Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.
Zgłosuj na książki roku 2017

Japonki nie tyją i się nie starzeją

Tłumaczenie: Magdalena Macińska
Wydawnictwo: Muza
5,74 (146 ocen i 22 opinie) Zobacz oceny
10
1
9
6
8
14
7
23
6
42
5
27
4
20
3
9
2
3
1
1
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
Japanese Women Don't Get Old or Fat
data wydania
ISBN
9788328702981
liczba stron
288
kategoria
poradniki
język
polski
dodał
Ginko

Jest taki kraj, w którym kobiety żyją dłużej, niż gdziekolwiek indziej na ziemi. Wskaźnik otyłości jest tam najniższy spośród krajów rozwiniętych. Czterdziestoletnie kobiety wyglądają tam tak, jak gdyby miały dwadzieścia lat. To kraj, w którym kobiety mogą cieszyć się jedną z najsmaczniejszych kuchni świata, a jednak wskaźnik otyłości wynosi u nich zaledwie 3 procent, co stanowi jedną trzecią...

Jest taki kraj, w którym kobiety żyją dłużej, niż gdziekolwiek indziej na ziemi. Wskaźnik otyłości jest tam najniższy spośród krajów rozwiniętych. Czterdziestoletnie kobiety wyglądają tam tak, jak gdyby miały dwadzieścia lat.

To kraj, w którym kobiety mogą cieszyć się jedną z najsmaczniejszych kuchni świata, a jednak wskaźnik otyłości wynosi u nich zaledwie 3 procent, co stanowi jedną trzecią wskaźnika otyłości Francuzek i mniej niż jedną dziesiątą u Amerykanek.

To zarazem wysoko uprzemysłowiony kraj, który stanowi potęgę gospodarczą na świecie.Ten kraj to Japonia. I warto wiedzieć, dlaczego dzieje się tam coś niezwykłego.

Nie jest to książka z poradami dietetycznymi ani o tym, jak przyrządzać sushi. To wprowadzenie do zupełnie nowego sposobu jedzenia w domu – gotowania w stylu japońskim, a to, co jedzą japońskie rodziny jest inne i o wiele prostsze, niż możesz się spodziewać.

Książka ta pokazuje odkrycia ekspertów z zakresu długości życia oraz otyłości, którzy dzielą się swoją wiedzą na temat tego, w jaki sposób zwyczaje żywieniowe Japończyków wpływają na ich dobre zdrowie.

Książka pomaga zrozumieć, dlaczego Japonia jest krajem najzdrowszych ludzi na świecie.

 

źródło opisu: http://muza.com.pl/

źródło okładki: http://muza.com.pl/

pokaż więcej

Brak materiałów.
Już teraz nowa funkcja: pakiety. Dowiedz się więcej jak kupić kilka książek w najlepszej cenie >>>
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (493)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 493
ZaczytanaMajka | 2016-06-11
Przeczytana: 11 czerwca 2016

http://majkabloguje.blogspot.com/2016/06/recenzja-126-naomi-moriyama-william.html

Lubię czytać takie książki, które są lekkie, przyjemne i miło spędza się przy nich sobotnie popołudnie. Książka „Japonki nie tyją i się nie starzeją” jest właśnie taką pozycją i mimo że autorka zaznacza iż jest to poradnik to podkreśla również, że nie chce nikomu nic nakazywać. Uważa, że japońska kuchnia wpływa na zdrowie, a gdy raz się jej spróbuje to można się w niej zakochać. Szczerze przyznam, że nigdy jeszcze nie próbowałam tej kuchni, ale po przeczytaniu tego poradnika nie dość, że moja wiedza podniosła się na temat tej dziedziny, to dodam jeszcze, że spróbowałam coś sama zrobić dzięki prostym przepisom, które są zamieszczone w książce.

Autor: Naomi Moriyama, William Doyle
Tytuł: Japonki nie tyją i się nie starzeją
Cykl: -
Wydawnictwo: MUZA SA
Strony: 286

Nie zaliczyłabym tej książki jako typowy poradnik, których jest bardzo wiele na polskim rynku i możemy znaleźć dosłownie książkę na każdy...

książek: 149
Renifer | 2016-05-10
Na półkach: Przeczytane, Posiadam, 2016
Przeczytana: 10 maja 2016

Książka na pierwszy rzut oka wydaje się kolejnym poradnikiem w stylu “Być piękną jak….” Według zapowiedzi autorki, zaprezentuje nam ona główne zasady japońskiej kuchni, która zdaniem wielu ekspertów wpływa na nasze zdrowie. Powinnam chyba przyznać na wstępie, że kuchnia japońska kojarzy mi się wyłącznie z sushi, niż innego nigdy nie jadłam, więc moja wiedza o specjałach tamtejszej kuchni jest praktycznie zerowa... Ale okazało się, że taki laik jak ja, też znalazł coś dla siebie :-)


Ostatnio poradniki (a to dość pojemna grupa) mają swoje złote czasy. Książki poświęcone temu jak być zdrowym, szczupłym, ładnym, stylowym, zadbanym itd. pojawiają się w ofercie większości wydawnictw. Początkowo wyznacznikami stylu były Francuzki, teraz zauważam, że ruszamy na wschód ;) Pewnie część osób uzna ten typ książek na stratę czasu, ja kilka przeczytałam i przyznaję, że praktycznie z każdej można wyciągnąć kilka praktycznych porad, które da się szybko wcielić w życie, dlatego po kolejny...

książek: 781
Eljot | 2016-06-10
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 09 czerwca 2016

Interesuję się Japonią, uwielbiam japońską kuchnię, więc książka była dla mnie prawdziwą przyjemnością. Tajniki japońskiej kuchni oraz japońskiego stylu gotowania, wiele wprowadzają do mojego życia. Tak więc techniki, które były przedstawione w książce jak najbardziej mi odpowiadają. Autorka twierdzi, że wszystkie produkty są ogólnodostępne. Być może w stanach zjednoczonych tak jest. Niestety w Polsce nie do końca. Chyba, że mamy na myśli stolicę. Znalezienie bonito albo pasty miso jest tak trudne, że niestety odechciewa mi się eksperymentowania z kuchnią japońską, pomimo, że ją uwielbiam.
Na pewno zmienia trochę światopogląd. po jej przeczytaniu aż chce się jeść same zdrowe rzeczy.

książek: 338
Paulina Kaleta | 2016-04-24
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Naomi urodziła się i wychowała w Tokio. I to jest kolejna książka z serii wybrałam-się-do-Stanów-i-utyłam. Historia podobna jak u Koreanek. (LINK tutaj) Autorka mieszkając w Nowym Jorku przytyła 12 kilogramów i po powrocie do Japonii na nowo odkryła tajniki tokijskiej kuchni, które zbawiennie wpłynęły na ciało (na duszę pewnie też).
Książka jest troszkę poradnikiem, a troszkę księgą kucharską. Składa się z 6 rozdziałów. Po pierwsze, Naomi wyjawia sekrety tokijskiej kuchni, czyli m.in. dieta Japończyków opiera się na soi, rybach i ryżu oraz jedzą oni o wiele mniejsze porcje podawane w małych naczyniach. Co jest bardzo ważne to przede wszystkim to, że kuchnia japońska ma łagodny smak. A to zapewne wpływa dobrze na nasze podniebienie.
Po drugie, omawia siedem filarów japońskiej kuchni, do których należą ryby, warzywa, ryż, soja, makarony, herbata i owoce.
Po trzecie, zasypuje nas przepisami, np. na kulki ryżowe, dashi (bulion sporządzony z ryb i warzyw morskich) czy marchewkowe...

książek: 1014
renavera | 2016-06-27

Poradnik? Tak. Książka kucharska? Tak. Zbiór pożytecznych informacji? Tak. Poza ww. niewątpliwymi wartościami najbardziej w tej książce urzekł mnie jej entuzjastyczny ton, bijący z każdej strony. Lektura jest bardzo pożyteczna, ale jej czytanie było również przyjemnością.

książek: 75
serpentyna | 2017-08-23
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 23 sierpnia 2017

Przeczytane, a raczej przewertowane. Mam żal do samej siebie, że uparcie sięgam co chwila po amerykańskie poradniki chodziaż już dawno sobie obiecałam z tym skończyć. Książka pisana jest dziwnym stylem. Niby z jednej strony jest to opowieść o życiu autorki przeplatana przepisami na japońskie dania a zdrugiej strony wydaje się być poradnikiem dla idiotów co może sugerować "lista zakupów potrzebnych do skompletowania kuchni tokijskiej" a mianowicie...
Cytuję:
"- miseczka na ryż
- miseczka na zupę
- miseczka do sosu
- miseczka na gorący makaron
- taca na makor na zimno
- trzy talerzyki na przyprawy o średnicy 5-8cm
- pałeczki
- dwa kwadratowe talerze [...]"
itd. itd. itd...

