Italia na talerzu

- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Znak Koncept
- Data wydania:
- 2022-08-01
- Data 1. wyd. pol.:
- 2022-08-01
- Liczba stron:
- 464
- Czas czytania
- 7 godz. 44 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788324083497
- Tłumacz:
- Paweł Łapiński, Aleksandra Weksej, Agnieszka Dywan
JEDYNA książka o kuchni włoskiej, której potrzebujesz.
WSZYSTKO, co musisz wiedzieć o kulinarnej Italii.
Ta wielka księga, pełna zdjęć, pięknych ilustracji, map, przydatnych wykresów, porywających anegdot i portretów wybitnych postaci, to pierwsza taka encyklopedia kuchni włoskiej.
Jeśli chcesz gotować jak prawdziwy Włoch, nie potrzebujesz już niczego więcej.
Znajdziesz tu przepisy na dania, które trzeba znać. Zachwycą cię klasyczne i nowoczesne potrawy ze wszystkich regionów Italii. Poznasz najlepsze włoskie produkty: makarony, mięsa, sery, przyprawy, wina, piwa, likiery, kawy.
• Czy Leonardo da Vinci był wegetarianinem?
• Jaka jest różnica między cappuccino, macchiato i mocaccino?
• Czy można zrobić tiramisu bez alkoholu?
• Dlaczego śmietana dodana do carbonary to prawdziwe przestępstwo?
• Czy gnocchi można jeść również na deser?
"Italia na talerzu" - Francois-Regis Gaudry
Przenieś się choć na chwilę na skąpane w słońcu, gwarne ulice Italii i odkryj niezwykłe gastronomiczne dziedzictwo Włochów.
KULINARNA UCZTA DLA WSZYSTKICH WIELBICIELI KUCHNI WŁOSKIEJ
5 kilogramów wiedzy o słonecznej Italii – na tę książkę przygotuj osobną półkę!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 210
- 47
- 31
- 12
- 7
- 7
- 3
- 3
- 3
- 2
OPINIE i DYSKUSJE
Sączyłam, smakowałam sobie tę przyjemność przez 3 miesiące i dzisiaj skończyłam. Bardzo polecam. Przepiękne wydanie - zdjęcia, opisy, ciekawostki. Wszystko!
Sączyłam, smakowałam sobie tę przyjemność przez 3 miesiące i dzisiaj skończyłam. Bardzo polecam. Przepiękne wydanie - zdjęcia, opisy, ciekawostki. Wszystko!
Pokaż mimo toOpus magnum pod każdym względem. Olbrzymie, bajecznie wydane kompendium dla miłośników włoskiej kultury sztuki kulinarnej - szczegółowe informacje o każdym aspekcie włoskiej kuchni, okraszone kulturowymi i historycznymi anegdotami oraz doprawione przepisami kulinarnymi wraz z szczegółowymi wskazówkami know-how. Marudy zarzucające tej książce brak przepisów zachęcam do samodzielnego wykonania wszystkich zawartych w niej przepisów - ciekawe ile to Wam zajmie ;)
Tę księgę można czytać, smakować, uczyć się z niej albo zwyczajnie oglądać. Strona wizualna jest imponująca - po zaledwie paru stronach robię głodna. Mamma mia!
Opus magnum pod każdym względem. Olbrzymie, bajecznie wydane kompendium dla miłośników włoskiej kultury sztuki kulinarnej - szczegółowe informacje o każdym aspekcie włoskiej kuchni, okraszone kulturowymi i historycznymi anegdotami oraz doprawione przepisami kulinarnymi wraz z szczegółowymi wskazówkami know-how. Marudy zarzucające tej książce brak przepisów zachęcam do...
więcej Pokaż mimo toWiele miesięcy zajęło mi przeczytanie tego opasłego tomiszcza, miało przez ten czas zapewnione specjalne miejsce na komodzie.
Na pewno jest to pozycja do rozważenia dla poszukujących polskojęzycznych źródeł na temat włoskiej kultury kulinarnej. Znajdziemy tu nie tylko przepisy (choć nie jest to książka kucharska),ale też mnóstwo informacji związanych z genezą potraw, rodzajami i pochodzeniem składników oraz wpływem kuchni na kulturę i sztukę. Nie pominięto przy tym tematu alkoholi i słodyczy masowej produkcji.
Książka jest ogromna i bogato ilustrowana. Zdarzają się potknięcia: drobne błędy merytoryczne, niejasno przetłumaczone fragmenty i przepisy z niepełną listą składników, ale całość nadal imponuje. To olbrzymie kompendium wiedzy, którego jednakże nie sposób czytać w równym tempie, bo obok fragmentów bardziej gawędziarskich, występuje też mnóstwo tabel, ilustracji i list. Powinno sprawdzić się w przypadku osób, które chcą w swojej kuchni wejść na wyższy poziom, jak i w przypadku odbiorców zainteresowanych śródziemnomorską kulturą kulinarną.
