Pani od obiadów. Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Historia życia
- Kategoria:
- biografia, autobiografia, pamiętnik
- Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Literackie
- Data wydania:
- 2018-10-17
- Data 1. wyd. pol.:
- 2018-10-17
- Liczba stron:
- 382
- Czas czytania
- 6 godz. 22 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788308065938
- Tagi:
- literatura polska biografia dzienniki wspomnienia kuchnia kucharka przepisy gotowanie
Poznajcie polską Julię Child! Trzęsła warszawską socjetą końca XIX wieku. Bywała na salonach, nadawała ton dyskusjom i balom. Żadna inna kobieta w Królestwie Polskim nie odniosła takiego sukcesu jak Lucyna Ćwierczakiewiczowa.
Fizycznie była przeciwieństwem urodzonej niemal sto lat później Amerykanki. Miała zaledwie półtora metra wzrostu i z dumą nosiła niemałą nadwagę. Za to sposób bycia, niezwykła charyzma i bezpośredniość z pewnością łączyły dwie słynne kucharki. Obie miały też podobny plan na przyszłość – być dobrą żoną i matką, pomagać innym, uczyć się i wieść życie nowoczesnej pani domu. A że bez umiejętności gotowania sprostać temu nie sposób, to całe swoje zaangażowanie zogniskowały w sztuce kulinarnej i odniosły niebywały sukces.
Pani Lucyna miała niespełna czterdzieści lat, a już była obiektem zachwytów, złośliwych spojrzeń i plotek. Jej 365 obiadów za 5 złotych było najchętniej czytaną polską książką tamtego okresu i zajmowało honorowe miejsce w tysiącach polskich domów, tuż obok Biblii. Nakłady kolejnych jej książek kucharskich przekraczały nakłady dzieł Mickiewicza i Słowackiego, prowadzony przez nią salon przy Królewskiej odwiedzały największe osobistości stolicy, a za roczną pensję mogła kupić trzy majątki ziemskie!
„Panoszy się na mieście jak pawie pióro w kapeluszu – mówili złośliwcy, zazdroszczący jej żyłki do marketingu i interesów, dodając: – Jest jak rtęć, wszędzie się wciśnie”. Słynęła też ze swojej oszczędności, co sprawiło, że żartobliwie nazywano ją „Ćwierciakiewiczową”. Była jednocześnie wzorem emancypacji, a promując w swoich poradnikach, redagowanych przez siebie kalendarzach i rubrykach prasowych zdrowy styl życia, wyprzedziła epokę.
Teraz Lucyna Ćwierczakiewiczowa i Warszawa końca XIX wieku ożywają na nowo na kartach frapującej biografii spisanej przez znaną dziennikarkę, Martę Sztokfisz. Tę książkę czyta się jak doskonałą powieść!
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Książka na półkach
- 241
- 214
- 43
- 20
- 7
- 6
- 5
- 5
- 4
- 4
Cytaty
Bądź pierwszy
Dodaj cytat z książki Pani od obiadów. Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Historia życia
Dodaj cytat
Opinia
moje-ukochane-czytadelka.blogspot.com
Odważna i charyzmatyczna? Kąśliwa i przebojowa? Jaka była Lucyna Ćwierczakiewiczowa znana ze swojej bestsellerowej książki kucharskiej 365 obiadów za 5 złotych? Jedno jest pewne – zupełnie nie pasowała do swoich czasów, ponieważ znacznie je wyprzedzała. Kobiety w XIX wieku miały być dobrze wychowane, grzeczne i ułożone, a próby samodzielnego decydowania o sobie i wyrażania głośno swoich poglądów spotykały się z niezrozumieniem. Silny charakter oraz pewność siebie sprawiły, że Ćwierczakiewiczowa miała tyle samo przeciwników co zwolenników i wiele razy musiała spotykać się z przykrościami.
Marta Stokfisz to publicystka, wykładowca, autorka wielu książek biograficznych. Jestem jej ogromnie wdzięczna za podjęcie próby przybliżenia nam fascynującej osoby jaką była Lucyna Ćwierczakiewiczowa. Muszę przyznać, że to nazwisko obiło mi się kiedyś o uszy, ale o bohaterce nie wiedziałam nic. Taka osoba nie może zostać zapomniana i mam nadzieję, że kogoś zachęcę do tej lektury. Dla mnie to przede wszystkim opowieść o niezwykle energicznej kobiecie, której praca paliła się w rękach, a czego by się nie dotknęła zamieniało się w złoto. Jak napisałam na początku, Lucyna Ćwierczakiewiczowa znacznie wyprzedziła swoje czasy i dlatego spotykała się z tak wieloma przykrościami. Chciała na swój sposób zmieniać nasze społeczeństwo, a skoro znała się na gotowaniu i prowadzeniu domu to próbowała odmienić te płaszczyzny życia. Jej bestsellerowa książka kucharska była praktycznie w każdym domu i jej głównym zadaniem było nauczyć kobiety samodzielnego gotowania tak, aby jak najmniej marnować, a jednocześnie jedzenie było smaczne, wykwintne i zdrowe. Dodatkowo nasza bohaterka interesowała się zdrowiem, higieną, mikrobiologią i próbowała przekazać te wszystkie informacje jak najliczniejszej grupie osób. Zachęcała kobiety do tworzenia jednoosobowych przedsiębiorstw, co w tamtych czasach było traktowane jak wymysł i fanaberię. Była też bardzo hojnym darczyńcą wspierającym mnóstwo rodzin żyjących na granicy ubóstwa. Prawdziwy człowiek-orkiestra, a społeczeństwo Warszawy często widziało w niej tylko przechwalającą się babę nie widząc ogromu dobra jakie ze sobą niosła. Dodatkowo jestem po prostu zachwycona jej postrzeganiem jedzenia i gotowania. Zdrowo, wykwintnie, a jednocześnie tanio i tak aby nic się nie zmarnowało. Jej książka kucharska uwzględniała nie tylko święta czy post, ale też dostępność składników w danym miesiącu. Ile pracy trzeba było wykonać, aby stworzyć coś takiego?
Pin on Pinterest
Bardzo rzadko sięgam po książki biograficzne i zwykle ciężko mi się je czyta. Tutaj też trochę się tego obawiałam. Zupełnie niepotrzebnie, ponieważ książkę Marty Stokfisz po prostu pochłonęłam. Myślę, że główną zaletą jest tutaj styl pisania autorki. Pisze ciekawie, barwnie, urozmaica tekst o przepisy Lucyny Ćwierczakiewiczowej, jej wypowiedzi, anegdoty związane z jej osobą. Maluje przed naszymi oczyma klimatyczną Warszawę XIX wieku, opisuje realia tamtych czasów, wystawne obiady u Ćwierczakiewiczowej i jej życiorys, który na tamte czasy był dość ekstrawagancki. Przez tę lekturę się po prostu przepływa i zupełnie nie można odczuć faktu, że to książka biograficzna. Szybkość w jakiej czytałam kolejne strony porównałabym do tej podczas czytania jakiegoś niezwykle pasjonującego thrillera. Zupełnie się tego nie spodziewałam. Nie przypuszczałam też, że zostanę tak zafascynowana życiorysem Ćwierczakiewiczowej, jej poglądami i reakcjami społeczeństwa Warszawy.
Podsumowując, chociaż pewnie na pierwszy rzut oka nie jesteście przekonani do takiej lektury to ja wam z całego serca polecam. Jest ciekawie i pasjonująco, a to przecież książka biograficzna. Lucyna Ćwierczakiewiczowa to postać kobieca godna naśladowania i jak najwięcej osób powinno ją poznać. Dodatkowo jest przepięknie wydana, a każdy rozdział opatrzony zdjęciem. Myślę, że dla pasjonatów gotowania lub osób interesujących się przemianami naszego społeczeństwa i kwestią życia kobiet w XIX wieku będzie to świetny prezent od Mikołaja.
moje-ukochane-czytadelka.blogspot.com
więcej Pokaż mimo toOdważna i charyzmatyczna? Kąśliwa i przebojowa? Jaka była Lucyna Ćwierczakiewiczowa znana ze swojej bestsellerowej książki kucharskiej 365 obiadów za 5 złotych? Jedno jest pewne – zupełnie nie pasowała do swoich czasów, ponieważ znacznie je wyprzedzała. Kobiety w XIX wieku miały być dobrze wychowane, grzeczne i ułożone, a próby...