Meksyk od kuchni. Od Azteków do Adelity

- Kategoria:
- literatura podróżnicza
- Wydawnictwo:
- Universitas
- Data wydania:
- 2014-05-09
- Data 1. wyd. pol.:
- 2014-05-09
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324223787
- Tagi:
- Meksyk kuchnia meksykańska
Książka opowiada o meksykańskiej historii z perspektywy kulinarnej, ponieważ gastronomia to jedna z najbardziej charakterystycznych cech kultury Meksyku i zwierciadło jego historii. Meksyk to kraj różnorodny zarówno geograficznie – pustynie, doliny, lasy, selwy, góry i wybrzeża – jak i etnicznie; to tej różnorodności zawdzięcza swe kulinarne bogactwo. Dawne cywilizacje osiadłe na terenach dzisiejszego Meksyku udomowiły indyka, podjęły uprawy wielu gatunków roślin, takich jak kukurydza, pomidor, fasola, chili, dynia, orzeszki ziemne, awokado, kakao, wanilia , które dziś goszczą na stołach całego świata. W wyniku hiszpańskiej konkwisty meksykańska kuchnia wzbogaciła się o elementy europejskie i nadal, nie tracąc swego charakteru, czerpie inspiracje z całego świata.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 86
- 25
- 8
- 4
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Doskonała książka, miałem przyjemność ją czytać podczas pobytu w Meksyku to tym bardziej czuć klimat i tą kuchnie. Prowadzi nas przez historie ludzi zamieszkujących tereny Meksyku wraz ze zmieniającą się dietą zamieszkających te tereny ludów. Pozwala poznać ewolucje kuchni wraz z tym jak zmieniali się ludzie.
Doskonała książka, miałem przyjemność ją czytać podczas pobytu w Meksyku to tym bardziej czuć klimat i tą kuchnie. Prowadzi nas przez historie ludzi zamieszkujących tereny Meksyku wraz ze zmieniającą się dietą zamieszkających te tereny ludów. Pozwala poznać ewolucje kuchni wraz z tym jak zmieniali się ludzie.
Pokaż mimo toKsiążka dla wszystkich którzy chcieliby poznać ciekawa historie Meksyku oraz jego smaku. Garść ciekawostek, faktor historycznych przedstawionych w interesujący sposób oraz przybliżających kulturę tego kraju. Książka w I teresujacy sposób okazuje jak kolonizacja i wpływy Europejskie wywarly na tradycyjnej kuchni meksykańskiej.
Książka dla wszystkich którzy chcieliby poznać ciekawa historie Meksyku oraz jego smaku. Garść ciekawostek, faktor historycznych przedstawionych w interesujący sposób oraz przybliżających kulturę tego kraju. Książka w I teresujacy sposób okazuje jak kolonizacja i wpływy Europejskie wywarly na tradycyjnej kuchni meksykańskiej.
Pokaż mimo to,,Meksyk od kuchni" to książka, która zabiera czytelnika w fascynującą podróż po smak Meksyku. Robi to jednak bardzo kompleksowo. Autorka przez pryzmat kulinariów opowiada historię społeczną od czasów prekolumbijski (Majów, Azteków) aż do początku XX wieku.
Jedzenie towarzyszy ludziom cały czas. Czasem nawet specjalnie nie zastanawiamy się co i dlaczego jemy. Susana Osorio-Mrożek od strony kuchni pokazuje kulturę i społeczność meksykańską. Ciekawie, z ogromną wnikliwością prezentuje jak zmieniały się obyczaje, zachowania i co na to wpływało. Podkreśla specyfikę regionu, wraz ze wszystkimi cechami, które są dla niego charakterystyczne. Okrywa ciekawostki i niezwykłe odkrycia, które banalne ale miały przełomowe znaczenie w kuchni, nie tylko dla walorów smakowych ale także zdrowotnych. Zaczyna od początku - od Azteków. Tutaj mówi nie tylko o zwyczajnym, codziennym przygotowaniu posiłków ale także dosyć szczegółowo rozwija temat rytuałów, w tym i kanibalizmu. Potem już pokazuje jak bardzo przenikały się kultury w trakcie podbojów hiszpańskich i skąd Meksyk czerpał inspiracje.
Jej opowieść nie ogranicza się tylko do kuchni. Kuchnia jest ważna ale na szczęście Osario-Mrożek prezentuje znacznie szerszy kontekst. Pokazuje całe społeczeństwo, pełne różnorodności, zmieniające się i ewoluujące. Pokazuje problemy zarówno społeczne, kulturalne oraz polityczne. Bo nawet jeśli sobie tego nie uświadamiany to jedzenie i zwyczaje z nim związane zawsze są obecne i czasem mają nie ocenione znaczenie.
Książka to fascynująca podróż do Meksyku, kompleksowa, ciekawa, nieoczywista. Sięgająca do podstaw społeczeństwa, odsłaniająca jego najlepsze, najbardziej smakowite oblicze. Polecam!
,,Meksyk od kuchni" to książka, która zabiera czytelnika w fascynującą podróż po smak Meksyku. Robi to jednak bardzo kompleksowo. Autorka przez pryzmat kulinariów opowiada historię społeczną od czasów prekolumbijski (Majów, Azteków) aż do początku XX wieku.
więcej Pokaż mimo toJedzenie towarzyszy ludziom cały czas. Czasem nawet specjalnie nie zastanawiamy się co i dlaczego jemy. Susana...
www.czytajzfantazja.blogspot.com
Francuska dziennikarka i pisarka Maguelonne Toussaint-Samat napisała kiedyś, że historia jedzenia, jest w istocie historią ludzkości. Wydaje się, że rzeczywiście tak jest, a na poparcie tych słów mogę przywołać najnowszą książkę Susany Osorio-Mrożek pod tytułem Meksyk od kuchni. Od Azteków do Adelity. Trudno jest jednoznacznie określić cel jej powstania, gdyż lektura wywołuje sporo wątpliwości względem tego, czy miała to być publikacja historyczna, czy też kulinarna. Dzięki temu, jednak umyka jakiejkolwiek klasyfikacji, co z kolei sprawia, że można ją nazwać nie tylko ciekawą, ale przede wszystkim wyjątkową. No bo czemu nie można by opowiedzieć historii danego kraju wplatając w tę opowieść zmiany, jakie następowały w nawykach żywieniowych jego mieszkańców, lub też inaczej z kulinarnej perspektywy. W myśl maksymy – powiedz mi co jesz, a powiem ci kim jesteś…
Meksyk od kuchni może być bogatym źródłem wiedzy o regionie dawniej zamieszkiwanym przez Azteków. Autorka prowadzi nas przez znaną i mniej znaną historię tradycji kulinarnych Meksyku. Opowiada o tym, w jaki sposób przyrządzano dawniej ludzkie mięso i w jakim celu je jedzono. Nakreśla zmiany jakie zaszły w tamtym rejonie dzięki hiszpańskiej konkwiście i, co ważne, nie skupia się jedynie na nowych produktach, które wzbogaciły tamtejszy jadłospis, ale także na społeczeństwie, które choć bardzo wiele straciło to jednak dokonało ogromnej transformacji. Dużo miejsca poświęca szczegółom na temat uprawy roślin oraz hodowli zwierząt, stosunkom między mieszkańcami regionu, którzy mieli (na przestrzeni wieków) różnorakie pochodzenie, wpływom obcych kultur, a także przepisom na potrawy wprost z egzotycznego Meksyku. Wszystko to okrasza ogromną ilością przypisów, co sprawia, że książka nabiera naukowego charakteru i stanowi mocny punkt wyjścia dla czytelniczych rozważań, badań oraz kulinarnych eksperymentów z kuchnią meksykańską.
Zdecydowanie nie jest to stricte książka kucharska. Jak już wspomniałam znajduje się w niej spora liczba przepisów należących do tradycyjnej oraz współczesnej kuchni Meksykanów, jednak wyraźnie widać, że autorka przy jej tworzeniu położyła nacisk na przybliżenie ogólnej historii regionu, a nie tylko jego smaku. Dlatego czytelnicy rozsmakowani w kuchni tamtych stron powinny być przygotowani na przyjęcie i przetworzenie ogromu informacji. Jedynym minusem z tym związanym jest, wyraźnie zauważalna, tendencja do powtórzeń pewnych krótkich partii treści. Wydaje się, że autorka wielokrotnie przywołuje te same informacje, gdyż brakuje jej punktu zaczepienia dla dalszych rozważań, które jednak są bardzo ciekawe. Dlatego też uważam, ze akurat na to można przymknąć oko.
Na plus:
+ tematyka
+ przepisy
+ połączenie publikacji naukowej z książką kulinarną
+ ogromna liczba przypisów
Na minus:
- powtórzenia informacji w tekście
www.czytajzfantazja.blogspot.com
więcej Pokaż mimo toFrancuska dziennikarka i pisarka Maguelonne Toussaint-Samat napisała kiedyś, że historia jedzenia, jest w istocie historią ludzkości. Wydaje się, że rzeczywiście tak jest, a na poparcie tych słów mogę przywołać najnowszą książkę Susany Osorio-Mrożek pod tytułem Meksyk od kuchni. Od Azteków do Adelity. Trudno jest jednoznacznie określić cel...
Podobno historia pokarmów jest w istocie historią ludzkości. Koncepcję tę potwierdza książka Meksyk od kuchni. Od Azteków do Adelity autorstwa Susany Osorio-Mrożek, która z perspektywy kulinarnej opisuje rozwój kultury meksykańskiej.
Susana Osorio-Mrożek dedykuje swoją książkę kucharkom i kucharzom – każdemu, kto choć raz poczuł się szczęśliwy stojąc przy kuchennym piecu. Meksyk od kuchni nie jest jednak klasyczną książką kulinarną, choć nie brakuje w niej interesujących przepisów. Autorka skupia się przede wszystkim na uwydatnieniu cech charakterystycznych dla kuchni meksykańskiej i wskazaniu ich źródeł – dużo miejsca poświęca zatem szczegółom dotyczącym hodowli roślin i zwierząt, rozwoju handlu oraz wpływom obcych kultur. Podkreśla również, iż preferowane smaki, a co za tym idzie, tradycyjne regionalne potrawy, potwierdzają etniczną tożsamość. Dzięki temu Osorio-Mrożek niezwykle interesująco opowiada o meksykańskich tradycjach związanych z rytuałem przyrządzania potraw czy kulturze spożywania posiłków, nie zapominając nawet o najdrobniejszych szczegółach – takich jak opis klasycznego pomieszczenia kuchennego. Dużą zaletą Meksyku od kuchni jest fakt, iż autorka nie skupia się na jednej epoce, lecz prowadzi czytelnika przez całą historię kraju. Pozwala to prześledzić wszystkie zmiany i rozwój meksykańskiej kultury od czasów prehiszpańskich aż do XX wieku.
Meksyk od kuchni z całą pewnością przypadnie do gustu zarówno czytelnikom spragnionym ciekawostek kulinarnych, jak i tym, którzy interesują się przede wszystkim historią tego barwnego kraju.
Justyna Techmańska
Podobno historia pokarmów jest w istocie historią ludzkości. Koncepcję tę potwierdza książka Meksyk od kuchni. Od Azteków do Adelity autorstwa Susany Osorio-Mrożek, która z perspektywy kulinarnej opisuje rozwój kultury meksykańskiej.
więcej Pokaż mimo toSusana Osorio-Mrożek dedykuje swoją książkę kucharkom i kucharzom – każdemu, kto choć raz poczuł się szczęśliwy stojąc przy kuchennym piecu....
Znakomite kompendium kulturowe, choć trudno by przeczytać za jednym razem przez nawał informacji historycznych i przepisów. Polecam audiobook!
Znakomite kompendium kulturowe, choć trudno by przeczytać za jednym razem przez nawał informacji historycznych i przepisów. Polecam audiobook!
Pokaż mimo to