Smart shopping. Kupuj świadomie! Żyj zdrowiej!

Wydawnictwo: Burda Książki
7,28 (150 ocen i 17 opinii) Zobacz oceny
10
9
9
21
8
40
7
42
6
23
5
8
4
4
3
0
2
2
1
1
Edytuj książkę
szczegółowe informacje
data wydania
ISBN
9788380534575
liczba stron
240
słowa kluczowe
zdrowie
kategoria
poradniki
język
polski
dodała
milva

Jedzenie to przyjemność, ale jak odnaleźć w gąszczu sklepowych półek wśród tysięcy kolorowych produktów te naprawdę wartościowe? Autorka, farmaceutka z wykształcenia, pokazuje, że robienie zakupów spożywczych nie musi być źródłem stresu, a kluczem do oceny jest skład produktu. `Nasz świat to jedna wielka scena dla wielu aktorów - związków chemicznych. Jedne są lepsze, fajniejsze, a inne mniej...

Jedzenie to przyjemność, ale jak odnaleźć w gąszczu sklepowych półek wśród tysięcy kolorowych produktów te naprawdę wartościowe? Autorka, farmaceutka z wykształcenia, pokazuje, że robienie zakupów spożywczych nie musi być źródłem stresu, a kluczem do oceny jest skład produktu.

`Nasz świat to jedna wielka scena dla wielu aktorów - związków chemicznych. Jedne są lepsze, fajniejsze, a inne mniej korzystne dla naszego zdrowia. To czarne charaktery. Niektórych nie da się uniknąć, ale warto wyeliminować te, które jesteś w stanie odstawić od ręki... Wystarczy wziąć z półki w sklepie opakowanie leżące obok`.

 

źródło opisu: https://www.gandalf.com.pl/b/smart-shopping/

źródło okładki: https://www.empik.com/smart-shopping-makowska-anna...»

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (411)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 468
Kasia | 2019-01-08
Na półkach: Przeczytane

Świetny poradnik o tym, jak zdrowiej żyć, ale nie zwariować. Doktor Ania pokazuje jak odnaleźć w gąszczu oferowanych nam w sklepach produktów spożywczych te najmniej szkodliwe, nie rezygnując z tego co lubimy, serwując przy tym wiele ciekawostek i przydatnej wiedzy. Kolejne rozdziały poświęcone są określonym rodzajom produktów typu: makarony, pieczywo, mięso, w których autorka pokazuje co szkodzi bardzo, a co mniej i dlaczego oraz proponuje lepsze zamienniki tych gorszych produktów. Największym plusem tej książki i tym co ją odróżnia od książek o zdrowym odżywaniu, które do tej pory czytałam jest racjonalne i zdroworozsądkowe podejście do kwestii odżywania oraz świetne poczucie humoru, które ujęło mnie już na profilu Doktor Ani na Instagramie. Bardzo polecam :)

książek: 1588
Sabina | 2018-12-30
Na półkach: Przeczytane, Mam - papier
Przeczytana: 30 grudnia 2018

Kto zna Doktor Anię, temu nie trzeba tej książki przedstawiać.
Dla pozostałych - książka, jak od razu na początku jest napisane - nie jest o zdrowym odżywianiu. Jest o podstawach, co warto jest, co trochę mniej, jak szukać wartościowych zamienników naszego ulubionego jedzenia, jak zacząć zmieniać swoje odżywanie. W czasach, gdy składy produktów robią się coraz dłuższe pozwala znaleźć różnicę między tymi wartościowymi a tymi nie.
Myślę, że wrócę parę razy, żeby dokładnie przeanalizować wszystkie rozdziały i zastosować chociaż niektóre rady w praktyce.

książek: 254
Paolina_pl | 2019-06-17
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 02 czerwca 2019

Naprawdę bardzo wartościowa książka! Naszpikowana wiedzą, przydatnymi informacjami i radami, ale takimi radami, że aż chce się je wprowadzać w życie. Autorka nie mówi nam tylko "jedzcie to, a tego nie" tylko mówi "jak chcecie to jedzcie, ale..." I właśnie to "ale" jest bardzo merytoryczne i przekonujące, bo pokazuje dokładnie i jasno, dlaczego coś nie jest dla nas dobre. Ta książka powinna gościć w każdym domu. Polecam każdemu!

książek: 251
Ksebardo | 2019-05-11
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 28 kwietnia 2019

W końcu udało mi się dokończyć Smart Shopping. Ciagle szukamy alternatywy dla szkodliwego jedzenia. Bio, organic, eko kusi nas i zapewnia 100% pewności produktu. Doktor Ania obala mity na temat „zdrowej żywności”, ale też produktów, które demonizujemy. Duża dawka wiedzy, informacji i wskazówek co do czytania etykiet. Bardzo podobało mi się podsumowanie wg typów ludzi, którzy będą wprowadzać zmiany w swoim życiu we własnym tempie. Większość rzeczy jest nam znana, ale nie zabraknie „smaczków”, które pomogą w zdrowszym życiu na codzień. Nie tylko „jak się przypomni”.

książek: 763
Fuzja | 2019-01-16
Na półkach: Przeczytane

Jeszcze siedem lat temu zupełnie nie zwracałam uwagi na to co trafia na mój talerz. Wydawało mi się, że produkty, które są dostępne w sklepach, są dostępne właśnie dlatego, że są dobre i zdrowe dla mnie. Nie przyszło mi do głowy, że w składach może znajdować się szereg substancji, które mogą mi zaszkodzić w dużych, a często nawet małych, ilościach. Z drugiej strony zdawałam sobie sprawę z tego, że reklamy nie zawsze mówią prawdę, a to co tak szumnie nazywa się "zdrową żywnością" to niekoniecznie żywność zdrowsza od innych... etc. Powoli zaczęłam wkraczać na ścieżkę konsumenckiej świadomości, przede wszystkim dlatego, że uwielbiam jeść, gotować i karmić najbliższych, a gdzieś tam usłyszałam, że karagen jest be, aspartam nie jest zdrowszy od cukru, a wiele dodawanych do żywności składników z E na początku to po prostu sama chemia - a przecież jedzenie to powinna być czysta i pozbawiona stresu przyjemność, tak samo jak zakupy!

Ostatnie lata to dla mnie codzienność, w której króluje...

książek: 193
rozpisana94 | 2019-01-31
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 28 stycznia 2019

Na Annę Makowską trafiłam na instagram.com pod pseudonimem doktor_ania. Profil od razu zaobserwowałam i równie szybko polubiłam. Widać po nim, że to bardzo aktywna, ambitna kobietka, która stara się tępić niezdrową żywność. Podejmuje dyskusje z producentami, czasem je publikuje, a swoim podejściem do życia i żywienia zaraża tysiące osób. Kiedy zobaczyłam, że Doktor Ania wydaje książkę od razu pomyślałam: „Muszę ją mieć!”.

„Smart shopping” podzielona jest na dwie części: ogólną i szczegółową. Posiada też rozdziały dotyczące m.in.: mleka, mięsa, ryb (wiedzieliście, że za 40 lat może ich już nie być?!), słodyczy, żywności dla dzieci i podaje także wskazówki na co zwracać uwagę robiąc zakupy. Pomyślelibyście, że to, czy wchodzisz do sklepu głodny, czy najedzony wpływa na zawartość koszyka? Bo ja nie.

Z książką kojarzą mi się takie słowa: wiedza, humor, brutalna prawda. Sposobem odżywiania interesuję się od niedawna i umówmy się – nie jestem za Bóg wie jak zdrowym odżywianiem,...

książek: 1461
asiazistebnej | 2018-12-29
Przeczytana: 26 grudnia 2018

Anna Makowska to dr nauk farmaceutycznych, ale też dietetyk i pedagog. Propaguje kiszonki i zachęca nas do zmian w sposobie odżywiania, choćby metodą małych kroczków.

Ta książka to treściwy przewodnik po artykułach spożywczych, z jakimi mamy do czynienia na co dzień. Doktor Ania podsuwa nam zdrowsze opcje, uczy czytać (etykiety) i liczyć (ilość cukru i tłuszczu w produktach).

Jeśli macie ochotę poznać ją przed zakupem książki, warto zajrzeć na jej bloga czy facebooka. Wystarczy w wyszukiwarce wpisać "Doktor Ania". Ja osobiście bardzo polecam do niej zajrzeć :)

książek: 183
Kinga | 2018-12-28
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 28 grudnia 2018

Całkiem dobra, merytorycznie nie mam większych zastrzeżeń. Brakuje mi w niej jednak słownika, w przykładowych opisach opisów składów fajnie byłoby zaznaczyć wyraźnie, które produkty są porażką, a które ok. Listy z końca książki są niemal takie same, małe zróżnicowanie propozycji mimo rozróżnienia 9 list. Sądzę, że materiał można było zamknąć na mniejszej liczbie stron, a sama szata graficzna książki mogłaby być bogatsza.

książek: 68
Acid2b3 | 2019-01-15
Na półkach: Przeczytane
Przeczytana: 15 stycznia 2019

Pozycja dla laików w dziedzinie zdrowego odżywiania,bardziej świadomy konsument może się wynudzić. Napisana językiem potocznym.

książek: 548
Agnieszka | 2018-12-30
Na półkach: Rok 2018, Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 30 grudnia 2018

W kwestii zdrowej żywności, proporcji rodzajów jedzenia oraz odczytywania składów produktów byłam turbozielona. Jakieś podstawy w stylu "przede wszystkim warzywa" oraz "mało cukrów" znałam, ale uważam, że to wiedza każdego laika.
Po lekturze tej książki mam chęć biegać z nią po kuchni i porównywać składy produktów, które mam w szafce, z tym, co napisała Doktor Ania. Mam ochotę brać tę książkę ze sobą na zakupy i kierować się nią w swoich wyborach.
W powyższej pozycji znajdziemy omówienie ponad 15 rodzajów produktów - od chleba, przez mleko, mięso i słodycze, aż po kawę. Pokazano przykładowe składy z podziałem na marne i polecane. Natomiast na końcu odnajdziemy przykładowe "must have" w zależności od zaangażowania w temat zdrowego jedzenia.
Mam nadzieję, że uda mi się choć część wskazówek wprowadzić w życie :).

zobacz kolejne z 401 
Przeczytaj także

Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Zapisując się na newsletter zgadzasz się na otrzymywanie informacji z serwisu Lubimyczytac.pl w tym informacji handlowych, oraz informacji dopasowanych do twoich zainteresowań i preferencji. Twój adres email będziemy przetwarzać w celu kierowania do Ciebie treści marketingowych w formie newslettera. Więcej informacji w Polityce Prywatności.
Cytaty z książki
lista cytatów dodaj cytat
Inne książki autora
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd