Kasacja

Okładka książki Kasacja Remigiusz Mróz Patronat Logo
Patronat Logo
Okładka książki Kasacja
Remigiusz Mróz Wydawnictwo: Czwarta Strona Cykl: Joanna Chyłka (tom 1) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Joanna Chyłka (tom 1)
Wydawnictwo:
Czwarta Strona
2015-02-18
2015-02-18
Tagi:
prawnicy intrygi morderstwo śledztwo manipulacja
Inne

Patronaty LC

Książki autora

Oficjalne recenzje i

Literacki kameleon znów w akcji!

1976 125 31

Czytanie jej po obejrzeniu serialu sprawiło, że słyszałam głosy aktorów podczas czytania ich kwestii xD

Biorąc pod uwagę, że to ksiązka z kategorii krymianał, thriller spodziewałem się czegoś więcej. Daję jednak szanse tej serii i podejdę do drugiej części

Trochę o Stevenie Seagalu w spódnicy.
O życzeniowym konstruowania postaci.
O wielu scenariuszowych głupotkach.
O przyczynach sukcesu sprzedażowego.

Trochę o Stevenie Seagalu w spódnicy.
O życzeniowym konstruowania postaci.
O wielu scenariuszowych głupotkach.
O przyczynach sukcesu sprzedażowego.

Pokaż mimo tovideo - opinia

Przed lekturą obawiałem się długich nużących batalii sądowych, tymczasem wystąpień przed sądem wcale nie było dużo a jak już były to wcale nie okazały się nużące. Moim zdaniem bohaterowie zostali ciekawie wykreowani, są wyraziści, fabuła wzbudza zainteresowanie , jest dużo akcji oraz tajemnic , które pod koniec książki zostaną ujawnione. Z pewnością sięgnę po dalsze tomy Chyłki , których jest pod dostatkiem.

więcej Pokaż mimo to

Przeczytałem drugi raz. Samo to o czymś świadczy. Supeer. Chyłka to Chyłka. Zaraz biorę się za drugą część.

Porównując pierwszy tom serii z Forstem i ten z Chyłką bardziej podszedł mi drugi z wymienionych. Zaczęłam się zastanawiać czemu nie zaczęłam czytać tego wcześniej. :( Momentami naprawdę książka wciągająca i jak tylko się odrywałam od niej to myślałam, kiedy mogę znów wrócić. A ten plot twist na końcu? Nie spodziewałam się zupełnie, dałam się omamić jak wszyscy. Polecam. :D

Pierwsza część cyklu z Joanną Chyłką. Historia pełna tajemnic i sekretów. Wielowątkowa fabuła z każdą kolejną przeczytaną stroną rozwija się w interesujący sposób i wciąga. Barwna postać mecenas Chyłki świetnie komponuje się z intrygą akcji. Pozycja godna polecenia.

Po tę książkę sięgnęłam dłuższy czas po „Behawioryście” i z jego też powodu, bez entuzjazmu. Jednak sprawa oskarżonego o zabicie dwóch osób mężczyzny, który spędził z ciałami dziesięć dni i duetu broniących go prawników, brzmiała już ciekawiej. A jak wyszło?
Mam wrażenie, że typowo jak u Mroza. Potencjał był, ale po drodze poszło coś nie tak. Bohaterowie jako całość bardzo nijacy, bez przeszłości i charakteru. Autor upatrzył sobie pojedyncze, zazwyczaj nieistotne cechy, przez które ich identyfikował. Opis relacji między nimi opierał się praktycznie wyłącznie na wrzuconych co jakiś czas wstawkach, nie faktycznych sytuacjach. To jest to, co u mnie bardzo pogarsza odbiór książki. Dialogi zazwyczaj nijakie, kilka uznałabym za dobre i chyba nic więcej. Nieścisłości prawnych się nie czepiam, bo sama nie mam odpowiedniej wiedzy, autor w posłowiu przepraszał za nieścisłości. Patrząc na komentarze nie są one tak drobne, więc czy dało się to zrobić lepiej? Pewnie tak, ale patrząc na szybkość wydawania kolejnych tomów, pewnie zbyt długo by to trwało. Część wydarzeń faktycznie mnie wciągnęła, na inne przewracałam oczami, jak bardzo oklepany jest to motyw, do którego autor nie wprowadził nic swojego. Najgorsza jednak dla mnie była koszmarna niekonsekwencja, kiedy jakieś zdanie miało swoje zaprzeczenie dosłownie kilka stron później. Bez żadnego problemu to wyłapałam a, mówiąc szczerze, nie skupiałam się zbyt mocno. Budowane zainteresowanie czytelnika gubiło się gdzieś pomiędzy mało wnoszącymi wątkami, mam wrażenie, że jakby skrócić tę książkę o 150 stron, to nic by nie straciła na fabule.
Jeszcze w połowie zastanawiałam się, czy sięgnąć po kolejny tom tej serii. Teraz już wiem, że tego nie zrobię. Autor nie pisze w sposób, który mi odpowiada, zamiar kolejnej średniej książki wolę sięgnąć po inną, która ma większy potencjał na coś, co mi się spodoba

więcej Pokaż mimo to

Autor wplótł historię romantyczną, w kryminał. Gdzie główną postacią jest silna, inteligentna kobieta. Każdemu się podoba, żadne ej jeszcze nieokiełznał.
Tą książkę nie czyta się dla głównego wątku. Ją się czyta/słucha dla tych przytyczek słownych.

Książka bardzo mi się podobała, szczególnie postać Chyłki która jest jedyna w swoim rodzaju. W krótkim czasie skończyłam tę książkę, bo tak mnie wciągnęła. Właśnie czytam drugą część.

• Przeczytane
    31 327