ArtykułyCzytamy w weekend. 1 maja 2026
LubimyCzytać425
ArtykułyLiteracki fenomen z Zurychu. „Lázár” hitem roku i międzynarodowym sukcesem!
LubimyCzytać1
ArtykułyNajpierw książka, później film - nadchodzące ekranizacje (30.04)
LubimyCzytać3
ArtykułyPrzeczytaj fragment nowej powieści szpiegowskiej Roberta Michniewicza!
LubimyCzytać2
Szczęście na czterech łapkach

- literatura obyczajowa, romans
- 2021-04-14
- 2021-04-14
Mała Karmelka, urocza Ella i żywiołowy Skiper z nadzieją spoglądają przez kratki kojców na wolontariuszy odwiedzających schronisko. Ciepłe posłanie, pełna miska i miłość człowieka to ich największe marzenia. Tak niewiele trzeba, aby je spełnić!
Autorzy najlepszych powieści obyczajowych podarowali podopiecznym schroniska w Przyborówku historie pełne ciepła i nadziei. Dziewięć opowiadań, w których czworonożni bohaterowie znajdują upragniony dom, tęsknią, zakochują się, a niekiedy nawet ratują życie! W rzeczywistości wielu z nich wciąż jeszcze czeka na swoją szansę. Może to właśnie Ty pomożesz im odzyskać wiarę w lepsze jutro?
Część dochodu ze sprzedaży antologii zostanie przekazana na rzecz Fundacji „Przytuliska u Wandy”.
Kup Szczęście na czterech łapkach w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Szczęście na czterech łapkach
Bardzo urocza antologia, którą polecam wszystkim miłośnikom zwierząt. Dziewięć opowiadań znanych polskich autorek powieści obyczajowych /i jednego autora/ wprowadza czytelnika w ciepły nastrój i zadumę nad losem porzuconych psiaków i kotków. Gdy zaczęłam czytać pierwsze - "Zakochany kundel" /J.Szarańska/, byłam zauroczona historią bezdomnego Kredo. Ileż psiego nieszczęścia może kryć się w piesku, który traci zaufanie do ludzi, a jednak pragnie nadal miłości. Na jego drodze pojawia się Mateusz, który w końcu dociera do serca kundelka. Codzienne wizyty w przytulisku, spacery, przyjaźń Kredo z Dianą wyprowadzaną przez wolontariuszkę Monikę... I mamy zakochanego kundla, ale nie tylko. To opowiadanie zdecydowanie skradło moje serce. To wspaniała historia. Pełna smutku, zamyśleń i nadziei. Kolejne opowiadanie "Dzień, który zmienił moje życie" /A.Przybyłek/ przedstawia historię Skipera, który nieoczekiwanie potrafił zmienić życie swojej nowej właścicielce i wyrwać ją z ogromnego smutku. A dlaczego? A no właśnie... Nie tylko człowiek potrafi odmienić los porzuconego, czy dręczonego zwierzęcia. Zwierzęta również mają terapeutyczną moc. Nie będę streszczać kolejnych opowiadań, bo to trzeba przeczytać samemu. Poznać różne historie, zarówno Elli,Neski, Kodi czy kociaków - Salem, Karmelki, Zdzisi, Szopena, Czarka. Każde z opowiadań jest inne, ale potrafi zauroczyć nasze serce. Podobało mi się również dołączenie na końcu książki fotografii naszych bohaterów. Polecam, zdecydowanie polecam. Warto spojrzeć na świat z perspektywy tych wszystkich porzuconych, zagubionych i łaknących miłości człowieka zwierząt.
Oceny książki Szczęście na czterech łapkach
472 użytkowników ma tytuł Szczęście na czterech łapkach na półkach głównych- Chcę przeczytać 253
- 2021 9
- 2023 4
- 2022 3
- Przeczytane 2023 2
- Obyczajowe 2
- Antologia 2
Tagi i tematy do książki Szczęście na czterech łapkach

Czytelnicy Szczęście na czterech łapkach przeczytali również
Cytaty z książki Szczęście na czterech łapkach
(...) teraz ta moja samotność nie jest już taka straszna. Nie jestem w niej sama.
Gdy patrzę na e psy, takie wierne, wdzięczne, kochające nas za samo istnienie, odzyskuję wiarę w świat. Uspokajam się, czuję się lepiej.
Nauczyłam się jednak bardzo cennej prawdy: zwierzęta naprawdę mają moc terapeutyczną. Potrafią zmienić życie człowieka na lepsze.

Opinie i dyskusje o książce Szczęście na czterech łapkach
Zbiór opowiadań z czworonogami w roli głównej. Jedne przypadły mi do gustu bardziej, inne mniej. Ostatnie opowiadanie było dla mnie najciekawsze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Szczęście na czterech łapkach” to antologia, która chwyta za serce i pozostawia po sobie ciepłe uczucie. To lektura idealna dla wszystkich miłośników zwierząt, a także dla tych, którzy szukają wzruszających i podnoszących na duchu historii. Różnorodność opowiadań sprawia, że każdy znajdzie tu coś dla siebie, a wspólny motyw przewodni tworzy spójną i harmonijną całość. Książka przypomina o tym, jak ważne jest empatia i wrażliwość na los tych najsłabszych, a także o tym, jak wiele możemy zyskać, otwierając swoje serca na miłość, która przychodzi na czterech łapach. Polecam gorąco jako lekturę, która nie tylko umili czas, ale także skłoni do refleksji i być może zainspiruje do działania na rzecz bezdomnych zwierząt. Bo szczęście na czterech łapkach jest w zasięgu ręki, wystarczy tylko otworzyć drzwi.
Recenzja: https://kotkawaiksiazki.pl/szczescie-na-czterech-lapkach-antologia-recenzja/
„Szczęście na czterech łapkach” to antologia, która chwyta za serce i pozostawia po sobie ciepłe uczucie. To lektura idealna dla wszystkich miłośników zwierząt, a także dla tych, którzy szukają wzruszających i podnoszących na duchu historii. Różnorodność opowiadań sprawia, że każdy znajdzie tu coś dla siebie, a wspólny motyw przewodni tworzy spójną i harmonijną całość....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajne krótkie opowiadania o zwierzętach idealne dla ludzi co kochają futrzaki oraz dla tych co się zastanawiają nad adopcja lub zakupem zwierzaka. Dodatkowy plus za piękną okładkę
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Mój piesek – serduszko u moich stóp."-Edith Wharton
"Ktoś, kto nigdy nie miał psa, przeoczył cudowną część życia."-Bob Barker
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" -Leonardo da Vinci
"Kto posiada kota, nie musi się obawiać samotności"- Daniel Defoe
"Bóg stworzył kota, żeby człowiek mógł głaskać tygrysa."-Victor Hugo
Lubię czasem sięgnąć po ten rodzaj książki jakim jest antologia. Tak też postanowiłam przeczytać książkę ze zdjęcia.
"Szczęście na czterech łapkach" to zbiór opowiadań napisanych przez polskich autorów, mówiąca o tym, że zwierzęta to najlepsi przyjaciele człowieka. To historie pełne nadziei, miłości i wzruszeń o psach i kotach. Zwierzęta, które zmieniają ludzkie życie na lepsze.
"Mój piesek – serduszko u moich stóp."-Edith Wharton
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Pies jest jedyną istotą na ziemi, która kocha cię bardziej, niż siebie samego."-Josh Billings
"Ktoś, kto nigdy nie miał psa, przeoczył cudowną część życia."-Bob Barker
"Nawet najmniejszy kot jest arcydziełem" -Leonardo da Vinci
"Kto posiada kota, nie musi się obawiać samotności"- Daniel Defoe
"Bóg stworzył...