Wiele miesięcy zajęło mi przeczytanie tego opasłego tomiszcza, miało przez ten czas zapewnione specjalne miejsce na komodzie.
więcej Pokaż mimo toNa pewno jest to pozycja do rozważenia dla poszukujących polskojęzycznych źródeł na temat włoskiej kultury kulinarnej. Znajdziemy tu nie tylko przepisy (choć nie jest to książka kucharska),ale też mnóstwo informacji związanych z genezą potraw,...
Rewelacja!!! Ogromne (jeśli chodzi o treść i formę) kompendium wiedzy o kuchni włoskiej, ale też o samych Włoszech. Nie jest to książka do jednorazowego przeczytania, do niej bez przerwy się wraca. Nie jest tania, ale moim zdaniem, warta swojej ceny.
Rewelacja!!! Ogromne (jeśli chodzi o treść i formę) kompendium wiedzy o kuchni włoskiej, ale też o samych Włoszech. Nie jest to książka do jednorazowego przeczytania, do niej bez przerwy się wraca. Nie jest tania, ale moim zdaniem, warta swojej ceny.
Pokaż mimo toTo nie jest książka kulinarna-przepisy są dodatkiem do całości. Ta pozycja traktuje o genezie i dziejach kuchni włoskiej. Poleciłabym ją osobom, które chciałyby poszerzyć wiedzę na temat tradycji i zwyczajów Włochów. Jeżeli ktoś liczy na stronice wypełnione przepisami, to może się mocno zawieść. Przed zakupem polecam sprawdzić sobie w internecie jak książka wygląda w środku.
To nie jest książka kulinarna-przepisy są dodatkiem do całości. Ta pozycja traktuje o genezie i dziejach kuchni włoskiej. Poleciłabym ją osobom, które chciałyby poszerzyć wiedzę na temat tradycji i zwyczajów Włochów. Jeżeli ktoś liczy na stronice wypełnione przepisami, to może się mocno zawieść. Przed zakupem polecam sprawdzić sobie w internecie jak książka wygląda w środku.
Pokaż mimo toPięknie wydana, graficznie udoskonalona książka o wszystkim i niczym tak naprawdę Trudno ją ocenić bo z jednej strony wydanie jest wzorowe jeśli chodzi o jakość papieru, kolory i ilość pięknych ilustracji natomiast jeśli chodzi o treść... Nie znalazłem w niej wiele przepisów, to bardziej jak ładnie wydana encyklopedia mówiąca jakie są rodzaje makaronów włoskich i ich nazwy, co powiedział jakiś minister odnośnie jakiegoś dania, co jedli piłkarze w którymś tam roku, jakie mamy rodzaje oliwek oraz najbardziej znane firmy produkujące oliwy, sery czy salami. Skąd się wzięła potrawa z danego rejonu i dlaczego akurat tam pojawiła się jako pierwsza lub dlaczego "miejsce urodzenia" pizzy jest w Neapolu.
Zamówiłem książkę jako prezent za 160 zł i następnego dnia nadałem zwrot... Jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego, setki ciekawostek bardzo ładnie podane ale wiem, że książka większość czasu przeleży na półce. W książce jest bardzo dużo cytatów i tekstów żywcem wyjętych z innych dzieł kulinarnych i nie tylko. Wszystkie podpisane tytułem i nazwiskiem autora łącznie ze numerem strony z której został zaczerpnięty wpis. Do tego autor jest dziennikarzem i krytykiem kulinarnym a nie szefem kuchni.
Ładna, kolorowa, naszpikowana zdjęciami, grafiką, anegdotami i opisami. Troche chaotyczna encyklopedia ? Zbiór ciekawostek ? Tak. Zbiór przepisów włoskiej kuchni ? Nie.
Pięknie wydana, graficznie udoskonalona książka o wszystkim i niczym tak naprawdę Trudno ją ocenić bo z jednej strony wydanie jest wzorowe jeśli chodzi o jakość papieru, kolory i ilość pięknych ilustracji natomiast jeśli chodzi o treść... Nie znalazłem w niej wiele przepisów, to bardziej jak ładnie wydana encyklopedia mówiąca jakie są rodzaje makaronów włoskich i ich nazwy,...
więcej Pokaż mimo togenialna pozycja dla fanów nie tyle co włoskiej kuchni, co poszukiwaczy historii powstania przepisów znanych na całym świecie. znajdziemy tu masę ciekawostek i przepisy najlepszych szefów kuchni. biblia jest nie lada wyzwaniem, bo waży 5kg ale tak pięknie wydanej i ciekawej książki nigdy nie miałam w swoich rękach. jesy to najlepiej podana - Italia na talerzu.
genialna pozycja dla fanów nie tyle co włoskiej kuchni, co poszukiwaczy historii powstania przepisów znanych na całym świecie. znajdziemy tu masę ciekawostek i przepisy najlepszych szefów kuchni. biblia jest nie lada wyzwaniem, bo waży 5kg ale tak pięknie wydanej i ciekawej książki nigdy nie miałam w swoich rękach. jesy to najlepiej podana - Italia na talerzu.
