiedyś wydawało się niemożliwe bez użycia zwierząt? To wszystko w tej książce.

książek: 345
BiczesLoveCake | 2018-09-30
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 30 września 2018

Naprawdę warto przeczytać.

książek: 755
donolla | 2018-10-14
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 14 października 2018
książek: 677
Kasia Kulik | 2018-10-08
Przeczytana: 15 października 2018
książek: 107
Monika Kwiatkowska | 2018-09-28
Na półkach: Przeczytane
książek: 14
YeastMoss | 2018-09-18
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Przeczytana: 13 września 2018
zobacz kolejne z 132 
Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
lista cytatów dodaj cytat
Powiązane treści
Czytamy w weekend

Gdyby wam to umknęło, to spieszymy z informacją: właśnie zaczyna się ostatni weekend sierpnia! Potem nic nie będzie już takie samo! Nie będzie już można bezkarnie zarywać nocy, czytając, trzeba będzie się uczyć do szkoły, do egzaminów, na kolokwia! A przecież jesień, to czas, gdy wydawcy zasypują rynek nowościami - czekając na targi w Krakowie i Gwiazdkę! (Tak - w sierpniu wspominamy już o Gwiazdce).


więcej
więcej powiązanych treści
zgłoś błąd zgłoś błąd