Tańcząc. Rozmowy o kryzysie i przemianie

Okładka książki Tańcząc. Rozmowy o kryzysie i przemianie autorstwa Bartłomiej Dobroczyński, Agnieszka Jucewicz
Bartłomiej DobroczyńskiAgnieszka Jucewicz Wydawnictwo: Agora poradniki
poradniki
2024-04-10
2024-04-10
Kryzys wieku średniego, kryzys egzystencjalny, duszące poczucie, że życie nas przerosło. Kryzysy coraz liczniej dotykają naszego życia – prywatnego, społecznego i globalnego – eksperci zaś mówią, że doszliśmy do momentu nieusuwalnego wielokryzysu. Bartłomiej Dobroczyński i Agnieszka Jucewicz dedykują swoje poszukiwania dróg wyjścia z tej sytuacji „wszystkim, którzy czują, że znaleźli się w miejscu, gdzie boli, czasem bardzo, i nie wiadomo, dokąd iść dalej ani co robić, bo stare sposoby radzenia sobie zawodzą”. Nawiązując do dorobku wielkich umysłów (ale i tekstów kultury),rysują trajektorię osobistych i zbiorowych kataklizmów, znajdując język dla naszego doświadczenia i sposób na jego „odsamotnienie”, a także odrobinę nadziei. „Ta nadzieja nie jest lukrowana. W dodatku żeby ją posiąść, trzeba się ciut wysilić, ale możemy obiecać, że jest osiągalna dla wszystkich” – mówią.

Kup Tańcząc. Rozmowy o kryzysie i przemianie w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Tańcząc. Rozmowy o kryzysie i przemianie

Oceny książki Tańcząc. Rozmowy o kryzysie i przemianie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tańcząc. Rozmowy o kryzysie i przemianie

Sposób podania treści jako rozmowy w „Tańcząc. Rozmowy o kryzysie i przemianie” był świetnym pomysłem. Głównie dlatego, że nie raz i nie dwa interesujące przemyślenia Bartłomieja Dobroczyńskiego są bardziej rozwijane lub poddawane wątpliwościom przez Agnieszkę Jucewicz. Wachlarz tematów jest szeroki – tak samo jak rodzaje kryzysów, które mogą wystąpić w naszym życiu z wielu przyczyn. Imponuje to, jak autorzy potrafią odnieść kwestię kryzysu do tak wielu różnych rzeczy – od religii, filozofów, noblistów, muzyki, filmów czy wreszcie innych klasycznych dzieł dla psychologii jak na przykład te Freuda. Całość napisana jest swobodnym językiem. Nawet jeżeli nie zna się przytoczonych przez współtwórców tej książki rzeczy, niezależnie, czy chodzi o literaturę lub filozofię, wszystko jest przedstawione tak, że bez problemu można się zorientować, czego dotyczy dana dyskusja. Nie ma tu utartych schematów jak to zwykle w tego typu książkach. Brak podanych rozwiązań na tacy, wszystko należy przemyśleć samemu i wyciągnąć własne wnioski. Przebrnięcie przez pesymistyczny start, który bardziej powodował doła niż przybierał formę wsparcia, daje szansę na gruntowne „przemeblowanie” swojego życia. Daje impuls, żeby zacząć na poważnie żyć po swojemu i czerpać z życia maksimum tego, co chcemy z niego wycisnąć. Winston Groom w swoim klasyku „Forrest Gump” porównał życie do pudełka czekoladek. Tu zostało to ujęte jeszcze lepiej – życie jest jak gra, tylko nie my decydujemy, jakie karty dostajemy. Chodzi oczywiście o punkt startowy, na który składają się miejsce urodzenia, rodzina, fundusze… Kolejna fajna rzecz to lista polecanej literatury, filmów i muzyki na stan kryzysu zamieszczona na końcu książki. Chciałbym przeczytać więcej rozważań tego autorstwa. Temat został jednak na tę chwilę chyba wyczerpany. Najważniejsze, że w tak dobrym stylu, który wręcz chce się czytać.

Świetna, sięgnęłam po nią w dobrym momencie mojego życia. Jedna z niewielu książek „psychologicznych” w której nie miałam poczucia przegadania tematów i lania wody. Każdy rozdział wnosił coś nowego i był potrzebny. Mam masę znaczników w książce, zapisanych inspiracji i nazwisk które autorzy przytaczali. Widziałam opinie o tym, że ta książka jest pesymistyczna i przygnębiająca - dla mnie jest po prostu bardzo szczera i prawdziwa. A w tej szczerości znalazłam coś pokrzepiającego i dającego nadzieję.

Nic odkrywczego. Tytuł nie za wiele ma wspólnego z treścią. Kolejna pseudo-psychologiczna książka. Szkoda czasu.

1760 użytkowników ma tytuł Tańcząc. Rozmowy o kryzysie i przemianie na półkach głównych
198 użytkowników ma tytuł Tańcząc. Rozmowy o kryzysie i przemianie na półkach dodatkowych

Okładka książki Historia polskiej myśli psychologicznej Bartłomiej Dobroczyński, Teresa Rzepa
Historia polskiej myśli psychologicznej Bartłomiej Dobroczyński, Teresa Rzepa
Okładka książki Wiara w czasach niewiary. Rozmowy o współczesnej religijności Agata Bielik-Robson, Wojciech Józef Burszta, Bartłomiej Dobroczyński, Jan Andrzej Kłoczowski OP, Leon Knabit OSB, Krzysztof Mech, Maksymilian Nawara OSB, Andrzej Tyc, Robert Wieczorek, Krzysztof Zanussi
Okładka książki Czyje jest nasze życie? Bartłomiej Dobroczyński, Olga Drenda
Czyje jest nasze życie? Bartłomiej Dobroczyński, Olga Drenda
Bartłomiej Dobroczyński
Bartłomiej Dobroczyński
Psycholog, pracownik naukowy Instytutu Psychologii UJ. Zajmuje się m.in. historią myśli psychologicznej, psychologią transpersonalną, problematyką nieświadomości w psychologii i filozofii oraz analizą i krytyką kultury masowej. Autor licznych esejów i kilku książek.

Po dorosłemu Joanna Flis
Po dorosłemu
Joanna Flis
W swojej najnowszej książce „Madame Monday. Po dorosłemu” Joanna Flis podejmuje temat, który w dobie kultu wiecznej młodości i ucieczki przed odpowiedzialnością wydaje się rewolucyjny: jak w końcu dojrzeć. Autorka, znana psychoterapeutka, nie serwuje nam jednak sztywnego wykładu, lecz zaprasza do intymnej, a momentami bezlitosnej rozmowy o tym, co to znaczy być dorosłym w świecie, który promuje infantylizm. Moja ocena 7/10 wynika z uznania dla terapeutycznej trafności diagnoz, przy jednoczesnym poczuciu, że momentami narracja staje się zbyt gęsta od psychologicznego żargonu. Książka jest swoistym przewodnikiem po meandrach dojrzałości emocjonalnej. Flis z chirurgiczną precyzją rozbija na czynniki pierwsze nasze mechanizmy obronne, lęki przed zaangażowaniem i tendencję do obwiniania całego świata za własne niepowodzenia. Największą zaletą publikacji jest jej struktura – autorka nie tylko diagnozuje problemy, ale oferuje konkretne narzędzia do pracy nad sobą. Podtytuł „Po dorosłemu” to obietnica, którą Flis spełnia, ucząc nas, że dojrzałość nie jest metryką, lecz zestawem kompetencji, takich jak stawianie granic, branie odpowiedzialności za własne emocje czy umiejętność przeżywania straty. Styl Joanny Flis jest charakterystyczny: bezpośredni, pełen empatii, ale pozbawiony taniego pociesicielstwa. Autorka pisze do czytelnika jak mądra przyjaciółka, która nie boi się powiedzieć nam bolesnej prawdy prosto w oczy. To książka dla tych, którzy utknęli w roli „wiecznego dziecka” i czują, że ich życie przecieka im przez palce w oczekiwaniu na mitycznego dorosłego, który przyjdzie i wszystko naprawi. Flis uświadamia, że tym dorosłym musimy stać się my sami. Momentami odnosi się wrażenie, że autorka stara się upchnąć zbyt wiele wątków w jednej publikacji, co stanowi główny minus książki. Niektóre rozdziały, choć fascynujące, wydają się urwane, zostawiając czytelnika z poczuciem niedosytu i koniecznością szukania uzupełnień w innych źródłach. Ponadto, dla osób nieobeznanych z terminologią terapeutyczną, niektóre fragmenty mogą być trudne w odbiorze i wymagać kilkukrotnego czytania, co nieco zaburza płynność lektury. Podsumowując, „Madame Monday. Po dorosłemu” to solidna i bardzo potrzebna lekcja życia. To książka, która zdejmuje z nas ciężar nierealnych oczekiwań i pokazuje, że dorosłość, choć trudna i wymagająca, jest jedyną drogą do prawdziwej wolności. Joanna Flis stworzyła dzieło, które prowokuje do myślenia i daje realną szansę na zmianę paradygmatu, w jakim funkcjonujemy. To mocne siedem punktów za merytorykę i odwagę w poruszaniu tematów, które większość z nas woli zamiatać pod dywan. Idealna pozycja dla każdego, kto chce w końcu przestać dryfować i zacząć świadomie sterować własnym losem.
Muminka - awatar Muminka
oceniła na718 dni temu
ADHD. Twój mózg jest OK Tamara Rosier
ADHD. Twój mózg jest OK
Tamara Rosier
Książka bardzo przystępna, warta przeczytania, ale też trochę przereklamowana. Autorka opisuje wiele doświadczeń osób z ADHD, szczególnie w obszarze regulacji emocji, prokrastynacji, perfekcjonizmu czy zaburzonego poczucia czasu. Dla wielu czytelników samo nazwanie tych mechanizmów może być ogromną ulgą. Dużym plusem jest wyjaśnienie, jak działa mózg w ADHD. Jaka jest rola kory przedczołowej, układu limbicznego, problem z antycypacją nagrody czy trudności z motywacją do zadań, które nie sprawiają frajdy. Bardzo trafnie opisane są też zmagania z wielkimi emocjami: szybka frustracja, długie przeżywanie drobiazgów, niska tolerancja krytyki czy skłonność do myślenia dywergencyjnego. To wszystko brzmi znajomo i daje poczucie bycia zrozumianym. Najbardziej praktycznym elementem książki jest tzw. plansza operacyjna. To podział zadań na 4 kwadraty w zależności od poziomu frajdy i stymulacji emocjonalnej. To narzędzie pomaga zobaczyć, dlaczego niektóre obowiązki lądują w czerwonym polu i kończą się prokrastynacją, a inne w zielonym, gdzie czujemy przepływ i energię. Podoba mi się też koncepcja rozmowy z przyszłą wersją siebie. Cenne są rozdziały o śnie, ochronie momentów szczytowej energii, treningu wyobrażeniowym czy budowaniu relacji z dzieckiem z ADHD w oparciu o szacunek, a nie kontrolę. Autorka pokazuje, że bez regulacji emocji i dbania o zasoby trudno mówić o skuteczności. Choć książkę czyta się dobrze, nie mam poczucia, że jest to najlepsza książka o ADHD, a takie opinie czytałam. To w dużej mierze teoria i psychoedukacja, a mniej konkretnych, gotowych do wdrożenia strategii. Wiele wskazówek wymaga samodzielnego dopracowania i dużej samoświadomości. Osoba szukająca bardzo konkretnych checklist może poczuć niedosyt. To wartościowa książka, szczególnie dla osób, które chcą lepiej zrozumieć siebie lub bliskich z ADHD. Daje wgląd do opisu własnych trudności. Jeśli jednak ktoś liczy głównie na zestaw konkretnych, technicznych rozwiązań, może poczuć niedosyt. Ja wciąż szukam najlepszej książki o ADHD.
annna84 - awatar annna84
Epidemia samotności. Jak budować trwałe więzi we współczesnym świecie Agnieszka Łopatowska
Epidemia samotności. Jak budować trwałe więzi we współczesnym świecie
Agnieszka Łopatowska Monika Szubrycht
Książka „Epidemia samotności” Agnieszki Łopatowskiej i Małgorzaty Szubrycht czekała na mojej liście „do przeczytania” już od 2025 roku. Sięgnęłam po nią dopiero teraz, w kwietniu 2026 i mam wrażenie, że trafiła do mnie w dobrym momencie. Szczerze mówiąc, po tytule spodziewałam się raczej klasycznego poradnika. Czegoś w stylu: konkretne wskazówki, jak radzić sobie z samotnością. Tymczasem dostałam coś zupełnie innego. I chyba właśnie to najbardziej mnie zaskoczyło. To książka oparta na rozmowach. Autorki oddają głos specjalistom — psychologom, terapeutom, pedagogom czy nauczycielom, którzy na co dzień spotykają się z różnymi obliczami samotności. Dzięki temu temat nie jest pokazany jednostronnie, tylko z kilku perspektyw, co naprawdę daje do myślenia. Najbardziej zostało ze mną to, jak ta książka „odczarowuje” samotność. Zamiast traktować ją wyłącznie jako coś złego, zaczyna się widzieć ją trochę szerzej. Nie każda samotność jest destrukcyjna - czasem może być potrzebna, dawać przestrzeń na zatrzymanie się czy poukładanie myśli. Duży plus za sam klimat książki. Nie jest ciężka ani przytłaczająca, mimo że dotyka trudnego tematu. Czyta się ją raczej jak spokojną rozmowę - taką, która trochę uspokaja i pozwala spojrzeć na różne rzeczy z dystansu. To dość krótka pozycja i dzięki lekkiemu stylowi można ją przeczytać nawet w jeden wieczór. Momentami czułam lekki niedosyt, ponieważ chętnie weszłabym głębiej w niektóre wątki. Ale mam też poczucie, że to było zamierzone. To raczej wprowadzenie i zaproszenie do dalszego myślenia niż wyczerpujące opracowanie tematu.
PaniBudujeKariere - awatar PaniBudujeKariere
ocenił na716 dni temu

