Za zamkniętymi drzwiami

- Behing Closed Door
- 2017-02-15
- 2017-02-15
- Janusz Ochab
Perfekcyjna para? Doskonałe małżeństwo? Czy idealne kłamstwo?
ŚWIATOWY BESTSELLER, KTÓRY WYWOŁAŁ SENSACJĘ NA MIĘDZYNARODOWYM RYNKU WYDAWNICZYM
Wszyscy znamy takie pary jak Jack i Grace: on jest przystojny i bogaty, ona czarująca i elegancka. Chciałoby się poznać Grace nieco lepiej, ale to niełatwe, bo Jack i Grace są nierozłączni. Niektórzy nazwaliby to prawdziwą miłością.
Wyobraź sobie uroczystą kolację w ich idealnym domu, miłą konwersację, kolejne kieliszki dobrego wina. Oboje wydają się w swoim żywiole. Przyjaciele Grace chcieliby zrewanżować się lunchem w przyszłym tygodniu. Ona chętnie przyjęłaby zaproszenie, ale wie, że nigdy z nimi nie wyjdzie. Ktoś mógłby spytać, dlaczego Grace nigdy nie odbiera telefonów, nie wychodzi z domu, a nawet nie pracuje. I jak to możliwe, że gotując tak wymyślne potrawy, w ogóle nie tyje? I dlaczego w oknach sypialni są kraty? Doskonałe małżeństwo czy perfekcyjne kłamstwo?
„Najlepszy i najbardziej przejmujący thriller, jaki kiedykolwiek czytałem”
San Francisco Book Review
„Porywający debiut! Przerażenie, które czuje Grace, jest zaraźliwe, klaustrofobiczna atmosfera zagęszcza się, a niepokojąca gra w kotka i myszkę zmierza do przerażającego i niespodziewanego finału”
Publishers Weekly
„Wciągające i powodujące szybsze bicie serca momenty gwarantują, że po tej lekturze inaczej zaczniecie patrzeć na swoich przyjaciół i sąsiadów”
Margaret Madden, Bleach House Library
„Psychologiczny thriller w stylu Hitchcocka”
Woman
„Mrożący krew w żyłach thriller, który nie pozwoli ci zasnąć”
Mary Kubica, autorka „Grzecznej dziewczynki”
Kup Za zamkniętymi drzwiami w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Za zamkniętymi drzwiami
Ukryta prawda
Wszyscy lubimy zaglądać za cudze firanki. Lubimy wiedzieć więcej o czyichś tajemnicach, już szczególnie tych wstydliwych. A co jeśli zamiast firanek w domu są zamontowane metalowe żaluzje, dom odgradza od reszty świata wysoki płot i nijak nie da się sprawdzić co dzieje się u tych skrytych, perfekcyjnych na pierwszy rzut oka sąsiadów? Za ich zawsze bardzo dokładnie zamkniętymi drzwiami?
Jack i Grace to para idealna. On to przystojny, bogaty dżentelmen, ona to opanowana, perfekcyjna pani domu. On zapewnia jej wszystko, o czym tylko można zamarzyć. Ona zajmuje się domem i wydaje przyjęcia. On nie odstępuje jej ani na krok. Ona jest bardzo powściągliwa, jakby bała się zrobić jakiś fałszywy krok. Wszyscy znajomi zazdroszczą im ich miłości i szczęścia. I tylko nieliczni dziwią się, że ona poświęciła dla niego wszystko, rzuciła pracę, wyrzekła się niezależności i dała się zamknąć w domu jak perfekcyjna żona ze Stepford. A ona oddała swoją niezależność z miłości. I w zamian za obietnicę szczęścia swojej upośledzonej siostry, którą się opiekuje. I bajka trwa, jej bajka się właśnie ziszcza. Pierwsza rysa na szkle pojawia się jednak już w czasie podróży poślubnej. Lecz Grace zabrnęła za daleko w tej idealnej bajce, nie ma już dla niej odwrotu…
Debiutancka powieść B.A. Paris, porównywana do suspensu Hitchcocka, napisana jest jak przeplatanka wydarzeń z teraźniejszości i przeszłości. „Teraz” i „kiedyś”, z rozdziału na rozdział odkrywają przed czytelnikami kolejne szczegóły mrocznej tajemnicy. Czasami aż trudno powstrzymać się od przewinięcia rozdziału „kiedyś”, aby jak najszybciej rozwikłać kolejne zagadki „teraz”. Czy Ty dasz radę się powstrzymać?
Mimo takiego, pozornie skomplikowanego, prowadzenia fabuły, ta nie jest zawikłana i łatwo się w niej odnaleźć. Mała liczba pobocznych wątków i bohaterów nadają tej historii dodatkowej lekkości, przejrzystości. Jesteśmy w samym środku życia Grace i Jacka, za żelaznymi żaluzjami, w ciemnym pokoju ich perfekcyjnego domu. W samym środku wydarzeń, które jeszcze nie są jasne, musimy je odkryć podążając powoli od „kiedyś” do „teraz”. I ta niecierpliwość odkrywania towarzyszyła mi cały czas podczas tej lektury. Podążałam do „teraz” nie mogąc doczekać się odpowiedzi, wyniku tej historii.
