Czyste mięso. Jak hodowla mięsa bez zwierząt zrewolucjonizuje twój obiad i cały świat

Tłumaczenie: Natalia Mętrak-Ruda
Seria: EKO
Wydawnictwo: Marginesy
6,57 (7 ocen i 2 opinie) Zobacz oceny
10
0
9
0
8
1
7
4
6
1
5
0
4
1
3
0
2
0
1
0
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Clean Meat: How Growing Meat Without Animals Will Revolutionize Dinner and the World
data wydania
ISBN
9788365973665
liczba stron
288
słowa kluczowe
weganizm, mięso, genetyka, wegetarianizm,
kategoria
literatura faktu
język
polski
dodała
AMisz

Czyste mięso, stworzone z komórek zwierzęcych, w procesie, który nie powoduje cierpienia zwierząt i nie degraduje środowiska to nie science fiction. Jak przeczytacie w książce Czyste mięso, pierwszy hamburger z próbówki został wyprodukowany i zjedzony w 2013 roku. Owszem, kosztował trzysta tysięcy dolarów, które zapłacił współzałożyciel Google’a Sergey Brin. Pamiętajmy jednak, że skan...

Czyste mięso, stworzone z komórek zwierzęcych, w procesie, który nie powoduje cierpienia zwierząt i nie degraduje środowiska to nie science fiction. Jak przeczytacie w książce Czyste mięso, pierwszy hamburger z próbówki został wyprodukowany i zjedzony w 2013 roku. Owszem, kosztował trzysta tysięcy dolarów, które zapłacił współzałożyciel Google’a Sergey Brin. Pamiętajmy jednak, że skan pierwszego ludzkiego genomu kosztował miliardy dolarów, dzisiaj zaś kosztuje tylko kilkaset. Przeczytajcie książkę Paula Shapiro i dowiedzcie się, jak może wyglądać przyszłość przemysłowej produkcji mięsa.
Od początków istnienia homo sapiens około dwustu pięćdziesięciu tysięcy lat temu, zwierzęta zaspokajały apetyt tego gatunku na mięso. Jednak wraz ze wzrostem globalnej populacji i popytu na mięso, jaja, nabiał i skórę hodowla tak ogromnych ilości zwierząt staje się poważnym wyzwaniem.
A co by było, gdybyśmy mogli mieć mięso i zjeść mięso? Poznajcie czyste mięso!
Tak jak potrzebujemy czystej energii, konkurującej z paliwami kopalnymi, tak czyste mięso jest gotowe do rywalizacji z fermami przemysłowym. Czyste mięso nie jest alternatywą dla mięsa: jest po prostu mięsem, wyhodowanym z komórek zwierzęcych.
W tej przełomowej książce doktor Paul Shapiro opowiada szaloną historię wynalazców i inwestorów dążących ku komercjalizacji pierwszych na świecie produktów zwierzęcych wyhodowanych bez zwierząt.

 

źródło opisu: Wydawnictwo Marginesy, 2018

źródło okładki: http://marginesy.com.pl/sklep/zapowiedzi

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (108)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 633
jolasia | 2018-09-01
Przeczytana: 01 września 2018

Temat superciekawy, książka supernudna. Słuchaliśmy jej z mężem w długiej podróży autem i stwierdziliśmy zgodnie, że to czyste science-fiction. Że produkcja mięsa z probówki jest za droga. Zbyt nowatorska. Zbyt dziwna po prostu. A kiedy, po ponownym podłączeniu się do netu, trafiliśmy na krótki materiał o tym, że pierwsze czyste mięso, czyli produkt rolnictwa komórkowego trafi di sklepów w Stanach pod koniec tego roku, a na rynki świata do roku 2021, szczęka nam trochę opadła. Jeśli o mnie chodzi, lubię mięso. Nic w tym złego, ale moje upodobanie mąci świadomość, że za moim kotlecikiem stoi cierpienie zwierząt. Jeśli więc miałabym wybór między kotletem sojowym a hamburgerem wyhodowanym w laboratorium bez wahania wybrałabym to drugie. Książka "Czyste mięso" to kompendium wiedzy na ten temat. Szczegółowy, rzeczowy, nie sprawdza się jednak jako książka sensu stricte. Ma jedynie wartość poznawczą. Dzięki takim wizjonerom jak opisani wizjonerzy, naukowcy i uparciuchy świat podąża do...

książek: 979
aali | 2018-08-29
Na półkach: 2018, Przeczytane
Przeczytana: 29 sierpnia 2018

Od początku istnienia homo sapiens, zwierzęta zaspokajają apetyt naszego gatunku na mięso. Wraz z rozwojem populacji, bogaceniem się krajów, takich jak Chiny czy Indie, apetyt na mięso i nabiał wciąż rośnie, stając się ogromnym wyzwaniem, szczególnie dla naszej planety.
Przemysłowy chów zwierząt, z którego w przeważającej części pochodzą produkty mięsne to nie tylko cierpienie i ból miliardów zwierząt zamkniętych w zbyt małych klatkach, faszerowanych antybiotykami, szczepionkami, hormonami aby rosły jak najszybciej, by później mogły wylądować na naszych talerzach. To również ogromna degradacja naszego środowiska, o której niewiele z nas zdaje sobie sprawę. Przemysłowa hodowla wpływa negatywnie na atmosferę, wody i gleby, wycinane są lasy pod wypas bydła i pod uprawę roślin przeznaczoną na paszę, co znacząco wpływa na emisję gazów cieplarnianych i tym samym ocieplenie klimatu.
"Zapobiec katastroficznemu ociepleniu klimatu można jedynie ograniczając konsumpcję mięsa i mleka"...

książek: 13
YeastMoss | 2018-09-18
Na półkach: Posiadam, Przeczytane
Przeczytana: 13 września 2018
książek: 31
Smok | 2018-09-13
Na półkach: Przeczytane
książek: 116
Katarzyna | 2018-09-09
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: wrzesień 2018
książek: 34
buuk | 2018-08-30
Na półkach: Przeczytane
książek: 420
mordoklejka838 | 2018-08-28
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 2018 rok
książek: 845
Jovanka | 2018-09-18
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 2143
Luna | 2018-09-18
Na półkach: Chcę przeczytać
książek: 263
Celine Grecian | 2018-09-16
Na półkach: Chcę przeczytać
zobacz kolejne z 98 
Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Powiązane treści
Czytamy w weekend

Gdyby wam to umknęło, to spieszymy z informacją: właśnie zaczyna się ostatni weekend sierpnia! Potem nic nie będzie już takie samo! Nie będzie już można bezkarnie zarywać nocy, czytając, trzeba będzie się uczyć do szkoły, do egzaminów, na kolokwia! A przecież jesień, to czas, gdy wydawcy zasypują rynek nowościami - czekając na targi w Krakowie i Gwiazdkę! (Tak - w sierpniu wspominamy już o Gwiazdce).


więcej
więcej powiązanych treści
zgłoś błąd zgłoś błąd