Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Dołącz do nas! To proste.
» Własna biblioteczka
» System rekomendacji
» Zobacz, co czytają znajomi
» 221 tys. zarejestrowanych użytkowników
» 179 tys. książek
» Ponad 425 tys. recenzji
Stwórz własną internetową biblioteczkę,
pokaż co czytasz i dowiedz się,
co czytają Twoi znajomi.
Kliknij tutaj i dołącz do nas!

Potęga mitu

Autor:

więcej informacji
tłumaczenie: Ireneusz Kania
tytuł oryginału: The Power of Myth
wydawnictwo: Znak
data wydania: 2007 (data przybliżona)
ISBN: 9788324008339
liczba stron: 260
kategoria: Inne
język: polski
typ: papier
7.89 (45 ocen i 3 opinie)

Kup książkę
Cena od 34,50 zł

"Kiedy nasz najmłodszy syn obejrzał Gwiezdne wojny dwunasty albo trzynasty raz z rzędu, spytałem go: Dlaczego oglądasz je tak często. A on mi na to: z tego samego powodu, dla którego ty przez całe życ... "Kiedy nasz najmłodszy syn obejrzał Gwiezdne wojny dwunasty albo trzynasty raz z rzędu, spytałem go: Dlaczego oglądasz je tak często. A on mi na to: z tego samego powodu, dla którego ty przez całe życie czytasz w kółko Stary Testament .Znalazł się w świecie nowego mitu." Kultowa już Potęga mitu jest zapisem rozmów Josepha Campbella z dziennikarzem Billem Moyersem. pokaż więcej.

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Gdzie kupić?
Sklep
Format
Cena
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.

Opinie znajomych
Sprawdź czy twoi znajomi napisali opinie lub dodali książkę do biblioteczki. Zaloguj się
Dyskusje o książce

Opinie czytelników
Przeczytana: 08 lipca, 2012

Najmądrzejsza książka, jaką kiedykolwiek czytałam! A czytałam z przerwami - po kilka stron, by przemyśleć, przetrawić, przyswoić. Na pewno powrócę do tej lektury, bo nie sposób o niej zapomnieć - skarbnica wiedzy o świecie boskim i ludzkim, czyli o jedności wszystkiego.

Na półkach: Przeczytane

Szkoda, że książka została stworzona w formie rozmowy. Ogranicza to nieco i spłyca. Mimo to przedstawia ciekawe spojrzenie na problematykę mitu, choć - np. w kwestii chrześcijaństwa - bardzo dyskusyjne.

Przeczytana: maj, 2010

Świetna rzecz, ale szkoda, że Campbell piszę ją z perspektywy osoby, która nigdy nie żyła żadnym mitem.

Przeczytana: 16 marca, 2013

Przeczytana: 04 grudnia, 2012

Opinia zaznaczona jako spoiler. Pokaż ją.

Na półkach: Przeczytane, Ulubione, Posiadam
Przeczytana: styczeń, 2013