Z reguły sceptycznie podchodzę do hitów i bestsellerów. To, że coś jest hitem, nie znaczy, że jest dobre i warto poświęcić temu kilka godzin swojego życia. Spójrzmy choćby na „Pięćdziesiaąt twarzy Greya”. Nie, to ja podziękuję. Dotąd nie udało mi się sięgnąć nawet po osławioną „Dziewczynę z pociągu”, mimo wielu pozytywnych recenzji. Jakie zatem było moje zaskoczenie gdy zaczęłam czytać „Za zamkniętymi drzwiami”. Znacie ten frazes – to książka, od której trudno się oderwać? Nadużywany w notach na tylnych okładkach marketingowych majstersztyków wystawionych w witrynach sieciowych księgarni?
Cóż, okazuje się, że czasami to jest prawda. Ukryta za zamkniętymi drzwiami ostatniego rozdziału. O ile masz na tyle silnej woli, aby oprzeć się pokusie i nie przeczytać go wcześniej… Twierdzę zatem z pełnym przekonaniem, że to jest właśnie jedna z tych opowieści, o których możemy napisać – nie sposób się od niej oderwać… Bezdech i dreszcze ekscytacji każdą kolejną stroną, każdym kolejnym zwrotem akcji - gwarantowane!
Joanna Jurzyk
Oceny książki Za zamkniętymi drzwiami
45746 użytkowników ma tytuł Za zamkniętymi drzwiami na półkach głównych- Przeczytane 35 815
- Chcę przeczytać 9 480
- Posiadam 5 131
- 2018 617
- 2019 304
- 2017 219
- 2021 188
- 2020 165

OPINIE i DYSKUSJE o książce Za zamkniętymi drzwiami
Świetna książka, trzymająca w napięciu od początku do końca. I jak to w przypadku historii od tej autorki zakończona genialnym plot twistem.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozumiem, iż kiedyś szokowała, jednak ja nie znalazłam w niej nic wyjątkowego 😔 Często była dla mnie nielogiczna, a zakończenie to dla mnie totalna abstrakcja…
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toIdealny obraz, który parzy w oczy
Początek to klasyczny motyw „małżeństwa idealnego”. Jack i Grace są piękni, bogaci, a ich dom wygląda jak z katalogu. Jednak autorka bardzo szybko zrzuca maski. Siła tej książki nie leży w wielkiej tajemnicy, którą odkrywamy na końcu, ale w narastającym poczuciu bezsilności. Paris genialnie operuje kontrastem między tym, co widzą znajomi pary na wystawnych kolacjach, a horrorem, który dzieje się, gdy goście wychodzą.
Co najbardziej uderza w tej lekturze?
Psychologia strachu: Jack nie jest typowym filmowym mordercą. To socjopata, który czerpie przyjemność z samego strachu ofiary. To sprawia, że książka jest bardziej przerażająca niż krwawe kryminały – tu cierpienie jest czysto psychiczne.
Narracja dwutorowa: Skakanie między „kiedyś” a „teraz” buduje napięcie w sposób mistrzowski. Dowiadujemy się, jak Grace dała się wciągnąć w tę pułapkę, co jest bolesną lekcją o tym, jak łatwo przeoczyć „czerwone flagi”.
Motyw bezradności: Postać Millie, siostry Grace z zespołem Downa, dodaje historii ogromnego ciężaru emocjonalnego. To ona jest kartą przetargową w tej okrutnej grze, co budzi w czytelniku czysty, ludzki gniew.
Czy są jakieś słabe punkty?
Bądźmy szczere – momentami trzeba mocno zawiesić niewiarę. Niektóre zachowania Grace mogą irytować (pytanie „dlaczego po prostu nie krzyczała?” pojawia się w głowie co dziesięć stron),a konstrukcja Jacka jako „zła wcielonego” jest nieco jednowymiarowa. Finał dla wielu może wydać się zbyt filmowy lub wręcz nieprawdopodobny, biorąc pod uwagę wcześniejszą skrupulatność oprawcy.
Werdykt
To nie jest książka o wielkim śledztwie. To książka o utracie kontroli. Jeśli szukasz lektury, która:
Sprawi, że zapomnisz o gotującym się obiedzie.
Wywoła u Ciebie dreszcze przy każdym dźwięku przekręcanego klucza.
Skłoni do refleksji nad tym, jak mało wiemy o ludziach za ścianą.
...to „Za zamkniętymi drzwiami” jest pozycją obowiązkową. To literacki emocjonalny rollercoaster, po którym człowiek czuje się zwyczajnie zmęczony, ale i dziwnie wdzięczny za swoją nudną, bezpieczną codzienność.
Moja ocena: 8/10 (za emocje, które zostają pod skórą jeszcze długo po przewróceniu ostatniej strony).
