Siedemdziesiąt dwie litery

Okładka książki Siedemdziesiąt dwie litery autora Ted Chiang, 9788375900637
Okładka książki Siedemdziesiąt dwie litery
Ted Chiang Wydawnictwo: Solaris Seria: Klasyka Science Fiction fantasy, science fiction
Klasyka Science Fiction
2010-08-05
2010-08-05
Dariusz Kopociński, Michał Jakuszewski, Agnieszka Sylwanowicz, Jolanta Pers

Kup Siedemdziesiąt dwie litery w ulubionej księgarnii

Oceny książki Siedemdziesiąt dwie litery

OPINIE i DYSKUSJE o książce Siedemdziesiąt dwie litery

Znakomity zbiór opowiadań. Pod względem czysto literackim może nie jest to mistrzostwo świata, ale Chiang nadrabia to z nawiązką pomysłami, fabułą i budowaniem pożywki dla przemyśleń. Wszystkie historie są bardzo ciekawe, od razu wpada się po uszy w te małe światy (może z wyjątkiem dwóch opowiadań "miniaturek", które nie dają takiej szansy). Każda z historii ma swoje drugie dno, a jeśli się nad nimi zastanowić głębiej, o czym tak naprawdę pisze Chiang, to można nawet dokopać się do trzeciego dna. Każde z opowiadań ma swój klimat, science fiction przeplata się w nich z elementami fantasy, jest nieco steampunka, a miejscami nawet czuć ducha Stanisława Lema.

Książkę zdecydowanie polecam, mimo że nigdy nie byłem wielkim fanem opowiadań.

Na półkach: , , , , , , , ,

Ocena to bardziej mediana moich prywatnych odczuć niż średnia poszczególnych utworów. W zbiorku znajdują się opowiadania od lichych do naprawdę znakomitych; bez dwóch zdań jest to pozycja obowiązkowa dla fanów hard SF. Chang to jak krzyżówka Liu z Dukajem, ale niestety bez specjalnego talentu literackiego. Na szczęście erudycja w zakresie nauk ścisłych oraz niezliczone ideotwórstwo ratują słaby niekiedy poziom warsztatowy.

Wieża Babilonu. 4/10.
Wariacja na temat słynnego biblijnego mitu. Słownikowa przeciętność.

Zrozum. 9/10.
Eksplodująca inteligencja w czaszce; historia jednostki, która od przeciętniaka przez geniusza staje się niemal równa Bogu. Wspaniały koncept, choć nieco już przejechany. Opowiadanie szybkie, pełne technicznych razów, którymi autor smaga jak batem, wyborne plot twisty, zadowalający finisz, który każe nam się domyślać, co działo się dalej.

Dzielenie przez zero. 3/10.
Pomińmy milczeniem.

Historia twojego życia. 7/10.
Znowu obcy! Bardzo Lemowsko, ale przy scenach z matką i córką aż nazbyt widoczna niemoc warsztatowa. Dużo lingwistyki. Pomysł wykorzystany w zmienionej formie przez Vonneguta w „Rzeźni nr 5”.

72 litery. 6/10.
Nawet niezły dollpunk, w którym zmierzymy się z tematem eugeniki, kapitalizmu, nierówności społecznych i wynikających z tego implikacji. To zakamuflowana historia o AI i robotach (a nawet o końcu świata),ale ubrana w stylowy outfit retro. Jest to jedno z dłuższych opowiadań, dzieje się na całkiem szerokim tle społecznym, ale Chiang to nie Victor Hugo i, cóż, widać to. Niestety.

Co z nami będzie?
Shorcik. Zdążyłem zapomnieć.

Ewolucja ludzkiej nauki
Jak wyżej. Jakaś średnia miniaturka.

Piekło to nieobecność Boga. 7,5/10.
Bardzo ciekawy, gnostycki wręcz, koncept. Nieźle zrealizowany, z ciekawym, satysfakcjonującym finałem.

Bez dalszego rozpisywania się. Zbiorek polecam.

Niektóre opowieści bardzo dobre , ale ze 2 czy 3 nudne jak flaki z olejem.

Niektóre opowieści bardzo dobre , ale ze 2 czy 3 nudne jak flaki z olejem.

954 użytkowników ma tytuł Siedemdziesiąt dwie litery na półkach głównych
184 użytkowników ma tytuł Siedemdziesiąt dwie litery na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Siedemdziesiąt dwie litery

Okładka książki Wielkie dzieło czasu Terry Bisson, Pat Cadigan, Ted Chiang, John Crowley, Thomas M. Disch, Cory Doctorow, Jan Lars Jensen, Kelly Link, Robert Reed, Lucius Shepard, Wayne Wightman, Kate Wilhelm
Okładka książki Kroki w nieznane. Almanach fantastyki 2012 Ted Chiang, Suzanne Church, Bradley Denton, Neil Gaiman, Dylan Horrocks, Paul Jessup, Ursula K. Le Guin, Olga Onojko, Robert Shearman, Dan Simmons, Olesandr Zołotko
Okładka książki Steampunk Bill Baker, James P. Blaylock, Molly Brown, Stepan Chapman, Ted Chiang, Paul Di Filippo, Mary Gentile, Rick Klaw, Jay Lake, Joe R. Lansdale, Ian R. MacLeod, Jess Nevins, Rachel Pollack, Neal Stephenson, Ann VanderMeer, Jeff VanderMeer, praca zbiorowa
Okładka książki Kroki w nieznane. Almanach fantastyki 2010 Ted Chiang, Ted Kosmatka, Ian R. MacLeod, Ian McDonald, Will McIntosh, John Scalzi, Felicity Shoulders, Charles Stross, Rachel Swirsky, Peter Watts, Julia Zonis
Okładka książki Kroki w nieznane. Almanach fantastyki 2006 Tony Ballantyne, Edward Bryant, Ted Chiang, John Crowley, Marina Diaczenko, Siergiej Diaczenko, Thomas M. Disch, Oleg Diwow, Greg Egan, Jeffrey Ford, Graham Joyce, Kelly Link, David Marusek, Lucy Sussex, Jeff VanderMeer, Konrad Walewski, Jack Womack
Ted Chiang
Ted Chiang
Ted Chiang (ur. 1967 r. w Port Jefferson, New York),amerykański pisarz science fiction pochodzenia azjatyckiego. Ukończył studia informatyczne na Brown University w Providence oraz warsztaty literackie Clarion Workshop na Uniwersytecie Michigan w Seattle. Tworzy tylko krótkie formy literackie. Wielokrotny laureat najbardziej prestiżowych nagród dla twórców science fiction (w tym Nebula, Hugo, BSFA Award, Kurd-Laßwitz-Preis, Seiun Award, Locus Award). Za całokształt twórczości został przyjęty w roku 2020 do Science Fiction and Fantasy Hall of Fame.

Cytaty z książki Siedemdziesiąt dwie litery