Pokaż mimo toPrzeczytałam obie recenzje i nie do końca się zgadzam z opinią o marnych poradach dotyczących przepisów. To właśnie tu są WŁAŚCIWE, precyzyjne, dokładne przepisy a nie zachodnie ich interpretacje. Dopiero tu dowiedziałam się, jak niespiesznie przyrządzić risotto i jak w tradycyjny sposób przygotować foccacię.
Strona wizualna powala na kolana - otwieram na dowolnej stronie i... co najmniej godzina nie moja. Powoli staje się ekspertem włoskich przysmaków i wiem co robić z produktami kupowanymi we włoskiej grupie zakupowej na FB.
No i nieoceniona rola wielkiej "cegły" - wesołej podstawki pod komputer.
Przeczytałam obie recenzje i nie do końca się zgadzam z opinią o marnych poradach dotyczących przepisów. To właśnie tu są WŁAŚCIWE, precyzyjne, dokładne przepisy a nie zachodnie ich interpretacje. Dopiero tu dowiedziałam się, jak niespiesznie przyrządzić risotto i jak w tradycyjny sposób przygotować foccacię.
więcej Pokaż mimo toStrona wizualna powala na kolana - otwieram na dowolnej stronie...
🎭ITALIA NA TALERZU🎭
Książkę tą podejrzałam u @italia_e_cucina a później szczęśliwym trafem udało mi się ją dostać i wreszcie po oczekiwaniu na listonosza, dotarła! I jakie było moje zdziwienie, kiedy otworzyłam przesyłkę. Liczyłam na książkę w oprawie A4, w sztywnej oprawie. Co otrzymałam? Prawie 5 kilo kloca, który może posłużyć za straszaka na osoby jedzące ananasa z pizzą :’D (książki A4 wyglądają przy niej jak krasnale!)
To nie książka. To encyklopedia i kawał dobrej literatury kulinarno-kulturowej, która dotyczy Włoch. Prawdziwa perełka dla miłośników Słonecznej Italii.
“Italia na talerzu” przedstawi nam nie tylko rodzaje makaronów, włoskiej kawy czy gatunki pomidorów używanych we włoskiej kuchni, ale także opowie nam na przykład o daniach mafijnych (sztos!) czy przedstawi nam pisarzy, którzy kochali włoską kuchnię.
To jedyna taka książka na rynku. Jedyne takie kompendium wiedzy okraszone tysiącem ciekawostek o daniach, przystawkach, napojach czy “kulturze jedzeniowej”. Znajdziemy tam nawet włoskie gesty, z których Włosi korzystają przy stole. Nie wspominając już o opisać przyrządów kuchennych, które są niezbędne w kuchni każdej włoskiej nonny.
Chciałabym opowiedzieć wam więcej o tej książce, ale musiałbym streścić ją całą. Ma w sobie za wiele ciekawych informacji, zbyt dużo ciekawostek, aby móc zawrzeć je w jednym krótkim poście. Zachęca was jednak do zapoznania się z tą pozycją, jeśli lubicie klimaty Włoch.
🎭ITALIA NA TALERZU🎭
więcej Pokaż mimo toKsiążkę tą podejrzałam u @italia_e_cucina a później szczęśliwym trafem udało mi się ją dostać i wreszcie po oczekiwaniu na listonosza, dotarła! I jakie było moje zdziwienie, kiedy otworzyłam przesyłkę. Liczyłam na książkę w oprawie A4, w sztywnej oprawie. Co otrzymałam? Prawie 5 kilo kloca, który może posłużyć za straszaka na osoby jedzące ananasa z...
Książka jest piękna. Warto ją kupić i mieć na półce w domu.
Niestety nie jest to książka kucharska, mało w niej przepisów i porad dotyczących przyrządzania potraw.
Moja rodzina, której książka się spodobała bardzo, stwierdziła, że przecież przepisy są dostępne w internecie w dowolnych ilościach i wariantach.
Ta książka ma ukierunkować nas na to co dobre i tradycyjne w kuchni włoskiej, a co proponują nowego szefowie kuchni, ale również czego nie robić z przepisami na włoskie dania.
Jeżeli ktoś ma ochotę drążyć temat i sprawdzać wiele różnych przepisów na to samo danie będzie zachwycony wskazówkami, a inni powinni być zadowoleni z encyklopedycznego podania wiedzy o makaronach, serach, szynkach, gnocchi itd.
Polecam!
Książka jest piękna. Warto ją kupić i mieć na półce w domu.
więcej Pokaż mimo toNiestety nie jest to książka kucharska, mało w niej przepisów i porad dotyczących przyrządzania potraw.
Moja rodzina, której książka się spodobała bardzo, stwierdziła, że przecież przepisy są dostępne w internecie w dowolnych ilościach i wariantach.
Ta książka ma ukierunkować nas na to co dobre i tradycyjne w...