Idź, postaw wartownika

- 2015-11-04
- 2015-01-01
- 2015-01-01
- Maciej Szymański
- powieść amerykańska rasizm walka równouprawnienie amerykańskie Południe literatura amerykańska
- Inne
Książka nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Literatura piękna.
"Wyspą każdego człowieka, Jean Louise, jego wartownikiem jest sumienie.”
Maycomb, Alabama. Dwudziestosześcioletnia Jean Louise Finch, zwana Skautem, powraca z Nowego Jorku w rodzinne strony, do starzejącego się ojca. Na południu Stanów Zjednoczonych panuje zamęt polityczny; trwają spory wokół kwestii nadania Murzynom pełni praw obywatelskich. Powrót Jean Louise do domu staje się gorzko-słodkim doświadczeniem, gdy na jaw wychodzi bolesna prawda o jej krewnych, o mieszkańcach miasta, w którym dorastała, o ludziach najbliższych jej sercu. Wspomnienia z dzieciństwa wracają wysoką falą, lecz teraźniejszość Maycomb wystawia na ciężką próbę wszystkie prawdy i wartości, w które Skaut niezłomnie wierzyła. Szkicując zupełnie nowy portret bohaterów "Zabić drozda", powieść "Idź, postaw wartownika" jest zarazem znakomitym studium młodej kobiety wkraczającej w dorosłe życie w trudnych czasach - czasach bolesnych, ale i niezbędnych przemian, czasach rozliczenia z iluzjami przeszłości. To dziennik podróży, w której jedynym przewodnikiem jest sumienie człowieka.
Powieść "Idź, postaw wartownika" powstała w połowie lat pięćdziesiątych. Wydana dopiero dziś, pozwala nam lepiej zrozumieć i docenić talent Harper Lee. Jest niezapomnianym świadectwem mądrości, człowieczeństwa, pasji, humoru i precyzji pisarki; głęboko poruszającym dziełem sztuki, z jednej strony barwnie opisującym czasy wielkich przemian, a z drugiej uświadamiającym czytelnikowi to, jak przemożny wpływ wywarły one na świat współczesny. "Idź, postaw wartownika" nie tylko potwierdza ponadczasową wartość klasycznej powieści "Zabić drozda", ale też staje się jej nieodłącznym towarzyszem, nadając klasykowi amerykańskiej literatury nowe znaczenie, nowy kontekst i nową głębię.
Mogą Ciebie zainteresować
Oficjalne recenzje
Drozd na warcie
Sumienie jest prawdopodobnie jedną z pierwszych zalet, które dzieci rozwijają. Od małego uczy się ich systemu moralnego, co jest dobre a co złe. Świat z tej perspektywy wygląda czarno-biało. To proste zasady, gdzie nie ma niczego pośrodku. Lecz sumienie nigdy nie przestaje się rozwijać. Ewoluuje wraz wiedzą, doświadczeniem i stanowi nieodłączny element dorastania. Nagle, jak główna bohaterka nowej powieści Harper Lee, orientujemy się, że stajemy się kimś zupełnie innym, niż niegdyś byliśmy.
Jean Louise Finch przyjeżdża do rodzinnego Maycomb z Nowego Jorku, po miesiącach rozłąki. Czule wita się ze swym narzeczonym na stacji, pragnie spędzić chwile z rodziną. Dookoła bliscy nie zastanawiają się nad jakąkolwiek zmianą, lecz w Jean Louise narastają wątpliwości. Czy jest nadal tą samą nieokiełznaną Skaut, którą także i my znaliśmy?
„Idź, postaw wartownika” to druga powieść Harper Lee, autorki jednej z najsławniejszych amerykańskich powieści, „Zabić drozda”. Jednak w rzeczywistości nie jest to nowa powieść, a już na pewno „Idź, postaw wartownika” nie jest powieścią pisaną przez prawie dziewięćdziesięcioletnią kobietę. To książka napisana jeszcze w latach 50., co widać po stylu i duchu czasu. Fabuła stanowi kontynuację do „Zabić drozda”, przywołując dorosłą postać Skaut (Jean Louise),starzejącego się Attitusa Fincha (ojca dziewczynki),a także echa brata (Jema) czy kompana zabaw (Dilla).
Dawną Skaut i Jean Louise dzielą lata dorastania, doświadczenia i przede wszystkim spojrzenie z zewnątrz małomiasteczkowej społeczności. Styl jest dojrzały, analiza sytuacji i echa dziecięcych wspomnień dogłębne i świadome. Na pierwszy rzut oka nasuwa na myśl aura opowiadań Alice Munro, powrotów i zderzeń z małomiasteczkową hipokryzją, niezauważalną dla oczu żyjącego wewnątrz tych zasad dziecka. Jean Louise, po światowych doświadczeniach z metropolii, ma świeże spojrzenie. Tym bardziej narasta w niej zdziwienie i szok. Uderza w nią konserwatyzm społeczności, wszelkie bariery, przed którymi jako dziecko uciekała. Od niej, jako od dorosłej, wymagane jest zaakceptowanie wszystkich zasad obowiązujących w Maycomb oraz poukładanie życia u boku od dawna przypisanego dla niej męża.
Podobnie jak w „Zabić drozda”, i tu Harper Lee, porusza problem rasowy. Trwa spór w kwestii nadania praw obywatelskich Murzynom. Lecz coś, co dla Skaut wydaje się oczywiste, dla małomiasteczkowej tolerancji jest nie do pomyślenia. Rasizm, z którym styka się Jean Louise pozostawia w niej niesmak nie tylko po tradycyjnym spotkaniu gospodyń domowych przy kawce. Najtrudniejszym do przełknięcia jest stanowisko i działania jej niedoszłego męża, Hanka Clintona. Lecz to właśnie w związku ze swoim ojcem przeżywa najdotkliwszy szok. Odkrycie prawdy o poglądach Atticusa, to upadek Boga, zrzucenie autorytetu z piedestału. To więcej niż rozczarowanie. Jean Louise odcina się od przeświadczenia Skaut o nieomylności i niepodważalnej prawości swojego ojca. Uczucia mieszają się z nienawiścią, oszukaniem i wielkim pragnieniem porzucenia samej siebie. Ojciec Skaut, niegdysiejszy bohater, okazuje się być rasistą i człowiekiem sprzeciwiającym się nadania prawom Murzynom. To nie tylko upadek ideałów, ale także gorzkie doświadczenie, gdy nasi bohaterowie okazują się być ludźmi z krwi i kości, słabymi i, o dziwo, pełnymi wad.
„Idź, postaw wartownika” to słowa, które padają z ust księdza podczas czytania kazania w kościele. Choć Słowo Boże nie pozostawia wiernych zasłuchanymi, sam cytat mocno oddziałuje na dwoje bohaterów (Jean Louise i jej wujka). …ty zaś, moja panno, urodzona z własnym sumieniem, gdzieś po drodze przywarłaś jak pąkla do sumienia swego ojca. (…) Byłaś emocjonalną kaleką, wspierałaś się na nim, szukałaś u niego odpowiedzi na wszelkie pytania, mylnie przyjmując, że twoje i jego odpowiedzi zawsze będą tożsame – tłumaczy siostrzenicy doktor Finch. Zderzenie własnego sumienia z sumieniem innych jest najboleśniejszą nauką. Wyspą każdego człowieka, Jean Louise, jego „wartownikiem” jest sumienie. Każdy ma własne. Każdy stawia swojego strażnika na własnej wieży.
Harper Lee powraca po 55 latach z nową powieścią, powieścią, której wersją dysponowała nawet przez wydaniem swojego debiutu. Można zachodzić w głowę, co sprawiło, że na dalsze losy Skaut musieliśmy tak długo czekać. Można. Ale cóż skoro właśnie się doczekaliśmy. Dotąd w historii literatury Harper Lee istniała jako autorka jednej powieści. „Idź, postaw wartownika” udowadnia i umacnia pozycję klasycznego bestsellera, podkreśla talent i wartość przekazu. To niebywałe być świadkiem (i być w dodatku stuprocentowo tego pewnym) premiery klasyki literatury.
Monika Samitowska-Adamczyk
7 na 10
7 na 10
Pokaż mimo toDruga część przygód Skaut, rodziny Finchów i jej rodzinnego miasteczka. Czytając tę powieść czuje się zawód Jean Luise Finch tym co ją otacza, ludźmi, miasteczkiem, podejmowanymi decyzjami przez dorosłych. "Idź postaw wartownika" to połączenie aktualnych wydarzeń z życia Jean i retrospekcji z jej lat młodzieńczych, lat kiedy to miała obok brata, ojca który charakteryzował się sprawiedliwością i uczciwością, ukochaną Calpuriną i mogła beztrosko biegać po miasteczku i siać zgorszenie nosząc ogrodniczki. Teraźniejszość nie przedstawia się jednak w tak kolorowych barwach jak dzieciństwo, do Skaut dociera, że nie wszystko jest takie jakim było, że wiele rzeczy się zmieniło, że zmienili się ludzie i miasteczko. Pomimo niższego poziomu niż "Zabić drozda", zachęcam do przeczytania.
Druga część przygód Skaut, rodziny Finchów i jej rodzinnego miasteczka. Czytając tę powieść czuje się zawód Jean Luise Finch tym co ją otacza, ludźmi, miasteczkiem, podejmowanymi decyzjami przez dorosłych. "Idź postaw wartownika" to połączenie aktualnych wydarzeń z życia Jean i retrospekcji z jej lat młodzieńczych, lat kiedy to miała obok brata, ojca który charakteryzował...
więcej Pokaż mimo toPrzeczytana na zasadzie "zamknięcia serii" - niestety nie znalazła uznania w moich oczach.
Pokaż mimo toKsiążka opowiada o dalszych losach bohaterów znanych nam z "Zabić drozda", a właściwie bohaterki, Skauta. Doznaje ona wielkiego rozczarowania postawą ojca, gdy po latach wraca do rodzinnego miasta. Wielkiego zawodu doznałam i ja. Szkoda, że Atticus tak się zestarzeje w mojej pamięci. Książka na pewno warta przeczytania, jeśli zna się jej pierwszą część. Nie wiem jednak czy byłaby równie interesująca dla kogoś, kto nie sięgnął po "Zabić drozda". Czytało się lekko i szybko, ale losy bohaterów mocno zaskakują i poniekąd rozczarowują.
Książka opowiada o dalszych losach bohaterów znanych nam z "Zabić drozda", a właściwie bohaterki, Skauta. Doznaje ona wielkiego rozczarowania postawą ojca, gdy po latach wraca do rodzinnego miasta. Wielkiego zawodu doznałam i ja. Szkoda, że Atticus tak się zestarzeje w mojej pamięci. Książka na pewno warta przeczytania, jeśli zna się jej pierwszą część. Nie wiem jednak czy...
więcej Pokaż mimo toDobra, chociaż momentami niespójna kontynuacja.
Dobra, chociaż momentami niespójna kontynuacja.
Pokaż mimo toNIESTETY, postawiłam niską ocenę książce, ponieważ jestem bardzo rozczarowana, nie porwała mnie a wręcz wprowadziła w konsternacje, bo po jej przeczytaniu zadałam sobie pytanie: po co ją autor napisał? może to wynik zbyt długiego czasu jaki minął pomiędzy cz. 1 "Zabić Drozda" a tą pozycją? Szkoda...
Pokaż mimo toKontynuacja czy pierwopis, intrygujące rozwinięcie znanej historii.
Jean Louise dorasta, wyjeżdża do Nowego Jorku, skąd wraca na parę dni do rodzinnego miasta, zastając nowe napięcia społeczna, które z kolei przywołują wspomnienia dawnych wydarzeń. Robi się ciut świeżej z uwagi na wątek miłosny, problemy młodego dorosłego oraz drugie oskarżenie przeciwko czarnym, lecz główna oś narracyjna koncentruje się wokół pogłębienia dawnej sprawy niesłusznego oskarżenia o gwałt.
Jest mniej powieściowo, a bardziej refleksyjnie. Mniej się też dzieje na rzecz zgłębiania uczuć bohaterki. Niemniej tekst czyta się dobrze i jako uzupełnienie "Zabić drozda", czytane zaraz po nim, sprawdza się świetnie!
Kontynuacja czy pierwopis, intrygujące rozwinięcie znanej historii.
więcej Pokaż mimo toJean Louise dorasta, wyjeżdża do Nowego Jorku, skąd wraca na parę dni do rodzinnego miasta, zastając nowe napięcia społeczna, które z kolei przywołują wspomnienia dawnych wydarzeń. Robi się ciut świeżej z uwagi na wątek miłosny, problemy młodego dorosłego oraz drugie oskarżenie przeciwko czarnym, lecz...
Trafiła w moje ręce jako pierwsza (przed Zabić drozda) i oceniam ją wyżej niż I tom, podobne problemy, ale jest to literatura dla dorosłych, czyta się znacznie lepiej. Odwrócona kolejność nie przeszkodziła też w odbiorze. Warta uwagi.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNic dziwnego że książka ta leżała w szufladzie Harper Lee. Ukazała się tylko przez chciwość wydawcy, ale nie jest wcale aż taka zła. Może trochę niedopracowana i nudnawa, ale swój klimat ma.
Pokaż mimo toKontynuacja "Zabić drozda". Inne Atticusa Fincha i Skauta
Kontynuacja "Zabić drozda". Inne Atticusa Fincha i Skauta