Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Meksyk od kuchni. Książka niekucharska

Wydawnictwo: Universitas
7 (16 ocen i 2 opinie) Zobacz oceny
10
0
9
2
8
3
7
7
6
2
5
1
4
1
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
83-7052-786-8
liczba stron
200
słowa kluczowe
Meksyk kuchnia aztekowie
kategoria
popularnonaukowa
język
polski
dodała
Lady_B

W tej książce opowiadamy o gastronomii meksykańskiej w wymiarze historycznym. O tym, jakie są specyficzne cechy kuchni meksykańskiej. O geografii Meksyku i jego rdzennych surowcach. O tym, jak żyli mieszkańcy wielkich metropolii prehiszpańskich i jaki wpływ miała konkwista hiszpańska na ich kuchnię. Trudno sobie wyobrazić kuchnię europejską bez pomidorów, czekolady i wanilii, albo kuchni...

W tej książce opowiadamy o gastronomii meksykańskiej w wymiarze historycznym. O tym, jakie są specyficzne cechy kuchni meksykańskiej. O geografii Meksyku i jego rdzennych surowcach. O tym, jak żyli mieszkańcy wielkich metropolii prehiszpańskich i jaki wpływ miała konkwista hiszpańska na ich kuchnię.
Trudno sobie wyobrazić kuchnię europejską bez pomidorów, czekolady i wanilii, albo kuchni arabskiej i wschodniej bez chili i orzeszków ziemnych. Kukurydza, fasola, dynia, awokado, pinia, guajawa i indyk, wszystkie pochodzenia meksykańskiego, są spożywane na całym świecie.
Nieprawdą jest, jakoby nie była to książka kucharska, gdyż kilkanaście przepisów w niej znajdziemy (choćby na Pijane kurczaki), natomiast zamiarem autorki nie było uporczywe kolekcjonowanie przepisów. Za to możemy naczytać się do woli o ludożerstwie obrzędowym i sposobach przyrządzania ofiar, które wpierw myto, dzielono na kawałki i dopiero gotowano, ale za to nieodzownie z kukurydzą! Pozycja bogato ilustrowana, nie tylko dla zagorzałych wielbicieli "chilijskich" (morderczych) wrażeń podniebienia.

 

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Oficjalna recenzja
Bartek książek: 64

Wyjątkowo apetyczna historia

Czy można opowiedzieć historię danego kraju poprzez jego kuchnię? Oczywiście, pod warunkiem, że ta jest naprawdę wyjątkowa pod każdym względem. Która jak która, ale ta rodem z Meksyku nadaje się do tego wyśmienicie. Susana Osorio-Mrożek zdaje sobie z tego doskonale sprawę (w końcu jest znawczynią, też praktyczną, tematu) i oferuje czytelnikom książkę pełną smaku, historii i przepisów.

Wertując kolejne stronice „Meksyku od kuchni”, dowiadujemy się wiele nie tylko o diecie poszczególnych mieszkańców tego kraju, ale równie sporo (jeśli nawet nie więcej) o jego historii, począwszy od czasów azteckich, a na współczesności kończąc (choć wojen gangów w niej nie uświadczycie). Dzięki temu wielbiciele tacos lub nachos dowiedzą się, skąd ich ulubione dania się wywodzą, dlaczego smakują tak, a nie inaczej i jak na przestrzeni dziejów zmieniał się ich smak oraz sposób przygotowania. Pamiętajmy bowiem, że obecny Meksyk to zaledwie pozostałości po wielkim, tak obszarowo, jak i społecznie, kraju, na którym swe piętno wywarł klimat, religia i europejscy najeźdźcy.

W książce Osorio-Mrożek niesamowitych jest wiele rzeczy, lecz na szczególną uwagę zasługuje właśnie połączenie smaku i historii, a dokładnie tego, jak nierozerwalny i wzajemny wpływ mają te dwie, zdawałoby się, odmienne kwestie. Zawirowania w diecie choćby Azteków skutkowały daleko idącymi konsekwencjami w ich życiu codziennym, a „nowości” kulinarne sprowadzone wraz z przyjazdem Europejczyków kształtowały politykę o znaczeniu...

Czy można opowiedzieć historię danego kraju poprzez jego kuchnię? Oczywiście, pod warunkiem, że ta jest naprawdę wyjątkowa pod każdym względem. Która jak która, ale ta rodem z Meksyku nadaje się do tego wyśmienicie. Susana Osorio-Mrożek zdaje sobie z tego doskonale sprawę (w końcu jest znawczynią, też praktyczną, tematu) i oferuje czytelnikom książkę pełną smaku, historii i przepisów.

