Meksyk od kuchni. Książka niekucharska

Okładka książki Meksyk od kuchni. Książka niekucharska Susana Osorio-Mrożek
Okładka książki Meksyk od kuchni. Książka niekucharska
Susana Osorio-Mrożek Wydawnictwo: Universitas literatura podróżnicza
2000 str. 33 godz. 20 min.
Kategoria:
literatura podróżnicza
Wydawnictwo:
Universitas
Data wydania:
1999-01-01
Data 1. wyd. pol.:
1999-01-01
Liczba stron:
2000
Czas czytania
33 godz. 20 min.
Język:
polski
ISBN:
8370527868
Średnia ocen

6,3 6,3 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Mogą Cię zainteresować

Oceny

Średnia ocen
6,3 / 10
4 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
57
2

Na półkach:

Po tej książce powiedziałabym, że bardzo nudna jest kultura meksyku. Słabo tłumaczone i rozwijane wątki, które w jakikolwiek sposób mogłyby zainteresować

Po tej książce powiedziałabym, że bardzo nudna jest kultura meksyku. Słabo tłumaczone i rozwijane wątki, które w jakikolwiek sposób mogłyby zainteresować

Pokaż mimo to

avatar
441
286

Na półkach:

O kulturze meksykańskiej sporo czytałam, ale wiedzieć dużo to nie wiem i lepiej mnie nie pytać o te kwestie, bo mogę nabajdurzyć – przez pewien czas byłam pewna, że do końca życia Aztekowie i Majowie będą mi się chrzanić (wstyd). Dlatego wdzięczna jestem każdej pozycji, która w zgrabny sposób systematyzuje moją wiedzę.

Doceniam pomysłowe ujęcia tematów. Nie mam nic przeciwko klasycznej prezentacji, jednak nie ma to jak nowatorskie ugryzienie zagadnienia – w tym przypadku, dosłownie od kuchni. Przeglądając meksykańskie menu, kosztujemy kolejno historii, kultury, religii, architektury, a to wszystko doskonale przyrządzone i podane. Przystawka z początkowych kartek nie jest niesamowicie zachęcająca, ale przełknijcie, bo książka roi się od przeróżnych smaczków, nie tylko kulinarnych. Dowiemy się, kto i dlaczego jadł ludzinę z kukurydzą, jak chili wpływało na wychowywanie młodzieży, czego Hiszpanie nie mogli przełknąć, co znaczy właściwie „burrito”, dlaczego każdy ma swojego zapijaczonego królika, co przeciętnemu Quauhtliemu żona pakowała na drugie śniadanie i jak wykorzystać żywopłot w kuchni. Choć książka faktycznie skupia się na przybliżaniu tradycyjnych składników i co wynikło ze zetknięcia ich z kulturą hiszpańską, nie brak też informacji o wojnach kwiatowych, niektórych bóstwach czy działalności zakonów żebraczych. Całość zdobią interesujące ilustracje, na końcu zaś mamy możliwość zapoznać się z kilkoma klasycznymi przepisami – jako że nie stać mnie na większość z tych składników, mogę sobie tylko zaśliniać kartkę.

Można mieć pretensje o mało zajmujący początek i krótkość pozycji (dwieście stron z dużą czcionką i ilustracjami, no co to jest!),nie miałabym też nic przeciwko zamieszczeniu współczesnych przepisów nie wymagających tarzania gęsi w błocie. Dalej polecam tym, którzy z kulturą Azteków mieli mało do czynienia, lubią ciekawostki i mają smaka na dobrą pozycję popularnonaukową.

O kulturze meksykańskiej sporo czytałam, ale wiedzieć dużo to nie wiem i lepiej mnie nie pytać o te kwestie, bo mogę nabajdurzyć – przez pewien czas byłam pewna, że do końca życia Aztekowie i Majowie będą mi się chrzanić (wstyd). Dlatego wdzięczna jestem każdej pozycji, która w zgrabny sposób systematyzuje moją wiedzę.

Doceniam pomysłowe ujęcia tematów. Nie mam nic...

więcej Pokaż mimo to

avatar
1086
136

Na półkach: , , , ,

Bardzo lubię tą książkę. W jasny i ciekawy sposób przedstawia zwyczaje kulinarne samych Azteków, ale także nowości jakie stosowali na tych terenach napływający mieszkańcy Starego Kontynentu.

Bardzo lubię tą książkę. W jasny i ciekawy sposób przedstawia zwyczaje kulinarne samych Azteków, ale także nowości jakie stosowali na tych terenach napływający mieszkańcy Starego Kontynentu.

Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    39
  • Przeczytane
    29
  • Posiadam
    6
  • Historia
    3
  • 2009 Nabytki
    2
  • Kuchnia i okolice
    2
  • Z kuchnią w tle
    2
  • Muy bonita Latinoamérica ☀️
    1
  • Ameryka
    1
  • 2017 książki
    1

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Meksyk od kuchni. Książka niekucharska


Podobne książki

Przeczytaj także