Czerwona Królowa

Okładka książki Czerwona Królowa Victoria Aveyard
Zwycięzca w plebiscycie 2015
Okładka książki Czerwona Królowa
Victoria Aveyard Wydawnictwo: Moondrive, Otwarte Cykl: Czerwona Królowa (tom 1) Seria: Moondrive fantasy, science fiction
Czerwona Królowa (tom 1)
Young Adult
Inne

Patronaty LC

Książki autora

To, co jest dla mnie dobre, a to, czego chce, to często dwie różne rzeczy."
"Każdy może zdradzić każdego."
Spotykamy się tutaj z populacją ludzi gorszych i lepszych, ważnych i tych mniej. A wszystko to z powodu koloru krwi. Śmiesznie brzmi prawda? Jednak dla Czerwonych nie ma w tym nic śmiesznego, są traktowani jak nic nie warci, wykorzystywani do ciężkiej, wykańczającej pracy. Wszystko tylko po to, by Srebrnym żyło się lepiej, by mogli mieć dostęp do wszelakich luksusów i wygód. Mare jest jedną z Czerwonych, nie ma pracy, więc po ukończeniu osiemnastu lat musi iść do wojska, by walczyć w wojnie trwającej ponad sto lat.
Autorka stworzyła bardzo ciekawe universum, w którym ród Srebrnych jest bardzo zróżnicowany, jednak nadmiar różnych ich umiejętności nie jest przytłaczający. Fabuła bywała czasami zbytnio rozwleczona, ale w innych chwilach rozpędzała się i bardzo dobrze czytało mi się tę książkę. Czasami dało się przewidzieć dalszy ciąg zdarzeń, ale niektórych sytuacji całkowicie się nie spodziewałam.

To, co jest dla mnie dobre, a to, czego chce, to często dwie różne rzeczy."
"Każdy może zdradzić każdego."

więcej Pokaż mimo to

Przysięgam, że to było przejście przez mękę. Pod koniec, pomimo tego, że był to tak naprawdę najważniejszy moment historii, nie byłam już w stanie czytać wszystkiego dokładnie i nie będę kłamać, że nie pominęłam znacznej większości tekstu. I naprawdę chciałabym, ale nie potrafię zrozumieć, jakim cudem ludzie są w stanie zapłacić za to takie pieniądze na vinted, czy innym olx.

Czy ta książka jest odkrywca? Nie. Czy powiela wiele wątków z innych młodzieżowek tego typu? Tak. Ale jak dobrze to robi. Naprawdę porządnie napisana, fabuła jest ciekawa, tempo odpowiednie. Spodobała mi się, z chęcią sięgnę po następne części.

Ciekawa historia i przyjemnie się czyta. Chociaż brakowało mi więcej iskry i żaru

Dobra Książka, powiela wszystko co dobre z dystopijnych young adults, ale powiela tez wszystko co złe

Przyjemna. Taka typowa młodzieżówka, w której nie spotkamy nic nadzwyczajnego, ale historia ciekawa, a sama powieść szybka do czytania. Na pewno sięgnę po kontynuację.

Książka, która pachnie jak "Igrzyska śmierci", smakuje jak "Igrzyska śmierci", jest doprawiona "Igrzyskami śmierci". Może zawierać śladowe ilości "Gry o tron", "Więźnia labiryntu" i zapewne wielu innych dystopijnych utworów, których jeszcze nie przeczytałam. I jak zwykle - wprowadzenie wątku miłosnego uczyniło utwór patetycznym, miałkim i pełnym pustych frazesów. Trochę rozczarowanie, a trochę ciekawość, co będzie dalej. Póki co - przerwa.

więcej Pokaż mimo to

Wciągnęłam się. Coś innego, chociaż wydaje się bardzo schematycznie jak na fantastykę. To śledziłam losy Mare z zainteresowaniem i co najważniejsze, zwroty akcji były rzeczywiście zaskakujące. Bohaterowie drugoplanowi również wzbudzali ciekawość, więc naprawdę dobrze się zaczęło i oby trzymało w kolejnych tomach poziom albo było tylko jeszcze lepiej.

męczyłam tę książkę

męczyłam tę książkę

Czerwona królowa Victorii Aveyard to opowieść o silnej młodej kobiecie o czerwonej krwi, która trafiła wśród Srebrnych. Jej nadnaturalne zdolności zniewalają wszystkich, nawet ją samą. Mare - bo tak właśnie nazywa się główna bohaterka to silny charakter od pierwszych stron powieści. Czerwona królowa to opowieść o rewolucji, lojalności, miłości i zdradzie. "Każdy może zdradzić każdego". Tępo książki bardzo mnie zaskoczyło. Książka lekka do czytania. Nigdy nie zatraciłam się w żadnej powieści tak jak w tej. Cóż mogę powiedzieć chyba tylko "powstańmy, czerwoni niczym świt"

• Przeczytane
  • Chcę przeczytać