Szczęśliwy w III Rzeszy

978-83-88038-74-7

Kup Szczęśliwy w III Rzeszy w ulubionej księgarnii

Oceny książki Szczęśliwy w III Rzeszy

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szczęśliwy w III Rzeszy

Wokół II wojny światowej napączkowało wiele książek, których tematyką są złe losy Polaków krzywdzonych przez Niemców i Rosjan. Okupanci byli okrutni, a najechani prześladowani i pokrzywdzeni za wszelką cenę walczyli o kraj. Gdzieś jednak umyka aspekt „zaradnych” czyli konformistów, którzy – mniej lub bardziej dobrowolnie - wyjechali do Niemiec „na roboty”.
Wielkopolska przez długi czas znajdowała się pod rządami Niemców i ich porządku. Dla tych ludzi papierów mówiących o narodowości nie utożsamiono z poczuciem bycia obywatelem danego kraju. W takich realiach wychował się główny bohater. Wolsztyn, z którego pochodzi Marek Gar, jest typowym miastem przygranicznym, na którym piętno odcisnęły zabory. Polacy walczyli tu dzielnie z zaborcą, ale kiedy już walki nie miały sensu starali się zorganizować życie pod skrzydłem okupanta.
Jako osoba pochodząca z takiej przygranicznej wsi, będącej obecnie niemal w centrum Polski, jestem w stanie wyobrazić sobie owe realia. Polacy wyjeżdżali lub byli wywożeni do Niemiec do pracy, a ci którzy zostali na miejscu musieli pracować dla najeźdźcy. Była to praca trudna, ale często nie bezsensowna, czego dowodem może być istniejąca do dziś główna droga w mojej rodzinnej wsi. Zaborca traktował Polskę jak własne tereny, o które należy dbać, w które należy inwestować. Budowano linie kolejowe, autostrady, drogi, fabryki. Nie obyło się bez ofiar, ale przecież każda wojna niesie za sobą tysiące a nawet miliony niewinnych istnień.
Znaczna część ludzi była w podobnej sytuacji jak główny bohater książki Marka Żaka. Wyjazd był dla nich szansą i jednocześnie zagrożeniem. Jeden nieprzemyślany gest czy słowo mógł przekreślić ich wolność. Jedyne, co mogło ich uratować to pracowitość i systematyczność a to Wielkopolanie mają wyssane z mlekiem matki.
Marek Gar jest polskim farmaceutą, który po zajęciu Polski przez Niemców wyjeżdża do III Rzeszy, by pracować w Leverkusen w największej firmie farmaceutycznej. Jego codzienność tylko pozornie wydaje się być sielska: praca, kobiety, dobre jedzenie, awanse. To jednak tylko pozory, ponieważ bohater nie może pozwolić sobie na myślenie i dyskutowanie o polityce. Musi być znakomitym aktorem we własnym życiu i doceniać każdą jego chwilę.
Stylistyka powieści pozostawia wiele do życzenia. Błędy językowe sprawiają, że momentami czyta się opornie, ale dzięki temu robi wrażenie opowiadania mówionego, czyli takiego, w którym przecież nie brak niedociągnięć. Mimo tego jest to książka godna przeczytania, przemyślenia i przedyskutowania ze starszymi pokoleniami, które okupację pamiętają.

Wielkopolska...

Książkę jak najbardziej oceniam pozytywnie, to zachowanie głównego bohatera odbiera się dwuznacznie. Z jednej strony jest to człowiek, który jest szczęśliwy mogąc pracować w jednej z najlepszych farmaceutycznych firm III Rzeszy oraz cieszącym się dużym uznaniem wśród niemieckich prominentów jak i zwykłych niemieckich obywateli; oraz jest zadowolony z faktu, iż jego urok osobisty ma wpływ na kobiety niemieckie, co powoduje, że chociaż na tym polu może pokonać Niemców. Ale z drugiej strony nie trudno nie zgodzić się z jego opinią, że z wrogiem trzeba walczyć cierpliwie, nie być w gorącej wodzie kąpanym, a ciężka praca oraz solidne przygotowanie do bitwy może przyczynić się do lepszych rezultatów niż zbrojna walka, która wywołana jest emocjami i jak najszybszym pozbycia się wroga.

Książka krąży wokół farmacji, która nie została potraktowana po macoszemu, a przyczynia się do tego, iż autor książki Marek Żak jest z wykształcenia chemikiem i pracował w firmach zarówno chemicznych jak i farmaceutycznych. Powoduje to właśnie, że wiele rzeczy w tej książce jest wyjaśnionych, głównie na temat produkcji leków (m.in. sulfonamidy, aspiryna) jak i samego zarządzania w sprawie produkcji owych leków.

Ale Marek Żak prezentuje nie tylko wiedzę z farmacji, ale ukazuje nam zarys II wojny światowej – od początku do końca. Ale nie jest to zarys „płytki”, w którym autor nie ma nic konkretnego do powiedzenia, ale ukazuje nam głównie jak działała w ówczesnym okresie propaganda J. Goebbelsa; oraz początkową euforię Niemców zwycięstwami ich wojsk na wszystkich frontach i poczuciu wyższości nad innymi narodami, po uczucie zmęczenia wojną i pragnieniem jak najszybszego zawarcia pokoju z aliantami i wyrażaniem się z szacunkiem o innych państwach i narodach, a szczególnie o Polakach.

Wszystko to powoduje, że czytając tę książkę, nie odbiera się jej jako płytkiego utworu, który swoją zawartością nie wnosi nic do polskiej literatury, wręcz przeciwnie, ukazuje nam bohatera jak i historię całkiem odmienną, niż te, które prezentują heroizm polskich bohaterów, walczących przeciw wrogiemu wojsku, ale prezentuje człowieka, który na swój sposób, w bardziej cynicznym stylu, walczy z wrogiem. Czy taka postawa walki może się podobać? Nie wiem, chociaż jak pisałam wyżej, z niektórymi zasadami dr Marka Gara się zgadzam.

Książkę „Szczęśliwy w III Rzeszy” chociaż długo czytałam, mając nadzieję, że szybciej ją przeczytam, jak najbardziej polecam. Autor pomimo trudnego tematu i wielu specjalistycznych nazw farmaceutycznych, napisał książkę ciekawą, która inspiruje dając wiele do przemyślenia. Szczególnie pokazuje nam, czytelnikom jakiś rodzaj walki z przeciwnikiem, która nie musi być natychmiastową na atak, ale aby była przemyślana, że wiedząc o swojej słabości, to czasami najlepiej dać się uwięzić, by w klatce móc nabrać siły i wygrać czasami nie siłą, ale mądrością i ciężką pracą.

26 użytkowników ma tytuł Szczęśliwy w III Rzeszy na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Szczęśliwy w III Rzeszy na półkach dodatkowych