Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Zaklęte rewiry

Seria: Biblioteka Klasyki
Wydawnictwo: Wydawnictwo Dolnośląskie
6,94 (99 ocen i 9 opinii) Zobacz oceny
10
6
9
4
8
20
7
32
6
23
5
13
4
1
3
0
2
0
1
0
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
8373842217
liczba stron
352
słowa kluczowe
kelner, restauracja
kategoria
Literatura piękna
język
polski

Inne wydania

Swoisty pamiętnik rozwoju duchowego i wtajemniczeń zawodowych głównego bohatera, kelnera Romana Boryczki. Autor wykorzystał osobiste doświadczenia z okresu pracy w restauracji Hotelu Grand w Krakowie. Udało mu się stworzyć wnikliwy, napisany z pasją obraz specyficznego środowiska i obowiązujących w nim reguł.

 

źródło okładki: Zdjęcie autorskie

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (256)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 1218
ira | 2013-08-23
Na półkach: Przeczytane, 2013, Posiadam
Przeczytana: 22 sierpnia 2013

Od dawna byłam pod wrażeniem filmu "Zaklęte rewiry" ze świetnym Markiem Kondratem w roli głównej, pod wrażeniem tak wielkim, że książkę zapragnęłam nie tylko przeczytać, ale i mieć.
Nos mnie nie zawiódł.
"Zaklęte rewiry" podzielone są na dwie części - "Rewiry jasne" i "Rewiry ciemne". Część pierwsza to historia młodego Romcia Boryczki, który wspina się po drabinie kelnerskiej kariery - od młodziaka czyszczącego tacki w umywalni aż do licencjonowanego kelnera. Romcio jest młody, na świat i swój "Pacyfik" patrzy ze strachem i dumą, ale i z entuzjazmem.
Wszystko zmienia się po egzaminie, kiedy dorosły już Roman zostaje kelnerem. Nagle przechodzi na drugą stronę lustra, nie czuje się już sługą klienta kawiarni, lecz jego panem. Nienawidzi gości, praca go męczy, życie intymne nie daje mu satysfakcji... Zadaje sobie pytanie o cel tego wszystkiego, a w jego głowie, wbrew jego woli, "kocą się idee".
Powieść ma dwa początki - jeden z nich to pierwsze tacki Romcia, wyczyszczone pod czujnym...

książek: 319
muncia66 | 2014-07-10
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Powieść była w 1936 roku sensacyjnym debiutem kelnera-samouka. Jest ona swoistym pamiętnikiem rozwoju duchowego i wtajemniczeń zawodowych głównego bohatera, kelnera Romana Boryczki. Autor wykorzystał w niej osobiste doświadczenia z okresu pracy w restauracji i kawiarni Hotelu Grand w Krakowie.Worcellowi udało się stworzyć wnikliwy, napisany z pasją obraz specyficznego środowiska i obowiązujących w nim reguł. Janusz Majewski nakręcił na podstawie książki film ze znakomitą kreacą Marka Kondrata w roli głównej

książek: 612
magfre | 2012-10-31

To była taka podróż w czasie, bo czytając tę książkę rzeczywiście można było poczuć klimat tamtych czasów - przyjrzeć się restauracji okresu międzywojennego z tej drugiej strony, "od kuchni", zobaczyć przez jakie etapy musiał przejść ówczesny kandydat na kelnera czy poznać reguły obowiązujące w tym środowisku. Interesująca lektura.

książek: 647
Zaczytana | 2014-11-30
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Bardzo ciekawa książka, aczkolwiek kilka sytuacji w niej opisanych było dla mnie niezrozumiałych, bo trudno zrozumieć znaczenie słów charakterystycznych dla kelnerskiego sloganu tamtych czasów.

książek: 65
Jenot | 2010-09-04
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

Naprawdę świetna książka, zwłaszcza mając na uwadze iż autor był samoukiem. Jest to jedna z tych książek gdzie główny bohater wywołuje wyłącznie emocje negatywne u czytelnika. Z drugiej strony książka jest naprawdę ciekawie napisana i stanowi świetny wgląd w życie ludzi tamtej epoki.

książek: 48
Alpha | 2016-11-16
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 11 listopada 2016

Nigdy bym nie przypuszczał, że tyle można napisać o pracy kelnera. A jednak! Może nie jest to świetny temat, ale książka potrafi wciągnąć, dynamika utrzymana jest na stałym, wysokim poziomie.

książek: 448
grego1980 | 2011-04-11
Przeczytana: 11 kwietnia 2011

Świetna książka choć może się wydawać że tematyka raczej nie daje podstaw ku temu żeby napisać tak świetną powieść.
Czyta się bardzo dobrze i można dowiedzieć się więcej o czasach w których się dzieje

książek: 22
personal.jezus | 2014-01-07
Na półkach: Przeczytane

Kto pracował chociaż raz w krakowskiej restauracji (prawdziwej) to wie że niewiele się zmieniło w życiu kelnerów.

książek: 619
krystyna kalinowska | 2012-03-15
Na półkach: Przeczytane, Ulubione

akcja toczy się w przedwojennych latach,w restauracji....

książek: 1377
asia_las | 2017-03-05
Na półkach: Przeczytane
zobacz kolejne z 246 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
lista cytatów dodaj cytat
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd