ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać419
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać8
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać15
LubimyCzytać12
Kasacja

- Joanna Chyłka (tom 1)
- Kasacja
- 2015-01-01
- 2015-01-01
Manipulacje, intrygi i bezwzględny, ale też fascynujący prawniczy świat...
Syn biznesmena zostaje oskarżony o zabicie dwóch osób. Sprawa wydaje się oczywista. Potencjalny winowajca spędza bowiem 10 dni zamknięty w swoim mieszkaniu z ciałami ofiar.
Sprawę prowadzi Joanna Chyłka, pracująca dla bezwzględnej, warszawskiej korporacji. Nieprzebierająca w środkach prawniczka, która zrobi wszystko, by odnieść zwycięstwo w batalii sądowej. Pomaga jej młody, zafascynowany przełożoną, aplikant Kordian Oryński. Czy jednak wspólnie zdołają doprowadzić sprawę do szczęśliwego finału?
Tymczasem ich klient zdaje się prowadzić własną grę, której reguły zna tylko on sam. Nie przyznaje się do winy, ale też nie zaprzecza, że jest mordercą.
Kup Kasacja w ulubionej księgarnii
Kasacja
Doczłapałem CHYŁKIEM. Nie da się. Nie da się nie porównać. Nie da się nie porównać Mroza do Myśliwskiego. W zasadzie samo się porównuje. W centrum sterowania. Ja sobie spokojnie czytam, a tam bodziec – reakcja. Ta maszyna cudowna, baśką zwana, nic se nie robi z górnolotnych mych strategii. Sama puzzle układa. No to się poddałem. A oto, co czerep wykoncypował. Chyłka – arogantka. Oryński – dyletant. Czarne charaktery – mało sugestywne. Esprit – dęty. Interpretacja – fasadowa. Inspiracje – zachodnie. Mówię – mózgu drogi, aż tak źle ? Założył ręce na piersiach i odwrócił się plecami. Jeżeli tak, to resztę napiszę bez jego udziału – postanowiłem. A więc...Nie można twórcy odmówić wiedzy z zakresu prawa. Żargon jurydyczny – przystępny. Suspens – występuje. Pierworys – ponętny. ( szkoda, że nie Chyłka) Specyfika korporacji prawnej – oddana. To napisały palce. Mózg się odwrócił i wyszczerzył zęby. - Mroza reklamuje Bonda – powiedział. A to złośnik jeden.
Oceny książki Kasacja
- 2018 336
- Kryminał 213
- Remigiusz Mróz 190

Inne materiały dotyczące książki Kasacja

10 milionów sprzedanych egzemplarzy Remigiusza Mroza. Rozmawiamy z najpoczytniejszym polskim autorem

Langer, Paderborn i Remigiusz Mróz w nowej superprodukcji Audioteki

Co łączy Twardocha, Rogozińskiego i autorkę „Kici Koci”? Miliony

Najlepiej zarabiający polscy pisarze roku 2022: ranking TOP10

„Święto ognia”: ruszyły zdjęcia do ekranizacji powieści Jakuba Małeckiego

Już wkrótce „Kasacja” po angielsku i Forst na małym ekranie – Remigiusz Mróz nie zwalnia tempa
Cytaty z książki Kasacja
Kiedy walczysz ze świniami, czasem trzeba wejść do koryta.
Kiedy walczysz ze świniami, czasem trzeba wejść do koryta.
Był winny jak ocet. Bez dwóch zdań.
Był winny jak ocet. Bez dwóch zdań.
Prawda nie może być "że". Prawda jest prawdą. Nie ma wersji, odmian ani wariantów.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kasacja
Kiedy w 2015 roku zafascynowana opisem książki „Ekspozycja” sięgnęłam po nią z każdą kolejną stroną wiedziałam, że ja i Remigiusz Mróz to dwa różne światy i jakoś nie moja bajka. Książkę przeczytałam ale wiedziałam, że po kolejną część już nie sięgnę. Opierałam się długo zanim postanowiłam dać ponownie szansę autorowi. I to w sumie tylko za sprawą ekranizacji serialu, a nie zmiany upodobań literackich. I cóż muszę przyznać, że ta seria bardziej przemawia do mnie choć tak samo jak przy „Ekspozycji” jest wszystkiego za bardzo...
Akcja toczy się szybko, główna bohaterka wykreowana została przez autora jako osoba która pnie się szybko bo szczeblach kariery, która jest bezkompromisowa i prostolinijna, ale w tej prostolinijności mam wrażenie czasem wulgarna. Nie liczy się z nikim i niczym, bo przecież chce być wspólnikiem w Żelaznym & McVayu. Kordian Oryński zwany przez Chyłkę Zordonem, staje się jej aplikantem. Chłopak ledwo wiąże koniec z końcem jednak nie ma problemów by rozbijać się z Chyłką po knajpach w Złotych Tarasach. No i Kormak cybergeniusz, który potrafi znaleźć w sieci wszystko.
Sprawa Piotra Langera od samego początku jest dziwna, chłopak jest uznany za winnego, a jaka jest prawd? Akcja toczy się szybko podobnie jak w Ekspozycji jednak miałam wrażenie, że nie zawsze opisane wydarzenia są realne. Zakończenie mnie nawet zaskoczyło. Całość książki lekko rozwleczona, akcja przyśpiesza pod koniec. Całościowo lepsza niż historia Wiktora Forsta.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczerze mówiąc nie jest to moja ulubiona książka tego autora. Czytając miałem poczuciem dużego chaosu w fabule, choć nie mogę narzekać na zaskakujące zakończenie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMówiłam sobie, że nie wezmę się za nic od autora lecz się przełamałam. No i tak... thrillery prawnicze, czy cokolwiek to było, totalnie nie są dla mnie. Takiego chaosu i koloryzacji systemu prawniczego, to ja chyba nigdy nie widziałam. Pandemonium jakie panuje w tej książce jest niesamowite. Nie wiem co gdzie jak z kim i kiedy, bo raz, że było tego dużo, a dwa Chyłka to postać z jakimś silnikiem w czterech literach (i to nie jest pozytywne akurat).
Nie wiem co napisać od siebie, ale tym samym zaczęłam i zakończyłam przygodę z tym autorem oraz z tą serią. Zwyczajnie seria nie dla mnie.
Mówiłam sobie, że nie wezmę się za nic od autora lecz się przełamałam. No i tak... thrillery prawnicze, czy cokolwiek to było, totalnie nie są dla mnie. Takiego chaosu i koloryzacji systemu prawniczego, to ja chyba nigdy nie widziałam. Pandemonium jakie panuje w tej książce jest niesamowite. Nie wiem co gdzie jak z kim i kiedy, bo raz, że było tego dużo, a dwa Chyłka to...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeszcze kończę, ale opinię już mam. Tak gówniane, że aż zabawne. Postacie rozmawiają jak licealiści z lat 90. ze słownikiem gwary więziennej w jednej łapie i szlugiem w drugiej, chociaż są to podobno prawnicy z Warszawy. Nazwiska są tak randomowe, że za każdym razem gdy przypomnę sobie o istnieniu panów Kormaka i Żelaznego chce mi się śmiać (niby legitnie polskie nazwiska, no ale śmieszne jakieś). Relacja głównych bohaterów jest megadziwna, a odzywki brzmią jak z minionków dla dorosłych. Sprawa kryminalna niby jest, ale jestem na prawie 400 stronie i dosłownie NIC się nie wydarzyło. A nie, sekundę, jakaś rozprawa jest… nieważne, jest kretyńska. Patolodzy mogą ustalić, czy do obrażeń ofiar doszło post mortem, a więc argumentacja nie ma sensu. Top tier gównianych kryminałów, dołącza na półeczkę z niszowym Kingiem i resztą ekipy z biedronki.
Jeszcze kończę, ale opinię już mam. Tak gówniane, że aż zabawne. Postacie rozmawiają jak licealiści z lat 90. ze słownikiem gwary więziennej w jednej łapie i szlugiem w drugiej, chociaż są to podobno prawnicy z Warszawy. Nazwiska są tak randomowe, że za każdym razem gdy przypomnę sobie o istnieniu panów Kormaka i Żelaznego chce mi się śmiać (niby legitnie polskie nazwiska,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSyn znanego biznesmena zostaje oskarżony o morderstwo. Wina jest bezdyskusyjna, mężczyzna bowiem spędził dziesięć dni w mieszkaniu razem z zamordowanymi ciałami. Jego sprawą zająć ma się Joanna Chyłka, jak jednak walczyć o mniejszy wymiar kary, gdy mężczyzna nie współpracuje i wydaje się grać we własną grę? Joanna razem ze swoim nowym aplikantem Kordianem zostają wciągnięci w niebezpieczną grę pełną manipulacji i kłamstw.
