Slaughterhouse: The Shocking Story of Greed, Neglect, and Inhumane Treatment Inside the U.S. Meat Industry
- Kategoria:
- reportaż
- Tytuł oryginału:
- Slaughterhouse: The Shocking Story of Greed, Neglect, and Inhumane Treatment Inside the U.S. Meat Industry
- Wydawnictwo:
- Prometheus Books
- Data wydania:
- 2006-11-01
- Data 1. wydania:
- 2006-11-01
- Liczba stron:
- 328
- Czas czytania
- 5 godz. 28 min.
- Język:
- angielski
- ISBN:
- 9781591024507
- Tagi:
- mięso rzeźnia ubój bydło zwierzęta
Slaughterhouse is the first book of its kind to explore the impact that unprecedented changes in the meatpacking industry over the last twenty-five years — particularly industry consolidation, increased line speeds, and deregulation — have had on workers, animals, and consumers. It is also the first time ever that workers have spoken publicly about what’s really taking place behind the closed doors of America’s slaughterhouses.
In this new paperback edition, author Gail A. Eisnitz brings the story up to date since the book’s original publication. She describes the ongoing efforts by the Humane Farming Association to improve conditions in the meatpacking industry, media exposés that have prompted reforms resulting in multimillion dollar appropriations by Congress to try to enforce federal inspection laws, and a favorable decision by the Supreme Court to block construction of what was slated to be one of the largest hog factory farms in the country.
Nonetheless, Eisnitz makes it clear that abuses continue and much work still needs to be done
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 12
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Slaughterhouse: The Shocking Story of Greed, Neglect, and Inhumane Treatment Inside the U.S. Meat Industry
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
Sięgnęłam po tę książkę po obejrzeniu filmu “Earthlings” o warunkach, w jakich przetrzymywane i zabijane są zwierzęta na potrzeby ludzi. Ta książka opisuje to, co się działo w amerykańskich rzeźniach w latach 90-tych. Nie muszę mówić, że działy się straszne rzeczy, że wymienię tylko te najgorsze: fatalne warunki transportu i rozładunku zwierząt, bezsensowne okrucieństwo pracowników rzeźni (bicie zwierząt za to, że nie chcą wyjść z ciężarówki na przykład),niestaranne ogłuszanie, co prowadzi do tego, że zwierzęta są żywe w etapach “produkcji”, kiedy to już dawno powinny być ogłuszone lub martwe. A przede wszystkim pazerność na kasę właścicieli rzeźni i całego przemysłu mięsnego, która prowadzi do przyspieszania linii produkcyjnej tak, że pracownicy nie mogą nadążyć. Dodatkowo mowa jest o niehigienicznych warunkach uboju, co powoduje zakażenie mięsa i poważne choroby konsumentów. Ostatnia rzecz to warunki zagrażające życiu pracowników - najbardziej obrazowe to żywe zwierzęta dyndające na łańcuchach, próbują się uwolnić, co im się czasem udaje i spadają na głowy pracowników przy taśmie - wyobraźcie sobie takiego byka lądującego na czyjejś głowie.
Autorka próbowała zainteresować tematem telewizję, ale ze słabym skutkiem. Dopiero jej pracodawca (NGO walcząca o humanitarne warunki dla zwierząt) wsparła ją w jej działaniach i dzięki temu mogła napisać książkę i dotrzeć do szerszej publiczności.
Mam szczerą nadzieję, że warunki uboju opisane w tej książce przeszły już do historii, aczkolwiek nie wybieram się do żadnej rzeźni, żeby to sprawdzić. Książka bardzo wciągająca, chociaż makabryczna.
Sięgnęłam po tę książkę po obejrzeniu filmu “Earthlings” o warunkach, w jakich przetrzymywane i zabijane są zwierzęta na potrzeby ludzi. Ta książka opisuje to, co się działo w amerykańskich rzeźniach w latach 90-tych. Nie muszę mówić, że działy się straszne rzeczy, że wymienię tylko te najgorsze: fatalne warunki transportu i rozładunku zwierząt, bezsensowne okrucieństwo...
więcej Pokaż mimo to