Cytaty z książki Tańcząc. Rozmowy o kryzysie i przemianie

Miłość to w ogóle nie jest uczucie, rozmawialiśmy o tym kiedyś. Uczucia to są emocje, a emocje są krótkotrwałe, pojawiają się i przemijają. Gdyby miłość była uczuciem, rodzice przestawaliby kochać swoje dzieci po paru miesiącach i oddawaliby je do adopcji.

Bartłomiej Dobroczyński Tańcząc. Rozmowy o kryzysie i przemianie Zobacz więcej

Każdy jest kowalem swego losu, więc nie ma co narzekać. Nawiasem mówiąc, jak słyszę coś takiego, to zawsze przypomina mi się myśl Piotra Ikonowicza, który kiedyś napisał, że taką wiarę najchętniej rozpowszechniają ludzie, którzy wcześniej odziedziczyli kuźnię.

Bartłomiej Dobroczyński Tańcząc. Rozmowy o kryzysie i przemianie Zobacz więcej

Warto pamiętać, na czym polega ten system, w którym jesteśmy zanurzeni po uszy. A polega on na trzech rzeczach. Po pierwsze, na sprzedawaniu, a właściwie na prymacie handlu nad wszystkim innym. Trawestując francuskiego filozofa Guya Deborda, można powiedzieć, że w tym systemie„to, co się sprzedaje, jest dobre, i dobre jest tylko to, co się sprzedaje”. Po drugie, na wpędzaniu ludzi w długi, żeby mogli kupować to, co niezbędne do życia– bo inaczej ich na to nie stać– ale także i to, czego nie potrzebują. Oraz, po trzecie, na zmuszaniu ich do rywalizacji na to, co sobie właśnie nabyli: smartfony, samochody, domy, podróże, przeżycia.