Hygge. Klucz do szczęścia

2016-11-09
2016-11-09
2016-09-01
Elżbieta Frątczak-Nowotny
Bądź hygge! – bądź szczęśliwy!
Wyobraź sobie, że jest deszczowy dzień, a ty siedzisz w fotelu pod kocem i czytasz książkę. Wyobraź sobie, że jesz kolację przy świecach z przyjaciółmi i świetnie się bawisz. Wyobraź sobie, że siedzisz przed kominkiem z ukochaną osobą, a na zewnątrz szaleje zamieć. To, co właśnie odczuwasz, to hygge.
Hygge jest pojęciem, którego nie da się dosłownie przetłumaczyć na język polski, a które jest jednym z najpiękniejszych duńskich słów. To określenie na uczucie szczęścia, ciepła, komfortu i bezpieczeństwa.
Duńczycy są najszczęśliwszym narodem na świecie. Meik Wiking, autor książki i dyrektor Instytutu Szczęścia w Kopenhadze, przybliża nam duński przepis na szczęście, którym jest właśnie filozofia hygge. Duńczycy cieszą się z drobnostek, żyją wolniej i spędzają dużo czasu z bliskimi. Bo w końcu szczęście to radość z małych rzeczy!

Kup Hygge. Klucz do szczęścia w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Hygge. Klucz do szczęścia

1211 177

Oceny książki Hygge. Klucz do szczęścia

Opinie i dyskusje o książce Hygge. Klucz do szczęścia

Inspirująca ... do tego, aby zadbać o swoje domowe wnętrze (szczególnie o oświetlenie i za jego sprawą zbudować odpowiedni klimat przestrzeni do odpoczynku, ale i o miłe dla oka dodatki); o wygodę ubrań; o odprężajacy po pracy sposób spędzania czasu (o drobne przyjemności),.... szerzej o pozytywny styl życia (z uwzględniem ruchu, smacznego jedzenia czy też budowania pozytywnych relacji)... Słowem inspirująca pozycja do własnych poszukiwań hygge;)

Pobiegłam po książkę po powrocie z wycieczki w Kopenhadze, która wtedy bardziej mnie zawiodła niż oczarowała, i potrzebowałam czegoś więcej. Miałam wrażenie, że będąc tam – coś mnie ominęło (warto wspomnieć, że całą duńską stolicę wyobrażałam sobie jako jeden wielki sklep Tiger).

Weekend spędzony z książką duńskiego badacza szczęścia przyniósł mi dużo spokoju i refleksji, i co ciekawe, bardziej na mnie wpłynął niż wspomniana wycieczka, a może pogłębiło? Bo chyba to duńskie szczęście jest szerzej rozumiane społecznie, a jednostkowo bardzo introwertycznie?

Hygge to norweskie słówko oznaczające „dobrostan” i o tym, jak tego dobrostanu doświadczyć autor stara się przekazać na duński sposób.

Moje luźne notatki:
ŚWIATŁO: świeczki - naturalne, wszędzie
Uważne wybieranie lamp + strategiczne miejsca + łagodne światło (1800 KW, niewidoczna żarówka)

POROZMAWIAJMY O HYGGE: słówka, słóweczka
Manifest Hygge
1. Atmosfera: wyłącz światło
2. Tu i teraz: bądź tu i teraz, wyłącz komórkę
3. Przyjemności: kawa, czekolada, ciasteczka, cukierki!
4. Równość: nie ja, tylko my
5. Wdzięczność: bądź otwarty, może tak jest najlepiej
6. Harmonia: rywalizacja i przechwalanie jest niepotrzebne
7. Komfort: poczuj się dobrze, zrób sobie przerwę, odpręż się
8. Spokój: żadnych dramatów
9. Bycie razem: nawiązuj relacje i snuj opowieści: pamięta, jak…
10. Schronienie: twoje plemię, twoje bezpiecznie miejsce

BYCIE RAZEM: równowaga między pracą a życiem osobistym
Dla introwertyków - niewycieńczający sposób na bycie towarzyskim

POTRAWY I NAPOJE: wypieki, słodkości i ciepłe napoje

UBRANIA: szale, warstwy, luz, swoboda

DOM: główna siedziba hygge
kącik - kominek - świece - drewniane rzeczy - natura - książki - ceramika - myślenie dotykiem - vintage - koce i poduszki
Zestaw ratunkowy: świece, czekolada, herbata, książka, film/serial, dżem, wełniane skarpety, listy, sweter, notes, koc, ołówek, muzyka, album

HYGGE POZA DOMEM: dobre towarzystwo – luz, swoboda – natura – tu i teraz
Praca również może być hyggeligt.

HYGGE PRZEZ OKRĄGŁY ROK: jak cieszyć się każdym miesiącem

HYGGE ZA MAŁE PIENIĄDZE: najlepsze rzeczy w życiu są za darmo
gry planszowe – spiżarnia party – wieczór telewizyjny – książka – aktywności na świeżym powietrzu – ognisko

HYGGE W KOPENHADZE: co porobić w duchu Hygge w stolicy

BOŻE NARODZENIE: kulminacja nastroju hygge

HYGGE LATEM: cydr – grill – ogród – piknik – rower (!!!)

PIĘĆ WYMIARÓW HYGGE:
smak: znajomy, słodki, przyjemny
dźwięki: trzask ogniska, krople deszczu, szum wiatru, skrzypienie podłogi
zapach: kojarzy się z poczuciem bezpieczeństwa, przenosi do wspomnień
dotyk: drewno, ceramika, wełna, skóra // rzemieślnicze
wzrok: naturalne kolory, powolny ruch (opadający śnieg),światło
szósty zmysł: hygge

HYGGE I SZCZĘŚCIE: szczęśliwy Duńczycy jako społeczeństwo i na co dzień

Książeczka, bo tak fajnych rozmiarów, dodatkowo jest bardzo ładnie wydana (obrazki, tabelki, grafiki, zdjęcia) i oprawiona.

Jak być szczęśliwym. Tak naprawdę to bardzo proste.

Jak być szczęśliwym. Tak naprawdę to bardzo proste.

3354 użytkowników ma tytuł Hygge. Klucz do szczęścia na półkach głównych
675 użytkowników ma tytuł Hygge. Klucz do szczęścia na półkach dodatkowych

Meik Wiking
Meik Wiking
Według dziennika „The Times” Meik Wiking jest najszczęśliwszym człowiekiem świata. W 2013 roku założył w Kopenhadze pierwszy Instytut Badań nad Szczęściem na świecie. Jest również pracownikiem naukowym Ogólnoświatowej Bazy Danych na temat Szczęścia (World Database of Happiness) oraz członkiem grupy doradców Raportu Globalnej Polityki Szczęścia (Global Happiness Policy Report). Doradza miastom, rządom i firmom na całym świecie, jak dążyć do szczęścia i przekształcać bogactwo materialne w dobrostan psychiczny. Wystąpił jako główny mówca na spotkaniach w ponad czterdziestu krajach. Ukończył studia na wydziałach zarządzania i nauk politycznych i pracował dla duńskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych. Kiedy nie pisze książek (takich jak międzynarodowe bestsellery Hygge. Klucz do szczęścia i Lykke. Po prostu szczęście) ani raportów na temat szczęścia i jakości życia, lubi robić zdjęcia i grać (dość kiepsko) w tenisa.

Czytelnicy Hygge. Klucz do szczęścia przeczytali również

Im mniej, tym więcej Joshua Becker
Im mniej, tym więcej
Joshua Becker
„Im mniej, tym więcej” to świetna pozycja dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z minimalizmem. Autor w przystępny sposób pokazuje, jak nadmiar rzeczy wpływa na nasze życie i jak stopniowe pozbywanie się zbędnych przedmiotów może prowadzić do większego spokoju, wolności i lepszej organizacji codzienności. Dla mnie, jako osoby, która już wcześniej rozpoczęła proces declutteringu – od ubrań i przedmiotów codziennego użytku – książka nie wnosiła wielu nowych perspektyw. Jednak nadal uważam, że jest wartościowa i może być doskonałą motywacją dla kogoś, kto czuje się przytłoczony chaosem w swoim otoczeniu, ale nie wie, od czego zacząć. Dzięki lekkiej narracji i praktycznym wskazówkom stanowi inspirację do pierwszych kroków w stronę prostszego życia. Szczególnie spodobał mi się wątek pomocy innym, który przewija się w książce. Autor podkreśla, że minimalizm to nie tylko pozbywanie się rzeczy, ale też dzielenie się nimi z tymi, którzy ich bardziej potrzebują. To podejście jest mi bardzo bliskie, ponieważ przez wiele lat działałam jako wolontariuszka i wiem, jak wiele radości i ulgi może przynieść przekazanie nieużywanych przedmiotów osobom w trudniejszej sytuacji. Z przyjemnością przekażę książkę dalej, wierząc, że pomoże kolejnym osobom uporządkować swoją przestrzeń i czerpać więcej radości z mniejszej ilości rzeczy. Jeśli ktoś chce rozpocząć swoją przygodę z minimalizmem, to „Im mniej, tym więcej” będzie świetnym wyborem!
niulaaa - awatar niulaaa
oceniła na81 rok temu

Cytaty z książki Hygge. Klucz do szczęścia

Szczęście człowieka nie jest uwarunkowane wielkimi sprawami, ale małymi szczęśliwymi okolicznościami, które mają miejsce na co dzień.

Meik Wiking Hygge. Klucz do szczęścia Zobacz więcej

[...] w 'hygge' chodzi o to, żeby dać temu zestresowanenu, odpowiedzialnemu dorosłemu, którego mamy w sobie, odpocząć. Zrelaksować się. Chociaż na chwilę. Chodzi o to, żeby odnaleźć przyjemność w prostych rzeczach, i mieć pewność, że wszystko będzie dobrze.

Rozwiń
Meik Wiking Hygge. Klucz do szczęścia Zobacz więcej

HYGGE to docenianie prostych przyjemności, delektowanie się nimi, ale też planowanie i utrwalanie szczęścia.