Bardzo fajna książka. Czyta się bardzo szybko a historie niektórych zwierzaków naprawdę wzruszają.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNieprawdopodobne, słodziachne i ckliwe, dokładnie to co obiecuje ta książka i okładka. Bardzo pozytywne oderwanie się od rzeczywistości w idealny świat, gdzie choć zdarzają się niegodziwości to zawsze kończą się happy endem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbiór historii w których głównymi bohaterami są zwierzęta. Psy i koty które zawiódł człowiek. Miał kochać i rozpieszczać a nagle zmienił zdanie albo …umiera. To nie jest ciepła opowieść o miłości i przywiązaniu. Chociaż kończy się dobrze – jej bohaterowie wciąż czekają na adopcję.
Nie jestem fanką krótkich opowiadań. Wolę czytać pełne historie, a już najbardziej lubię serie. Ale kiedy ukazuje się antologia napisana przez ulubione pisarki nie jestem w stanie przejść obojętnie.
I jak to w takich zbiorach bywa są lepsze i bywają słabsze. Nie przeszkadza mi to, bo to też świetna okazja zapoznać się ze stylem nieznanych jeszcze autorów ( w tym przypadku Anna Kasiuk, Lidia Liszewska, Robert Kornacki). Najbardziej chwyciły mnie za serce opowiadania pt „Zakochany Kundel” autorstwa Joanny Szarańskiej , „Neska znaczy nowe życie” Sylwii Trojanowskiej i „Stado Czarka” Anny Kasiuk. Pełne historie – jakby mini powieści.
Wydawałoby się, że to ludzie ratują zwierzęta przed ich przykrym losem, a tak naprawdę to zwierzęta ratują i odmieniają życie ludzi, którzy stają na ich drodze. Poruszające.
Najmniej podobało mi się ostatnie opowiadanie – naprawdę świetny pomysł i mogło być jednym z lepszych ale czegoś zabrakło, jakoś chaotycznie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jestem fanką krótkich opowiadań. Wolę czytać pełne historie, a już najbardziej lubię...
W środku mamy zbiór historii, których bohaterami są zarówno psy, jak i koty - często doświadczone przez życie. To bardzo urokliwe, wzruszające i niosące ważne przesłanie historie tych, którzy na co dzień głosu nie mają. W tej książce wiodą prym, przypominając o tym, że są wspaniałymi towarzyszami życia, zasługują na miłość, a w zamian oddadzą jej dwa razy więcej.
Nie ukrywam, że nie raz i nie dwa poleciała mi łezka podczas czytania. Pierwsza historia, której bohaterem jest bezdomny pies o imieniu Kredo skradła moje serce i najbardziej zapadła mi w pamięć. Była taka prawdziwa.
Pozostałe osiem opowiadań także sprawia, że oczy zaczynają się szklić i człowiek zmusza się do refleksji. Każde z nich jest wyjątkowe, a ponadto bohaterami tych opowiadań są zwierzęta z fundacji "Przytulisko u Wandy". Część dochodu ze sprzedaży książki zostanie przekazana na potrzeby wspomnianej fundacji. Piękna inicjatywa, dzięki której choć trochę będzie można polepszyć los tych bezdomniaków. Zapewne dochód ze sprzedaży nie będzie jakiś zawrotny, ale być może dzięki przedstawieniu na samym końcu zdjeć oraz krótkich opisów bohaterów, którymi inspirowali się autorzy, któreś z nich znajdzie dom.
✨Właściwie sprawdziłam to! ✨
🐶Bohater pierwszej opowieści Kredo - ma dom
🐶Suczka Diana - ma dom
🐶miniowczarek Skiper - ma dom
🐶urocza Ella - nie miała tyle szczęścia i nie doczekała adopcji. Jest już w psim niebie 🪽
Niestety o reszcie bohaterów nie ma informacji na stronie fundacji, jednak głęboko wierzę w to, że znalazły kochające domy.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie...
to było tak urocze i słodkie, że ja się rozpłynęłam, jedne opowiadania świetne, inne trochę gorsze, ale moim zdaniem bardzo warte uwagi
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ przyjemnością przeczytałam wszystkie opowiadania o zwierzakach i jaki wpływ mogą mieć na ludzkie życie. Sięgnęłam po tę książkę, ponieważ niedawno sama pożegnałam swojego kochanego pieska.