Idealny obraz, który parzy w oczy
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek to klasyczny motyw „małżeństwa idealnego”. Jack i Grace są piękni, bogaci, a ich dom wygląda jak z katalogu. Jednak autorka bardzo szybko zrzuca maski. Siła tej książki nie leży w wielkiej tajemnicy, którą odkrywamy na końcu, ale w narastającym poczuciu bezsilności. Paris genialnie operuje kontrastem między tym, co widzą znajomi...
Może być
Może być
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDrzwi niekoniecznie zamknięte
Drzwi niekoniecznie zamknięte
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzytasz jednym tchem, bez przerwy.
Czytasz jednym tchem, bez przerwy.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo tak dobrej ocenie spodziewałam się naprawdę czegoś lepsze. Może już za dużo w ostatnim czasie pojawiło się książek, filmów opierających się na podobnych schemacie, więc średnio mnie to szokowało.
Niektóre wątki po prostu tak mało prawdopodobne, że aż głupie.
Ale żeby nie było, na pewno na plus - prosty język jakim książka została napisana, dzięki czemu po prostu się przez nią płynęło.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCzy to był thriller? Chyba jednak nie... Cała historia niemalże wyłożona od samego początku jak na tacy. Przewidywalna. Jedynie sama końcówka ciut mnie zaskoczyła.
Niektóre...
Zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu niż "Terapeutka".
Grace jest przekonana, że złapała Pana Boga za nogi. Nieziemsko przystojny prawnik z nienagannymi manierami i podejściem do jej siostry z Zespołem Downa po krótkiej znajomości oświadcza się jej. Jednak noc poślubna jest koszmarem, a to dopiero początek gehenny. Wymarzony mąż okazuje się być wyrachowanym psychopatą-mordercą, którego ekscytuje czyjś strach... Odlicza dni, kiedy siostra Grace zamieszka z nimi, by móc do woli się nad nią pastwić aż do śmierci dziewczyny. Jest tylko jedno wyjście z tego patosu, a czasu coraz mniej...
Wymyślne psychologiczne i fizyczne tortury. Nieodparta chęć poznania sposobu, w jaki Grace uwolni się od męża. Krzywda dziecka, kobiet, a nawet psa. Doszukiwanie się potknięcia psychopaty. To wszystko sprawiło, że przeczytałam książkę w kilka godzin. Polecam.
Zdecydowanie bardziej przypadła mi do gustu niż "Terapeutka".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGrace jest przekonana, że złapała Pana Boga za nogi. Nieziemsko przystojny prawnik z nienagannymi manierami i podejściem do jej siostry z Zespołem Downa po krótkiej znajomości oświadcza się jej. Jednak noc poślubna jest koszmarem, a to dopiero początek gehenny. Wymarzony mąż okazuje się być wyrachowanym...
Książka, która od początku wzbudza silne emocje, ale niekoniecznie takie, jakich się spodziewałam.
W trakcie czytania, mniej więcej w połowie, musiałam zajrzeć do zakończenia. Potrzebowałam wiedzieć, czy ta historia dobrze się kończy, bo inaczej chyba nie miałabym siły czytać dalej. Autorka bardzo długo rozwija wątek psychicznego znęcania się, które stopniowo narasta i momentami jest po prostu trudne do zniesienia.
Ta książka wywoływała we mnie dużą frustrację. Cała relacja między bohaterami przypominała mi schemat, w którym jedna strona ma pełną kontrolę, a druga jest bezradna. To budziło we mnie sprzeciw, a chwilami nawet złość na główną bohaterkę, której zachowania nie zawsze potrafiłam zrozumieć.
Nie uważam tej historii za szczególnie głęboką. To raczej thriller oparty na emocjach i napięciu niż na wnikliwej analizie psychologicznej. Im dalej czytałam, tym bardziej miałam mieszane uczucia.
To książka, którą można przeczytać, ale nie jest to coś, co z przekonaniem poleciłabym innym.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW trakcie czytania, mniej więcej w połowie, musiałam zajrzeć do zakończenia. Potrzebowałam wiedzieć, czy ta historia dobrze się kończy, bo inaczej chyba nie miałabym siły czytać dalej. Autorka bardzo długo rozwija wątek psychicznego znęcania się, które stopniowo narasta i...
Koszmarek na dwa wieczory, tylko czasu szkoda.
„Złol” nie ma żadnej sensownej motywacji, trudno uwierzyć w jego przemianę i wszystkie późniejsze działania.
Akcja pędzi, jakby wszystko wydarzyło w ciągu tygodnia i nie ma w niej głębszego sensu…
Jestem zaskoczona wysoką oceną i mianem bestsellera dla tej historyjki.
Koszmarek na dwa wieczory, tylko czasu szkoda.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPierwsze 20 stron to przyspieszona ekspozycja. Do 40. znamy już cały życiorys głównej bohaterki. Problem w tym, jest jest płaska jak deska do prasowania, a jej decyzje idiotyczne. Chciałabym jej współczuć, ale sorry - nie jestem w stanie.