Francuski szef kuchni

Okładka książki Francuski szef kuchni
Julia Child Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie kulinaria, przepisy kulinarne
520 str. 8 godz. 40 min.
Kategoria:
kulinaria, przepisy kulinarne
Tytuł oryginału:
The French Chef
Wydawnictwo:
Wydawnictwo Literackie
Data wydania:
2013-10-24
Data 1. wyd. pol.:
2013-10-24
Liczba stron:
520
Czas czytania
8 godz. 40 min.
Język:
polski
ISBN:
9788308052280
Tłumacz:
Małgorzata Hesko-Kołodzińska
Dodaj do pakietu
Dodaj do pakietu

Oceń książkę
i
Dodaj do biblioteczki

Porównaj ceny

i
Porównywarka z zawsze aktualnymi cenami
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
Poczekaj, szukamy dla Ciebie najlepszych ofert

Pozostałe księgarnie

Informacja

Reklama
Reklama

Książki autora

Podobne książki

Reklama

Oficjalne recenzje i

Kuchnia francuska bez tajemnic!


Link do recenzji

5747 652 406

Oceny

Średnia ocen
7,7 / 10
56 ocen
Twoja ocena
0 / 10

OPINIE i DYSKUSJE

Sortuj:
avatar
627
63

Na półkach: , ,

Francja to kraj, który jest zazwyczaj kojarzony z miłością oraz uroczymi komediami romantycznymi, jednak jest to także miejsce, gdzie rozkwita jedna z bardziej wykwintnych, trudnych i niezwykle smacznych kuchni. A najwięcej możemy się dowiedzieć o niej od najbardziej znanej ikony sztuki kulinarnej, Julii Child, absolwentki najsłynniejszej na świecie paryskiej szkoły kulinarnej Le Cordon Bleu, która zdobyła popularność dzięki prowadzeniu programu "Francuski Szef Kuchni" emitowanego przez amerykańską telewizję w 60. latach XX wieku. Na jego podstawie powstała książka o tym samym tytule, która zawiera przepisy ze 119 odcinków.

Dowiemy się z niej, jak przygotować zupę czosnkową czy krem z ogórków, desery takie jak szarlotka czy suflet czekoladowy, naleśniki wytrawne i na słodko, znajdziemy tu także przepisy na przygotowanie mięsa, cielęciny, kurczaka, kaczki i wiele więcej, trudno wszystko wymienić. Książka Julii Child to także skarbnica wielu cennych wskazówek, które przydadzą się i kulinarnemu amatorowi, i doświadczonej pani domu, bo ta światowej sławy kucharka świetnie tłumaczy, jak wykonać te wszystkie pyszne dania z tego zbioru, nawet taki laik jak ja jest w stanie to zrozumieć. Poza tym książka ta jest bardzo dobrze zorganizowana, wszystkie przepisy, porady są uporządkowane w indeksie oraz pogrupowane w kategorie, których spis można znaleźć w przewodniku tematycznym, dlatego korzystanie z tego kompendium wiedzy kulinarnej jest niezwykle proste.

Jedyne czego brakuje mi w tej książce, to zdjęcia, ilustracje, które zawsze są dla mnie przydatne podczas gotowania. Jestem jednak w stanie wybaczyć to, a to dlatego, że we "Francuskim szefie kuchni" oprócz przepisów możemy znaleźć historię Julii, a także dowiedzieć się więcej o programie, który kiedyś prowadziła, a było to już dosyć dawno, więc nie każdy miał przyjemność zobaczyć tę błyskotliwą i ciepłą osobę na ekranie.

Bez wątpienia na każdej stronie tej książki bardzo łatwo można dostrzec pasję i kulinarne zamiłowanie autorki, dlatego nie dziwi mnie ani trochę sukces, jaki odniosła. Mam nadzieję, że będę miała więcej okazji na wypróbowywanie przepisów z "Francuskiego szefa kuchni", jeśli tylko moja mama częściej będzie pozwalała mi na wstęp do kuchni. A jeśli nie - z chęcią pomogę jej w kuchennych zmaganiach pod okiem Julii Child.

Francja to kraj, który jest zazwyczaj kojarzony z miłością oraz uroczymi komediami romantycznymi, jednak jest to także miejsce, gdzie rozkwita jedna z bardziej wykwintnych, trudnych i niezwykle smacznych kuchni. A najwięcej możemy się dowiedzieć o niej od najbardziej znanej ikony sztuki kulinarnej, Julii Child, absolwentki najsłynniejszej na świecie paryskiej szkoły...

więcej Pokaż mimo to

9
avatar
99
37

Na półkach: ,

U większości ludzi Francja wzbudza wiele emocji i przywodzi na myśl mnóstwo skojarzeń - świat mody, intrygująca kultura, romantyczne spacery nad brzegiem Sekwany, niepowtarzalne krajobrazy Prowansji, gorące plaże Saint-Tropez, arcydzieła Luwru, zabytki Paryża, Awinionu. Naturalnie, nikt nie zapomina także o wyjątkowej kuchni francuskiej.

Książka Julii Child to bogaty zbiór przepisów i porad kulinarnych, który powstał w oparciu o cykl programów telewizyjnych Francuski Szef Kuchni, jaki w latach 60. XX wieku uczył Amerykanów podstaw klasycznej kuchni francuskiej.

Kuchnia francuska jest doskonale znana na całym świecie od wielu już stuleci. Niegdyś, obecność znakomitego mistrza kuchni z Francji świadczyła o zamożności królewskich dworów w całej Europie. Przez lata wytworzył się jednak stereotypowy obraz tej kuchni, słynącej z wyszukanych smaków, majestatycznej formy, ale i z trudnych do przyrządzenia wyrafinowanych potraw. Jednak Francja to nie tylko wykwintne restauracje serwujące żabie udka, ślimaki, suche bagietki czy dziesiątki gatunków spleśniałego sera. Kulinarna potęga Francji tkwi w jej prostocie i różnorodności używanych składników. Do dziś ślady prawdziwej kuchni francuskiej ostały się w tradycyjnych domach, w małych lokalach gastronomicznych, zajazdach, gospodach, a także w książce Julia Child „Francuski Szef Kuchni”.

„Francuski Szef Kuchni” to fenomenalna przygoda pełna smaku i zapachu. Książka Julii Child to obfite źródło prostych i przystępnych przepisów, które stanowią doskonałe źródło inspiracji dla profesjonalnych kucharzy, jak i dla laików, którzy chcą urozmaicić swój codzienny jadłospis. Na szczególną uwagę zasługuje zwłaszcza sposób narracji Julii Child. Opisy przyrządzania potraw są jasne i precyzyjne, co sprawia, że nawet osoba z małym doświadczeniem poradzi sobie z przygotowaniem najbardziej wyszukanych francuskich dań.

Autorka nie tylko przybliża czytelnikowi mało znane przepisy kuchni francuskiej, ale uczy go wręcz sztuki gotowania. Wskazuje, na co zwracać uwagę przy wyborze składników, podpowiada co zrobić, aby uratować danie, a także jak dobierać wina do konkretnych potraw. Julia uczy także kulinarnej elastyczności. Na stronach książki znajdziemy mnóstwo podpowiedzi, np. jak zastępować jedne składniki innymi, a także w jaki sposób je łączyć, aby uzyskać wspaniały rezultat.

czytaj więcej na: http://www.expertkujawski.pl/index.php/kultura/ksiazka/recenzje/98-francuski-szef-kuchni

U większości ludzi Francja wzbudza wiele emocji i przywodzi na myśl mnóstwo skojarzeń - świat mody, intrygująca kultura, romantyczne spacery nad brzegiem Sekwany, niepowtarzalne krajobrazy Prowansji, gorące plaże Saint-Tropez, arcydzieła Luwru, zabytki Paryża, Awinionu. Naturalnie, nikt nie zapomina także o wyjątkowej kuchni francuskiej.

Książka Julii Child to bogaty zbiór...

więcej Pokaż mimo to

6
avatar
374
364

Na półkach: ,

Książki kulinarne to gatunek, z którym mam rzadko do czynienia, jednak lubię oglądać zdjęcia pięknie przygotowanych dań. Choć pewnie większość by mi nie wyszła, to jednak jedzenie jest tematyką, którą się interesuję i myślę, że nawet nie trzeba umieć gotować, by kojarzyć nazwisko Juli Child. Ta wybitna kucharka to już ikona gotowania, przodowniczka w propagowaniu domowego przyrządzania posiłków, kobieta charyzmatyczna, optymistyczna i oczywiście utalentowana.
Autorka wielu książek, ale przede wszystkim najsłynniejszego programu kulinarnego świata, który przetarł szlaki wszystkim kolejnym. Jednak to wcale nie typowa urodzona kucharka. Jej miłość do kuchni zrodziła się w Loarze, podczas wyjazdu, gdzie zajadała się pysznymi francuskimi potrawami. Posmakowały jej one do tego stopnia, że rozpoczęła naukę gotowania, szperała w przepisach i tworzyła własne. Jej nauka nie była amatorska, na kurs uczęszczała do samej Le Cordon Bleu, najlepszej kulinarnej szkoły świata.
Choć Child nie była typem kobiety przesadnie dbającej o urodę, porwała publiczność swojego show właściwie od razu. Już pierwszy odcinek był hitem. Jej wysoki wzrost i piskliwy ton głosu dodawały jej oryginalności. Jednak to jej kuchnia przysporzyła mnóstwa fanów. Preferowała francuską, prostą kuchnię domową. Jej słodkości, wypieki i dania obiadowe, czy też lekkie kolacje podbijały serca miłośników kuchni na całym świecie.
Jej historia to pasmo sukcesów. Z niepraktykującej w kuchni kobiety o wręcz znikomych umiejętnościach, w ciągu kilku lat, przekształciła się w najlepszą kucharkę świata. Jej dania nie miały sobie równych, według osób mających okazję ich spróbować. Po zaledwie jednym kursie i nie długim czasie ćwiczeń, stała się ekspertem, od razu więc nasuwa się myśl, że miała talent. Oprócz tego, że osiągnęła sukces i sławę, stała się też wzorem dla ludzi, kimś, kto nakładem swojej pracy, sił i pasji, osiągnął wszystko.
Warto też wspomnieć o tym, że to za jej sprawą szkoły kulinarne osiągnęły szczyt popularności, a wiele kobiet zdecydowało się wyjść z domowej kuchni i osiągnąć szczyt kariery kulinarnej. Można śmiało uznać Child, za osobistość, która z czynności uważanej za domenę kur domowych, uczyniła sztukę, która dziś święci tryumfy. Ja sama mogę zapewnić, że choć w książce nie ma zdjęć przygotowanych potraw, wcale nie utrudnia to pracy. Przepisy są czytelnie rozpisane, łatwe i każdy sobie z nimi poradzi. Są to dania, które znamy z dzieciństwa, pyszne ciasta, desery, pieczone mięsa, obiady dla całej rodziny i więcej. To co mnie urzekło, to tradycja obecna w książce. Oczywiście znajdziemy parę nowocześniejszych przepisów, jednak fanatycy owoców morza nie będą usatysfakcjonowani. Królują proste i sprawdzone dania dla każdego podniebienia. Jeśli ktoś szuka inspiracji lub porządnej dawki dobrego jedzenia, jest to książka idealna.

Książki kulinarne to gatunek, z którym mam rzadko do czynienia, jednak lubię oglądać zdjęcia pięknie przygotowanych dań. Choć pewnie większość by mi nie wyszła, to jednak jedzenie jest tematyką, którą się interesuję i myślę, że nawet nie trzeba umieć gotować, by kojarzyć nazwisko Juli Child. Ta wybitna kucharka to już ikona gotowania, przodowniczka w propagowaniu domowego...

więcej Pokaż mimo to

6
Reklama
avatar
1272
524

Na półkach: , ,

Przepisy z wyemitowanego w USA program telewizyjnego.
Taka inna książka kucharska
Niektóre przepisy bardzo ciekawe i z chęcią je wykorzystam, sporo przydatnych porad.

Przepisy z wyemitowanego w USA program telewizyjnego.
Taka inna książka kucharska
Niektóre przepisy bardzo ciekawe i z chęcią je wykorzystam, sporo przydatnych porad.

Pokaż mimo to

2
avatar
277
163

Na półkach:

Przykuwała uwagę milionów Amerykanów, podbijała ich serca jedno po drugim opowiadając o tym, jak faszerować gęś, czy jak wybrać dobre wino. Kochały ją rzesze amerykańskich gospodyń, które zapragnęły tak, jak ona, gotować. I to nie byle jak. Po francusku.
Julie Child, żywiołowa Amerykanka, kobieta torpeda, mająca w telewizji swój własny program kulinarny zawojowała nie tylko rynek telewizyjny, ale i wydawniczy. Nagrywała programy telewizyjne, pisała książki kucharskie, stając się ikoną w świecie kulinarnym. Jej program Francuski Szef Kuchni stał się jednym z najpopularniejszych w dziejach telewizji, zdobyła za niego nagrodę EMMY oraz Peabody Award.
Jej książki sprzedały się w 6 milionach egzemplarzy. O niej samej powstał zaś film Julie & Julia, gdzie główną rolę zagrała Meryl Streep.
„Francuski szef kuchni”, to książka napisana na podstawie programu o tym samym tytule, którego pierwszy odcinek wyemitowano w lutym 1963 roku. Child miała w nim uczyć podstaw klasycznej kuchni francuskiej. Dziś, jak zrobić coq au vin wiemy dzięki programom z Magdą Gessler, ale ja wolę uczyć się od prawdziwej mistrzyni.
Książka prezentuje przepisy ze 119 wyemitowanych w telewizji odcinków. Jest książką kucharską z szeregiem przepisów i przewodnikiem tematycznym na jej końcu (dla lepszego odnalezienia tego, co w danej chwili w duszy nam gra, albo w żołądku piszczy). Zastrzegam za autorką, że przy przygotowywaniu potraw kluczową sprawę odgrywa restrykcyjne przestrzeganie przepisów. Tylko to daje gwarancję sukcesu.
We „Francuskim szefie kuchni” znaleźć można różnorodne przepisy, od mięs i warzyw po desery. Są jasne i klarowne. Krok po kroku przeprowadzają adepta sztuki kulinarnej przez tajniki kuchni francuskiej. Julie Child uczy nie tylko jak zrobić daną potrawę, uczy też jak dobrać najlepsze składniki do niej. Niestety przy wielu produktach, w naszych warunkach nie mamy większej możliwości wyboru...Bo jak np. zdobyć świeżego homara, czy określoną część cielęciny? Jeśli jednak ma się taką możliwość, rady Child są bezcenne.
Prezentowane w książce przepisy, to receptury dla wytrwałych. Nie dla leniwych! Komuś, kto jest kulinarnym tradycjonalistą, trudno będzie zmusić się, albo podjąć wyzwanie eksperymentowania w kuchni, typu kaczka z auszpikami. Ale jeśli ktoś lubi testować nowe potrawy, nie boi się, że wygłodniała rodzina nieufnie mieszać będzie widelcem w talerzu ze skwaszoną miną, nie doceniając poświęcenia i inwencji kucharza, ta książka jest dla niego.
W książce przeszkadzał mi nieco jej układ. Wolałabym zamiast spisu tematycznego na końcu książki, mieć układ przepisów wg typu dań. Wolę przeglądać deser za deserem, zupę za zupą zestawione obok siebie, i tak dokonywać wyboru, co trafić ma do mojego garnka. Zabrakło mi także zdjęć prezentujących gotową potrawę. W przypadku jedzenia jestem wzrokowcem i chętnie apetyt podsycę potrawą żądającą wręcz, by się na nią rzucić!
Co jeszcze ważne jest we „Francuskim szefie kuchni”? Rodzaj dań. Większość można zrobić w krótkim czasie, bo są tu przepisy na tzw. dania szybkie. Plus dla osób pracujących, które późno wracają z pracy i mają ochotę na szybki, smaczny obiad. Warunek – osoba przygotowująca go musi potrafić szybko obierać, szatkować, kroić etc., czyli szybko przygotowywać składniki do dania. Dla mnie istotne były również praktyczne rady na temat gotowania i czynności wokół tego zajęcia, typu jak kupować świeże pieczarki, blanszować bekon, czy klarować masło. Polecam z uwagi na sprawnie dobrane przepisy oraz możliwość przygotowania ich w warunkach nawet skromnej kuchni i jeszcze skromniejszych umiejętności.

Przykuwała uwagę milionów Amerykanów, podbijała ich serca jedno po drugim opowiadając o tym, jak faszerować gęś, czy jak wybrać dobre wino. Kochały ją rzesze amerykańskich gospodyń, które zapragnęły tak, jak ona, gotować. I to nie byle jak. Po francusku.
Julie Child, żywiołowa Amerykanka, kobieta torpeda, mająca w telewizji swój własny program kulinarny zawojowała nie tylko...

więcej Pokaż mimo to

3
avatar
3414
1490

Na półkach:

http://www.nieperfekcyjnie.pl/2013/11/francuski-szef-kuchni-julia-child.html

W wielu kręgach kuchnia francuska uchodziła, a nawet nadal uchodzi, za bardzo wykwintną i trudną do przygotowania, zwłaszcza dla osób niemających zbyt wiele wspólnego z gotowaniem. Kiedy Julia Child skosztowała pierwszego posiłku w Paryżu, postanowiła poznać tajniki francuskiej sztuki kulinarnej. Jakiś czas po ukończeniu legendarnej paryskiej szkoły Le Cordon Bleu, zaczęła dzielić się swoimi pomysłami i umiejętnościami z szerszą publicznością, prowadząc program kulinarny, a później wydając także książki, które ukazały się na całym świecie.

"Francuski szef kuchni" - książka, która powstała na podstawie najwcześniejszego cyklu programów telewizyjnych o tym samym tytule. Jej program kulinarny nakręcony dla amerykańskiej telewizji odniósł gigantyczny sukces. Wersja książkowa zawiera ogrom różnorodnych przepisów, poczynając od deserów (krem pomarańczowy na maśle, płonący tort naleśnikowy, deser kasztanowo-czekoladowy palissade czy fondant) i ciast (croissanty, tort naleśnikowy ze szpinakiem i pieczarkami bądź ptysie serowe), poprzez wszelkie mięsa (timbale z wątróbek, gęś duszona z nadzieniem z suszonych śliwek czy gołąbki na kanapkach z wątróbką), ryby i owoce morza (przegrzebki pod różnymi postaciami, masło krewetkowe czy kulebiak z łososiem) oraz przystawki (quiches z krewetkami, tapenade, jajka w koszulkach), kończąc na zupach (cebulowa, krem z ogórków, pistou) oraz sałatkach (z cykorii z burakami, mimosa, z rukwi wodnej). To wszystko jest jedynie namiastką tego, co znajduje się we "Francuskim szefie kuchni". Uwierzcie mi na słowo - jest w czym wybierać!

Ktoś mógłby rzec - po co mi przepisy na tak skomplikowane dania? Otóż nic mylnego, ponieważ owa pozycja zawiera mnóstwo różnorakich przepisów, zatem każdy znajdzie coś dla siebie. Owszem, nie każdy podejmie się przyrządzenia kaczki w auszpiku z wiśniami, boeuf bourguignon czy ślimaków z masłem czosnkowym zapiekanych w muszlach. Jednak przygotowanie sosu winegret, ciasta francuskiego, piersi z kurczaka z aromatycznymi warzywami bądź zupy cebulowej może okazać się bardzo przydatne. Początkowo przeraziłam się, widząc te obcobrzmiące nazwy potraw, jednak pod większością z nich znajduje się polskie tłumaczenie, co uspokoiło mnie i uświadomiło, że "nie taki diabeł straszny, jak go malują".

Cieszę się, że przepisy są schludnie posegregowane, co umożliwia szybkie odnalezienie interesującego nas dania. Dodatkowym atutem jest masa pożytecznych porad ułatwiających pracę w kuchni, chociażby skuteczne sposoby na przyrządzenie jajek w koszulkach czy krewetek, blanszowanie bekonu, klarowanie masła, krojenie i dzielenie mięsa oraz drobiu, kandyzowanie skórki pomarańczowej czy odpowiednie dostosowywanie wina do danej potrawy.

Już we wstępie Julia Child zaznaczyła, iż przedstawione dania powstawały w latach sześćdziesiątych, kiedy niewiele mówiono o zdrowym żywieniu. Ze względu na to przepisy mogą być dość kaloryczne, dlatego każdy może korygować je wedle własnych potrzeb. Jednak należy mieć na uwadze, iż danie może wtedy stracić pożądany smak oraz aromat... Żałuję, iż owa pozycja jest pozbawiona jakichkolwiek zdjęć. Zdaję sobie sprawę z tego, iż nawet bez fotografii jest bardzo obszerna, ale uważam, że gdzieniegdzie byłyby one mile widziane.

Serdecznie polecam tę pozycję wszystkim, nie tylko miłośnikom kuchni francuskiej oraz osobom, które czują się w kuchni jak ryby w wodzie. "Francuski szef kuchni" to pozycja godna uwagi, a także wspaniały przewodnik po francuskich przysmakach, zarówno dla osób rozpoczynających swoją przygodę z gotowaniem, jak i dla tych, którzy świetnie czują się w kuchni.

http://www.nieperfekcyjnie.pl/2013/11/francuski-szef-kuchni-julia-child.html

W wielu kręgach kuchnia francuska uchodziła, a nawet nadal uchodzi, za bardzo wykwintną i trudną do przygotowania, zwłaszcza dla osób niemających zbyt wiele wspólnego z gotowaniem. Kiedy Julia Child skosztowała pierwszego posiłku w Paryżu, postanowiła poznać tajniki francuskiej sztuki kulinarnej....

więcej Pokaż mimo to

12
avatar
1408
1204

Na półkach: , , , ,

Julia Child to prawdziwa ikona kulinarnego świata. Ukończyła jedną z najsłynniejszych na świecie paryskich szkół kulinarnych Le Cordon Bleu. Napisała kilka książek kucharskich, ale największą sławę przyniósł jej program kulinarny "Francuski Szef Kuchni", którego pierwszy odcinek został wyemitowany 11 lutego 1963 roku w Bostonie. Producentem i reżyserem programu był Russell Morash, a nad całością pracował zespół składający się z 24 osób. Na podstawie tego kulinarnego cyklu powstała książka pod tym samym tytułem, która na polskim rynku pojawiła się w październiku 2013 roku nakładem Wydawnictwa Literackiego. Zebrano w niej przepisy ze 119 odcinków. Książka rozpoczyna się od 14 odcinka, gdyż poprzednie 13 niestety się nie zachowały. Blisko połowę przepisów zamieszczonych w "Francuskim Szefie Kuchni" znajdziemy w innej książce autorki - "Mastering the Art of French Cooking".

W latach 60-tych kuchnię francuską uważano za zbyt skomplikowaną oraz elegancką, jak na możliwości przeciętnego amerykańskiego kucharza. Julia Child postanowiła udowodnić społeczeństwu, że wcale tak nie jest. W swym programie, poza przygotowywaniem najróżniejszych dań, prezentowała francuskie techniki kulinarne oraz przekonywała o tym, że oprócz wspaniałego smaku potraw liczy się również przestrzeganie jasnych reguł. Szerzej na ten temat można przeczytać w zamieszczonej na początku książki "Francuski Szef Kuchni" części traktującej o historii książki oraz o tym, jak Julia Child trafiła do telewizji.

Książka "Francuski Szef Kuchni" to prawdziwe kompendium wiedzy na temat francuskiej kuchni. W Wasze ręce trafia bowiem pozycja, która zawiera przebogatą ilość przepisów. Każdy z nich został omówiony w prosty i przystępny sposób, krok po kroku, dzięki czemu nawet kuchenny laik będzie mógł się pokusić o przygotowanie poszczególnych dań. Wiadomo jednak, że prawidłowe przygotowanie danej potrawy wymaga ćwiczeń i nikt nie oczekuje tego, że za pierwszym razem wszystko wyjdzie nam tak, jak należy. Sama Julia Child tłumaczy, że "Jednym z sekretów gotowania jest uświadomienie sobie, że trzeba wprowadzać poprawki, jeśli się da, lub pogodzić się z sytuacją, kiedy nie można nic zrobić" (s. 11). Wszystkie przepisy zostały zebrane w indeksie zamieszczonym na końcu książki, ale to nie wszystko. Dodatkowo znajdziemy również przydatny przewodnik tematyczny, w którym pogrupowano przepisy wg kategorii.

Jeśli ktoś lubi gotować, eksperymentować w kuchni, próbować nowych rzeczy, a nigdy dotąd nie przygotowywał francuskich dań, to książka Julii Child "Francuski Szef Kuchni" będzie idealnym wyborem. Jeśli natomiast mieliście już do czynienia z tą kuchnią, a chcielibyście pogłębić swoją wiedzę, poznać wiele nowych przepisów, to tym bardziej sięgnijcie po tę książkę. Jestem pewna, że będzie ona prawdziwą perełką wśród innych pozycji traktujących o kulinariach zebranych na Waszych domowych półkach.

Moja ocena: 6/6
recenzja z mojej strony: http://magicznyswiatksiazki.pl/francuski-szef-kuchni-julia-child-recenzja-359/

Julia Child to prawdziwa ikona kulinarnego świata. Ukończyła jedną z najsłynniejszych na świecie paryskich szkół kulinarnych Le Cordon Bleu. Napisała kilka książek kucharskich, ale największą sławę przyniósł jej program kulinarny "Francuski Szef Kuchni", którego pierwszy odcinek został wyemitowany 11 lutego 1963 roku w Bostonie. Producentem i reżyserem programu był Russell...

więcej Pokaż mimo to

7
avatar
900
699

Na półkach:

O Juli Child słyszał chyba każdy kucharz. Ta kobieta to legenda gotowania. Zaczęło się niewinnie, została zaproszona przez przypadek do przygotowania 3 próbnych odcinków na temat francuskiego jedzenia, jednak widzom tak się spodobało, że powstawały kolejne serie. ,,Francuski szef kuchni” to nazwa programu, który był emitowany w Stanach w latach 60. XX wieku.

Muszę przyznać, że prosząc o tą pozycję nie spojrzałam, ile ma stron. Na 1 spotkaniu Blogerów otrzymałam notesik z Julią Child i myślałam, że to będzie coś podobnego. Jakże więc się zdziwiłam gdy okazało się, że ta jest o wiele większa, bo liczy bowiem ponad 500 str. Może to i lepiej, więcej cudownych przepisów będzie do wypróbowania.

W książce zostały spisane przepisy od 14 odcinka ,,Francuskiego szefa kuchni”, gdyż wcześniejsze taśmy się nie zachowały. Przedstawiane dania musiały być proste i szybkie w wykonaniu, ponieważ jeden program trwał tylko 30 min. Co więc możemy znaleźć w tej książce kucharskiej?

Pierwsze co rzuca się w oczy to Piersi z kurczaka z risottem, następnie pojawiła się także Pieczona kaczka a l’orange, czy uwielbiany przeze mnie mus czekoladowy. Dalej było jeszcze ciekawiej. Widzowie mogli poznać przepis na Auszpiki – kaczkę z wiśniami, jajka w auszpiku. Chyba każdy z nas lubi Naleśniki, prawda? Julia Child przygotowała je np. z masłem pomarańczowym i migdałami. Ziemniak w roli głównej doskonale sprawdzi się w Zapiekance z ziemniaków i kiełbasy, a także w Plackach ziemniaczanych z tłustą śmietaną i serkiem śmietankowym. Wielbiciele ryb także znajdą coś dla siebie.

Uwielbiam ciasto francuskie. Dzięki tej książce dowiemy się, jak przygotować je w domu. Skoro już mowa prawie o słodkościach czas na Desery. W tej roli doskonale odnajdzie się Żółty biszkopt z pomarańczowym kremem maślanym. Z pewnością zasmakują Wam także Babeczki z rumem, czy Krem czekoladowy z migdałami na biszkoptach. Francuska tarta z jabłkami to zdecydowanie coś dla mnie. Z chęcią wypróbuję także Suflet czekoladowy.