Wertując kolejne stronice „Meksyku od kuchni”, dowiadujemy się wiele nie tylko o diecie poszczególnych mieszkańców tego kraju, ale równie sporo (jeśli nawet nie więcej) o jego historii, począwszy od czasów azteckich, a na współczesności kończąc (choć wojen gangów w niej nie uświadczycie). Dzięki temu wielbiciele tacos lub nachos dowiedzą się, skąd ich ulubione dania się wywodzą, dlaczego smakują tak, a nie inaczej i jak na przestrzeni dziejów zmieniał się ich smak oraz sposób przygotowania. Pamiętajmy bowiem, że obecny Meksyk to zaledwie pozostałości po wielkim, tak obszarowo, jak i społecznie, kraju, na którym swe piętno wywarł klimat, religia i europejscy najeźdźcy.

W książce Osorio-Mrożek niesamowitych jest wiele rzeczy, lecz na szczególną uwagę zasługuje właśnie połączenie smaku i historii, a dokładnie tego, jak nierozerwalny i wzajemny wpływ mają te dwie, zdawałoby się, odmienne kwestie. Zawirowania w diecie choćby Azteków skutkowały daleko idącymi konsekwencjami w ich życiu codziennym, a „nowości” kulinarne sprowadzone wraz z przyjazdem Europejczyków kształtowały politykę o znaczeniu ogólnokrajowym. Ta książka to także skarbnica wiedzy zaklętej w przepisach. A te obejmują zarówno dość współczesne dania (ot – tortilla z mąki pszennej), jak i nieco bardziej wyrafinowane, związane z konkretnymi bogami czy wydarzeniami.

Właśnie – Osorio-Mrożek w swej książce porusza także tematykę związaną z wierzeniami ludzi zamieszkujących terytorium Meksyku, nie odżegnuje się także od „wycieczek” w stronę zasobów naturalnych czy historii iście kulturoznawczych. Co ważne – ciągle jednak to kuchnia, jedzenie pozostaje w centrum opowiadanej historii.

Książka wzbogacona jest licznymi przypisami oraz sporą liczbą ilustracji, niestety w wersji czarno-białej, co odbiera im sporo uroku. Część z nich zdaje się być też słabej jakości. Natomiast sama warstwa tekstowa przygotowana została bez zarzutu. Miłośnicy kuchni, Meksyku i historii powinni być zadowoleni.

Bartek `barneej` Szpojda

pokaż więcej

Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
    Obecnie jeszcze nie ma dyskusji powiązanych z tą książką.
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (47)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 381
Kazik | 2013-05-26
Przeczytana: 25 maja 2013

O kulturze meksykańskiej sporo czytałam, ale wiedzieć dużo to nie wiem i lepiej mnie nie pytać o te kwestie, bo mogę nabajdurzyć – przez pewien czas byłam pewna, że do końca życia Aztekowie i Majowie będą mi się chrzanić (wstyd). Dlatego wdzięczna jestem każdej pozycji, która w zgrabny sposób systematyzuje moją wiedzę.

Doceniam pomysłowe ujęcia tematów. Nie mam nic przeciwko klasycznej prezentacji, jednak nie ma to jak nowatorskie ugryzienie zagadnienia – w tym przypadku, dosłownie od kuchni. Przeglądając meksykańskie menu, kosztujemy kolejno historii, kultury, religii, architektury, a to wszystko doskonale przyrządzone i podane. Przystawka z początkowych kartek nie jest niesamowicie zachęcająca, ale przełknijcie, bo książka roi się od przeróżnych smaczków, nie tylko kulinarnych. Dowiemy się, kto i dlaczego jadł ludzinę z kukurydzą, jak chili wpływało na wychowywanie młodzieży, czego Hiszpanie nie mogli przełknąć, co znaczy właściwie „burrito”, dlaczego każdy ma swojego...

książek: 2134

Bardzo lubię tą książkę. W jasny i ciekawy sposób przedstawia zwyczaje kulinarne samych Azteków, ale także nowości jakie stosowali na tych terenach napływający mieszkańcy Starego Kontynentu.

książek: 525
książek: 131
książek: 112
MarJa | 2015-03-28
Na półkach: Przeczytane
książek: 344
Scorpu | 2014-06-08
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: sierpień 2016
książek: 4054
Kaklucha | 2014-05-29
książek: 528
Magda | 2013-12-19
Na półkach: Przeczytane, 2014
Przeczytana: 06 stycznia 2014
książek: 819
petervader | 2013-12-01
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 2006 rok
książek: 401
Arkadiusz | 2013-05-02
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
zobacz kolejne z 37 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd