Kasacja

- Joanna Chyłka (tom 1)
- Czwarta Strona
- 2015-02-18
- 2015-02-18
- prawnicy intrygi morderstwo śledztwo manipulacja
- Inne
Książka nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii kryminał sensacja thriller.
Manipulacje, intrygi i bezwzględny, ale też fascynujący prawniczy świat…
Syn biznesmena zostaje oskarżony o zabicie dwóch osób. Sprawa wydaje się oczywista. Potencjalny winowajca spędza bowiem 10 dni zamknięty w swoim mieszkaniu w towarzystwie ciał zamordowanych osób.
Sprawę prowadzi Joanna Chyłka, pracująca dla bezwzględnej warszawskiej korporacji. Nieprzebierająca w środkach prawniczka, która zrobi wszystko, by odnieść zwycięstwo w batalii sądowej. Pomaga jej młody, zafascynowany przełożoną aplikant Kordian Oryński. Czy jednak wspólnie zdołają doprowadzić sprawę do szczęśliwego finału?
Tymczasem ich klient zdaje się prowadzić własną grę, której reguły zna tylko on sam. Nie przyznaje się do winy, ale też nie zaprzecza, że jest mordercą.
Dwoje prawników zostaje wciągniętych w wir manipulacji, który sięga dalej, niż mogliby przypuszczać.
Oficjalne recenzje
Literacki kameleon znów w akcji!
Książki… jaki zbiór asocjacji ze sobą niosą? Przeciętny czytelnik rzadko okazuje się w powszechnej opinii kimś lubiącym brawurową akcję, szybki przebieg zdarzeń i dynamizm odbioru – takie skojarzenia rezerwujemy dla fanów kina sensacji albo sportowców. Spojrzenie skrajnie stereotypowe, ale nie w tym rzecz. Zapewne dopuszczamy myśl, że gdzieś tam literatura osiąga podobną prędkość, że pędzi na łeb na szyję i nie pozwala odetchnąć, ale żeby tuż za winklem, nieopodal? Jak najbardziej! „Kasacja” to wzorowy przykład literackiej ekstrawagancji, której z pewnością nie znajdziecie w kanonie lektur. Remigiusz Mróz rozpędza się nam na dobre, a jego najnowszy twór niebezpiecznie zmierza do apogeum. Czego? Zabawy, radości z czytania i zawrotnej szybkości.
I to wszystko nie o heroic fantasy czy literaturze akcji na podstawie bestsellerowej gry komputerowej, a o polskim thrillerze prawniczym. Duet, z którym spędzimy kilka przyjemnych godzin, to Chyłka & Zordon, a więc ona i on, groźna i niewprawiony, patronka i aplikant w renomowanej warszawskiej kancelarii Żelazny & McVay. Widoczna przy pierwszym spotkaniu różnica charakterów rozkwitnie, kiedy tej dwójce przyjdzie objąć sprawę podwójnego morderstwa, którego rzekomo dokonał syn obrzydliwie bogatego biznesmena. Co więcej, zostawił ciała w swoim mieszkaniu i żył z nimi u boku przez 10 dni. Facet wygląda i zachowuje się jak psychopata, a okoliczności zbrodni nie pozostawiają pola do manewru, ale obrona to obrona – klient płaci, klient wymaga. Przed bohaterami nie lada wyzwanie, które na pewno wyjdzie poza cztery ściany klimatyzowanej sali sądowej. Jak zapowiadałem, będzie ostro i niebezpiecznie, a przy tym zadziwiająco zabawnie.
Pierwszym wrażeniem, jakie sprawia lektura, jest uświadomienie sobie, że ważniejszy od fabuły okazuje się styl jej prowadzenia. Autor to reprezentant młodego pokolenia, zatem z pełną swobodą używa zapożyczeń językowych używanych przez młodzież, żartobliwie wypowiada się choćby na temat rapu i szuka własnych, oryginalnych określeń, które współegzystują z rzetelną próbką języka prawniczego (Mróz jest doktorantem prawa – nie musimy się bać, że procedury opisane w „Kasacji” są wyssane z palca). Do tego główni bohaterowie na każdym kroku rzucają żartami różnej miary, swobodnymi i wulgarnymi, niewątpliwie pokazującymi jednak, że to nie tak na poważnie, że bawimy się gatunkiem i próbujemy czegoś nowego. Częste odniesienia do popkultury dają rozsądny czas na to, aby odpocząć od poważniejszej strony opowieści, choć to właściwie owa powaga ratuje nas od nabawienia się pokaźnych zmarszczek mimicznych po długim uśmiechu. Mnie nie przeszkadzało, że autor, obok spraw zmasakrowania zwłok, handlu narkotykami, utarczek z mafią, porwania, szantażu i obszernego okaleczenia, zawarł sporą dawkę rozrywki – i Wam też nie powinno.
Trzeba jednak przyznać, że cała intryga wydaje się przemyślana i naprawdę trzyma w napięciu. Podążając za niepowodzeniami i sukcesami tej dwójki oraz śledząc rozwój relacji między nimi, czuje się dziką satysfakcję, a to znaczy, że autor zdołał złapać czytelnika za fraki, mówiąc: siadaj, wspólniku, teraz będziesz adwokatem! i sprawiając, by ten uwierzył. Proces szukania dowodów i kontakty z oskarżonym oferują spore emocje, bo łączą w sobie cechy thrillera i kryminału, a to wszystko w wiarygodnej otoczce litery prawa. Remigiusz Mróz wspomina w jednej z odsłon „Kursu pisania”, że narzuca sobie obowiązek spisania minimum dziesięciu stron dziennie. Odnoszę dziwne wrażenie, iż podczas tworzenia „Kasacji” doszedł do tego przynajmniej jeszcze jeden wymóg – minimum dwie przekomarzanki słowne dziennie! A że czasem taka żarliwa dyskusja może się ciągnąć przez pięć stron… Cóż, tym lepiej dla tempa powieści, które ani na chwilę nie zwalnia: żart, riposta, riposta, żart, riposta; nie ma czasu na nudę czy zarządzenie przerwy w biegu. Jeśli miałbym wytknąć jakieś zastrzeżenia natury teoretycznej, to musiałbym napomknąć, że chwilami tok zdarzeń sięga granicy umiaru, dialogi są aż nazbyt kąśliwe, a postać Chyłki to oczywiście wzorcowy przykład przerysowania, jak w komedii. Tylko że taki jest charakter książki – ma być żywiołowo, czasem aż do przesady. Jeśli sylwetka twardej prawniczej sztuki, która niczego się nie boi, przegada i zmiesza z błotem każdego, jednocześnie żartując obscenicznie i rzucając mięsem, ma rację bytu, to tylko w takim powieściowym świecie, gdzie jednym z pomysłów na rozwikłanie kryminalnej zagadki okazuje się… aplikacja Endomondo.
„Kasacja” to kilka godzin spędzonych z wyrazistymi postaciami w realiach przeładowanych akcją i humorem. Rozdziały rozgrywające się na sali sądowej nie nudzą, a autor starał się, jak tylko mógł, by w podstawy polskiego prawa wpleść dużo efektowności znanej czytelnikom z zagranicznych filmów. To lektura lekka i przyjemna, a przy tym angażująca odbiorcę niczym najlepszy thriller. Traktowana jako czysta rozrywka, na pewno Was wciągnie, choć nie ma podstaw do tego, by liczyć na coś poza fabularną zabawą. To tykająca bomba zegarowa, ale taka, której każde tyknięcie wskazówki jest już małym wybuchem. Remigiusz Mróz podkreśla, że „Kasacja” zapewne nie jest ostatnią sprawą tego prawniczego duetu – i dobrze, Chyłka & Zordon muszą powrócić w pełni sił, gotowi, by jeszcze raz bez pytania wyrwać mnie z szarej rzeczywistości.
Adrian Kyć
- 31 327
- 6 470
- 4 725
Czytanie jej po obejrzeniu serialu sprawiło, że słyszałam głosy aktorów podczas czytania ich kwestii xD
Pokaż mimo toBiorąc pod uwagę, że to ksiązka z kategorii krymianał, thriller spodziewałem się czegoś więcej. Daję jednak szanse tej serii i podejdę do drugiej części
Pokaż mimo toTrochę o Stevenie Seagalu w spódnicy.
O życzeniowym konstruowania postaci.
O wielu scenariuszowych głupotkach.
O przyczynach sukcesu sprzedażowego.
Trochę o Stevenie Seagalu w spódnicy.
Pokaż mimo toO życzeniowym konstruowania postaci.
O wielu scenariuszowych głupotkach.
O przyczynach sukcesu sprzedażowego.