Dla miłośników mięsa Kurczak duszony w białym winie z warzywami, czy Pieczone cielęcina z nadzieniem cebulowo-pieczarkowym będzie doskonałym daniem obiadowym. A do mięsa polecam także Sałatki : Zieloną sałatę, Sałatkę na danie główne. Jako propozycję na lunch Julia Child podała Świeże pomarańcze glazurowane syropem ze skórką pomarańczową. Chyba nikt nie oprze się Szarlotce, tym bardziej, że to ciasto doskonale wpasuje się w jesienny klimat.

Nie zabraknie także zup, takich jak Zupa czosnkowa, Krem z ogórków. Z pewnością dużą popularnością będzie się cieszył Majonez domowej roboty, czy Kurczak duszony na sposób francuski, a także Jajka w koszulkach. Sorbet truskawkowy, czy Kubeczki z ciastek to obowiązkowe pozycje dla miłośników łakoci.

Na uwagę zasługują także przeplatane pomiędzy przepisami porady na przygotowanie niektórych potraw lub produktów. Mimo, że książka nie posiada kolorowych cieszących oczu ilustracji to i tak smak potraw aż czuć czytając przepisy Juli Child. To coś więcej, niż zwykła książka kucharska. To cudowna publikacja, upamiętniająca program kulinarny, a także pamięć autorki.

Na końcu znajduje się przewodnik tematyczny, a następnie jeszcze spis treści według numerów programów. Z ,,Francuskim szefem kuchni” zapoznałam się z ogromną przyjemnością. Nie mogę nie wspomnieć o cenie. 40 zł za taką dawkę inspiracji i przepisów to naprawdę niezbyt wygórowana kwota. Ta książka będzie doskonałym prezentem dla fanów Juli Child, ale także tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z gotowaniem. Jak wspomniałam przepisy nie mogły być zbyt czasochłonne, żeby nie zrazić widzów. Ja jestem w pełni usatysfakcjonowana tym, co otrzymałam.

Moja ocena : 9/10

O Juli Child słyszał chyba każdy kucharz. Ta kobieta to legenda gotowania. Zaczęło się niewinnie, została zaproszona przez przypadek do przygotowania 3 próbnych odcinków na temat francuskiego jedzenia, jednak widzom tak się spodobało, że powstawały kolejne serie. ,,Francuski szef kuchni” to nazwa programu, który był emitowany w Stanach w latach 60. XX wieku.

Muszę...

więcej Pokaż mimo to

7
avatar
7896
2028

Na półkach: ,

Jakiś czas temu zachwycałam się książką Julii Child „Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni” – recenzję znajdziecie TUTAJ. I choć, jak zawsze to podkreślam, do kuchennych orłów nie należę jest ona dla mnie inspiracją i motywacją do eksperymentowania.

Julia Child jest legendą amerykańskich programów kulinarnych i autorką słynnej książki Mastering the Art of French Cooking (Francuska sztuka gotowania). Nie zawsze jej pasją było gotowanie, zaczęła się tym tematem interesować podczas pobytu we Francji. Kiedy zakosztowała tamtejszej kuchni, jej wielkim marzeniem stało się wstąpić do słynnej szkoły Le Cordon Blue i nauczyć się gotować. Swoją wytrwałością i siłą charakteru doprowadziła do realizacji marzeń. Kuchenne doświadczenia, przepisy i pasję przeniosła na grunt amerykański. Zaczęła uczyć Amerykanów jak gotować z pasją i zacięciem, jak tworzyć niesamowite potrawy. Widzowie ją uwielbiali za jej niebanalny, oryginalny sposób bycia.

Książka „Francuski szef kuchni” jest pisaną wersją jej programu telewizyjnego o tym samym tytule. Julia uczyła i zarażała swoich wielbicieli gotowaniem przez wiele lat. Jej program doczekał się wielu wznowień i powtórek, które wymogli na stacji telewizyjnej jej fani. Julia Child do dziś jest dla Amerykanów kulinarnym guru, ujmuje jej autentyczność i prostolinijność.

Dziś nad prowadzącymi programy kulinarne pracują rzesze ludzi: styliści, projektanci, kucharze, itd. Julia była sobą, nawet wpadki, które czasem miały miejsce, były brane za plusy jej programu, a nie za minusy. Julia pokazywała nam jak uczyć się na własnych błędach i jakie wnioski z nich wyciągać. Tej cennej nauki nie znajdziecie w żadnym z aktualnych programów kulinarnych, które są dopracowane do perfekcji. W nich nikt się nie brudzi, a potrawy zawsze wychodzą idealnie. W domu bywa równie i Julia pokazuje nam, że taka jest rzeczywistość. Uczy nas podstaw tak, aby nasze dania dążyły do doskonałości.

Jej pasja i wielkie zaangażowanie można znaleźć również na stronach książki „Francuski szef kuchni”. Teksty są naturalne i błyskotliwe. Widać w nich osobowość Autorki i jej podejście do sztuki kulinarnej. Przepisy, które tutaj znajdziecie przydadzą się każdemu. Od skomplikowanych, egzotycznych wręcz potraw po lekkie i łatwe w przygotowaniu.
Uwielbiam takie książki, które motywują i inspirują, a nie wprawiają we frustrację. Polecam ponadczasowe rady i przepisy Julii Child.

http://markietanka-mojeksiazki.blogspot.com/2013/10/francuski-szef-kuchni-julia-child.html

Jakiś czas temu zachwycałam się książką Julii Child „Gotuj z Julią. Niezbędne przepisy i porady mistrzyni kuchni” – recenzję znajdziecie TUTAJ. I choć, jak zawsze to podkreślam, do kuchennych orłów nie należę jest ona dla mnie inspiracją i motywacją do eksperymentowania.

Julia Child jest legendą amerykańskich programów kulinarnych i autorką słynnej książki Mastering the...

więcej Pokaż mimo to

6
avatar
1547
278

Na półkach: , , ,

Kiedy pierwszy raz obejrzałam film o Julii Child zamarzyłam o tym, żeby mieć książkę kucharską, która Ona przez cały film pieczołowicie tworzyła. Minęło kilka długich chwil i oto marzenie się spełniło. Owa książka kucharska leży przede mną dzięki uprzejmości bardzo milej Pani.
Książka „Francuski szef kuchni” napisana jest lekkim językiem, jest pełna humoru. Po tym, co się czyta można stwierdzić jak wspaniałą, charyzmatyczną, lekko chaotyczną osobą była Julia. We wstępie autorka opisuje nam jak doszło do powstania słynnego programu telewizyjnego a później owej książki. Twierdzi, że dużą zasługę miła w tym ówczesna para prezydencka. Z początku nakręcono trzy próbne odcinki. Gdy spodobały się one widzom nakręcono ich aż 134.
Na łamach tej książki Julia udziela wielu wartościowych rad. Np. jak dobrać wina do potrawy oraz sztuczek i trików, które bardzo przydają się w kuchni. Przepisy są napisane bardzo prostym zrozumiałym dla każdego językiem. Julia udziela wskazówek jak przygotować np. nieopadający suflet serowy tak jakby rozmawiała bezpośrednio z tym, kto ma to ugotować. W książce „Francuski szef kuchni” znajdziemy mnóstwo przepisów. Zarówno tych najprostszych, które przygotuje każdy, przez trochę trudniejsze aż po bardzo, bardzo trudne. Na kolację we dwoje, na urodziny dziecka, na normalny rodzinny obiad a także na wykwitną kolację dla najwyższych głów. Serwując dania z tej książki możemy mieć pewność, że zostaniemy docenione. Nawet niepowodzenia należy próbować do skutku. Sama Julia twierdzi, że niektóre dania gotowała po 6-10 razy by osiągnąć perfekcyjny efekt.
Mnie się książka przeogromnie podoba. Nie mogę się napatrzeć na francuskie nazwy potraw. Uwielbiam ten język. Oczywiście wszystkie przeczytałam na głos. Czytając przepisy gdzieś z tyłu głowy kołatała mi Julia Child, którą oglądałam na ekranie. Jak opowiada np. o wywarze z homara. W książce tej znalazłam mnóstwo przepisów, które bardzo chętnie wykorzystam. Wiem, ze będzie mi pomocna w niektórych awaryjnych sytuacjach np. kurczak dla czworga w pół godziny i przygotowanie w punktach krok po kroku. Nie tylko kurczaka, ale i całej reszty do obiadu. I wreszcie dowiem się jak się robi masło klarowane. Bardzo dobrym pomysłem jest indeks potraw na końcu książki, dzięki czemu szybko będzie można znaleźć potrzebną nam potrawę. Indeks podzielony jest tematycznie np. na mięsa, sałatki, sosy słodkie, sosy inne, desery, ciasta, rozmaitości.
Bardzo polecam tę książkę miłośnikom kuchni nie tylko francuskiej. Na pewno każdy znajdzie w niej coś dla siebie.

Kiedy pierwszy raz obejrzałam film o Julii Child zamarzyłam o tym, żeby mieć książkę kucharską, która Ona przez cały film pieczołowicie tworzyła. Minęło kilka długich chwil i oto marzenie się spełniło. Owa książka kucharska leży przede mną dzięki uprzejmości bardzo milej Pani.
Książka „Francuski szef kuchni” napisana jest lekkim językiem, jest pełna humoru. Po tym, co się...

więcej Pokaż mimo to

14

Cytaty

Bądź pierwszy

Dodaj cytat z książki Francuski szef kuchni


Reklama
zgłoś błąd