Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej

Okładka książki Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej Jarosław Dumanowski, Magdalena Kasprzyk-Chevriaux
Okładka książki Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej
Jarosław DumanowskiMagdalena Kasprzyk-Chevriaux Wydawnictwo: Czarne Seria: Poza serią literatura piękna
Kategoria:
literatura piękna
Seria:
Poza serią
Wydawnictwo:
Czarne
Data wydania:
2018-11-14
Data 1. wyd. pol.:
2018-11-14
Język:
polski
ISBN:
9788380497740
Tagi:
literatura polska
Średnia ocen

6,6 6,6 / 10

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Ładowanie Szukamy ofert...

Patronaty LC

Książki autora

Okładka książki Zbiór dla kuchmistrza tak potraw jako i ciast robienia wypisany roku 1757 dnia 24 lipca Switłana Bułatowa, Jarosław Dumanowski
Ocena 0,0
Zbiór dla kuch... Switłana Bułatowa,&...
Okładka książki The Power of Taste. Europe at the Royal Table Jarosław Dumanowski, Andrzej Kuropatnicki, Fabio Parasecoli
Ocena 0,0
The Power of T... Jarosław Dumanowski...
Okładka książki Kucharz doskonały. Sekrety kuchmistrzowskie Wojciecha Wielądki Jarosław Dumanowski, Maciej Nowicki
Ocena 0,0
Kucharz doskon... Jarosław Dumanowski...

Mogą Cię zainteresować

Oficjalne recenzje i

W poszukiwaniu utraconej różnorodności



1541 19 23

Oceny

Średnia ocen
6,6 / 10
115 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
1265
330

Na półkach: , , , ,

Książka o osobliwym tytule "Kapłony i szczeżuje" to przykład wspaniałych opowieści o zapomnianej kuchni polskiej w rozmowie Magdaleny Kasprzyk-Chevriaux z Jarosławem Dumanowskim - badaczem historii wyżywienia i kuchni.

W Polsce, mimo że od pewnego czasu jedzenie odgrywa coraz znaczniejszą rolę, wiele ludzi wciąż nie ma świadomości, że ma ono również wymiar kulturowy. Nawet wśród historyków popularne jest przeświadczenie, że to tylko kalorie i coś biologicznego. Nadal panuje przeświadczenie, że fascynacja smakiem i kulturą jedzenia, to coś lapidarnego, niemęskiego i niepolskiego. W dużej mierze przyczyniła się do tego prl-owska propaganda.

Domaniewski uświadamia, jak ważną rolę odgrywa jedzenie. W obecnych czasach kuchnię zdominowała żywność przemysłowa, monokultury upraw i hipermarkety, będące przyczynkiem utraty różnorodności. Dawniej bioróżnorodność żywieniowa była olbrzymia, związana z przyrodą, jej rytmem i lokalnymi warunkami uprawy. Przykładem może być chociażby ziemniak, który wyparł topinambur, pasternak, rzepę, rzodkiew, brukiew, kucmerkę, pietruszkę i skorzonerę.

Badacze kuchni fascynująco opowiadają o miękkich wegetarianach i dietetyce starej jak świat, niebezpieczeństwie globalizacji obecnej także w sferze żywieniowej oraz postach i nierozerwalnym związku jedzenia z religią.

Dyskutują o emocjach i nostalgii, które kierują naszym smakiem. Znakomitym przykładem niech będzie z rozrzewnieniem wspominamy smaki dzieciństwa, bo jedzenie to także pamięć i wspomnienia, która je wspomaga.

W ciekawy sposób uświadamiają, że zmysł smaku (niestety!) stoi w hierarchii zmysłów najniżej, zaraz obok dotyku (wzrok i słuch mają korelacje naukowo - duchowe). Za to zawsze angażuje inne zmysły do współpracy - tworzy niemal nierozerwalny związek z węchem, daje interakcje ze wzrokiem. Pojawiają się różne mody, np. ta z jedzeniem po ciemku czy kuchnią molekularną.
Okazuje się, że zmysł smaku można też trenować.

Para naukowców opowiada również o rekonstrukcjach dań starej kuchni, mitach i stereotypach kulinarnych, przytacza anegdoty związane z jedzeniem.
W rozmowach pojawiają się organizacje dbające o pamięć zapomnianych kuchni np. Europejski Sezon Edukacji Gastronomicznej czy Arka Smaku. Mowa jest archeozoologii i regionalnych akcjach przywrócenia gatunków wytrzebionych np. populacja jesiotrów.
W ramach wywiadu dowiedzieć się można również o konkretnych gatunkach roślin i zwierząt wchodzących dawniej w skład diety, m.in. zboże łąk - manna utracona zapewne na zawsze, kartofer ("ser" z odpowiednio poddanym obróbce ziemniakiem) czy rakam królewskimi, z których niestety zupy już nie spróbujemy...
Bardzo bogate treściowo, znaczeniowo, historycznie i ekonomicznie rozmowy. Wszystkim fascynatom dawnej kuchni, jak i miłośnikom popularyzacji wiedzy polecam tę pozycję od @wydawnictwoczarne

Jeśli podoba Wam się moja recenzja, to zapraszam po więcej:
https://www.instagram.com/anemonenemorose/

Książka o osobliwym tytule "Kapłony i szczeżuje" to przykład wspaniałych opowieści o zapomnianej kuchni polskiej w rozmowie Magdaleny Kasprzyk-Chevriaux z Jarosławem Dumanowskim - badaczem historii wyżywienia i kuchni.

W Polsce, mimo że od pewnego czasu jedzenie odgrywa coraz znaczniejszą rolę, wiele ludzi wciąż nie ma świadomości, że ma ono również wymiar kulturowy. Nawet...

więcej Pokaż mimo to

avatar
167
148

Na półkach:

Bardzo apetyczna lektura. Mnóstwo nieoczekiwanych informacji: dawna polska kuchnia była w dużej mierze postna (prawie połowa dni w roku!),stąd mnogość ryb, na czele z flagową potrawą naszej dawnej kuchni: szczupakiem po polsku. Także garść refleksji, np. o globalizacji żywieniowej: ziemniak wyparł powszechnie niegdyś spożywane warzywa korzeniowe: kucmerkę, pasternak, skorzonerę, salsefię..

Bardzo apetyczna lektura. Mnóstwo nieoczekiwanych informacji: dawna polska kuchnia była w dużej mierze postna (prawie połowa dni w roku!),stąd mnogość ryb, na czele z flagową potrawą naszej dawnej kuchni: szczupakiem po polsku. Także garść refleksji, np. o globalizacji żywieniowej: ziemniak wyparł powszechnie niegdyś spożywane warzywa korzeniowe: kucmerkę, pasternak,...

więcej Pokaż mimo to

avatar
252
252

Na półkach:

Dwóch świetnych autorów przybliża dzieje produktów kulinarnych dawnej Polski. Warto sięgnąć w przeszłość nie jednym nas zaskoczy. Lubię czytać książki kucharskie.

Dwóch świetnych autorów przybliża dzieje produktów kulinarnych dawnej Polski. Warto sięgnąć w przeszłość nie jednym nas zaskoczy. Lubię czytać książki kucharskie.

Pokaż mimo to

avatar
672
49

Na półkach: , ,

Treść wartościowa ale sposób podania - nie. A szkoda, bo potencjał był. Dobrze by było odtworzyć te (i podobne!) informacje w coś naprawdę dobrego.

Treść wartościowa ale sposób podania - nie. A szkoda, bo potencjał był. Dobrze by było odtworzyć te (i podobne!) informacje w coś naprawdę dobrego.

Pokaż mimo to

avatar
1583
1578

Na półkach: ,

Największym problemem, jaki miałam z tą książką, była forma rozmowy czy wywiadu - może tak jest taniej i szybciej? A wystarczyło tylko zadbać o logiczną ciągłość monograficznego artykułu, żeby całość znacznie zyskała na wartości.

Chociaż rozmówcy starają się trzymać określonego tematu, nie unikają powtórzeń, na przykład do ciągle tych samych książek kulinarnych czy postnych tradycji. Bardzo tu pożądaną chronologiczną ciągłość zastępuje luźna, dygresyjna gawęda - więc na jednej stronie zahaczymy o średniowiecze i jednocześnie omówimy kuchnię wczesnego klasycyzmu.

Szkoda, że książka straciła na wartości przez formę, bo sama treść jest ultra ciekawa! Oczywiście nie mogło zabraknąć kolejnej próby obalenia tych nieśmiertelnych mitów aromatycznych przypraw maskujących zapach nieświeżych produktów w kuchni do renesansu i oraz wszechobecności mięsa, to jasne. Ale poza tym "Kapłony i szczeżuje" w niezwykle interesujący sposób pokazują kuchnię i jedzenie jako symbole, jako elementy kultury, wyznaczniki statusu, konstrukcje budujące i podtrzymujące tożsamość, wreszcie jako zjawisko znacznie bardziej skomplikowane niż tylko jako coś, co ma tylko podtrzymywać przy życiu.

Te smakołyki znajdziemy tylko wtedy, jeśli nie znudzi nas zdecydowanie przydługo początek. Jak słusznie zauważył tu jeden z czytelników, warto odpuścić sobie wstęp, w którym autorzy książki omawiają swoją prywatną historię fascynacji jedzeniem i kulinariami.
Czy mogę poprosić o podobną publikację, ale nie w formie pogawędki?

Największym problemem, jaki miałam z tą książką, była forma rozmowy czy wywiadu - może tak jest taniej i szybciej? A wystarczyło tylko zadbać o logiczną ciągłość monograficznego artykułu, żeby całość znacznie zyskała na wartości.

