Luna

Tagi:
literautra polska

Patronaty LC

Książki autora

Cóż mogę powiedzieć o tej książce. Jest to moje pierwsze i chyba ostatnie spotkanie z tą autorką. Czytając opis i patrząc na okładkę spodziewałam się czegoś romantycznego, uroczego, dającego nadzieję. Początek przedstawia dwójkę głównych bohaterów. Te fragmenty książki są dla mnie rozciągnięte niemiłosiernie i już wtedy miałam pierwsze pokusy, żeby odłożyć "Lunę" na półkę. Ale nie poddałam się. Brnęłam dalej, czekając na jakieś fajerwerki. Nastąpiły, tylko po to, żeby potem znowu przynudzać, żeby znowu strzelić mi w oczy zwrotem akcji.
Mam wrażenie, że w książce jest za dużo wątków. Za dużo poważnych wątków. Okazuje się, że każdy z bohaterów (bo nagle książka przestaje być tylko o Lunie i Danielu, zaczyna opowiadać też o Jagodzie, Dariuszu, Igorze) ma mroczną i niefajną przeszłość, że dźwiga na sobie brzemię swoich uczynków. I rozumiem, że w życiu każdy coś za uszami ma, ale jednak tutaj następuje takie nagromadzenie nieszczęść, że uh. Miało być chyba życiowo i mądrze, a wyszło przytłaczająco i pomieszanie z poplątaniem.

więcej Pokaż mimo to

Miała potencjał, ale wyszła nijaka. Dwa wątki, w tym jeden nieskończony. Totalnie płaska.

Babskie czytadło ale nie jest kiczowate. Czyta sie dobrze. Polecam. Zakończenie w sumie zaskakujące.

Przeczytana tydzień temu, już uleciała z głowy

Przeczytana tydzień temu, już uleciała z głowy

Swego czasu w ogóle nie sięgałam po książki naszych polskich autorek. Nie wiem jaka była tego przyczyna. Teraz z ogromną chęcią zaczytuje się w powieściach Agaty Przybyłek, Klaudii Bianek, Joanny Szarańskiej i Gabrieli Gargaś - autorki książki "LUNA" o której dziś Wam poopowiadam.
Luna spełniła swoje marzenie i została pilotem śmigłowca w Lotniczym Pogotowiu Ratunkowym. Zakończyła toksyczny związek i samotnie wychowuje ośmioletniego syna Szymona.
Daniel po nieszczęśliwie zakończonym związku postanawia zostać żołnierzem. Wyjeżdża na misje między innymi do Afryki czy do dawnych kolonii francuskich.
Ich drogi niespodziewanie spotykają się w Paryżu, gdzie zaczynają swój namiętny romans. Niestety nic nie trwa wiecznie i każdy z nich musi wrócić do swoich obowiązków.
Czy ich rodząca się miłość przetrwa miesiące rozłąki? O tym musicie przekonać się sami.
Przyznam, że w drugiej połowie książki zaczęłam mieć lekkie poczucie chaosu. Zbyt wiele zaczęło się dziać. Bohaterowie stali się bardzo zagubieni, sprawiali wrażenie, że nie wiedzą czego chcą. Akcja stała się bardzo dynamiczna. Może aż za...
Mimo wszystko dobrze spędziłam czas przy tej lekturze. Wzbudziła moje zainteresowanie przez co bardzo szybko mi się ją czytało. Kilka razy nawet dałam się zaskoczyć. Na pewno nie zostanie moją ulubioną, ale z miłą chęcią Wam ją polecam.

więcej Pokaż mimo to

Luna dziewczyna, którą życie nie raz. Uwielbia swoją pracę pilotki. Gdy unosi się w powietrze by ratować innych zapomina o swoich problemach i zagłusza czarne myśli.
W Paryżu poznaje Daniela. Daniel to samotny mezczyzna, skrywający swoje tajemnice. Gdy poznaje Lunę dowiaduje się czym jest miłość. Luna jest dla niego ideałem. W krótkim czasie połączył ich gorący romans. Są w sobie zakochani i chcą być razem. Na drodze do ich szczęścia stoją setki kilometrów, które ich dzielą. On ma swoje życie i pracę we Francji a Ona w Polsce. Czy będą walczyć o te miłość?
Historia z trudną przeszłością w tle. O intensywnym uczuciu i trudnych wyborach.

więcej Pokaż mimo to

Luna, a właściwie Emilia, jest pilotem śmigłowca ratunkowego. Mimo, że jej praca jest niebezpieczna, uwielbia ją, oraz to że może pomagac potrzebującym.
Jest tak zapracowana, że zapomina o sobie, i dlatego za namową rodziny i znajomych, wyjeżdża na wakacje do Paryża.

Tam, pewnego dnia poznaje Daniela, który jest żołnierzem Legii Cudzoziemskiej. Dziewczyna od razu wpada mu w oko, i namawia ją na spotkanie. Na początku Emilia nie chce się zgodzić, jednak po jakimś czasie ulega.

Pomiędzy tą dwójką rozpoczyna się wakacyjny romans. Lecz czy to urok Paryża tak na nich działa? Czy może to, że oboje dawno nie byli w związku, i potrzebują bliskości drugiej osoby?

Czy ta relacja przetrwa odległość? A może nie wypowiedziane kłamstwa, oraz przeszłość tej dwójki sprawi, że wszystko przyśnie jak bańka mydlana?

Jeśli jesteście ciekawi, koniecznie musicie przeczytać tę książkę.

Bardzo polubiłam głównych bohaterów, szczególnie Emilie. Dla niej najważniejsza była rodzina, i pomoc niesiona potrzebującym, a tak naprawdę zapominała o swoim szczęściu. Daniel wydawał mi się strasznie niezdecydowany, a może i zagubiony. Niby mówił, że zależy mu na Emili, ale do końca chyba nie wiedział, czy wybrać własne szczęście, czy Legie Cudzoziemnską.

Szczerze, nie spodziewałam się takiego zakończenia, ale teraz już wiem, że jest takie jakie powinno. ❤️

więcej Pokaż mimo to

To była naprawdę piękna książka. Od powieści obyczajowych wole thrillery i kryminały ale warto było po nią sięgnąć. Wzbudza bardzo dużo emocji, nie jest łatwa i banalna i można się przy niej zarówno zaśmiać jak i popłakać. Myślałam, że będzie to historia o burzliwym romansie i trudach związku na odległość a nie tylko o tym jest ta książka. Autorka zwróciła uwagę na kilka ważnych aspektów życia, która nie do końca są proste i wesołe.
Luna to młoda kobieta, która samotnie wychowuje syna i oddaje się pracy pilota. Jej serce jest zranione od kiedy rozstała się z Krystianem. Nie spodziewa się, że wyjazd do Paryża przyniesie jej miłość. Damian od zawsze chciał wstąpić do Legii Cudzoziemskiej a pewne wydarzenia tylko to przyspieszyły. Po wielu latach może powiedzieć, że jest szczęśliwy ale brakuje mu kogoś bliskiego. Spotkanie z Luną zmieni jego życie… Ich burzliwy i namiętny romans zostaje wystawiony na próbę przez pandemie. Czy związek na odległość ma szanse przetrwać? Czy łączy ich prawdziwa miłość czy to tylko zauroczenie? Żadna z odpowiedzi nie jest łatwa a życie pisze swoje scenariusze.skrywane tajemnice mogą do siebie zbliżyć albo oddalić. Jak będzie w tym przypadku? 9/10⭐️

więcej Pokaż mimo to

Książka zawiera kilka historii, kilku osób oraz Luny w kolejnych związkach. Wszystko dzieje się w czasie teraźniejszym oraz w czasie pandemii w Europie i Polsce w 2020 roku . Trochę refleksyja, smutna ale z nadzieją na zmiany. Polecam

Luna jest młoda kobieta z przeszłością, mimo doświadczeń z młodości zakochuje się w Danielu którego przeszłość też nie należy do łatwych. Dzieła ich kilometry co niestety utrudnia wiele spraw... Książka wciąga jednak brakuje mi rozwiązania kilku pobocznych wontkow np przyjaciółki Luny i jej męża

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać