Historia kuchni polowej. Na kulinarnym zapleczu armii świata. Od starożytności do współczesności
- Kategoria:
- historia
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo SBM
- Data wydania:
- 2024-03-05
- Data 1. wyd. pol.:
- 2024-03-05
- Liczba stron:
- 304
- Czas czytania
- 5 godz. 4 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788383481852
„Armia maszeruje na brzuchu” – w myśl znanej wojskowej sentencji autor wędruje przez stulecia wraz z wojskami walczącymi w największych wojennych kampaniach, bitwach i potyczkach. Prezentuje historię od kuchni – w dosłownym tego słowa znaczeniu – od starożytności po czasy II wojny światowej. W pełnych pasji opowieściach zdradza, co warzono w wojskowych kotłach, co można było znaleźć w żołnierskich menażkach i oczywiście czym to popijano, bo woda nie zawsze nadawała się do spożycia, zaś alkohol był nie tylko środkiem odurzającym dodającym animuszu, ale także często zamiennikiem jedzenia.
W kolejnych rozdziałach przeczytamy m.in., jak z problemami aprowizacyjnymi radzili sobie Grecy, Persowie, żołnierze Aleksandra Macedońskiego, średniowieczni rycerze i uczestnicy krucjat, wojska napoleońskie, powstańcy, legioniści Piłsudskiego, armie walczące podczas obydwu wojen światowych, a także jeńcy wojenni.
Autor, zaglądając na zaplecze armii, prezentuje zmaganiach logistyków, kwatermistrzów, markietanów, kucharzy i wielu innych osób zapewniających wikt żołnierzom. Swe opowieści okrasza licznymi ciekawostkami, anegdotami, zaskakującymi faktami, a niekiedy mrożącymi krew w żyłach szczegółami.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 13
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Historia kuchni polowej. Na kulinarnym zapleczu armii świata. Od starożytności do współczesności
Dodaj cytat
OPINIE i DYSKUSJE
Książka „Historia kuchni polowej” Andrzeja Fiedoruka składa się z kilkunastu rozdziałów. W pierwszym z nich przenosimy się wraz z autorem do starożytnej Grecji, do czasów kiedy nie istniał żaden system zaopatrywania wojska w żywność, a żołnierze zabierali mieszkańcom terenów, na których przebywali, co im się tylko podobało. Mamy okazje zerknąć do jadłospisu rzymskiego legionisty, odkrywamy sekret, który pozwalał greckim żołnierzom przetrwać dobę bez spożywania posiłku a także poznajemy tajniki diety Spartan.
Więcej na:
http://www.zapomnianabiblioteka.pl/2024/04/historia-kuchni-polowej.html
Książka „Historia kuchni polowej” Andrzeja Fiedoruka składa się z kilkunastu rozdziałów. W pierwszym z nich przenosimy się wraz z autorem do starożytnej Grecji, do czasów kiedy nie istniał żaden system zaopatrywania wojska w żywność, a żołnierze zabierali mieszkańcom terenów, na których przebywali, co im się tylko podobało. Mamy okazje zerknąć do jadłospisu rzymskiego...
więcej Pokaż mimo to