Atlas chmur

- Cloud Atlas
- Justyna Gardzińska
- Mag
- Cloud Atlas
- fantastyka, fantasy, science fiction
- Justyna Gardzińska
- Uczta Wyobraźni
- Inne
Nominowany do Nagrody Bookera bestseller „Atlas chmur” Davida Mitchella to również jedna ze Stu Książek Dekady według wpływowych brytyjskich krytyków literackich Richarda Madeleya i Judy Finnigan. Teraz na jego podstawie powstał głośny film, w którym kreacje stworzyła plejada gwiazd: Tom Hanks, Halle Berry, Susan Sarandon, Jim Sturgess, Ben Whishaw, Jim Broadbent i Hugh Grant.
Pasażer statku, z utęsknieniem wyglądający końca podróży przez Pacyfik w 1850 roku; wydziedziczony kompozytor, usiłujący oszustwem zarobić na chleb w Belgii lat międzywojennych; dziennikarka-idealistka w Kalifornii rządzonej przez gubernatora Reagana; wydawca książek, uciekający przed gangsterami, którym jest winien pieniądze; genetycznie modyfikowana usługująca z restauracji, w oczekiwaniu na wykonanie wyroku śmierci; i Zachariasz, chłopak z wysp Pacyfiku, który przygląda się, jak dogasa światło nauki i cywilizacji – narratorzy „Atlasu chmur” słyszą nawzajem swoje echa poprzez meandry dziejów, co odmienia ich los zarówno w błahym, jak i w doniosłym wymiarze.
W tej niezwykłej powieści David Mitchell znosi granice języka, gatunku literackiego i czasu, proponując zadumę nad właściwą ludzkości żądzą władzy i niebezpiecznym kierunkiem, w którym w pogoni za władzą zmierzamy.
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
- 8 601
- 5 223
- 1 972
Pokój, lubo umiłowany przez Pana naszego cnotą jest kardynalną tylko wonczas, gdy bliźni sumienie z tobą dzieli.
Zaczyna się od niewiedzy. Niewiedza rodzi strach. Strach rodzi nienawiść, a nienawiść przemoc. Przemoc prowadzi do dalszej przemocy, aż każd...
RozwińKsiążki nie dają prawdziwej ucieczki, ale mogą powstrzymać umysł, zanim sam siebie rozdrapie do krwi.
Opinie [525]
więcejW oddali można było rozróżnić ciemne ludzkie kształty migające niewyraźnie na tle mrocznego ...Hop i się budzę migotaniem słońca, godzinę zbyt wcześnie, szczęśliwy, że piątek w środę. Przeciągam się i dociera. Znowu trzeba wyjść, dojechać do miasta ściśniętym wśród telefonów (historia zatoczyła koło i kciuki ponownie w akcji), by wleźć do komputera, przemilczeć to...
Miło spędza się przy niej czas. Polecam wcześniej poczytać o jej konstrukcji by się nie zniechęcić.
Pokaż mimo toAle "jazda".
Pokaż mimo toKsiążka wybitna.
To nie harlekin!
To oryginalne dzieło, można wyczuwać najlepsze wpływy:
Lema , Hessego, Mana, Clarke'a ..
Moim zdaniem genialna! bardzo podoba mi sie przeplatanie opowiesci, jedyna meczaca to ta z Hawajow juz po Upadku. To byla najslabsza czesc calej ksiazki. reszte da sie polknac w cztery-piec dni. naprawde dawno nie czytalem nic tak fajnego. kazda z powiesci ma swoj osobny klimat, toczy sie swoim tempem.
Pokaż mimo toTo, co jest w tej powieści niezaprzeczalnym atutem, może być odbierane również jako mankament, tudzież drobna przeszkoda w odbiorze. Chodzi oczywiście o formę. Z jednej strony genialny zamysł wprowadzenia wielu narratorów i przestrzeni czasowych oraz stylów wypowiedzi jest majstersztykiem, zwłaszcza, że z pozoru odrębne, łączą się i przeplatają. Z drugiej strony takie...
więcejŚwietna książka. Jak dla mnie arcydzieło. Książka jest swoistą podróżą w czasie, a dylematy głównych bohaterów powieści są uniwersalne. REWELACJA!
Pokaż mimo toJak długo tę książkę męczyłam! Były momenty, że naprawdę myślałam, iż przyjdzie mi odłożyć ją na półkę jako "wiecznie niedokończoną". Z czasem jednak "Atlas chmur" wciągał mnie coraz bardziej - okazało się bowiem, że jest to książka bardzo nierówna. Mitchell opowiada tu kilka historii - każdą w innym stylu, i tak niektóre do mnie trafiają, inne nie. Najbardziej mi nie...
więcejChyba "Atlas Bzdur".
Pokaż mimo toMam duży problem z oceną tej pozycji, z jednej strony ciekawy koncept i intrygujące postacie, z drugiej strony nierówne rozdziały jakby chwilowy spadek formy.
Pokaż mimo toOgólnie ciężko się czyta, ale mimo wszystko warto zacisnąć zęby i przebrnąć.
Nie zmęczyłem, nie zdzierżyłem. Czarę przelała historyjka z elektrownią atomową w tle. Była tak źle napisana i nachalnie prymitywna, że odrzuciła mnie z hukiem. To grafomania.