Fala
- Fala (tom 1)
- You & YA
- 2023-11-22
- 2023-11-22
Wystarczyło sześć dni, by świat się rozpadł.
Co przyniesie następny tydzień?
Dla Sydney i Paris to miały być wspaniałe rodzinne wakacje na Bali. Słońce, surfing i fale. W ułamku sekundy sielanka zmienia się w koszmar. Nadchodzi tsunami. Rozpoczyna się walka o przetrwanie.
W normalnym świecie Sydney i Elvis nigdy by się nie dogadali. W warunkach, w których się znaleźli, nie mają wyjścia. Są na siebie skazani. Zarozumiały, bogaty i pewny siebie szesnastolatek wydaje się jedyną nadzieją na przeżycie.
Co będzie trudniejsze: walka z żywiołem czy z budzącym się uczuciem? I jak daleko jest od nienawiści do miłości?
Typowa książa z serii młodzieżowej, na początku się nienawidzą a później się w sobie zakochują.
Cały czas coś się dzieje jest akcja.
Ta książka również uczy jak zachować się w takich sytuacjach a czego nie robić.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCały czas coś się dzieje jest akcja.
Ta książka również uczy jak zachować się w takich sytuacjach a czego nie robić.
Cześć, dzisiaj przychodzę do was z recenzją pierwszego tomu trylogii od Marysi Krasowskiej- Fali. Jest to idealna historia na wakacje. Moja jedna z ulubionych książek. Jedyne co przeszkadzało mi w czytaniu to liczne przekleństwa, ale jeżeli jesteście do tego przyzwyczajeni nie zwrócicie na to uwagi. Na początku myślałam, że styl pisania autorki nie wpadnie mi do gustu (jest pisany w trzeciej osobie, czego ja nie lubię),ale było to tylko złudzenie. Historia była bardzo wciągająca i przejmująca.
Książka opowiada o 15 letniej Sydney i jej młodszej siostrze Paris, które podczas zwykłych wakacji na Bali z rodzicami spotkało coś okropnego. Podczas surfingu siostry zobaczyły, że idzie wielka fala tsunami. Widząc nadlatujący helikopter nie miały innego wyjścia, musiały się na niego dostać. Tak poznały egoistycznego Elvisa i pomocnego Wayana. Sytuacja na świecie coraz bardziej się pogarszała: wybuchały wulkany, przychodziły kolejne tsunami, huragany, liczne ulewy. Życie nie wracało do normy, a ludzie wariowali jeszcze bardziej. Jak z tym poradzą sobie dzieci? Czy ich życie jeszcze kiedyś będzie takie samo? Gdzie podziali się ich rodzice?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDużo infantylności, bohaterowie przerysowani a zarazem płytcy do granic możliwości, przekleństwa tak napchane jakby miały być wypełnieniem nijakości, "młodzieżowy slang", który chciałby być młodzieżowy. W bardzo krótkim czasie bardzo powierzchownie spisane problemy społeczne takie jak rasizm, dyskryminacja, globalne ocieplenie, konsumpcjonizm i wiele innych wyglądają jakby autorka miała umoralniać wszystkich ale tylko przez 3 minuty bo tyle czasu średnio zajmuje każdy z tych tematów w książce.
Dużo infantylności, bohaterowie przerysowani a zarazem płytcy do granic możliwości, przekleństwa tak napchane jakby miały być wypełnieniem nijakości, "młodzieżowy slang", który chciałby być młodzieżowy. W bardzo krótkim czasie bardzo powierzchownie spisane problemy społeczne takie jak rasizm, dyskryminacja, globalne ocieplenie, konsumpcjonizm i wiele innych wyglądają jakby...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna książka od pierwszych stron trochę drastyczna ale od razu chce się więcej. Apokalipsa na całym świecie, Oni na wakacjach na Bali. Zostaje im przetrwanie w ciężkich warunkach bez żadnego przygotowywania.
I one 15 latka i 8 latka które walczą o przetrwanie na wyspie której nie znają, bez rodziców muszą zdać się tylko na bogacza bo same są ranne.
Bardzo mi się podobała, szybko się ją czyta bo jest łatwo i przyjemnie napisana bez zbędnych opisów. Warta polecenia i zapisania do "przeczytania".
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOn rozpieszczony jedynak który, nie umie nic bez pomocy innych a w szczególności swojego szofera a jednocześnie pomocy domowej.
I one 15 latka i 8 latka które...
Opowiada o losach sióstr Hamilton, które są na wakacjach na Bali podczas gdy na świecie dzieją się dziwne rzeczy - tsunami,cyklony,huragany czy trzęsienia ziemi. Dziewczyny gdy widzą nadchodzące tsunami muszą znaleźć bezpieczne miejsce aby przeżyć, wtedy dostrzegają helikopter który jest ich jedynym wyjściem z sytuacji. Zapoznają się z Elvisem - bogatym dzieciakiem, który zawsze dostawał to czego chce. Elvis początkowo chce je wyrzucić z domu, ale nie robi tego ze względu na Wayana, który stanowczo mu tego zabrania. Nieważne jak bardzo się nie lubią, muszą się dogadać aby przetrwać.
Książka jest bardzo ciekawa. Nie mogłam się od niej oderwać. Szybko i przyjemnie się czyta. Bardzo polecam.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka dla nastolatków
Książka dla nastolatków
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna książka nie przynudza.
Fajna książka nie przynudza.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa książka. Zawiera sporo wiedzy praktycznej o tym jak zachować się w takiej sytuacji. Jest romans i jest akcja. Nie przynudza. Polecam tak 15+
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo jedna z najlepszych książek, jakie przeczytałam. A czytam ich dużo. Jeden tom trylogii połykam w jeden dzień, co o czymś świadczy. Jest pisana bardzo przyjemnym językiem, tylko jest narrator wszystkowiedzący, czyli nie opowiada o czymś bezpośrednio bohaterka. Postacie sią świetnie dobrane i są dokładnie (na szczęście nie przesadnie) opisane. Fabuła nie jest nudna. Jedyna książka w której, żeby zrozumieć, że są śliczne widoki nie trzeba czytać pięciu nudnych stron z opisem np drzewa🌊🌸😅. Akcje w książce są ciekawe, nie są przerysowane. Momentami płakałam ze śmiechu. W pierwszej częći jest idalne wprowadzenie, bo dokładnie wiemy co się dzieje, a nie nagle odwracamy stronę i napis: DWIE GODZINY PUŹNIEJ.
Szczerze polecam i sugeruję przeczytać całą trylogię, kiedy jest jeszcze ciepło, to jest taki klimacik.
To jedna z najlepszych książek, jakie przeczytałam. A czytam ich dużo. Jeden tom trylogii połykam w jeden dzień, co o czymś świadczy. Jest pisana bardzo przyjemnym językiem, tylko jest narrator wszystkowiedzący, czyli nie opowiada o czymś bezpośrednio bohaterka. Postacie sią świetnie dobrane i są dokładnie (na szczęście nie przesadnie) opisane. Fabuła nie jest nudna. Jedyna...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to📚To jedna z lepszych książek jaką ostatnio przeczytałam. Od pierwszych
📚To jedna z lepszych książek jaką ostatnio przeczytałam. Od pierwszych
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tostron nie ma nudy. Napewno przeczytam kolejną część. Polecam wszystkim idealna książka dla osób w wieku 15+📚