Nasza strona internetowa wykorzystuje cookies (pol.: ciasteczka)

W celu sprawnego i szybkiego działania serwisu, zapewnienia wygody podczas jego przeglądania, dostosowywania funkcjonalności do indywidualnych potrzeb użytkowników, a także w celach statystycznych oraz reklamowych, używamy informacji zapisanych za pomocą cookies. Korzystanie z serwisu jest równoznaczne ze zgodą użytkownika na stosowanie plików cookies. Więcej informacji znajdziesz tutaj.

Francuski szef kuchni

Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie
7,51 (45 ocen i 11 opinii) Zobacz oceny
10
2
9
7
8
12
7
20
6
3
5
0
4
0
3
0
2
0
1
1
szczegółowe informacje
tytuł oryginału
The French Chef
data wydania
ISBN
9788308052280
liczba stron
520
język
polski
dodała
Ag2S

Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show! Pilotażowy odcinek „Francuskiego Szefa Kuchni” wyemitowano „w Bostonie 11 lutego 1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizji” – jak wspomina we wstępie sama Julia Child. Przez kolejne lata podbił on serca telewidzów tak dalece, że doczekał się wznowień i kontynuacji, a jego nieokrzesana, prostolinijna,...

Książkowa wersja kultowego, pierwszego w historii telewizji, kulinarnego reality show! Pilotażowy odcinek „Francuskiego Szefa Kuchni” wyemitowano „w Bostonie 11 lutego 1963 roku, jeszcze w czarno-białej telewizji” – jak wspomina we wstępie sama Julia Child. Przez kolejne lata podbił on serca telewidzów tak dalece, że doczekał się wznowień i kontynuacji, a jego nieokrzesana, prostolinijna, wielka wzrostem oraz kulinarnym kunsztem pomysłodawczyni i prowadząca – Julia Child – do dziś pozostaje ikoną sztuki kucharskiej, nie tylko dla Amerykanów.

 

źródło opisu: http://www.wydawnictwoliterackie.pl/

źródło okładki: http://www.wydawnictwoliterackie.pl/ksiazka/2572/F...»

pokaż więcej

Brak materiałów.
Trwa wyszukiwanie najtańszych ofert.
Oficjalna recenzja
malineczka74 książek: 5322

Kuchnia francuska bez tajemnic!

Codziennie miliony ludzi na świecie poświęcają czas na gotowanie. Jedni robią to z konieczności, inni dzięki przygotowywaniu posiłków zarabiają na życie, ale są i tacy, dla których gotowanie jest pasją i hobby. Właśnie ci ostatni czują się w swoich kuchniach jak ryby w wodzie. Pomieszczenie w którym pichcą jest dla nich niczym atelier dla malarza. Tu mogą eksperymentować, ulepszać, komponować dania. Dawniej przepisy kulinarne były pilnie strzeżoną rodzinną tajemnicą i przekazywano je z pokolenia na pokolenie. Dziś jest wiele sposobów na osiągnięcie mistrzostwa wśród garnków i piekarników. Księgarskie półki uginają się od książek kucharskich, w Internecie istnieją setki stron poświęconych sztuce kulinarnej, a edukacyjne programy o gotowaniu emituje sporo telewizyjnych stacji. Wiele lat temu serca miłośników sztuki kulinarnej podbił reality show „Francuski szef kuchni”. Pierwszy pilotażowy odcinek wyemitowano w lutym 1963 roku. To był strzał w dziesiątkach. Przed szklanymi ekranami zasiadało miliony widzów. Zdobyta przez serię popularność doprowadziła do wznowień emisji i kręcenia kontynuacji. Prowadząca Julia Child została sławna i stała się dla wielu wzorem do naśladowania. Bo czyż nie jest prawdą, że „gotować każdy może?”

Nakładem Wydawnictwa Literackiego ukazała się książkowa wersja popularnego programu. To dość grube tomiszcze, które ma pomóc opanować sztukę kulinarną rodem z ojczyzny Napoleona. Kuchnia francuska jest sławna na całym globie. Słynie z wykwintnych dań,...

Codziennie miliony ludzi na świecie poświęcają czas na gotowanie. Jedni robią to z konieczności, inni dzięki przygotowywaniu posiłków zarabiają na życie, ale są i tacy, dla których gotowanie jest pasją i hobby. Właśnie ci ostatni czują się w swoich kuchniach jak ryby w wodzie. Pomieszczenie w którym pichcą jest dla nich niczym atelier dla malarza. Tu mogą eksperymentować, ulepszać, komponować dania. Dawniej przepisy kulinarne były pilnie strzeżoną rodzinną tajemnicą i przekazywano je z pokolenia na pokolenie. Dziś jest wiele sposobów na osiągnięcie mistrzostwa wśród garnków i piekarników. Księgarskie półki uginają się od książek kucharskich, w Internecie istnieją setki stron poświęconych sztuce kulinarnej, a edukacyjne programy o gotowaniu emituje sporo telewizyjnych stacji. Wiele lat temu serca miłośników sztuki kulinarnej podbił reality show „Francuski szef kuchni”. Pierwszy pilotażowy odcinek wyemitowano w lutym 1963 roku. To był strzał w dziesiątkach. Przed szklanymi ekranami zasiadało miliony widzów. Zdobyta przez serię popularność doprowadziła do wznowień emisji i kręcenia kontynuacji. Prowadząca Julia Child została sławna i stała się dla wielu wzorem do naśladowania. Bo czyż nie jest prawdą, że „gotować każdy może?”

Nakładem Wydawnictwa Literackiego ukazała się książkowa wersja popularnego programu. To dość grube tomiszcze, które ma pomóc opanować sztukę kulinarną rodem z ojczyzny Napoleona. Kuchnia francuska jest sławna na całym globie. Słynie z wykwintnych dań, kojarzy się z potrawami z żabich udek i ślimaków. Kuchnia francuska jak się okazuje jest bardzo bogata w przeróżne receptury na wiele dań. Niektóre są dość popularne i gotuje się je w wielu zakątkach świata, ale są i przepisy mniej znane.

Książka Julii Child jest adresowana do bardzo szerokiego grona osób. Zawiera w sobie i receptury bardzo proste idealne dla początkujących, ale i przepisy dość skomplikowane wymagające już pewnych umiejętności oraz doświadczenia. Autorce zależy bowiem zarówno na przybliżeniu czytelnikom podstaw i prawideł obowiązujących kucharzy, ale i na pogłębieniu już posiadanej wiedzy. W publikacji znajdują się przepisy na rozmaite potrawy – są propozycje przekąsek, obiadów, kolacji i deserów. Od samego czytania leci ślinka i aż chce się wejść do kuchni i pogrążyć w wyczarowaniu czegoś smakowitego. Jest w czym wybierać! W lekturze zgromadzono przepisy z aż stu dziewiętnastu odcinków programu. Ale to nie wszystko. Oprócz receptur książka zawiera też cenne porady i wskazówki, które pomogą ułatwić gotowanie, ale też zapobiec katastrofom w kuchni.

Jak najlepiej przechowywać samodzielnie wykonane praliny? Jak elegancko, szybko i dokładnie nadziać kurczaka? Co zrobić, gdy majonez się rozwarstwił? Odpowiedzi na te i podobne pytania znajdziecie we „Francuskim szefie kuchni”. Nie powiem, że jestem kulinarnym laikiem, ale też i nie osiągnęłam w tej dziedzinie mistrzostwa. Przeglądałam wiele książek kucharskich, wiele kulinarnych poradników. Publikacja Child ujęła mnie prostotą, profesjonalizmem ale i udzieliła mi się z niej pasja autorki do gotowania. Jeszcze w trakcie lektury skusiłam się na wypróbowanie tego i owego. Efekt był znakomity. Po raz pierwszy wykonałam tort naleśnikowy, upiekłam wspaniałe brioszki i nakarmiłam rodzinę rosołem ze świeżymi pomidorami. Przede mną jeszcze wiele pomysłów, jeszcze wiele receptur do wypróbowania. Zatem szybko się z tą pozycją nie rozstanę. Cieszę się że dostarczyła mi ona ciekawych pomysłów które urozmaicają proponowane przeze mnie menu. Nie będę ukrywać, że odkryłam też nowe smaki i wreszcie upiekłam ciasto francuskie, które nie wydało mi się zbyt papierowe.

Gorąco polecam tę książkę spragnionym weny w kuchni, szukającym czegoś nowego do spróbowania na rodzinny obiad, imieniny czy zwyczajną kolację. Każdy posiłek może przecież okazać się wspaniałą i niezapomnianą ucztą.

Miłego gotowania i smacznego!

Bernardeta Łagodzic-Mielnik  

pokaż więcej

Dodaj dyskusję
Dyskusje o książce
pokaż wszystkie
Sortuj opinie wg
Opinie czytelników (234)
 Pokaż tylko oceny z treścią
książek: 1090
Magdalena Paź | 2013-10-24
Przeczytana: 24 października 2013

Kiedy pierwszy raz obejrzałam film o Julii Child zamarzyłam o tym, żeby mieć książkę kucharską, która Ona przez cały film pieczołowicie tworzyła. Minęło kilka długich chwil i oto marzenie się spełniło. Owa książka kucharska leży przede mną dzięki uprzejmości bardzo milej Pani.
Książka „Francuski szef kuchni” napisana jest lekkim językiem, jest pełna humoru. Po tym, co się czyta można stwierdzić jak wspaniałą, charyzmatyczną, lekko chaotyczną osobą była Julia. We wstępie autorka opisuje nam jak doszło do powstania słynnego programu telewizyjnego a później owej książki. Twierdzi, że dużą zasługę miła w tym ówczesna para prezydencka. Z początku nakręcono trzy próbne odcinki. Gdy spodobały się one widzom nakręcono ich aż 134.
Na łamach tej książki Julia udziela wielu wartościowych rad. Np. jak dobrać wina do potrawy oraz sztuczek i trików, które bardzo przydają się w kuchni. Przepisy są napisane bardzo prostym zrozumiałym dla każdego językiem. Julia udziela wskazówek jak przygotować...

książek: 2500
nieperfekcyjnie | 2013-11-25
Przeczytana: 25 listopada 2013

http://www.nieperfekcyjnie.pl/2013/11/francuski-szef-kuchni-julia-child.html

W wielu kręgach kuchnia francuska uchodziła, a nawet nadal uchodzi, za bardzo wykwintną i trudną do przygotowania, zwłaszcza dla osób niemających zbyt wiele wspólnego z gotowaniem. Kiedy Julia Child skosztowała pierwszego posiłku w Paryżu, postanowiła poznać tajniki francuskiej sztuki kulinarnej. Jakiś czas po ukończeniu legendarnej paryskiej szkoły Le Cordon Bleu, zaczęła dzielić się swoimi pomysłami i umiejętnościami z szerszą publicznością, prowadząc program kulinarny, a później wydając także książki, które ukazały się na całym świecie.

"Francuski szef kuchni" - książka, która powstała na podstawie najwcześniejszego cyklu programów telewizyjnych o tym samym tytule. Jej program kulinarny nakręcony dla amerykańskiej telewizji odniósł gigantyczny sukces. Wersja książkowa zawiera ogrom różnorodnych przepisów, poczynając od deserów (krem pomarańczowy na maśle, płonący tort naleśnikowy, deser...

książek: 1081
Malwina | 2013-10-21
Przeczytana: 21 października 2013

Ja jako miłośniczka gotowania i Francji musiałam koniecznie mieć tą książkę. Książkę, która została stworzona przez wielką Julię Child. Skończyła szkołę Le Cordon Blue w Paryżu i zrobiła wielką furorę na świecie. Książkę, którą dzisiaj Wam przedstawiam jest zbiorem wszystkich przepisów z telewizyjnego show gdzie Julia Child gotowała.

Po pierwsze książka jest pięknie wydana. Moja jeszcze pachnie świeżością z drukarni ^^. Na pierwszych stronach przeczytamy rozdział zatytułowany Kilka słów od autorki potem Krótka historia tej książki i tego, jak trafiłam do telewizji, a następnie I jeszcze o winach. A potem jest najlepsze czyli Książka francuskiego szefa kuchni. Każdy z Was może się nim poczuć, a może nawet stać!

Przepisy, które znajdują się w książce podzielone są według odcinków tak na przykład Program pięćdziesiąty drugi to przepis na Płonący suflet. Przepisów jest naprawdę sporo, ale jeśli nie chce Wam się gotować to możecie sobie poczytać, bowiem Julia Child tłumaczy każdy krok...

książek: 626
Karo | 2014-05-18
Przeczytana: 18 maja 2014

Francja to kraj, który jest zazwyczaj kojarzony z miłością oraz uroczymi komediami romantycznymi, jednak jest to także miejsce, gdzie rozkwita jedna z bardziej wykwintnych, trudnych i niezwykle smacznych kuchni. A najwięcej możemy się dowiedzieć o niej od najbardziej znanej ikony sztuki kulinarnej, Julii Child, absolwentki najsłynniejszej na świecie paryskiej szkoły kulinarnej Le Cordon Bleu, która zdobyła popularność dzięki prowadzeniu programu "Francuski Szef Kuchni" emitowanego przez amerykańską telewizję w 60. latach XX wieku. Na jego podstawie powstała książka o tym samym tytule, która zawiera przepisy ze 119 odcinków.

Dowiemy się z niej, jak przygotować zupę czosnkową czy krem z ogórków, desery takie jak szarlotka czy suflet czekoladowy, naleśniki wytrawne i na słodko, znajdziemy tu także przepisy na przygotowanie mięsa, cielęciny, kurczaka, kaczki i wiele więcej, trudno wszystko wymienić. Książka Julii Child to także skarbnica wielu cennych wskazówek, które przydadzą się i...

książek: 804
Paulina Kwiatkowska | 2013-11-01
Na półkach: Przeczytane

O Juli Child słyszał chyba każdy kucharz. Ta kobieta to legenda gotowania. Zaczęło się niewinnie, została zaproszona przez przypadek do przygotowania 3 próbnych odcinków na temat francuskiego jedzenia, jednak widzom tak się spodobało, że powstawały kolejne serie. ,,Francuski szef kuchni” to nazwa programu, który był emitowany w Stanach w latach 60. XX wieku.

Muszę przyznać, że prosząc o tą pozycję nie spojrzałam, ile ma stron. Na 1 spotkaniu Blogerów otrzymałam notesik z Julią Child i myślałam, że to będzie coś podobnego. Jakże więc się zdziwiłam gdy okazało się, że ta jest o wiele większa, bo liczy bowiem ponad 500 str. Może to i lepiej, więcej cudownych przepisów będzie do wypróbowania.

W książce zostały spisane przepisy od 14 odcinka ,,Francuskiego szefa kuchni”, gdyż wcześniejsze taśmy się nie zachowały. Przedstawiane dania musiały być proste i szybkie w wykonaniu, ponieważ jeden program trwał tylko 30 min. Co więc możemy znaleźć w tej książce kucharskiej?

Pierwsze co rzuca...

książek: 1738
Amarisa | 2013-11-19
Przeczytana: 15 listopada 2013

Julia Child to prawdziwa ikona kulinarnego świata. Ukończyła jedną z najsłynniejszych na świecie paryskich szkół kulinarnych Le Cordon Bleu. Napisała kilka książek kucharskich, ale największą sławę przyniósł jej program kulinarny "Francuski Szef Kuchni", którego pierwszy odcinek został wyemitowany 11 lutego 1963 roku w Bostonie. Producentem i reżyserem programu był Russell Morash, a nad całością pracował zespół składający się z 24 osób. Na podstawie tego kulinarnego cyklu powstała książka pod tym samym tytułem, która na polskim rynku pojawiła się w październiku 2013 roku nakładem Wydawnictwa Literackiego. Zebrano w niej przepisy ze 119 odcinków. Książka rozpoczyna się od 14 odcinka, gdyż poprzednie 13 niestety się nie zachowały. Blisko połowę przepisów zamieszczonych w "Francuskim Szefie Kuchni" znajdziemy w innej książce autorki - "Mastering the Art of French Cooking".

W latach 60-tych kuchnię francuską uważano za zbyt skomplikowaną oraz elegancką, jak na możliwości przeciętnego...

książek: 374
Sosenka | 2014-02-19
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: 2014 rok

Książki kulinarne to gatunek, z którym mam rzadko do czynienia, jednak lubię oglądać zdjęcia pięknie przygotowanych dań. Choć pewnie większość by mi nie wyszła, to jednak jedzenie jest tematyką, którą się interesuję i myślę, że nawet nie trzeba umieć gotować, by kojarzyć nazwisko Juli Child. Ta wybitna kucharka to już ikona gotowania, przodowniczka w propagowaniu domowego przyrządzania posiłków, kobieta charyzmatyczna, optymistyczna i oczywiście utalentowana.
Autorka wielu książek, ale przede wszystkim najsłynniejszego programu kulinarnego świata, który przetarł szlaki wszystkim kolejnym. Jednak to wcale nie typowa urodzona kucharka. Jej miłość do kuchni zrodziła się w Loarze, podczas wyjazdu, gdzie zajadała się pysznymi francuskimi potrawami. Posmakowały jej one do tego stopnia, że rozpoczęła naukę gotowania, szperała w przepisach i tworzyła własne. Jej nauka nie była amatorska, na kurs uczęszczała do samej Le Cordon Bleu, najlepszej kulinarnej szkoły świata.
Choć...

książek: 7350
Anna-mojeksiążki | 2013-10-28
Na półkach: Przeczytane, Posiadam
Przeczytana: październik 2013

Jakiś czas temu zachwycałam się książką Julii Child „Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni” – recenzję znajdziecie TUTAJ. I choć, jak zawsze to podkreślam, do kuchennych orłów nie należę jest ona dla mnie inspiracją i motywacją do eksperymentowania.

Julia Child jest legendą amerykańskich programów kulinarnych i autorką słynnej książki Mastering the Art of French Cooking (Francuska sztuka gotowania). Nie zawsze jej pasją było gotowanie, zaczęła się tym tematem interesować podczas pobytu we Francji. Kiedy zakosztowała tamtejszej kuchni, jej wielkim marzeniem stało się wstąpić do słynnej szkoły Le Cordon Blue i nauczyć się gotować. Swoją wytrwałością i siłą charakteru doprowadziła do realizacji marzeń. Kuchenne doświadczenia, przepisy i pasję przeniosła na grunt amerykański. Zaczęła uczyć Amerykanów jak gotować z pasją i zacięciem, jak tworzyć niesamowite potrawy. Widzowie ją uwielbiali za jej niebanalny, oryginalny sposób bycia.

Książka „Francuski szef...

książek: 99
Mariusz Albiński | 2014-04-10
Na półkach: Przeczytane, Posiadam

U większości ludzi Francja wzbudza wiele emocji i przywodzi na myśl mnóstwo skojarzeń - świat mody, intrygująca kultura, romantyczne spacery nad brzegiem Sekwany, niepowtarzalne krajobrazy Prowansji, gorące plaże Saint-Tropez, arcydzieła Luwru, zabytki Paryża, Awinionu. Naturalnie, nikt nie zapomina także o wyjątkowej kuchni francuskiej.

Książka Julii Child to bogaty zbiór przepisów i porad kulinarnych, który powstał w oparciu o cykl programów telewizyjnych Francuski Szef Kuchni, jaki w latach 60. XX wieku uczył Amerykanów podstaw klasycznej kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska jest doskonale znana na całym świecie od wielu już stuleci. Niegdyś, obecność znakomitego mistrza kuchni z Francji świadczyła o zamożności królewskich dworów w całej Europie. Przez lata wytworzył się jednak stereotypowy obraz tej kuchni, słynącej z wyszukanych smaków, majestatycznej formy, ale i z trudnych do przyrządzenia wyrafinowanych potraw. Jednak Francja to nie tylko wykwintne restauracje serwujące...

książek: 273
zuzankawes | 2014-01-16
Na półkach: Przeczytane

Przykuwała uwagę milionów Amerykanów, podbijała ich serca jedno po drugim opowiadając o tym, jak faszerować gęś, czy jak wybrać dobre wino. Kochały ją rzesze amerykańskich gospodyń, które zapragnęły tak, jak ona, gotować. I to nie byle jak. Po francusku.
Julie Child, żywiołowa Amerykanka, kobieta torpeda, mająca w telewizji swój własny program kulinarny zawojowała nie tylko rynek telewizyjny, ale i wydawniczy. Nagrywała programy telewizyjne, pisała książki kucharskie, stając się ikoną w świecie kulinarnym. Jej program Francuski Szef Kuchni stał się jednym z najpopularniejszych w dziejach telewizji, zdobyła za niego nagrodę EMMY oraz Peabody Award.
Jej książki sprzedały się w 6 milionach egzemplarzy. O niej samej powstał zaś film Julie & Julia, gdzie główną rolę zagrała Meryl Streep.
„Francuski szef kuchni”, to książka napisana na podstawie programu o tym samym tytule, którego pierwszy odcinek wyemitowano w lutym 1963 roku. Child miała w nim uczyć podstaw klasycznej kuchni...

zobacz kolejne z 224 
Moja Biblioteczka
Jeżeli chcesz dodać książkę do biblioteczki, wybierz półkę, oceń lub napisz opinię.
Przeczytane
loading
Cytaty z książki
więcej książek tego autora
zgłoś błąd zgłoś błąd