Przez kuchnię i od frontu
- Kategoria:
- literatura piękna
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Polskiego Towarzystwa Wydawców Książek
- Data wydania:
- 1988-01-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 1988-01-01
- Liczba stron:
- 179
- Czas czytania
- 2 godz. 59 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 83-85000-36-4
- Tagi:
- pamiętniki wspomnienia kulinaria
„Podobno nie żyje się samym chlebem, ale bez chleba też żyć się nie da. Jemy, żeby żyć, czy żyjemy, żeby jeść? Takich komunałów mogłabym namnożyć mnóstwo. Wystarczyłoby sięgnąć na półkę z grubymi księgami przysłów czy cytat. Gdybym miała na to ochotę. Ale jej nie miałam. Ochotę miałam wyłącznie na powrót do wspólnych posiłków w towarzystwie czasami przyjaciół, czasami przygodnych znajomych, często dzieci, rzadziej psów, które to posiłki prowadziły do czegoś lub służyły czemuś poza trawieniem. I do przyjrzenia się bliżej różnym substancjom, które bardziej lub mniej bezmyślnie, z większym lub mniejszym apetytem ładujemy do naszych organizmów. I do zbadania wielu legend i przesądów z tymi substancjami związanych. I wiem, że bynajmniej nie wyczerpałam tematu. I mam nadzieję, że nie wyczerpię moich czytelników. No i że nikomu nie zepsuję apetytu. Na nic”.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 51
- 38
- 18
- 3
- 2
- 2
- 1
- 1
- 1
- 1
OPINIE i DYSKUSJE
Wielka przyjemność. Przepis tu jest jeden, na życie. Słownictwo, opowieść i lekkość jak z "Przekroju" :)
Zastanawia mnie ogromny nacisk na diety, myślałam że obsesja urodowa to wymysł naszych czasów.
Wielka przyjemność. Przepis tu jest jeden, na życie. Słownictwo, opowieść i lekkość jak z "Przekroju" :)
Pokaż mimo toZastanawia mnie ogromny nacisk na diety, myślałam że obsesja urodowa to wymysł naszych czasów.
Niezwykle wciągający traktat o jedzeniu, przetykany anegdotami ze świata wyższych i tych nieco niższych sfer, ciekawostkami i dykteryjkami. Polubiłam autorkę od pierwszej strony - podobnie jak ja kolekcjonowała książki kucharskie i lubiła je czytać do poduszki, tak jak inni kryminały. Widzę w niej również odrobinę podobieństwa do Julii Child, która tak jak pani Michałowska była żoną dyplomaty i kochała dobre jedzenie.
Polecam wszystkim miłośnikom książek z kuchnią i gotowaniem w tle, a także tym, którzy chcieliby zajrzeć do jadalni koronowanych głów, na przyjęcie byłej Rady Ministrów, koktajl party z osobistościami dawnego, brytyjskiego przemysłu filmowego i powędrować po świecie od czasów drugiej wojny światowej, do tych nieco późniejszych.
Niezwykle wciągający traktat o jedzeniu, przetykany anegdotami ze świata wyższych i tych nieco niższych sfer, ciekawostkami i dykteryjkami. Polubiłam autorkę od pierwszej strony - podobnie jak ja kolekcjonowała książki kucharskie i lubiła je czytać do poduszki, tak jak inni kryminały. Widzę w niej również odrobinę podobieństwa do Julii Child, która tak jak pani Michałowska...
więcej Pokaż mimo toDuża porcja smakowitych treści. Napisana z humorem i znajomością tematu. Polecam wszystkim smakoszom :)
Duża porcja smakowitych treści. Napisana z humorem i znajomością tematu. Polecam wszystkim smakoszom :)
Pokaż mimo toAle przyjemnie spędzony czas. Smakowicie, dowcipnie i bardzo interesująco.
Ale przyjemnie spędzony czas. Smakowicie, dowcipnie i bardzo interesująco.
Pokaż mimo toPodobno mężczyźni są najlepszymi kucharzami. Niech im będzie. Ale to kobiety najpiękniej piszą o kuchni. Tu pachnie, czuć klimat i smaki. Można poznać ludzi i ich pasje. A wszystko okraszone smakowitymi anegdotami. Dzięki Michałowskiej sięgnęłam po Alicję Toklas.
Podobno mężczyźni są najlepszymi kucharzami. Niech im będzie. Ale to kobiety najpiękniej piszą o kuchni. Tu pachnie, czuć klimat i smaki. Można poznać ludzi i ich pasje. A wszystko okraszone smakowitymi anegdotami. Dzięki Michałowskiej sięgnęłam po Alicję Toklas.
Pokaż mimo to