Przed lekturą obawiałem się długich nużących batalii sądowych, tymczasem wystąpień przed sądem wcale nie było dużo a jak już były to wcale nie okazały się nużące. Moim zdaniem bohaterowie zostali ciekawie wykreowani, są wyraziści, fabuła wzbudza zainteresowanie , jest dużo akcji oraz tajemnic , które pod koniec książki zostaną ujawnione. Z pewnością sięgnę po dalsze tomy Chyłki , których jest pod dostatkiem.
więcej Pokaż mimo toPrzeczytałem drugi raz. Samo to o czymś świadczy. Supeer. Chyłka to Chyłka. Zaraz biorę się za drugą część.
Pokaż mimo toPorównując pierwszy tom serii z Forstem i ten z Chyłką bardziej podszedł mi drugi z wymienionych. Zaczęłam się zastanawiać czemu nie zaczęłam czytać tego wcześniej. :( Momentami naprawdę książka wciągająca i jak tylko się odrywałam od niej to myślałam, kiedy mogę znów wrócić. A ten plot twist na końcu? Nie spodziewałam się zupełnie, dałam się omamić jak wszyscy. Polecam. :D
Pokaż mimo toPierwsza część cyklu z Joanną Chyłką. Historia pełna tajemnic i sekretów. Wielowątkowa fabuła z każdą kolejną przeczytaną stroną rozwija się w interesujący sposób i wciąga. Barwna postać mecenas Chyłki świetnie komponuje się z intrygą akcji. Pozycja godna polecenia.
Pokaż mimo toPo tę książkę sięgnęłam dłuższy czas po „Behawioryście” i z jego też powodu, bez entuzjazmu. Jednak sprawa oskarżonego o zabicie dwóch osób mężczyzny, który spędził z ciałami dziesięć dni i duetu broniących go prawników, brzmiała już ciekawiej. A jak wyszło?
Mam wrażenie, że typowo jak u Mroza. Potencjał był, ale po drodze poszło coś nie tak. Bohaterowie jako całość bardzo nijacy, bez przeszłości i charakteru. Autor upatrzył sobie pojedyncze, zazwyczaj nieistotne cechy, przez które ich identyfikował. Opis relacji między nimi opierał się praktycznie wyłącznie na wrzuconych co jakiś czas wstawkach, nie faktycznych sytuacjach. To jest to, co u mnie bardzo pogarsza odbiór książki. Dialogi zazwyczaj nijakie, kilka uznałabym za dobre i chyba nic więcej. Nieścisłości prawnych się nie czepiam, bo sama nie mam odpowiedniej wiedzy, autor w posłowiu przepraszał za nieścisłości. Patrząc na komentarze nie są one tak drobne, więc czy dało się to zrobić lepiej? Pewnie tak, ale patrząc na szybkość wydawania kolejnych tomów, pewnie zbyt długo by to trwało. Część wydarzeń faktycznie mnie wciągnęła, na inne przewracałam oczami, jak bardzo oklepany jest to motyw, do którego autor nie wprowadził nic swojego. Najgorsza jednak dla mnie była koszmarna niekonsekwencja, kiedy jakieś zdanie miało swoje zaprzeczenie dosłownie kilka stron później. Bez żadnego problemu to wyłapałam a, mówiąc szczerze, nie skupiałam się zbyt mocno. Budowane zainteresowanie czytelnika gubiło się gdzieś pomiędzy mało wnoszącymi wątkami, mam wrażenie, że jakby skrócić tę książkę o 150 stron, to nic by nie straciła na fabule.
Jeszcze w połowie zastanawiałam się, czy sięgnąć po kolejny tom tej serii. Teraz już wiem, że tego nie zrobię. Autor nie pisze w sposób, który mi odpowiada, zamiar kolejnej średniej książki wolę sięgnąć po inną, która ma większy potencjał na coś, co mi się spodoba
więcej Pokaż mimo toMam wrażenie, że typowo jak u Mroza. Potencjał był, ale po drodze poszło coś nie tak. Bohaterowie jako całość bardzo...
Autor wplótł historię romantyczną, w kryminał. Gdzie główną postacią jest silna, inteligentna kobieta. Każdemu się podoba, żadne ej jeszcze nieokiełznał.
Pokaż mimo toTą książkę nie czyta się dla głównego wątku. Ją się czyta/słucha dla tych przytyczek słownych.
Książka bardzo mi się podobała, szczególnie postać Chyłki która jest jedyna w swoim rodzaju. W krótkim czasie skończyłam tę książkę, bo tak mnie wciągnęła. Właśnie czytam drugą część.