Po przeczytaniu instrukcji "gdzie kupić produkty japońskiej kuchni" miałam jeszcze odrobinę cierpliwości dla tej książki i brnęłam dalej...
Cytuję:
"- wino ryżowe: sklep z alkoholem
- olej ryżowy: supermarket NIE, sklep azjatycki TAK, internet TAK
- wasabi: supermarket TAK, sklep azjatycki TAK, internet...

książek: 2518
Figunia33 | 2017-04-25
Przeczytana: 24 kwietnia 2017

Serdecznie polecam tę pozycję wszystkim, którzy lubią dobrze zjeść, ale przy okazji chcieliby zachować zdrowie i szczupłą sylwetkę.
Autorzy, sympatyczne małżeństwo - Japonka i Amerykanin, przybliżają nam tajniki kuchni japońskiej i to nie tej, rozumianej wyłącznie jako sushi lub serwowanej w restauracjach, ale prawdziwie domowej, tradycyjnej. Naomi przenosi nas do kuchni swojej mamy i pozwala zajrzeć za zasłonkę, za którą kryją się sekrety tworzenia pysznego i zdrowego jedzenia Japończyków. Opisuje filary, na których opiera się kuchnia japońska, odnosząc tradycję do współczesnych badań. Jest to o tyle ciekawe, że odkrywamy, jak wiele mądrości kryją w sobie sposoby naszych mam i babć, które nie wiedziały dlaczego coś działało, ale robiły tak, bo działało i uczyły tego swoje córki. A dziś nauka pozwala nam zrozumieć mechanizmy prozdrowotnego działania np. zielonej herbaty. Daje proste i warte zastosowanie porady, podaje konkretne przepisy. Pomaga wprowadzić w życie zmiany, które...

książek: 826
Agnieszka | 2016-05-08
Przeczytana: 05 maja 2016

Książka „Japonki nie tyją i się nie starzeją” to coś pomiędzy merytorycznym poradnikiem z mnóstwem źródeł a książką kucharską. Całość jest podana w bardzo przystępny sposób. Mamy tutaj trochę opowieści z historii Japonii, cytatów, wypowiedzi ekspertów, wspomnienia Naomi z dzieciństwa. Czyta się przyjemnie i wiadomo, że autorka, rodowita Japonka mieszkająca obecnie w Stanach Zjednoczonych, jest autentyczna. Ale czy domowa japońska kuchnia ma szansę podbić świat? Czy Japonki mają szansę stać się wzorem dla innych kobiet?
Więcej: http://bibaba.pl/japonki-nie-tyja-i-sie-nie-starzeja/

książek: 111
Szczere-Recenzje | 2016-04-25
Na półkach: Przeczytane

To, że Japonki na tle innych nacji prezentują się znacznie lepiej jeśli chodzi o zdrowie, długowieczność i urodę, wiedziałam od dawna. Teraz, dzięki temu poradnikowi, poznałam ich sekrety, które dotyczą głównie jedzenia. Wychowana w Tokio i mieszkająca w USA Naomi dzieli się z nami rodzinnymi przepisami i poradami swej mamy, podaje konkretne listy zakupów i potrzebnych nam sprzętów oraz wyjaśnia jak gotować bez użycia dużej ilości tłuszczu czy mięsa. Niby wszystko proste, niby wszystko wiemy, a jednak zaręczam, że można się z tej książki wiele nauczyć. Spożywanie niskoprzetwożonej żywności, małej ilości rafinowanych cukrów i nasyconych tłuszczów, a większej ilości warzyw, owoców, strączków czy węglowodanów złożonych, powinno być dla nas wszystkich żywieniowym priorytetem, bez względu na to gdzie żyjemy. Naomi Moriyama pomoże nam ten cel osiągnąć, sprawiając jednocześnie, że to, co ugotujemy będzie smaczne i tanie, bo sezonowe i roślinne. Jeśli podobała wam się Sztuka prostoty, to...

książek: 541
buziaczek197 | 2016-08-11
Przeczytana: sierpień 2016

Bardzo dobry poradnik po kuchni tokijskiej. Książka jest bardzo dobrze napisana i w czytelny dla każdego czytelnika sposób. Zaznaczyłam sobie dużo wartościowych rzeczy, ale niestety niektóre składniki ich kuchni nie są w Polsce dostępne. Muszę przyznać i poukładać sobie w głowie, że zastosuję się do niektórych rad. Najważniejsze są warzywa, owoce, ryby, ryż i co mnie zdziwiło makaron. Ważne jest, aby nie rozdzielać posiłków tz. zupę podać z drugim daniem i przystawką (surówką) obok siebie w mniejszych naczyniach nie takich jak w Polsce się używa. Przez co jemy już jak patrzymy na pięknie podane dania i się najadamy mniej, ale za to bardziej treściwe i wartościowe dania. Zupy są ważne w ich menu i ciepłe posiłki. Bardzo ważny jest też rytuał podawania herbaty. Książka pokazuje również badania nad tym, że po prostu świat jest otyły. Nie każdy kraj, ale większość. Ciekawostką jest, że firma Boeing zaczęła tak projektować samoloty, żeby uwzględnić większą masę ciała pasażerów. Przez co...

zobacz kolejne z 483 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd