Osobliwy dom pani Peregrine

- 2016-09-18
- 2012-11-07
- 2011-06-07
- Małgorzata Hesko-Kołodzińska
- literatura amerykańska młodość podróż poszukiwanie sensu życia przygoda przyjaźń relacje rodzinne tajemnica
Wywołująca dreszcz emocji i grozy opowieść o domu sierot na tajemniczej wyspie, zamieszkiwanym niegdyś przez równie tajemnicze dzieci.
Szesnastoletni Jakub, którego dziadek był jednym z nich, przyjeżdża na wyspę, żeby za wszelką cenę odkryć przeszłość dziwnego, zniszczonego domu i jego małych mieszkańców. Czy Jakub zmierzy się z potworami ze swoich snów? Czy osobliwe dzieci ze starych fotografii pokazywanych przez dziadka naprawdę istniały? Co jest bajką, a co prawdą? Co jest faktem, a co urojeniem?
„Osobliwy dom pani Peregrine" to trzymający w napięciu thriller nie tylko dla młodzieży. Rdzeń książki stanowią niezwykłe, dziwne fotografie, od których trudno oderwać wzrok, choć sprawiają, że ciarki chodzą po plecach i zasnąć jakoś trudniej. Całości dopełniają niesamowite zwroty akcji, klimat grozy i postacie… cokolwiek osobliwe. Może ta książka jest dziwaczna, może jest ekscentryczna, ale uważaj! — pochłonie Cię bez reszty.
Powieść przez 56 tygodni znajdowała się na liście bestsellerów New York Timesa.
Oficjalne recenzje
Zapętleni
Ransom Riggs jest amerykańskim pisarzem lubiącym eksperymentować z literaturą, fotografią i filmem. Jest twórcą filmów krótkometrażowych, kolekcjonerem starych fotografii oraz autorem książek dla młodzieży, z których najbardziej znany jest cykl opowiadający o losach osobliwych dzieci, który zyskał status bestsellera „New York Timesa”. Jego pierwsza część została zekranizowana przez Tima Burtona i w październiku 2016 roku weszła do polskich kin.
Do sięgnięcia po „Osobliwy Dom pani Peregrine” zachęcił mnie właśnie obejrzany w kinie zwiastun. Oczywiście jak to z trailerami bywa, pobudził moją ciekawość i sprawił, że moje oczekiwania były naprawdę spore. Nic więc dziwnego, że byłam niesamowicie ciekawa tej książki, jednak muszę niestety przyznać, że po przeczytaniu jej, czuję wielkie rozczarowanie. Opis intryguje, początek zapowiada niebanalną historię, a potem… coś się posypało i wyszło jak wyszło, czyli nijako. I to zarówno na papierze, jak i na ekranie jak się okazało.
Manipulacja czasem jest chyba jednym z najczęściej wykorzystywanych motywów we współczesnej fantastyce. Bo któż by nie chciał sprawić, żeby dana chwila trwała w nieskończoność, albo cofnąć się w czasie i sprawić, żeby nasze losy potoczyły się zupełnie inaczej. Albo nigdy się nie zestarzeć… Jednak jak pokazuje Ransom Riggs ma to też i słabe strony. Wyobraźcie tylko sobie: utkwić w czasowej pętli i przeżywać jeden konkretny dzień dzień w dzień przez pół stulecia. Widzieć ciągle te same twarze, być świadkiem ciągle tych samych błahych wydarzeń… Początkowo może się to wydawać interesującym doświadczeniem, ale potem okazuje się, że stanęliście w miejscu i pomimo upływu lat wcale nie rozwijacie się jako ludzie. Zaczynacie się więc buntować, chcecie odejść, ale czujna opiekunka wcale nie ułatwia Wam zadania i zrobi wszystko, żeby zatrzymać wszystkich swoich podopiecznych przy sobie. Zaczynacie więc szaleć od tej monotonii. Oczywiście Ptaszysko robi to wszystko dla Waszego dobra, ale przez to trzyma Was pod kloszem i blokuje Wasz rozwój emocjonalny. I tak w „Osobliwym Domu…” spotykamy osiemdziesięciolatków uwięzionych w ciałach i umysłach dzieci i nastolatków. Zupełnie jak w „Piotrusiu Panu” Jamesa Barriego.
Opowieści o ludziach z nadprzyrodzonymi mocami (jakkolwiek by się nie nazywali) oraz polujących na nich potworach nie są niczym nowym. Nie jest to nic, co może w jakikolwiek sposób zaskoczyć. Przyznaję jednak, że czyta się bardzo przyjemnie, gdyż książka napisana jest swobodnym językiem i choć narratorem jest chłopiec o prawie połowę ode mnie młodszy, przez dużą część książki miałam wrażenie, jakbym miała do czynienia z kimś znacznie starszym. Później jednak narracja była bardziej adekwatna do wieku głównego bohatera, co mnie osobiście było nie w smak, bo podobał mi się ten dojrzały Jacob, mimo że od samego początku miałam problem z wyobrażeniem sobie jego jako realnej postaci. Zresztą to samo tyczy się pozostałych bohaterów.
Trudno polecić „Osobliwy Dom pani Peregrine” komuś, kto pragnie czegoś więcej niż historyjka dla piętnastolatków z romansem paranormalnym w tle i z nijakim zakończeniem. Pomimo mrocznej scenerii książka nie wzbudza silnych emocji, ale myślę, że powinna przypaść do gustu większości młodych czytelników.
Natalia Neisser
- 10 431
- 6 959
- 3 218
Bardzo dobrze napisana młodzieżówka. Właściwie wszystko jest na bardzo wysokim poziomie: treść, bohaterowie, kreacja świata fantasy, przemyślane połączenie ze światem realnym, wartka akcja, ciekawe przygody, prawdziwe decyzje i wybory. Ostatni wymienię język, choć tak naprawdę to on sprawia , że jest to nie tylko kolejna pozycja fantasy, ale naprawdę dobra literatura
Pokaż mimo toksiążka wciągnęła mnie i nie mogłam się oderwać od czytania, mimo że nie jestem nastolatką
Pokaż mimo toPiękna książka. Jestem zachwycona
Piękna książka. Jestem zachwycona
Pokaż mimo toFantastyczna książka,o Osobliwych ludziach,którzy mają różne moce. Żyją w odosobnieniu,ukrywając się przed światem. Lektura tak samo ciekawa,jak film.
Pokaż mimo toRzadko oglądam film przed przeczytaniem książki, jednym z nielicznych wyjątków był - Osobliwy dom Pani Peregrine. ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀
Głównym bohaterem jest Yakob, nastoletni chłopak postrzegany przez otaczających go ludzi za dziwaka, który jako dziecko wierzył w historie opowiadane przez dziadka. Były to niezwykłe historie pochodzące z czasów, gdy wychowywał się on w swojego rodzaju domu dziecka z osobliwymi dziećmi (na kolejnych zdjęciach- ich fotografie). Opiekunką tego domu była Alma Peregrine. ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀
Pewnego dnia Yakob odbiera dziwny telefon od dziadka i postanawia sprawdzić czy wszystko z nim dobrze. Po przyjechaniu na miejsce okazuje się, że dziadka nie ma w domu, zaczyna go szukać i znajduje na jego tyłach. Dziadek prosi, aby jechał na wyspę i znalazł ptaszysko, w pętli, po drugiej stronie grobowca, 3 września 1940. ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀
Czy dziadek faktycznie mówił prawdę, czy na starość sam uwierzył w swoje historie, które były wytworem jego wyobraźni ? Yakob postanawia to sprawdzić 🙂 ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀
Zdecydowanie jedna z moich ulubionych książek fantasy. Dodatkowo polecam również film w reżyserii Tima Bartona o tym samym tytule. ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀ ⠀
więcej Pokaż mimo toGłównym bohaterem jest Yakob, nastoletni chłopak postrzegany przez otaczających go ludzi za dziwaka, który jako dziecko wierzył w historie opowiadane przez dziadka. Były to niezwykłe historie pochodzące z...
SWIETNAa
SWIETNAa
Pokaż mimo to'Kiedyś marzyłem o ucieczce przed zwykłym życiem, ale tak naprawdę moje życie nigdy nie było zwyczajne. Po prostu nie zauważałem jego niezwykłości'❤️
10/10⭐
Najpierw książka, później film czy najpierw film, a potem książka?🤔
Przyznam, że dopiero film zachęcił mnie do zainteresowania się tą książką🤭
✨
Dla Jacoba najważniejszy w życiu był dziadek. To on był jego wzorem do naśladowania i to on opowiadał mu historie o sierocińcu ukrytym przed wszystkim, co złe. Kiedy jego dziadek umiera w niewyjaśnionych okolicznościach, Jacob wyrusza wraz z ojcem na odciętą od świata wyspę, by wyjaśnić zagadkę śmierci dziadka i zgłębić tajemnice wyspy...
✨
Moim błędem było obejrzenie filmu przed przeczytaniem książki. Tim Burton, choć go uwielbiam, tak strasznie pogmatwał bohaterów i ich moce, że nigdy mu tego nie wybaczę💔 Dlatego jeśli zraziliście się filmem, to spróbujcie książkę - jest o niebo lepsza❤️
✨
Akcja nie pędzi na łeb, na szyję. Idzie spokojnym tempem, ale wciąga tak bardzo, że czuje się, jakbyśmy podróżowali razem z Jakiem i odkrywali z nim tajemnice😍 A kiedy dociera do sierocińca pani Peregrine... Rany, to dopiero miazga!❤️
✨
Pomysł na te moce osobliwców, głucholce, ymbrynki, pętle czasowe... No po prostu PETARDA! Jeszcze nie czytałam czegoś w tym stylu!❤️Całej magii lektury dopełniają zdjęcia. Ale nie są to zwykłe zdjęcia, oj nie... Czasem są tak interesujące, że zatrzymywałam się na dobrą chwilę i kontemplowałam je. Zastanawiałam się przede wszystkim nad jednym: czy one są prawdziwe🤭
✨
Nie mogę się doczekać, aż wezmę się za drugi i kolejne tomy, które już mam na półce, bo ta tylko zaostrzyła mój apetyt na więcej😍❤️ Polecam tym, którzy chcą przeczytać coś wyjątkowego❤️
więcej Pokaż mimo to✨
10/10⭐
Najpierw książka, później film czy najpierw film, a potem książka?🤔
Przyznam, że dopiero film zachęcił mnie do zainteresowania się tą książką🤭
✨
Dla Jacoba najważniejszy w życiu był dziadek. To on był jego wzorem do...
Jedna z nielicznych książek, która spełniła moje wszystkie oczekiwania. Chciałam dostać sympatycznego głównego bohatera? Dostałam. A dreszczyk emocji? Jego również otrzymałam i to ze sporawą nadwyżką.
Nie mogę się doczekać przeczytania kolejnych tomów serii!
Pokaż mimo toWciągnęłam się już od pierwszego rozdziału i definitywnie nie żałuję sięgnięcia po tą książkę.
Nie mogę się doczekać przeczytania kolejnych tomów serii!
Bardzo długo męczyłam tę książkę. Nie podobała mi się. Akcja wolna, dialogi fatalne, a najgorsze, że nie podobała mi się sama historia.
Pokaż mimo to"Osobliwy..." to wspaniała przygoda, pełna magii i tajemnic. Jeśli marzycie, by X-meni trafili do Hogwartu, gdzie Dumbledora zastąpił Tim Burton, a profesora X Morticia Addams, to Ransom Riggs napisał dla was książkę idealną.
Nastoletni Jacob trafia na walijską wyspę, gdzie czas zatrzymał się w 1940 roku. Znajduje się tam sierociniec dla dzieci posiadających niezwykłe zdolności. Wisienką na torcie jest pani Peregrine przemieniająca się w sokoła. Są też potwory (głucholce),których nie powstydziliby się King i Lovecraft.
Książka ozdobiona jest zdjęciami rodem z horrorów. Są prawdziwe i pochodzą z upiornej kolekcji autora. Tak jak w powieści, rzeczywistość miesza się z wyobraźnią. Baśń spotyka się z horrorem i groteską. Fantastyka przeplata się z kryminałem i dramatem wojennym. Bajeczny sen zderza się z koszmarami. Piękno uzupełnia się z brzydotą. Wszystko łączy wciągający styl pisania Ransoma Riggsa.
Znakomita odskocznia od rzeczywistości, która tylko pozornie jest lekką powieścią młodzieżową.
więcej Pokaż mimo toNastoletni Jacob trafia na walijską wyspę, gdzie czas zatrzymał się w 1940 roku. Znajduje się tam sierociniec dla dzieci posiadających niezwykłe...