Szczęście na czterech łapkach

Okładka książki Szczęście na czterech łapkach autorstwa Klaudia Bianek, Anna Kasiuk, Robert Kornacki, Agnieszka Lis, Lidia Liszewska, Agata Przybyłek, Natalia Sońska, Joanna Szarańska, Sylwia Trojanowska, Karolina Wilczyńska
Agata PrzybyłekAgnieszka Lis Wydawnictwo: Czwarta Strona literatura obyczajowa, romans
literatura obyczajowa, romans
2021-04-14
2021-04-14
Poznaj niezwykłe opowiadania o zwierzętach, które dostały kolejną szansę na szczęście.
Mała Karmelka, urocza Ella i żywiołowy Skiper z nadzieją spoglądają przez kratki kojców na wolontariuszy odwiedzających schronisko. Ciepłe posłanie, pełna miska i miłość człowieka to ich największe marzenia. Tak niewiele trzeba, aby je spełnić!
Autorzy najlepszych powieści obyczajowych podarowali podopiecznym schroniska w Przyborówku historie pełne ciepła i nadziei. Dziewięć opowiadań, w których czworonożni bohaterowie znajdują upragniony dom, tęsknią, zakochują się, a niekiedy nawet ratują życie! W rzeczywistości wielu z nich wciąż jeszcze czeka na swoją szansę. Może to właśnie Ty pomożesz im odzyskać wiarę w lepsze jutro?
Część dochodu ze sprzedaży antologii zostanie przekazana na rzecz Fundacji „Przytuliska u Wandy”.

Kup Szczęście na czterech łapkach w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Szczęście na czterech łapkach

1255 175

Oceny książki Szczęście na czterech łapkach

Opinie i dyskusje o książce Szczęście na czterech łapkach

Zbiór opowiadań z czworonogami w roli głównej. Jedne przypadły mi do gustu bardziej, inne mniej. Ostatnie opowiadanie było dla mnie najciekawsze.

„Szczęście na czterech łapkach” to antologia, która chwyta za serce i pozostawia po sobie ciepłe uczucie. To lektura idealna dla wszystkich miłośników zwierząt, a także dla tych, którzy szukają wzruszających i podnoszących na duchu historii. Różnorodność opowiadań sprawia, że każdy znajdzie tu coś dla siebie, a wspólny motyw przewodni tworzy spójną i harmonijną całość. Książka przypomina o tym, jak ważne jest empatia i wrażliwość na los tych najsłabszych, a także o tym, jak wiele możemy zyskać, otwierając swoje serca na miłość, która przychodzi na czterech łapach. Polecam gorąco jako lekturę, która nie tylko umili czas, ale także skłoni do refleksji i być może zainspiruje do działania na rzecz bezdomnych zwierząt. Bo szczęście na czterech łapkach jest w zasięgu ręki, wystarczy tylko otworzyć drzwi.

Recenzja: https://kotkawaiksiazki.pl/szczescie-na-czterech-lapkach-antologia-recenzja/

Fajne krótkie opowiadania o zwierzętach idealne dla ludzi co kochają futrzaki oraz dla tych co się zastanawiają nad adopcja lub zakupem zwierzaka. Dodatkowy plus za piękną okładkę

472 użytkowników ma tytuł Szczęście na czterech łapkach na półkach głównych
82 użytkowników ma tytuł Szczęście na czterech łapkach na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Szczęście na czterech łapkach

Karolina Wilczyńska
Karolina Wilczyńska
Jest zodiakalną Panną i numerologiczną jedenastką. To połączenie sprawia, że wciąż toczą w niej walkę dwie natury i nigdy nie wiadomo która w danej chwili zwycięży: uporządkowana i realnie patrząca na świat, czy marzycielka i idealistka. Idzie przez życie w glanach lub boso – zależnie od tego, kogo i co spodziewa się spotkać. Najważniejszy dla niej jest człowiek (nie mylić z tłumem i ciżbą). Widok bezmyślnych ludzkich oczu, chamstwa i głupoty powoduje u niej długie okresy melancholii. Przez świat podąża z nieustającą wiarą w dobro i sprawiedliwość, znosząc z godnością spotkania z mniej sympatyczną częścią ludzkości. Stara się zachować jak najwięcej z dziecięcej części swojej natury, dzięki czemu ma nadzieję nie stać się obojętną na los innych. Lubi słoneczniki i bursztyny, twierdząc, że zaklęte są w nich słoneczne promienie. Posiada dar nieograniczonego rozciągania czasu i dzięki temu w wolnych chwilach czyta, haftuje obrazy, robi powłóczyste swetry na drutach lub szydełku, zajmuje się decoupage’m. Kolekcjonuje ludzkie historie, więc bez obaw można opowiedzieć jej swoją. Jeżeli komuś nie uda się spotkać jej na polnej lub leśnej drodze może napisać e-mail na adres: list@karolinawilczynska.eu.

Czytelnicy Szczęście na czterech łapkach przeczytali również

Zatańczmy w słońcu Joanna Szarańska
Zatańczmy w słońcu
Joanna Szarańska
To jedna z tych książek, które czyta się po prostu bardzo dobrze – lekko w formie, ale wcale nie lekko w treści. Historia zaczyna się od straty. Ada traci kogoś, kogo kochała, i razem z nim traci też wiarę w to, że jeszcze kiedykolwiek mogłaby być naprawdę szczęśliwa. Ma córkę, wspierającą rodzinę, jakoś układa sobie codzienność… ale emocjonalnie jest w miejscu, w którym serce raczej się chroni, niż żyje. Kolejne lato przynosi zmiany. W jej życiu pojawiają się dwaj mężczyźni – jeden z przeszłości, drugi zupełnie nowy – i razem z nimi wracają wspomnienia, wątpliwości, lęk przed kolejną stratą, ale też coś, co dawno było uśpione: potrzeba bliskości, ciepła, bycia z kimś naprawdę. To książka bardzo życiowa. O żałobie, o próbie poukładania się po czymś, co rozsypało wszystko. O tym, że czasem chcemy iść dalej, ale jednocześnie strasznie boimy się zrobić ten krok. Dużo tu emocji, takich zwyczajnych, ludzkich – nieprzerysowanych, niecukierkowych. Są momenty ciepłe, są smutniejsze, są takie, w których człowiek po prostu rozumie bohaterkę. Czytało mi się ją naprawdę przyjemnie, od początku do końca. To nie jest historia na raz i do zapomnienia, tylko taka, która zostawia po sobie dobre myśli. O tym, że życie pisze najlepsze scenariusze. Że potrafi bardzo zaboleć, ale też potrafi zaskoczyć czymś dobrym dokładnie wtedy, kiedy najmniej się tego spodziewamy. I że po najgorszej burzy naprawdę może wyjść słońce. Zdecydowanie warto po nią sięgnąć – szczególnie jeśli lubi się powieści obyczajowe, które są ciepłe, ale nie naiwne.
Antares - awatar Antares
Podmiejski na koniec świata Katarzyna Kowalewska
Podmiejski na koniec świata
Katarzyna Kowalewska
„Podmiejski na koniec świata” – opowieść o tym, że czasem trzeba się pogubić, by odnaleźć siebie Czy każda zmiana musi być bolesna? Czy rzucenie wszystkiego i wyjechanie w nieznane to akt desperacji – czy może odwagi? „Podmiejski na koniec świata” to poruszająca i niezwykle życiowa powieść o tym, że największe życiowe przełomy zaczynają się tam, gdzie kończy się nasza strefa komfortu. Główna bohaterka, Alicja, to kobieta, jaką zna chyba każda z nas – dobra, ciepła, odpowiedzialna... i niestety, przyzwyczajona do stawiania cudzych potrzeb ponad własne. W pracy niezastąpiona, w życiu prywatnym coraz bardziej zagubiona. Jej związek z Tymonem to bardziej układ niż miłość, a ona sama coraz częściej czuje, że utknęła w miejscu. Wszystko zmienia się jednego wieczoru – Alicja odkrywa zdradę ukochanego i niemal równocześnie dostaje od szefa propozycję objęcia prowadzenia podupadającej firmy w innym mieście. To punkt zwrotny w jej życiu. Decyzja zapada szybko – walizka, pociąg, nowe miejsce, nieznani ludzie i ogromne wyzwanie. Alicja rzuca się na głęboką wodę, ale po raz pierwszy od dawna… robi coś tylko dla siebie. Autorka z dużym wyczuciem pokazuje proces wewnętrznej przemiany bohaterki – od niepewnej, tłumiącej własne potrzeby kobiety do osoby, która stopniowo odzyskuje sprawczość i zaczyna wierzyć, że zasługuje na więcej. W tle mamy nie tylko walkę o uratowanie firmy szyjącej odzież roboczą, ale też przyjaźnie, intrygi, zazdrość i – jak to w życiu – próby podkładania nóg. Pojawiają się też pozytywne zaskoczenia: pomocne dłonie, serdeczne gesty i zupełnie nowe relacje. „Podmiejski na koniec świata” to książka, która – mimo lekkiej formy – niesie ze sobą ważne przesłanie. Przypomina, że warto czasem zatrzymać się, zastanowić, czego naprawdę chcemy, i… odważyć się po to sięgnąć. Nawet jeśli oznacza to całkowitą zmianę kierunku.
Alojzy - awatar Alojzy
Powrót na Zieloną 13 Agata Bizuk
Powrót na Zieloną 13
Agata Bizuk
,,Powrót na Zieloną 13" 💚📖🌿To książka o zwyczajnych ludziach, takich jak my. Pukamy i wchodzimy do mieszkań kamienicy, w każdym z nich za drzwiami pojawia się bohater, który ma swoje problemy, który podejmuje trudne decyzje, który przechodzi wewnętrzne przemiany, który ma marzenia. Ktoś próbuje naprawić błędy z przeszłości, ktoś stawia czoła przeciwnościom, ale wszyscy mają nadzieję, marzenia i plany na przyszłość. Stajemy u progu tych mieszkań i spoglądamy w ich życie, tutaj zobaczymy trudy macierzyństwa, próby poukładania wszystkiego na nowo, ojcostwo, homoseksualizm, samotność. ,,Każda inność boli i rodzi sprzeciw. A my jesteśmy inni, wiec przez to niezrozumiali.’’ Każdy mieszkaniec zwyczajny, każdy inaczej widzi świat, ale każdy z nich pragnie odnaleźć swoje miejsce, swoją miłość. To ciepła opowieść, która otwiera oczy na wiele spraw, uczy tolerancji i patrzenia szerzej. Uczy szanować decyzje, wybory drugiego człowieka i pokazuje, jak ważny jest czas na rozmowę. To książka o ludziach, w której każdy jest innym człowiekiem, z własnym spojrzeniem na otaczający świat. Jeden radzi sobie lepiej, drugi gorzej, ale próbuje. Pokazana siła przyjaźni i bezinteresowna pomoc, i choć każdy jest „inny”, to łączy ich solidarność, pomoc w potrzebie i marzenia o byciu szczęśliwym. Piękne przesłanie od autorki – nie oceniaj po pozorach, spójrz głębiej, rozmawiaj, bądź tolerancyjny, każdy ma prawo do miłości, do swojego małego szczęścia. Polecam z całego serca , tutaj także zakręci się łezka wzruszenia, bo w życiu warto być dobrym człowiekiem, warto kochać. ,,Posłuchaj mnie uważnie… Franek jest mój, bez względu na to, z kim się zadawałaś wcześniej i do kogo jest podobny. Zdecydowaliśmy się na wspólne życie, mimo wszystko… I nic nie jest w stanie tego zmienić, bo kocham go do szaleństwa. Tak samo jak ciebie.’’ Ważne , by odnaleźć klucz do szczęścia, miejsce na ziemi i mieć taką własną ,,Zieloną 13’’🌿💚📖
aganawsiczyta - awatar aganawsiczyta
oceniła na104 lata temu
Powrót nad jezioro Dorota Milli
Powrót nad jezioro
Dorota Milli
To moje pierwsze spotkanie z twórczością Doroty Milli – i zdecydowanie udane. Najciekawszym elementem książki są z pewnością opisy przyrody i nawiązania do legend zamków, m.in. Zamku w Niedzicy, Wilanowie, czy Czocha. To subtelne tło, które nadaje opowieści nieco baśniowego klimatu i sprawia, że świat przedstawiony staje się wyjątkowo malowniczy i pełen symboliki. Ale „Powrót nad jezioro” to nie tylko opowieść o dawnych legendach. To historia Cyntii, zwanej Ważką, która prowadzi spokojne życie w Szczecinie, do czasu aż odwiedza ją dawny przyjaciel Matwiej, zwany Marzycielem. To on nalega, by wróciła nad jezioro – do domu dzieciństwa, który kryje w sobie zbyt wiele cieni. Powrót nie jest ciepły. Matka Cyntii oraz brat Matwieja, Zach, traktują ją jak niechciany powrót przeszłości. Z każdym kolejnym krokiem Cyntia odkrywa, że ojciec mógł nie zginąć w zwykłym wypadku, a dawne sekrety łączą się z milczeniem, lękiem i… legendą. Autorka nie unika też tematów trudnych. Zaskakuje wątek homoseksualności, pokazując strach przed oceną, brak tolerancji i społeczne napięcia, a także porusza chorobę psychiczną – schizofrenię, ukazując codzienność tych, którzy muszą się z nią mierzyć z boku: z miłością, zmęczeniem i bezradnością. To wątki dojrzałe, przeplecione z czułością i odpowiedzialnością. Dla czytelników, którzy chcą zwolnić. Dla tych, którzy cenią opowieści z duszą, z tajemnicą i odrobiną miłości. Dla tych, którzy nie boją się emocji ani ciszy.
czytam_bo_lubie1207 - awatar czytam_bo_lubie1207
Wymruczane szczęście Joanna Szarańska
Wymruczane szczęście
Joanna Szarańska
„Wymruczane szczęście” autorstwa Joanna Szarańska to lekka, pełna humoru powieść obyczajowa, która udowadnia, że życie – nawet po trudnych doświadczeniach – potrafi zaskakiwać w najbardziej nieoczekiwany sposób. Już sam opis sugeruje historię nieco szaloną, a jednocześnie bardzo ciepłą i życiową – i dokładnie to otrzymujemy. Główną bohaterką jest Emilia, kobieta po rozwodzie, która próbuje na nowo poukładać swoją codzienność, jednocześnie wychowując energiczne bliźnięta. Autorka świetnie oddaje chaos życia rodzinnego – zwłaszcza takiego, w którym dzieci mają nieograniczoną wyobraźnię i skłonność do pakowania się w kłopoty. To właśnie ten element sprawia, że historia od początku tętni życiem i naturalnością. Czytelnik łatwo może odnaleźć w niej fragmenty własnych doświadczeń lub przynajmniej uśmiechnąć się na widok absurdalnych sytuacji. Na szczególną uwagę zasługuje sposób, w jaki Szarańska buduje relacje między bohaterami. Postać gburowatego pisarza to klasyczny przykład literackiego „twardziela z miękkim wnętrzem”, ale przedstawiony w świeży i zabawny sposób. Jego relacja z Emilią rozwija się stopniowo – od niechęci i złośliwości po coraz wyraźniejszą chemię. Nie jest to jednak banalny romans; autorka umiejętnie balansuje między komedią a subtelnymi emocjami. Nie można też pominąć jednego z najważniejszych „bohaterów” książki – kotki. To właśnie wokół niej kręci się znaczna część fabuły, a jej zniknięcie wprowadza do historii element lekkiej intrygi. Motyw „kociej tajemnicy” dodaje książce dynamiki i sprawia, że czytelnik z ciekawością śledzi rozwój wydarzeń. Jednocześnie kotka staje się symbolem – trochę niezależności, trochę ciepła i domowego spokoju, którego Emilia tak bardzo potrzebuje. Styl autorki jest przystępny, lekki i bardzo obrazowy. Dialogi są naturalne i często zabawne, a tempo akcji sprawia, że książkę czyta się szybko i z przyjemnością. To typ literatury idealnej na relaks – nieprzytłaczającej, ale jednocześnie niosącej pozytywne przesłanie. Szarańska pokazuje, że nawet po trudnych momentach można odnaleźć szczęście – czasem wystarczy odrobina odwagi, dystansu do siebie i… kocie mruczenie w tle. Jeśli chodzi o słabsze strony, niektórzy czytelnicy mogą uznać fabułę za przewidywalną, szczególnie w kontekście rozwijającego się wątku romantycznego. Jednak w przypadku tego typu powieści nie jest to poważna wada – raczej element konwencji, który daje poczucie komfortu i spełnienia oczekiwań. Podsumowując, „Wymruczane szczęście” to urocza, ciepła i pełna humoru historia o zaczynaniu od nowa, relacjach międzyludzkich i… niezwykłej roli zwierząt w naszym życiu. To książka, która nie tylko bawi, ale też poprawia nastrój i przypomina, że szczęście często kryje się w małych, codziennych chwilach. Idealna propozycja dla miłośników lekkich, obyczajowych opowieści z nutą romansu i sporą dawką humoru.
Bettygreen - awatar Bettygreen

Cytaty z książki Szczęście na czterech łapkach

(...) teraz ta moja samotność nie jest już taka straszna. Nie jestem w niej sama.

Natalia Sońska Szczęście na czterech łapkach Zobacz więcej

Gdy patrzę na e psy, takie wierne, wdzięczne, kochające nas za samo istnienie, odzyskuję wiarę w świat. Uspokajam się, czuję się lepiej.

Joanna Szarańska Szczęście na czterech łapkach Zobacz więcej

Nauczyłam się jednak bardzo cennej prawdy: zwierzęta naprawdę mają moc terapeutyczną. Potrafią zmienić życie człowieka na lepsze.

Agata Przybyłek Szczęście na czterech łapkach Zobacz więcej