Mróz był na liście moich autorów, których "muszę kiedyś poznać", a że ostatnio wiele romansów mnie rozczarowało, to zdecydowałam, że przyszła jego kolej. Właśnie od pierwszych stron byłam bardzo zaciekawiona. Styl autora jest bardzo lekki, a fabuła ciekawa od pierwszych zdań. Garda Joanna to przykład bohaterów, których bardzo lubię, bo z nimi nie ma nudy. Do tego młody aplikant Kordian, który z Joanną nie będzie miał lekko, ale z pewnością będzie ciekawie. Te dwie postacie są bardzo dobrze przedstawione. Do tego tajemniczy sprawdza morderstwa, który nie przyznaje się do winy, ani też jej nie zaprzecza. Na dodatek drobne fragment z perspektywy "tych złych", dzięki którym wiemy, że ktoś obserwuję każdy ruch prawników. Samo zakończenie było zaskakujące, ale nie do końca satysfakcjonujące. Do momentu samej Kasacji byłam zachwycona, ostatnie kilka rozdziałów już mniej. Ale i tak dostaje 5/5 i na pewno sięgnę po kolejne tomy tej serii.
Syn znanego biznesmena zostaje oskarżony o morderstwo. Wina jest bezdyskusyjna, mężczyzna bowiem spędził dziesięć dni w mieszkaniu razem z zamordowanymi ciałami. Jego sprawą zająć ma się Joanna Chyłka, jak jednak walczyć o mniejszy wymiar kary, gdy mężczyzna nie współpracuje i wydaje się grać we własną grę? Joanna razem ze swoim nowym aplikantem Kordianem zostają wciągnięci...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDość długo zwlekałam z sięgnięciem po tę serię Mroza, ponieważ obawiałam się rozczarowania. Jestem wielką fanką Grishama, więc poprzeczka była wysoko postawiona jeszcze przed rozpoczęciem "Kasacji".
I muszę przyznać, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Niesamowicie polubiłam dwójkę głównych bohaterów - Chyłka jest bardzo charakterną postacią, przez co z pewnością ma swoich wielbicieli, jak i przeciwników. Połączenie jej i Kordiana jest naprawdę fascynujące i satysfakcjonujące.
Absolutnie świetne poczucie humoru autora pojawia się nie tylko w serii z Forstem, ale i z Chyłką. Według mnie to największy atut jego książek, bo tak mnie bawią, że nie jestem w stanie ich odłożyć.
Jakieś 100 stron przed końcem zaczęłam się nieco nudzić, ale plot twist na ostatnich stronach mi to wynagrodził. Było to naprawdę zaskakujące.
Muszę się jeszcze przyczepić do tego, że bardzo nie podoba mi się próba wplecenia wątku romantycznego, który moim zdaniem jest totalnie niepotrzebny i strasznie nierealistyczny. Gryzie mi się to z charakterem Chyłki. Mam nadzieję, że w przyszłych częściach nic z tego nie wyniknie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI muszę przyznać, że jestem bardzo pozytywnie zaskoczona. Niesamowicie polubiłam dwójkę głównych bohaterów - Chyłka jest bardzo charakterną postacią, przez co z pewnością ma...
Pan Mróz znalazł sobie łatwe źródło dochodów (i chwała mu za to) - pisze byle co, ponieważ wie, że i tak jego grafomania znajdzie wyznawców/klakierów. Skoro model biznesowy działa, to dlaczego coś zmieniać, na przykład pisząc coś porządnego? To wymaga wysiłku, a taśmowe produkty o wulgarnej babie przecież się sprzedają, ludzie bez wymagań każde kolejne zakalcowate ciasto kupią i będą się zachwycać smakiem, dając "10" (czyli p. Mróz co chwila wypuszcza z taśmy produkcyjnej arcydzieła na poziomie klasyków) i przede wszystkim pieniądze. A jak kasa się zgadza, to nie ma powodu, by szmir więcej nie pisać.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCo można powiedzieć. O Chylce.
Hm Jedno słowo
Genialna.
Polecam.
Co można powiedzieć. O Chylce.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHm Jedno słowo
Genialna.
Polecam.
Nie przepadam za książkami Mroza. A może to niechęć do Chyłki. Chociaż muszę przyznać, że kryminały czy też thrillery tego autora są dobre.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Kasacja” to pierwszy tom popularnej serii prawniczej Remigiusza Mroza, który wprowadza czytelnika w świat warszawskich kancelarii, pełen napięcia, intryg i moralnych dylematów. Autor od pierwszych stron buduje dynamiczną fabułę, w której nic nie jest oczywiste, a każda kolejna scena przynosi nowe pytania zamiast odpowiedzi.
Główną bohaterką powieści jest charyzmatyczna i bezkompromisowa prawniczka, Joanna Chyłka – postać wyrazista, momentami kontrowersyjna, ale niezwykle autentyczna. Towarzyszy jej aplikant Kordian Oryński, który stanowi ciekawe przeciwieństwo dla swojej mentorki. Relacja tej dwójki jest jednym z najmocniejszych elementów książki – pełna napięć, humoru i stopniowo budowanego zaufania.
Fabuła skupia się na sprawie o zabójstwo, w której oskarżony milczy, a wszystkie dowody zdają się przemawiać przeciwko niemu. Chyłka podejmuje się obrony, wierząc, że prawda może być zupełnie inna, niż wskazują na to fakty. Autor sprawnie prowadzi narrację, wprowadzając liczne zwroty akcji i utrzymując czytelnika w niepewności aż do samego końca.
Styl Mroza jest lekki i przystępny, co sprawia, że książkę czyta się szybko i z dużym zaangażowaniem. Dialogi są naturalne, często błyskotliwe, a tempo akcji nie pozwala na nudę. Jednocześnie autor porusza ważne kwestie związane z systemem prawnym i etyką zawodową, co dodaje powieści głębi.
Podsumowując, „Kasacja” to świetnie skonstruowany thriller prawniczy, który przypadnie do gustu zarówno miłośnikom kryminałów, jak i osobom szukającym wciągającej, inteligentnej rozrywki. To mocne otwarcie serii i zapowiedź kolejnych emocjonujących historii z Joanną Chyłką w roli głównej.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówną bohaterką powieści jest charyzmatyczna i...