Nowa jadłonomia. Roślinne przepisy z całego świata
- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Marginesy
- Data wydania:
- 2017-05-24
- Data 1. wyd. pol.:
- 2017-05-24
- Liczba stron:
- 288
- Czas czytania
- 4 godz. 48 min.
- Język:
- polski
- ISBN:
- 9788365586971
- Tagi:
- vegan kuchnia wegańska kuchnia roślinna przepisy Wegetarianizm Weganizm
Zjeździła Wietnam i Tajlandię, zmarzła w Korei, pojechała ucierać pasty curry do Indii, przejechała całe Bałkany, zgrzała się na targowiskach w Maroko i rozpływała się nad świeżym awokado w Kalifornii.
Odwiedziła ponad pięćdziesiąt krajów, a kulturę każdego z nich poznawała od kuchni. Dla Marty Dymek najważniejsze były regionalne przyprawy, tradycyjne śniadania, rytualne obiady, narodowe dania, ulubione słodkości oraz to, jak wyglądają stragany i targowiska z warzywami.
W każdej podróży spisywała ulubione przepisy, notowała najciekawsze połączenia oraz spotykała się z tamtejszymi kucharzami, kucharkami i domowymi gospodyniami. Kuchnia roślinna nie pochodzi z żadnego konkretnego kraju ani kontynentu – jest wszędzie. Od wieków roślinne potrawy można spotkać na każdej szerokości geograficznej, bez względu na temperaturę, klimat i wysokość nad poziomem morza. Wegańskie jest zarówno meksykańskie guacamole, swojski barszcz z uszkami, afrykański gulasz z jarmużu, jak i buraczane curry z cynamonem. Jeśli tylko wie się, gdzie patrzeć, w każdym kraju z łatwością można spotkać mnóstwo roślinnych przepisów, które otwierają oczy na niespotykane dotąd połączenia i pozwalają na nowo odkryć dobrze znane warzywa. Uwierzcie, że zjedzenie bulwy selera po chińsku zmienia kulinarną wyobraźnię raz na zawsze.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Mogą Cię zainteresować
Oceny
Książka na półkach
- 417
- 366
- 202
- 20
- 16
- 15
- 14
- 13
- 12
- 11
Opinia
To chyba była najbardziej oczekiwana przeze mnie książka. Głównie dlatego, że od premiery aż do trzymania jej w rękach minęło kilka miesięcy, ale czekać było warto. Pierwsze co oczywiście rzuca się w oczy to szata graficzna- utrzymana w podobnym stylu co część poprzednia, ale jednak jakby odświeżona i zmieniona, bardziej pasująca do tematyki dwójki. Ilustracje przepiękne, zarówno te w części wstępu (mega klimat, dają poczuć że Marta na serio zjeździła pół świata po inspiracje) jak i oczywiście potraw. Same dania są obłędne, na wstępie podana nam jest lista przypraw które powinniśmy dokupić korzystając z tej książki. Podoba mi się fakt, że dostajemy też na końcu krótką listę sklepów gdzie można się w te cuda zaopatrzyć, większość z nich jest niedroga i zawsze można dorwać je gdzieś na promocjach.
No a same potrawy… uwielbiam w nich to, że są tak różnorodne i po prostu niesamowicie ciekawe. Warto przed zabraniem się za przepis przeczytać go od deski do deski wraz z komentarzem autorki na dole strony, bo choć wydaje nam się że coś możemy zrobić inaczej, łatwiej lub używając zamiennika, to Marta stanowczo odradza takie testy, bo nie wyjdzie nam to tak jak trzeba.
Książkę polecam absolutnie każdemu. Twój poziom gotowania nie ma znaczenia, tak samo jak dieta której się trzymasz czy styl życia. Przepisy są bajeczne, niektóre mega proste, inne wymagające więcej czasu i przygotowania ale warto, uwierzcie mi, jeśli tylko uwielbiacie jeść to ta pozycja jest dla Was.
Jeśli spodobała Ci się powyższa recenzja, serdecznie zapraszam na mojego bloga www.myownikigai.wordpress.com
To chyba była najbardziej oczekiwana przeze mnie książka. Głównie dlatego, że od premiery aż do trzymania jej w rękach minęło kilka miesięcy, ale czekać było warto. Pierwsze co oczywiście rzuca się w oczy to szata graficzna- utrzymana w podobnym stylu co część poprzednia, ale jednak jakby odświeżona i zmieniona, bardziej pasująca do tematyki dwójki. Ilustracje przepiękne,...
więcej Pokaż mimo to