Chociaż rozmówcy starają się trzymać określonego tematu, nie unikają powtórzeń, na przykład do ciągle tych samych książek kulinarnych czy...

więcej Pokaż mimo to

avatar
82
42

Na półkach:

Książka o jedzeniu, ale w imponującym kontekście kulturowym: mówiąc o tym, co i jak jedli nasi przodkowie, Dumanowski przywołuje konteksty gospodarcze, ustrojowe, obyczajowe, religijne. Książka jest w pewnym sensie kompendium historii powszechnej opisywanej z perspektywy talerza. Fascynujące!

Książka o jedzeniu, ale w imponującym kontekście kulturowym: mówiąc o tym, co i jak jedli nasi przodkowie, Dumanowski przywołuje konteksty gospodarcze, ustrojowe, obyczajowe, religijne. Książka jest w pewnym sensie kompendium historii powszechnej opisywanej z perspektywy talerza. Fascynujące!

Pokaż mimo to

avatar
874
726

Na półkach:

Wstęp polecam ominąć, by się nie zniechęcić - bardziej wspominki dla rodziny niż książka na temat. Zresztą myślę, że początkowe 1/3 są zbędne i nudne. Najciekawszy był rozdział o..poście i za to (i za ogrom pracy) podciągam o dwa punkty ocenę. Zdecydowanie czuć, że żadne z autorów nie jest charyzmatycznym 'opowiadaczem', co momentami sprawia, że myśli odpływają.

Wstęp polecam ominąć, by się nie zniechęcić - bardziej wspominki dla rodziny niż książka na temat. Zresztą myślę, że początkowe 1/3 są zbędne i nudne. Najciekawszy był rozdział o..poście i za to (i za ogrom pracy) podciągam o dwa punkty ocenę. Zdecydowanie czuć, że żadne z autorów nie jest charyzmatycznym 'opowiadaczem', co momentami sprawia, że myśli odpływają.

Pokaż mimo to

avatar
534
102

Na półkach: , ,

Bardzo dobra książka. Jeśli ktoś szukał tylko przepisów... to nie zabierajcie się za książki historyczne. Mnie interesuje jedzenie z pozycji historycznych i znalazłam tu dużo informacji i nowych tropów, którymi będę podążać. Książka wcale nie jest nudna, nie jest przydługa. Powiedzieć o tej książce, że są tu dłużyzny historyczne... oznacza, że ktoś nie miał w ręce nigdy książek historycznych. To taki wstęp do dalszych poszukiwań i odkrywania historii kuchni w ogóle. Bardzo przystępny język, dużo ciekawostek. Polecam.

Bardzo dobra książka. Jeśli ktoś szukał tylko przepisów... to nie zabierajcie się za książki historyczne. Mnie interesuje jedzenie z pozycji historycznych i znalazłam tu dużo informacji i nowych tropów, którymi będę podążać. Książka wcale nie jest nudna, nie jest przydługa. Powiedzieć o tej książce, że są tu dłużyzny historyczne... oznacza, że ktoś nie miał w ręce nigdy...

więcej Pokaż mimo to

avatar
6
2

Na półkach:

Ważna informacja, to nie jest ani książka kucharska ani książka o tym co jadł chłop i szlachta w dawnej Polsce :)

To książka o kontekstach, społeczeństwie i dopiero potem jedzeniu. Bardzo dobra, smaczna i długa (momentami za długa) rozmowa o jedzeniu. Dla mnie świetna, łyknąłem w 2 dni.

Ważna informacja, to nie jest ani książka kucharska ani książka o tym co jadł chłop i szlachta w dawnej Polsce :)

To książka o kontekstach, społeczeństwie i dopiero potem jedzeniu. Bardzo dobra, smaczna i długa (momentami za długa) rozmowa o jedzeniu. Dla mnie świetna, łyknąłem w 2 dni.

Pokaż mimo to

avatar
38
16

Na półkach:

Książka wizualnie piękna i każdy esteta będzie zadowolony z widoku jej na półce.
Niestety, treść mnie bardzo rozczarowała. Zamiast soczystych-pieczystych anegdot - przydługawe i przynudnawe peroracje dwójki rozmówców narzekających na polską świadomość, a "kiedyś to było". Chyba nie chciałabym porozmawiać z żadnym z autorów. Szkoda.
Książkę kupiłam po intrygującej okładce.

Książka wizualnie piękna i każdy esteta będzie zadowolony z widoku jej na półce.
Niestety, treść mnie bardzo rozczarowała. Zamiast soczystych-pieczystych anegdot - przydługawe i przynudnawe peroracje dwójki rozmówców narzekających na polską świadomość, a "kiedyś to było". Chyba nie chciałabym porozmawiać z żadnym z autorów. Szkoda.
Książkę kupiłam po intrygującej...

więcej Pokaż mimo to

Książka na półkach

  • Chcę przeczytać
    273
  • Przeczytane
    160
  • Posiadam
    34
  • 2019
    13
  • Teraz czytam
    10
  • Kuchnia
    6
  • Historia
    6
  • Chcę w prezencie
    6
  • Kulinaria
    4
  • 2023
    3

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Kapłony i szczeżuje. Opowieść o zapomnianej kuchni polskiej


Podobne książki

Przeczytaj także